Mattias Schyberg
Administratör
28+ är min absoluta favoritrestaurang i Göteborg. Det är inte den mest moderna restaurang man kan hitta. Inga rykande rätter eller ätbara blommor och utsmyckningar. Här handlar det främst om smakupplevelsen, och enligt mina smaklökar så har 28+ stans godaste mat. Vill man uppleva nya spännande och innovativa rätter så bör man dock välja någon av stans andra topprestauranger, typ Bhoga (har ännu inte testat dock) eller Thörnströms kök.
Nåväl, igår blev det åka av. 7-rätters avsmakningsmeny beställdes ihop med lite blandat vin. Valde bort vinmenyn och tog in följande:
2000 George Breuer Rauenthaler Nonnenberg Riesling (91p)
Mycket trevligt och rejält mogen karaktär med fantastisk fin flintamineralitet och lite lagom petroleum på toppen. Ananas och citrus dominerar i den lågmälda frukten. I munnen känns det stramt och lite positivt småbittert. Syran är hyfsad, men det märks att den har rundats av rejält med åldern. Skitgott!
2006 Prunotto Barbaresco (88p)
Ganska fyllig nebbiolofrukt med sedvanliga körsbärstoner och fat. Lite nypon, choklad och aningen tjära hittas också. Saknar lite komplexitet för att bli riktigt nöjd. Bra intensitet och syra, men fortfarande ungdomliga tanniner.
Gott vin men jag hade avsevärt större förväntningar.
Avsmakningsmenyn
(Tyvärr är ljuset väldigt dunkelt på restaurangen, så ha överseende med bildkvaliten.)
Första rätten
Anklever au torchon med färska bär och krutunger
Ser inte märkvärdigt ut men det smakade smått fantastiskt. Tog in ett enkelt glas ädelrötad Monbazillac att svälja ner godsakerna med, för anklever utan sötsaker känns fel.
Andra rätten
(Glömde ta kort tyvärr)
Sommartryffelrisotto med kryddstekt vaktelbröst. Mycket god och perfekt krämig. En höjdare. Vaktelbröstet var möjligen aningen torrt.
Tredje rätten
Vitsparrisstekt hälleflundra med primörer, grönärtpuré, harsyra samt kräftsmörsås
Inget att klaga på här. Fantastisk sås (som alltid) och trevlig fisk. Det är dock tillbehören som gör rätten här. Rieslingen funkade bra, men ett lätt rött eller ekat vitt hade nog fungerat bättre.
Fjärde rätten
Krispig spädgris med rostad jordärtskocka, broccoli, krasse och friterad schalottenlök samt steksky
Fantastiskt gott. Barbarescon var som grädde på moset här. Mumma!
Femte rätten
Saint Maure de Touraine med saltbakade primörbetor, Epoisses de Bourgogne med krusbärskompott
Goda ostar med trevliga tillbehör, jag klagar inte, men här skulle det nog behövts lite andra viner.
Sjätte rätten
Variationer på rabarber och kardemumma med vit chokladkräm samt rabarbersorbet
Helt fantastiskt gott, det enda som fattades var en Muscato d'Asti, typ.
Sjunde rätten
Karamelliserad Valrhonamjölkchoklad med sponge, jord, stenar och chokladglass
Perfekt avslutning på kvällen. Beställde in lite Banuyls av enklare slag och det var såklart en lika klassisk som exellent matchning.
Slutord
Smakupplevelsen är som vanligt det som gör 28+ till en av de absolut bästa restaurangerna jag har besökt. Hans Borén lagar mat som träffar mig rakt i hjärtat och det är oerhört sällan jag blir besviken. Visst, det är inga konstverk man får på tallriken, men känslan för smak och balans är oöverträffad.
Nåväl, igår blev det åka av. 7-rätters avsmakningsmeny beställdes ihop med lite blandat vin. Valde bort vinmenyn och tog in följande:
2000 George Breuer Rauenthaler Nonnenberg Riesling (91p)
Mycket trevligt och rejält mogen karaktär med fantastisk fin flintamineralitet och lite lagom petroleum på toppen. Ananas och citrus dominerar i den lågmälda frukten. I munnen känns det stramt och lite positivt småbittert. Syran är hyfsad, men det märks att den har rundats av rejält med åldern. Skitgott!
2006 Prunotto Barbaresco (88p)
Ganska fyllig nebbiolofrukt med sedvanliga körsbärstoner och fat. Lite nypon, choklad och aningen tjära hittas också. Saknar lite komplexitet för att bli riktigt nöjd. Bra intensitet och syra, men fortfarande ungdomliga tanniner.
Gott vin men jag hade avsevärt större förväntningar.
Avsmakningsmenyn
(Tyvärr är ljuset väldigt dunkelt på restaurangen, så ha överseende med bildkvaliten.)
Första rätten
Anklever au torchon med färska bär och krutunger
Ser inte märkvärdigt ut men det smakade smått fantastiskt. Tog in ett enkelt glas ädelrötad Monbazillac att svälja ner godsakerna med, för anklever utan sötsaker känns fel.
Andra rätten
(Glömde ta kort tyvärr)
Sommartryffelrisotto med kryddstekt vaktelbröst. Mycket god och perfekt krämig. En höjdare. Vaktelbröstet var möjligen aningen torrt.
Tredje rätten
Vitsparrisstekt hälleflundra med primörer, grönärtpuré, harsyra samt kräftsmörsås
Inget att klaga på här. Fantastisk sås (som alltid) och trevlig fisk. Det är dock tillbehören som gör rätten här. Rieslingen funkade bra, men ett lätt rött eller ekat vitt hade nog fungerat bättre.
Fjärde rätten
Krispig spädgris med rostad jordärtskocka, broccoli, krasse och friterad schalottenlök samt steksky
Fantastiskt gott. Barbarescon var som grädde på moset här. Mumma!
Femte rätten
Saint Maure de Touraine med saltbakade primörbetor, Epoisses de Bourgogne med krusbärskompott
Goda ostar med trevliga tillbehör, jag klagar inte, men här skulle det nog behövts lite andra viner.
Sjätte rätten
Variationer på rabarber och kardemumma med vit chokladkräm samt rabarbersorbet
Helt fantastiskt gott, det enda som fattades var en Muscato d'Asti, typ.
Sjunde rätten
Karamelliserad Valrhonamjölkchoklad med sponge, jord, stenar och chokladglass
Perfekt avslutning på kvällen. Beställde in lite Banuyls av enklare slag och det var såklart en lika klassisk som exellent matchning.
Slutord
Smakupplevelsen är som vanligt det som gör 28+ till en av de absolut bästa restaurangerna jag har besökt. Hans Borén lagar mat som träffar mig rakt i hjärtat och det är oerhört sällan jag blir besviken. Visst, det är inga konstverk man får på tallriken, men känslan för smak och balans är oöverträffad.
Last edited: