Mattias Schyberg
Administratör
Lång och härlig vinkväll igår. Började redan på eftermiddagen hos @Grapeskull där vi smuttade på två CF-nyheter från SB. Samma producent men med olika årgång och prisläge och vi gillade båda skarpt.
2012 Les Galichets Domaine Breton
Trevlig och rejält aromatisk vid första intrycket, det är bara att räkna in lammen; lingonris, örter, skog, blomstjälk, aningen paprika och mängder av svarta vinbärsblad. Känns helt ofatat och rent i uttrycket med mycket känsla av kryddiga teblad.
Slankt och obesvärande i munnen, men det är knappast publikt ändå. Rejäl syra och snälla tanniner i en lätt till medelfyllig kropp.
Mycket god och druvtypisk CF av enklare slag. 87p
2010 Les Perrières Domaine Breton
Detta vin har såklart stora likheter med lillebror. Lika stiltypiskt, men klart mer ambitiöst. Istället för lingonris så drar detta mer åt blåbärsris, men här finns också en klart fetare frukt åt körsbär och svarta vinbär men även mycket mer fattoner som bidrar med kaffe och ceder. Hittar också en känsla av mineralitet som påminner om mörk krossad sten samt en allmän jordighet.
I munnen så är detta löjligt intensivt, speciellt i jämförelse med lillebror. Medelfyllig till fyllig kropp. Syrorna är i paritet. Klart mer tanniner och det känns mer i behov av att lagras. I den långa eftersmaken så får jag en elektrisk och aningen pirrande sensation.
Jag gillar detta mycket. Ett vin jag kommer att köpa på mig några flaskor av. Jag tror detta kan växa till sig rejält med lite lagring. 90p (med potential för några pinnar till)
Efter denna förkväll så var det dags att besöka @Jimmy Örnewald på Norda Bar och Grill. Körde lite klassisk Surf 'n' Turf som smakade lika bra som vanligt. Beställde in lite blint rödvin till och medan vi väntade så fick vi in ett vitt förvin blint...
2013 Cederberg Bukettraube
Ja, det fanns ju ingen chans att gissa rätt på detta. Helt okänt för mig. Gissningen föll på Pinot Blanc från Alsace eller möjligen en Grüner Veltliner från Oregon (vilket vi har testat tidigare).
Aningen generisk aromkaraktär med blommighet (vita blommor och fläder), grön tropisk frukt (guava), lime och päron. Hittar även lite söta fattoner, kryddor och sötlakrits i bakgrunden (det känns dock inte fatat i sig). I munnen så är det friskt och läskande med mycket citrus och lemonad. Möjligen lite grapefruktsbeska på slutet. Ganska fyllig och fet frukt med lite restsötma.
Riktigt gott, men saknar möjligen lite identitet. 87p
Fick in kvällens rödvin...
2011 Dumol Pinot Noir Aidan
Herregud...
Nästan direkt vid första sniffen så känner jag mig tämligen säker på att det är en PN jag har i glaset, dessutom borde det ha sitt ursprung i Kalifornien, men det är knappast självklart att plocka detta...
...frugan trodde det var en Syrah, ett misstag jag själv har begått mer än en gång när jag inte har varit tillräckligt uppmärksam. Har således tvingats lära mig av mina misstag.
Mörk och tät i färgen. Första sniffen avslöjar skogshallon, rabarber, mörka körsbär, lagerblad, blodapelsin och kåda. Efter ett par snurr på glaset och lite luft så dyker det upp kaffe, rostig spik, lakrits och sandelträ. En komplex och yppig karaktär således, dvs kraft och elegans i kombination.
I munnen är det fylligt(!), intensivt och mustigt med rund och balanserad frukt. Bra tanninstruktur. Syrorna känns mjuka och snälla.
Sanslöst gott och redo att drickas. Frugan gick nästan upp i brygga. Allt annat än burgundisk, men det ser jag som ett plus då jag uppskattar variation. 92p
Lite sanslöst goda praliner (blåbär, dammsugare och körsbär) och lite skön Riversaltes fick avsluta kvällen...
