Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
Elände - katastrof!

Polaren har haft inbrott i sin källare och blivit av med 100-tals viner!!

Vad bör polaren tänka på? Går det att få dem värderade efter sitt faktiska värde, d v s inte bara inköpspriset? Kvitton finns till större delen av det som stals.

Bör man publicera listan på stulna viner i hopp om att eventuell köpare känner igen (om de nu säljs i omfång) och då kan anmäla?

Vad annat??
Du kan ju alltid tipsa honom om att bara köpa andelar i BBX (Berrys' Broking Exchange) hädanefter för att slippa dylika fadäser.

Eller kanske inte. ;)
 

Elvis

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Hur gör Systembolaget när ett årgångsvin som finns i ordinarie sortimentet byter årgång? Ta Winston Churchill och Dom Perignon, till exempel, som båda bytt årgång i år. Vad händer med de "gamla" flaskorna efter officiella "årgångsbytesdagen"? Jag har aldrig sett någon "gammal" årgång stå bland de nya.
 

Segol

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Jag drack den förra sommaren men eftersom jag tyckte deras billigare variant "safres" var väl så bra köpte jag den istället.
Jag gillade Quartz men snåltarmen fick styra, har tyvärr inga anteckningar eller liknande från det tillfället.
 

Per Stade

Lege artis
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Elvis skrev:
Hur gör Systembolaget när ett årgångsvin som finns i ordinarie sortimentet byter årgång? Ta Winston Churchill och Dom Perignon, till exempel, som båda bytt årgång i år. Vad händer med de "gamla" flaskorna efter officiella "årgångsbytesdagen"? Jag har aldrig sett någon "gammal" årgång stå bland de nya.

Jag har sett "blandade" årgångar. Bland annat när jag köpte en
Launois Vintage Blanc de Blancs Brut 2002.
Var nog förra året.

Det gäller att ha ögonen med sig.

Vad som är värre är när årgångsbeteckningen på hyllkantsetiketten inte stämmer.
Och allra värst är när det i beställningssystemet står en årgång och det visar sig
vara en helt annan när beställningen skall avhämtas.
 

CH

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Tycker nog att hanteringen av årgångar rent generellt funkar ganska dåligt på SS.
Antar att det är därför som det fortfarande inte går att söka efter just årgångar på deras hemsida.
 

Segol

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Jag tycker det i allmänhet känns som om personalen på bolaget inte tycker att frågan om årgångar är särskilt viktig så det känns naturligt att det inte funkar nåt vidare...
 

chambertin

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Segolas skrev:
Jag drack den förra sommaren men eftersom jag tyckte deras billigare variant "safres" var väl så bra köpte jag den istället.
Jag gillade Quartz men snåltarmen fick styra, har tyvärr inga anteckningar eller liknande från det tillfället.
Intressant. Fick ett erbjudande från Frankrike på både Safres och Quarts -07 (25€ resp 38€).
Då kanske man skall gå på lite av varje ? Såg att Quartz kostade 599:- på SS.

Har tycker du att dessa står sig mot andra -07:eek:r från C9dP då ?
 

Segol

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Helt OK priser måste jag säga, jag köpte mina flaskor på gården o jag tror jag betalade 22€ för Safres men Quartz kostade 38€ eller kanske tom lite mer på plats.

De allra flesta av mina -07:eek:r ligger orörda o mognar till sig så den jämförelse jag kan göra är hur jag uppfattat vinerna de gånger jag provsmakat, de flesta har jag bara druckit vid ett tillfälle.
Jag tycker bättre om Vieux Télégraphe och Pegau men jag föredrog Clos de Caillou framför Bosquet des Papes, Pierre Usseglio (standardcuveen ska tilläggas), Bastide Saint Dominique (Secrets de Pignan), Mont Olivet och Vaudieu.
Beaucastel har jag köpt utan att testa men den brukar jag gilla så det känns som ett säkert kort.
 

Per Stade

Lege artis
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Fick ett SMS om att de Selosse, som jag beställt fanns att hämta idag.
Skulle gärna vilja testa nu till helgen men undrar om de kanske ska vila
ett tag. Vet i och för sig inte när de är degorgerade men det står väl
på flaskorna.
Vad rekommenderar ni, som har mer erfarenhet?

