Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Kommentarer till krönikor [i olika medier]

Och vänta nu lite, vad har mitt arbete att göra med att jag kan vara kritisk mot somliga vinskribenter? Känner du dig träffad eller är det något annat? :p
Om du är kritisk mot oss vinskribenter (så kallade vinskribenter brukar ni skriva...) så är väl det okej.
Jag tänker snarare på när du dryftar SB. Trodde det var tabu för de anställda.
 

ChristianB

DipWSET
Om du är kritisk mot oss vinskribenter (så kallade vinskribenter brukar ni skriva...) så är väl det okej.
Jag tänker snarare på när du dryftar SB. Trodde det var tabu för de anställda.
För mig är det till stor del en fråga om att kunna se ämnet från flera perspektiv än den som framförs av företaget och dessutom ett bra sätt att hitta förbättringspunkter! :) Man kan ju tycka vad man vill om monopolställningen, men jag tror att alla skulle vinna på att utsätta SB för lite konkurrens. Det är ju bara att inse att SB har en etablerad leveranskedja, en fast kundkrets, bra service (förutom kanske till en argsint liten grupp vinnördar ;) ) och flera andra bra aspekter. Men det finns alltid saker att förbättra och jag är en stark förespråkare för att man som anställd ska vara minst lika kritisk som utomstående, just för att hitta de bitar som behöver bli bättre. :)

Så nej, det är inte tabu att prata om SB bara för att man jobbar där! Hoppas det blev lite tydligare hur jag menar! :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
För mig är det till stor del en fråga om att kunna se ämnet från flera perspektiv än den som framförs av företaget och dessutom ett bra sätt att hitta förbättringspunkter! :) Man kan ju tycka vad man vill om monopolställningen, men jag tror att alla skulle vinna på att utsätta SB för lite konkurrens. Det är ju bara att inse att SB har en etablerad leveranskedja, en fast kundkrets, bra service (förutom kanske till en argsint liten grupp vinnördar ;) ) och flera andra bra aspekter. Men det finns alltid saker att förbättra och jag är en stark förespråkare för att man som anställd ska vara minst lika kritisk som utomstående, just för att hitta de bitar som behöver bli bättre. :)

Så nej, det är inte tabu att prata om SB bara för att man jobbar där! Hoppas det blev lite tydligare hur jag menar! :)
Om jag hade varit Magdalena Gerger så hade jag utan tvekan gett dig en fet löneförhöjning! :)
 

ChristianB

DipWSET
Alf Tumle är i farten i dagens DN. :)
http://www.dn.se/mat-dryck/dryck/vinerna-som-saknas-pa-systembolaget/

Jag tycker han sparkar in lite öppna dörrar men överlag en bra text! Visst vore det roligt med fler länder representerade och kanske fler stilar också, även om jag inte riktigt ser poängen med den här biten: "Ett bubblande partyvin som görs enligt en klassisk metod, ofta med lite lägre alkohol och en lägre prislapp. Överlag kan man även sakna slankare, torrare och lättare viner i det baktunga fasta sortimentet."
Låter inte alltför spännande och "lägre alkohol"(-halt) kan ju ge en viss restsötma. Jag vet inte vad ni andra tycker men billigare, småsött mousserande vin finns ju redan? :p
 

ChristianB

DipWSET
Håller helt med dig @ChristianB - att det inte är något nytt som presenteras av Alf men det är inte poängen. Det viktiga i sammanhanget är just att han gör det, sparkar in öppna dörrar i en så pass stor dagstidning som DN. Förhoppningsvis kan det generera svallvågor, diskussion...
Ja, det tror jag nog att det kan bli. :) De flesta har nog eko-medvetenhet, så jag hoppas lite på att efterfrågan på nya och spännande viner istället blir större!
 