2012 Les Galichets Domaine Breton
Trevlig och rejält aromatisk vid första intrycket, det är bara att räkna in lammen; lingonris, örter, skog, blomstjälk, aningen paprika och mängder av svarta vinbärsblad. Känns helt ofatat och rent i uttrycket med mycket känsla av kryddiga teblad.
Slankt och obesvärande i munnen, men det är knappast publikt ändå. Rejäl syra och snälla tanniner i en lätt till medelfyllig kropp.
Mycket god och druvtypisk CF av enklare slag. 87p
2010 Les Perrières Domaine Breton
Detta vin har såklart stora likheter med lillebror. Lika stiltypiskt, men klart mer ambitiöst. Istället för lingonris så drar detta mer åt blåbärsris, men här finns också en klart fetare frukt åt körsbär och svarta vinbär men även mycket mer fattoner som bidrar med kaffe och ceder. Hittar också en känsla av mineralitet som påminner om mörk krossad sten samt en allmän jordighet.
I munnen så är detta löjligt intensivt, speciellt i jämförelse med lillebror. Medelfyllig till fyllig kropp. Syrorna är i paritet. Klart mer tanniner och det känns mer i behov av att lagras. I den långa eftersmaken så får jag en elektrisk och aningen pirrande sensation.
Jag gillar detta mycket. Ett vin jag kommer att köpa på mig några flaskor av. Jag tror detta kan växa till sig rejält med lite lagring. 90p (med potential för några pinnar till)
Efter denna förkväll så var det dags att besöka @Jimmy Örnewald på Norda Bar och Grill. Körde lite klassisk Surf 'n' Turf som smakade lika bra som vanligt. Beställde in lite blint rödvin till och medan vi väntade så fick vi in ett vitt förvin blint...
2013 Cederberg Bukettraube
Ja, det fanns ju ingen chans att gissa rätt på detta. Helt okänt för mig. Gissningen föll på Pinot Blanc från Alsace eller möjligen en Grüner Veltliner från Oregon (vilket vi har testat tidigare).
Aningen generisk aromkaraktär med blommighet (vita blommor och fläder), grön tropisk frukt (guava), lime och päron. Hittar även lite söta fattoner, kryddor och sötlakrits i bakgrunden (det känns dock inte fatat i sig). I munnen så är det friskt och läskande med mycket citrus och lemonad. Möjligen lite grapefruktsbeska på slutet. Ganska fyllig och fet frukt med lite restsötma.
Riktigt gott, men saknar möjligen lite identitet. 87p
Fick in kvällens rödvin...
2011 Dumol Pinot Noir Aidan
Herregud...
Nästan direkt vid första sniffen så känner jag mig tämligen säker på att det är en PN jag har i glaset, dessutom borde det ha sitt ursprung i Kalifornien, men det är knappast självklart att plocka detta...
...frugan trodde det var en Syrah, ett misstag jag själv har begått mer än en gång när jag inte har varit tillräckligt uppmärksam. Har således tvingats lära mig av mina misstag.
Mörk och tät i färgen. Första sniffen avslöjar skogshallon, rabarber, mörka körsbär, lagerblad, blodapelsin och kåda. Efter ett par snurr på glaset och lite luft så dyker det upp kaffe, rostig spik, lakrits och sandelträ. En komplex och yppig karaktär således, dvs kraft och elegans i kombination.
I munnen är det fylligt(!), intensivt och mustigt med rund och balanserad frukt. Bra tanninstruktur. Syrorna känns mjuka och snälla.
Sanslöst gott och redo att drickas. Frugan gick nästan upp i brygga. Allt annat än burgundisk, men det ser jag som ett plus då jag uppskattar variation. 92p
Lite sanslöst goda praliner (blåbär, dammsugare och körsbär) och lite skön Riversaltes fick avsluta kvällen...