Edit: Hade tänkt börja med Initial, eftersom jag fick tre flaskor av den.
 

Elvis

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Per Stade skrev:
Fick ett SMS om att de Selosse, som jag beställt fanns att hämta idag.
Skulle gärna vilja testa nu till helgen men undrar om de kanske ska vila
ett tag. Vet i och för sig inte när de är degorgerade men det står väl
på flaskorna.
Vad rekommenderar ni, som har mer erfarenhet?

Edit: Hade tänkt börja med Initial, eftersom jag fick tre flaskor av den.

Initial bör du vänta minst ett år med. Jag tycker inte ens att Initial är särskilt njutbar när den är nysläppt men med tiden blir den fantastisk.

Rosén och Substance brukar vara bra direkt, även om även de vinner på lagring.

Vad fick du?
 

CH

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Elvis skrev:
Initial bör du vänta minst ett år med. Jag tycker inte ens att Initial är särskilt njutbar när den är nysläppt men med tiden blir den fantastisk.
Rosén och Substance brukar vara bra direkt, även om även de vinner på lagring.

+1
 

Per Stade

Lege artis
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Elvis skrev:
Initial bör du vänta minst ett år med. Jag tycker inte ens att Initial är
särskilt njutbar när den är nysläppt men med tiden blir den fantastisk.

Rosén och Substance brukar vara bra direkt, även om även de vinner på lagring.

Vad fick du?

1 st V.O., 1 st Rosé, 1 st 1999 & 3 st Initial.

Får väl vänta med prova Initial.
Shorepower har ju tidigare rekommenderat Selosse Rosé till hummer.
Har planerat att en hummerkväll om 14 dagar.

shorepower skrev:
Kör en Rosé till hummern. Selosse om du får tag i den
men det finns ju andra bra också.
Hummer och skumpa funkar men tycker inte att man
ska köra de bästa till naturell hummer.
 

Elvis

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Per Stade skrev:
Shorepower har ju tidigare rekommenderat Selosse Rosé till hummer.
Har planerat att en hummerkväll om 14 dagar.

Mmm, vad gott!
 

Per Stade

Lege artis
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Shorepower har tidigare rekommenderat rosé champagne
till hummer. Just nu håller jag på och kokar hummer som
vi tänkte äta ikväll. Vi blir 7 personer och jag har tänkt att
det skulle vara kul att prova lite olika champagner samtidigt.
Vi har följande att välja på:
GA rose' 1996
Jacquesson rose' 1997
Selosse rose' degorgerad för 1/2 år sedan
Pol Roger rose' 2002
Mailly rose' NV.

Mailly tror jag faller ur ramen eftersom den mer påminner
om ett lätt rödvin än ett rosé.

För att undvika missförstånd: det handlar inte om en
provning utan vi skall dricka vinet till maten. Vi inleder
med lite löjrom, sedan blir det naturell hummer och
som avslutning några ostbitar.

Oj då, jag glömde det väsentliga:
I vilken ordning rekommenderar ni att vi dricker champagnerna?
 

CH

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

drooling_homer_71476575.gif
 
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Per Stade skrev:
Shorepower har tidigare rekommenderat rosé champagne
till hummer. Just nu håller jag på och kokar hummer som
vi tänkte äta ikväll. Vi blir 7 personer och jag har tänkt att
det skulle vara kul att prova lite olika champagner samtidigt.
Vi har följande att välja på:
GA rose' 1996
Jacquesson rose' 1997
Selosse rose' degorgerad för 1/2 år sedan
Pol Roger rose' 2002
Mailly rose' NV.

Mailly tror jag faller ur ramen eftersom den mer påminner
om ett lätt rödvin än ett rosé.

För att undvika missförstånd: det handlar inte om en
provning utan vi skall dricka vinet till maten. Vi inleder
med lite löjrom, sedan blir det naturell hummer och
som avslutning några ostbitar.

Oj då, jag glömde det väsentliga:
I vilken ordning rekommenderar ni att vi dricker champagnerna?

Ett angenämt litet problem du har! :)

Med GA antar jag att du menar Bolly Grande Année Rosé? Bra!

Löjrommen är knepigast - där skulle ju egentligen en icke-rosé vara att föredra (tycker jag) - men av de du nämner skulle i alla fall jag inleda med ett säkert kort som Pol Roger Rosé 2002.