Peder

Medlem
Alf Tumle är i farten i dagens DN. :)
http://www.dn.se/mat-dryck/dryck/vinerna-som-saknas-pa-systembolaget/

Jag tycker han sparkar in lite öppna dörrar men överlag en bra text! Visst vore det roligt med fler länder representerade och kanske fler stilar också, även om jag inte riktigt ser poängen med den här biten: "Ett bubblande partyvin som görs enligt en klassisk metod, ofta med lite lägre alkohol och en lägre prislapp. Överlag kan man även sakna slankare, torrare och lättare viner i det baktunga fasta sortimentet."
Låter inte alltför spännande och "lägre alkohol"(-halt) kan ju ge en viss restsötma. Jag vet inte vad ni andra tycker men billigare, småsött mousserande vin finns ju redan? :p

Bra skrivet av Tumble och troligtvis så låter han sitt vinintresse även gå ut över skrivandet ibland och vet/bryr sig till skillnad mot AOV-gänget att han har ett långt yrkesliv kvar. Monopolet existerar, men vinintresserade har till stor del lämnat vårt alkoholmonopol bakom sig och hittat andra vägar till sina vininköp och använder sig bara av SB till en liten del av sin källare.
 

Peder

Medlem
Sommelier Johan Agrell blir intervjuad av Linda Stensen i "Perfect Guide" 13/2-16 och ger en känga till Systembolaget och dess utbud för vinintresserade.

Johan Agrell.png
 
Sommelier Johan Agrell blir intervjuad av Linda Stensen i "Perfect Guide" 13/2-16 och ger en känga till Systembolaget och dess utbud för vinintresserade.

Visa bifogad bild 6357
Sorry Peder, det här klippet är skitsnack. Varje "småpartisläpp" på Systemet bjuder minst TVÅ, för oss snobbar, kvalificerade viner. En extra "hen" i provningsgruppen tror jag inte skulle tillföra ett pip. Boxarna finns där ändå.
 

Peder

Medlem
Sorry Peder, det här klippet är skitsnack. Varje "småpartisläpp" på Systemet bjuder minst TVÅ, för oss snobbar, kvalificerade viner. En extra "hen" i provningsgruppen tror jag inte skulle tillföra ett pip. Boxarna finns där ändå.

Nu ville ju han inte få in en extra person i provningsgruppen, utan ge inköpsansvar till en kunnig sommelier i vinkällarbutiken som jag tolkar det. Hans vision att låta en person i butiken styra inköp hos monopolet skulle nog inte hålla däremot utan skulle nog bädda för mer trubbel. Det är bättre tycker jag personligen att låta Systembolaget sälja viner som är tillverkade i stora volymer och sedan utfärda licenser istället i Sverige att privata aktörer ska få starta vinkällarbutiker för de som är dryckesmedvetna under kontrollerade former. Själv känner jag iofs många vinnördar som som fortfarande gör lite fynd i småpartisläppen, men mest för att det är bra "bang for the buck" som man skummar igenom listorna på kommande släpp och ser om man kan göra något fynd prismässigt. För övrigt köper man mer och mer viner från utlandet istället där det finns ett betydligt större utbud av exempelvis orangea viner (hur många orangea viner har Systembolaget?) och andra viner som Systembolaget inte tar in pga för liten volym eller efterfrågan hos svenska folket.

Själv har jag inte handlat på Systembolaget på två år och har inga problem att fylla upp mitt vinförråd med goda viner. Färre och färre vinintresserade vänder sig till Systembolaget med sina inköp trots att de har monopol på att sälja alkohol. SSystembolaget ska vara glada över sin existens som man lyckats bibehålla genom att sälja dålig Appassimento, Ripasso och Amarone samt BIB.
 

ChristianB

DipWSET
Med tanke på att somliga sommelierer också sätter sitt namn på blek Pinot Grigio, sliskig Appassimento och det (ökänt) trendiga Prosecco så tror jag inte att titeln "sommelier" egentligen borgar för något när det kommer till inköpen på SB. Det finns ju redan en MW i företaget liksom...

Nä, jag tror att Agrell är ute och cyklar i sina tankar. Det är inte bristande kunskap utan annat som strular till det för utbudet av "nördvänligt" vin. ;)
 
Nu ville ju han inte få in en extra person i provningsgruppen, utan ge inköpsansvar till en kunnig sommelier i vinkällarbutiken som jag tolkar det. Hans vision att låta en person i butiken styra inköp hos monopolet skulle nog inte hålla däremot utan skulle nog bädda för mer trubbel. Det är bättre tycker jag personligen att låta Systembolaget sälja viner som är tillverkade i stora volymer och sedan utfärda licenser istället i Sverige att privata aktörer ska få starta vinkällarbutiker för de som är dryckesmedvetna under kontrollerade former. Själv känner jag iofs många vinnördar som som fortfarande gör lite fynd i småpartisläppen, men mest för att det är bra "bang for the buck" som man skummar igenom listorna på kommande släpp och ser om man kan göra något fynd prismässigt. För övrigt köper man mer och mer viner från utlandet istället där det finns ett betydligt större utbud av exempelvis orangea viner (hur många orangea viner har Systembolaget?) och andra viner som Systembolaget inte tar in pga för liten volym eller efterfrågan hos svenska folket.

