Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Per Stade

Lege artis
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Att få rådet att läsa en vintidning på ett nätforum, som ständigt dissar
vinskribenter är ju inte riktigt väntat:

JC skrev:
I senaste numret av Livets Goda är det en eller snarare flera artiklar
om vinmakare i Oregon. Kanske kan finnas några tips där!

Ska nog försöka få tag i en Sine Qua Non Hollerin och några buteljer från
Domaine Serene, om ingen har något bättre förslag
 

chambertin

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
Jag är lite extra förtjust i Bierzo viner men det brukar inte finnas så mkt på bolaget, men nu hittade jag 6 st!
http://systembolaget.se/Applikationer/Sok/ResultatLista.htm?Sok=e2&SokKriteria=bierzo&Butik=0&SidNr=1&SortKol=namn&Asc=1&BackUrl={3F6C6789-3844-4083-A24E-42915BD37E31}

Har ngn av er ngr referenser att ge på det som finns att tillgå?
Har druckit Bem di Bre och tycker den är mycket bra. Tror jag har skrivit om den i ngn tråd (Spanientråden kasnke).
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Har så smått börjat planera nyårsmiddagen och funderar på att ha marulkskinder till förrätt och en PP vintage därtill. Men de recept jag finner är alla något asieninspirerade med lime, chili, soya.

Finns det förslag där ute hos er på vad som kan passa till en PP?
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Vill ha, någon som skall slå till?

"2008 fick Taylor’s vinmakare David Guimaraens reda på att en familj i Dourodalen hade ett fat i sina ägor av ett mycket gammalt portvin som följt familjen i flera generationer. Det sägs att familjen bland annat hade sålt ett fat till Winston Churchill men ville behålla det sista fatet inom familjen. Under 2009 bestämde sig dock familjen för att sälja fatet och Taylor’s fick då möjligheten att för första gången prova av vinet. Inte nog med att vinet hade klarat 155 års lagring utan problem; vinet var i perfekt kondition! Man bestämde sig för att köpa vinet från familjen och sedan erbjuda ett fåtal flaskor till samlare och vinkännare världen över.

Flaskan som handbuteljerats i en exklusiv kristallflaska levereras i en vacker trälåda tillsammans med information och bakgrundshistoria om Scion. VinUnic har fått möjligheten att köpa 12 flaskor och konsumentpris är 22.500 kr."
 

Per Stade

Lege artis
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
Flaskan som handbuteljerats i en exklusiv kristallflaska levereras i en vacker trälåda
tillsammans med information och bakgrundshistoria om Scion.
VinUnic har fått möjligheten att köpa 12 flaskor och konsumentpris är 22.500 kr."

22.500 kr för en flaska "i en vacker trälåda".

Hur är innehållet?
 

sunqan

Vinös
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

som jag skrev lite tidigare i dag i den här tråden
så är ju vinunics översättning av Taylor's pressrelease lite fel... det var 2 sk "pipes" (som lär vara 600l styck) som köpts inte en...och hela historien stinker ("if it sounds too good to be true, it probably is"). man hittar många långa diskussioner om man googlar... en av diskussionspunkterna är t.ex hur stor avdunstningen till änglarna är (1% per år ger vid handen att det är 2*600/4,67 = 256 liter, eller 128 liter kvar i varje fat, 3% ger 18 liter)
 

Dejzan

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Vem importer Cedric Bouchard till sverige? Finns det någon som tar hit Ulysses Colin?
 

sunqan

Vinös
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Dejzan skrev:
Vem importer Cedric Bouchard till sverige? Finns det någon som tar hit Ulysses Colin?

om ingen annan har nåt tips, så visar google att det finns skumpor från bouchard på vinlistan hos ett antal restauranger. Kolla vilka och skicka ett mail och fråga vem som är importör, de brukar vara hjälpsamma.
 

sunqan

Vinös
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

men de säljer (fanns 2 olika i deras beställningslista häromdan) i alla fall cedrics champagner...

och eftersom vinlistan inte visste vilka som hade agenturen så återstår att maila de restauranger som har skumporna på sina vinlista, och hoppas att de inte tar från vinlistan... Det finns ju en viss risk att det inte finns nån annan importör än vinlistan. (nåt för vinik, kanske? Han kör ju bio/krav)
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Marinad:
2 morötter (skalad och hackad)
1 bit rotselleri (skalad och hackad)
3 schalottenlökar (skalad och hackad)
1 tsk torkad timjan eller gärna 1 bunt färsk
knappt ½ tsk lavendelblommor
1 lagerblad
3 kryddnejlikor instuckna i apelsinskal
skal från ½ apelsin
1 bit hel kanel (krossad)
1 msk krossade enbär
8 krossade svartpepparkorn
½ flaska rödvin
½-1 dl balsamvinäger (mörk sort)
1 msk tomatpuré

Sås:
stekfond från haren
1 msk flytande köttfond
20-30 g svart bitter choklad på ca 80% kakaohalt
1-2 msk svartvinbärsgelé
1 Erl Grey tepåse
150 g rimmat fläsk
250 g pärl- eller små schalottenlökar

Messmörstekta jordärtskockor:
2 skockor /per person
½-1 msk messmör
salt
smält klarat smör att steka i
ev. 1-2 msk flagad mandel


Stycka haren, d.v.s. lårbitar, bogar och kortsadel, dela dem ev. en gång till i leden, så det blir 4 bog och 4 lårbitar. Bena även ur sadeln i filébitar. Putsa bort senor och hinnor på sadelbitarna och spara till såsen.
Hugg sönder ben och ta till vara på all puts.