Till själva hummern - kvällens klo, om man så säger :) - skulle jag ta fram två glas var och ställa Selosse mot GA 1996... De är både fantastiska Rosé-skumpor - men tillräckligt annorlunda för att göra jämförelsen intressant även för icke champagne-nördar (vilket jag antar att sällskapet i alla fall delvis består av). Selosse'n är förstås fortfarande en sval ungdom, men jag gissar att den i vilket fall kommer att hålla ställningarna även mot en sådan gigant som GA 1996 (som bör vara fantastisk right about now).

Champagne - vare sig det är rosé eller inte - till ost är förstås ingen självklar match, men Jacquesson Rosé 1997 skulle defintivt kunna klara skivan. Drack den i våras till sill och västerbotten, och dess något rökiga toner gifte faktiskt ihop sig alldeles utmärkt med den kombinationen...

En sak är klar - du har alla ingredienser för en toppenkväll! (Vilken var adressen nu igen? ;))
 
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Per Stade skrev:
Shorepower har tidigare rekommenderat rosé champagne
till hummer. Just nu håller jag på och kokar hummer som
vi tänkte äta ikväll. Vi blir 7 personer och jag har tänkt att
det skulle vara kul att prova lite olika champagner samtidigt.
Vi har följande att välja på:
GA rose' 1996
Jacquesson rose' 1997
Selosse rose' degorgerad för 1/2 år sedan
Pol Roger rose' 2002
Mailly rose' NV.

Mailly tror jag faller ur ramen eftersom den mer påminner
om ett lätt rödvin än ett rosé.

För att undvika missförstånd: det handlar inte om en
provning utan vi skall dricka vinet till maten. Vi inleder
med lite löjrom, sedan blir det naturell hummer och
som avslutning några ostbitar.

Oj då, jag glömde det väsentliga:
I vilken ordning rekommenderar ni att vi dricker champagnerna?

Vad blev det?
 

Per Stade

Lege artis
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

shorepower skrev:
Vad blev det?

Hade ingen bra Internetuppkoppling på datorn och det var jobbigt att skriva på telefonen.
Veckan har ganska full men nu kan jag berätta. Och jag kan inte undanhålla er en bild på
humrarna. De är på cirka 7-800 gram styck utom den stora som vägde 1,7kg. De skarp-
ögda kan se att det är en sällsynt blå hummer. Jag var bara tvungen att köpa den
eftersom jag älskar den färgen.



Jag var tvungen att testa i förväg att den blå hummern gick ner i fiskkitteln:







Vi inledde med Pol Roger Brut Rosé 2002 till löjrom på tunnbrödschips och med lite lime
Crème fraîche. Pol Roger är fantastiskt pålitligt, även rosén har typisk huskaraktär.
Till hummern, som jag hade kokat, öppnade vi Jacques Selosse Rosé. Ett stort misstag
skulle det visa sig. En av de mest fantastiska champagner, som jag har smakat. Redan när jag
öppnade flaskan och började hälla upp champagnen till min bordsdam så kunde de, som satt
på andra sidan bordet, känna doften. Annorlunda, rik i smaken och vi hade svårt att enas om
det var blodgrape eller blodapelsin. Själv hävdar jag syrlig blodapelsin men mycket godare.
Den Bollinger La Grande Année Rosé 1996 som blev nästa flaska kändes tunn och rätt
intetsägande efter Selossen. Det var ett misstag att inte ta den före. Som tur är älskar min fru
Grande Année Rosé, så hon njöt i stora drag av den och sin halva av den blå hummern.
Jacquesson Rosé 1997 kändes också bortkastad varför några av oss provade Mailly Rosé istället.
Kan fortfarande inte tycka om den riktigt. De övriga i sällskapet övergick till en Sancerre.
Tyvärr har jag glömt vilken, någon ur beställningssortimentet, som jag köpte i somras.
Vi provade också Clotilde Davenne Chablis 2009 och Bourgogne Blanc 2008, som
jag hade läst om i Lars Torstensons blogg. Jag hade beställt dem veckan innan DN skrev
om dem men nu lär de vara slut. Trevliga viner där bourgognen var lite mer fruktig än chablisen.
 
Toppen