Själv har jag inte handlat på Systembolaget på två år och har inga problem att fylla upp mitt vinförråd med goda viner. Färre och färre vinintresserade vänder sig till Systembolaget med sina inköp trots att de har monopol på att sälja alkohol. SSystembolaget ska vara glada över sin existens som man lyckats bibehålla genom att sälja dålig Appassimento, Ripasso och Amarone samt BIB.
Tävlingstips: En person med koll på SB:s viner och en med koll på utrikesköp väljer 6 viner var (budget 2000-3000 kr) som sen möts blint inför en kvalificerad jury...
 

Keen

slan
Med tanke på att somliga sommelierer också sätter sitt namn på blek Pinot Grigio, sliskig Appassimento och det (ökänt) trendiga Prosecco så tror jag inte att titeln "sommelier" egentligen borgar för något när det kommer till inköpen på SB. Det finns ju redan en MW i företaget liksom...

Nä, jag tror att Agrell är ute och cyklar i sina tankar. Det är inte bristande kunskap utan annat som strular till det för utbudet av "nördvänligt" vin. ;)

När man nu känner Johan är det extremt tveksamt att han skulle rekommendera en sommelier som satt sitt namn på något av ovan nämnda exempel :p

Jag kan tycka att han har en poäng, att skapa en butik där utbudet styrs av någon eller några som är intresserade av att hitta och sälja roligare produkter. Men det blir väl svårt, för att inte säga omöjligt, då det skulle innebära att SB erkänner att de inte är perfekta.
 

ChristianB

DipWSET
När man nu känner Johan är det extremt tveksamt att han skulle rekommendera en sommelier som satt sitt namn på något av ovan nämnda exempel :p

Jag kan tycka att han har en poäng, att skapa en butik där utbudet styrs av någon eller några som är intresserade av att hitta och sälja roligare produkter. Men det blir väl svårt, för att inte säga omöjligt, då det skulle innebära att SB erkänner att de inte är perfekta.
Ja, jag känner ju inte Johan Agrell själv men personligen så sätter jag inte så stort värde på titeln "sommelier" utan att se något slags arbetsprov först eller ännu hellre får en personlig kontakt så att jag förstår vad för kunskap som finns. ;) Som i alla andra yrken finns det bra och dåliga, det var mer min poäng i inlägget ovan!
 

gece

Man vänjer sig.
När man nu känner Johan är det extremt tveksamt att han skulle rekommendera en sommelier som satt sitt namn på något av ovan nämnda exempel :p
Icke desto mindre korrumperar makt, och har man en enda person som bestämmer exakt vad som ska köpas in har man en ganska uppenbar singel point of failure. Plötsligt behöver man inte muta 400 butikschefer, liksom.
Men det blir väl svårt, för att inte säga omöjligt, då det skulle innebära att SB erkänner att de inte är perfekta.
Plus att de förmodligen skulle förlora monopolställning om de köpte in lite blandat pjolter som någon enskild person valt ut på subjektiva grunder, eller har jag fel? Känns som att det inte riktigt ger alla chans att tävla på samma villkor.
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Icke desto mindre korrumperar makt, och har man en enda person som bestämmer exakt vad som ska köpas in har man en ganska uppenbar singel point of failure. Plötsligt behöver man inte muta 400 butikschefer, liksom.

Plus att de förmodligen skulle förlora monopolställning om de köpte in lite blandat pjolter som någon enskild person valt ut på subjektiva grunder, eller har jag fel? Känns som att det inte riktigt ger alla chans att tävla på samma villkor.
-Plötsligt hade den nyanställda veganhipstersommelieren från Mariatorget bytt ut hela sortimentet på Regeringsgatan mot 1500 olika funkiga ofiltrerade naturviner som luktar kossa :)
 
Toppen