Mattias Schyberg
Administratör
Besök på Norda Bar och Grill igår och vi passade på att testa deras tillfälliga matkoncept med mexikansk streetfood. Vi blev riktigt nöjda och gillade det skarpt. Extra trevligt var det att få vara lite försökskaniner för @Jimmy Örnewald med test av lite olika drycker till.
Förrätt
Trerättersmeny var det som gällde och först ut serverades en fräsch räksallad med avokado, chili och koriander. Massor av lime och syra. Smakade toppen. Lite somrigt så här mitt i vintern. Fick först en torr och krispig Riesling till detta (2012 Ovum Memorista Riesling) som dock dog en aning till maten. Rejält krispig, typisk och limig för övrigt. Fick in en annan Riesling med mer restsötma (glömde notera vinet) vilket var en klart bättre partner, mer blommig och fruktsöt dessutom. Totalt sett så gick vi nästan upp i brygga av denna underbara rätt och med rätt vin till så blev det grymt!
Huvudrätt
Lågtempat sidfläsk med syrad rödlök, avokadokräm, koriander och svarta bönor i en wrap. Även huvudrätten är tydligt präglad av mexikansk snabbmat och kändes oerhört välgjord och balanserad. Magiskt gott! Enkelt, fräscht och okomplicerat. Till detta fick vi in tre olika drycker, fatlagrad tequila, indiskt öl (Cobra) och lite amerikansk Zinfandel av det bättre slaget (2012 Carlisle Zinfandel Saitone Ranch). Riktigt trevligt att smutta på en bra (vet inget om den dock) tequila, dessutom till mat. Tycker det funkade bra trots allt, men det behövdes helt klart sköljas ordentligt med vatten efteråt, men upplevelsen blev ganska häftig. Ölet var lite trist och saknade lite umph, medan Zinfandeln var strålande (massivt och rödfruktigt med rårörda hallon och körsbär tillsammans med chokladiga fat och lakrits. 90+ utan tvekan).
Efterrätt
Svingod efterrätt med sötade lingon, sorbet, maränger och massor med annat gott jag har glömt. Riktigt fräsch och trevlig. Till detta blev det åka av med mitt livs första eiswein gjort på Grüner Veltliner (2008 Schmeltzer Grüner Veltliner Eiswein). Riktigt bra kombo även om vinet hade lite problem att möta upp fullt ut. I mitt huvud så minns jag väl ett icewine gjort på Pinot Noir (adelsheim) som jag tror hade varit perfekt till denna rätt som jag dessutom vet finns på Norda. Prova det, jimmy!
Avrundning
Lite chokladpraliner från Nordas pralinvagn fick slinka ner. Kola, lakrits och salt blev valet, till detta så tog Jimmy fram det tunga artillieriet med några sherry av riktigt bra slag. En Oloroso och en Palo Cortado, båda med 30 år på nacken (NV Matusalem 30 anos Oloroso VORS och NV Apostoles 30 anos Palo Cortado VORS, båda från producenten Gonzales Byass).
Helt sanslöst intensiva båda två, Palo Cortadon är i stort torr (halvtorr) medan Oloroson har lite sötma då den sötats en aning med PX. Massor av nötter, torkade fikon och tobak i båda ihop med drag av kaffe och choklad. Magiskt bra båda två, bland de bästa sherry jag har druckit! Oloroson var klart bäst till pralinen med tanke på sötman.
Förrätt
Trerättersmeny var det som gällde och först ut serverades en fräsch räksallad med avokado, chili och koriander. Massor av lime och syra. Smakade toppen. Lite somrigt så här mitt i vintern. Fick först en torr och krispig Riesling till detta (2012 Ovum Memorista Riesling) som dock dog en aning till maten. Rejält krispig, typisk och limig för övrigt. Fick in en annan Riesling med mer restsötma (glömde notera vinet) vilket var en klart bättre partner, mer blommig och fruktsöt dessutom. Totalt sett så gick vi nästan upp i brygga av denna underbara rätt och med rätt vin till så blev det grymt!
Huvudrätt
Lågtempat sidfläsk med syrad rödlök, avokadokräm, koriander och svarta bönor i en wrap. Även huvudrätten är tydligt präglad av mexikansk snabbmat och kändes oerhört välgjord och balanserad. Magiskt gott! Enkelt, fräscht och okomplicerat. Till detta fick vi in tre olika drycker, fatlagrad tequila, indiskt öl (Cobra) och lite amerikansk Zinfandel av det bättre slaget (2012 Carlisle Zinfandel Saitone Ranch). Riktigt trevligt att smutta på en bra (vet inget om den dock) tequila, dessutom till mat. Tycker det funkade bra trots allt, men det behövdes helt klart sköljas ordentligt med vatten efteråt, men upplevelsen blev ganska häftig. Ölet var lite trist och saknade lite umph, medan Zinfandeln var strålande (massivt och rödfruktigt med rårörda hallon och körsbär tillsammans med chokladiga fat och lakrits. 90+ utan tvekan).
Efterrätt
Svingod efterrätt med sötade lingon, sorbet, maränger och massor med annat gott jag har glömt. Riktigt fräsch och trevlig. Till detta blev det åka av med mitt livs första eiswein gjort på Grüner Veltliner (2008 Schmeltzer Grüner Veltliner Eiswein). Riktigt bra kombo även om vinet hade lite problem att möta upp fullt ut. I mitt huvud så minns jag väl ett icewine gjort på Pinot Noir (adelsheim) som jag tror hade varit perfekt till denna rätt som jag dessutom vet finns på Norda. Prova det, jimmy!
Avrundning
Lite chokladpraliner från Nordas pralinvagn fick slinka ner. Kola, lakrits och salt blev valet, till detta så tog Jimmy fram det tunga artillieriet med några sherry av riktigt bra slag. En Oloroso och en Palo Cortado, båda med 30 år på nacken (NV Matusalem 30 anos Oloroso VORS och NV Apostoles 30 anos Palo Cortado VORS, båda från producenten Gonzales Byass).
Helt sanslöst intensiva båda två, Palo Cortadon är i stort torr (halvtorr) medan Oloroson har lite sötma då den sötats en aning med PX. Massor av nötter, torkade fikon och tobak i båda ihop med drag av kaffe och choklad. Magiskt bra båda två, bland de bästa sherry jag har druckit! Oloroson var klart bäst till pralinen med tanke på sötman.