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden utan tomatpurén, häll den över hardelarna. Täck av och ställ svalt några timmar eller över natten.

Ta upp hardelarna ur marinaden och torka av dem, sätt undan filébitarna så länge.

Sila marinaden och spara den så länge.

Ta fram en panna och en gryta, gärna järngryta.
Smält lite matfett i pannan och bryn nu först putsbitarna från styckningen runt om, de ska få fin färg. Tillsätt sedan de avsilade grönsakerna och bryn även dem. Flytta över detta till grytan.

Salta och peppra ordentligt på lår- och bogbitarna och bryn dem runt om, tillsätt sedan tomatpurén och fräs lite till.

Häll på den sparade marinaden och ev. lite mera rödvin och lite vatten, hardelarna ska inte vara helt täckta. Koka upp, lägg på lock och sätt in i ugnen på ca 175° i 70-80 minuter, delarna ska bli mörbräserade.

Skär under tiden fläsket i ½ cm stora bitar, skala pärl- eller schalottenlökarna och bryn detta, sätt undan en stund.

Ta upp hardelarna ur grytan och håll dem varma.

Sila av stekfonden, tryck ut all vätska som samlat sig i grönsakerna.

Koka upp fonden och tillsätt den flytande köttfonden, svartvinbärsgelé samt bitterchokladen och tepåsen, låt påsarna dra i såsen i ca 4-5 minuter och plocka sedan upp den.

Smaka av såsen med ev. mera salt och peppar och kontrollera om såsen behöver kokas ner lite till eller redas av, ta då lite maizenamjöl utrörd i vatten.
Såsen ska ha en pikant lätt söt syrlig smak med antydan av choklad.

Lägg ner löken och fläsket och låt koka i ca 5 minuter till.
Lägg ner hardelarna och låt dem bli varma däri.

Ta fram filébitarna, salta och peppra dem och bryn runt om i ca 3-4 minuter.
Ta upp dem och låt vila under aluminiumfolie i ca 6-8 minuter innan de ska skäras upp.

Sätt fram grytan och den fina, lätt rosastekta, filén.

Finns det några frysta eller torkade trattkantareller, så blir det mycket gott i den här anrättningen, även syltade kantareller är förstås supergoda här till.

Potatis- och jordärtskockspuré passar jättebra att servera till samt smörglaserad brysselkål eller savoykål, svartrötter eller messmörstekta jordärtskockor.

Messmörstekta jordärtskockor:
2 skockor /per person
½-1 msk messmör
salt
smält klarat smör att steka i
ev. 1-2 msk flagad mandel

Skala jordärtskockorna och koka dem i saltat vatten med en aning citronsaft i. Låt dem gärna ha en liten kärna kvar, de ska kännas som nykokt färskpotatis.
Häll av vattnet och spara det till purékoket.

Ta fram en panna och bryn skockorna runt om i smält smör, salta dem och klicka ner messmöret och glasera skockorna

VAD FÖR VIN KLARAR DENNA RÄTT??
 

chambertin

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

Bubblaren skrev:
Marinad:
2 morötter (skalad och hackad)
1 bit rotselleri (skalad och hackad)
3 schalottenlökar (skalad och hackad)
1 tsk torkad timjan eller gärna 1 bunt färsk
knappt ½ tsk lavendelblommor
1 lagerblad
3 kryddnejlikor instuckna i apelsinskal
skal från ½ apelsin
1 bit hel kanel (krossad)
1 msk krossade enbär
8 krossade svartpepparkorn
½ flaska rödvin
½-1 dl balsamvinäger (mörk sort)
1 msk tomatpuré

Sås:
stekfond från haren
1 msk flytande köttfond
20-30 g svart bitter choklad på ca 80% kakaohalt
1-2 msk svartvinbärsgelé
1 Erl Grey tepåse
150 g rimmat fläsk
250 g pärl- eller små schalottenlökar

Messmörstekta jordärtskockor:
2 skockor /per person
½-1 msk messmör
salt
smält klarat smör att steka i
ev. 1-2 msk flagad mandel


Stycka haren, d.v.s. lårbitar, bogar och kortsadel, dela dem ev. en gång till i leden, så det blir 4 bog och 4 lårbitar. Bena även ur sadeln i filébitar. Putsa bort senor och hinnor på sadelbitarna och spara till såsen.
Hugg sönder ben och ta till vara på all puts.

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden utan tomatpurén, häll den över hardelarna. Täck av och ställ svalt några timmar eller över natten.

Ta upp hardelarna ur marinaden och torka av dem, sätt undan filébitarna så länge.

Sila marinaden och spara den så länge.

Ta fram en panna och en gryta, gärna järngryta.
Smält lite matfett i pannan och bryn nu först putsbitarna från styckningen runt om, de ska få fin färg. Tillsätt sedan de avsilade grönsakerna och bryn även dem. Flytta över detta till grytan.

Salta och peppra ordentligt på lår- och bogbitarna och bryn dem runt om, tillsätt sedan tomatpurén och fräs lite till.

Häll på den sparade marinaden och ev. lite mera rödvin och lite vatten, hardelarna ska inte vara helt täckta. Koka upp, lägg på lock och sätt in i ugnen på ca 175° i 70-80 minuter, delarna ska bli mörbräserade.

Skär under tiden fläsket i ½ cm stora bitar, skala pärl- eller schalottenlökarna och bryn detta, sätt undan en stund.

Ta upp hardelarna ur grytan och håll dem varma.

Sila av stekfonden, tryck ut all vätska som samlat sig i grönsakerna.

Koka upp fonden och tillsätt den flytande köttfonden, svartvinbärsgelé samt bitterchokladen och tepåsen, låt påsarna dra i såsen i ca 4-5 minuter och plocka sedan upp den.

Smaka av såsen med ev. mera salt och peppar och kontrollera om såsen behöver kokas ner lite till eller redas av, ta då lite maizenamjöl utrörd i vatten.
Såsen ska ha en pikant lätt söt syrlig smak med antydan av choklad.

Lägg ner löken och fläsket och låt koka i ca 5 minuter till.
Lägg ner hardelarna och låt dem bli varma däri.

Ta fram filébitarna, salta och peppra dem och bryn runt om i ca 3-4 minuter.
Ta upp dem och låt vila under aluminiumfolie i ca 6-8 minuter innan de ska skäras upp.

Sätt fram grytan och den fina, lätt rosastekta, filén.

Finns det några frysta eller torkade trattkantareller, så blir det mycket gott i den här anrättningen, även syltade kantareller är förstås supergoda här till.

Potatis- och jordärtskockspuré passar jättebra att servera till samt smörglaserad brysselkål eller savoykål, svartrötter eller messmörstekta jordärtskockor.

Messmörstekta jordärtskockor:
2 skockor /per person
½-1 msk messmör
salt
smält klarat smör att steka i
ev. 1-2 msk flagad mandel

Skala jordärtskockorna och koka dem i saltat vatten med en aning citronsaft i. Låt dem gärna ha en liten kärna kvar, de ska kännas som nykokt färskpotatis.
Häll av vattnet och spara det till purékoket.

Ta fram en panna och bryn skockorna runt om i smält smör, salta dem och klicka ner messmöret och glasera skockorna

VAD FÖR VIN KLARAR DENNA RÄTT??

Det här verkar vara en riktigt smarrig rätt men med många mycket kraftiga och smakrika ingredienser.
Ett vin med utvecklade mognadstoner brukar kunna matcha det innehållet ganska bra.
Det får inte vara för ungt/fruktigt och lätt för då faller det ihop fullständigt mot maten.

Spontant kan jag tänka mig flera alternativ:
1) Mogen bra Bourgogne (min första ryggmärgsreflex när det handlar om vilt :))
2) Mogen Cornas eller Hermitage
3) Mogen Côte-Rotie
4) Riktigt kraftig och bra Madiran
5) Riktigt kraftig och bra Ribera del Duero

och det finns säkert massor med annat som också kan funka (Brunello, Vino Nobile, Taurasi, Barolo/Barbaresco m.fl).

Happy cooking !
 

Bubblaren

Medlem
SV: Q & A, om man inte ställer frågor får man inga svar!

chambertin skrev:
Det här verkar vara en riktigt smarrig rätt men med många mycket kraftiga och smakrika ingredienser.
Ett vin med utvecklade mognadstoner brukar kunna matcha det innehållet ganska bra.
Det får inte vara för ungt/fruktigt och lätt för då faller det ihop fullständigt mot maten.

Spontant kan jag tänka mig flera alternativ:
1) Mogen bra Bourgogne (min första ryggmärgsreflex när det handlar om vilt :))
2) Mogen Cornas eller Hermitage
3) Mogen Côte-Rotie
4) Riktigt kraftig och bra Madiran
5) Riktigt kraftig och bra Ribera del Duero

och det finns säkert massor med annat som också kan funka (Brunello, Vino Nobile, Taurasi, Barolo/Barbaresco m.fl).

Happy cooking !

Tack Chamb!
En Madiran vore spännande till, läge sen jag drack den. Förslag på vilken? Handlar lördag på Regeringsgatan tänkte jag.
Gillar ju även Duero.
 
Toppen