Ok, tänkte så här:
antag att vi har en restaurang dit gästerna primärt kommer för att äta (inte en bar). Då kan vi anta att konsumtionen av vin per gäst är relativt konstant oavsett pris, typ en ½ flaska per person. Mitt exempel är baserat på att restaurangen säljer 100 flaskor per kväll och har 2000 i lager (har ingen koll på om detta är rimligt). Med ett fast kronpåslag på 400:- blir intäkten 40000:-/kväll eller 800000:- i månaden om man har öppet 20 dagar. Detta är oavsett om vinet kostar 100:- eller 1000:- i inköp. Alla andra kostnader: vinkällare, inventarier, personal etc, är oberoende av inköpspriset på vinet. Det enda som skiljer är kapitalkostnaden. Om restaurangen väljer att bara sälja viner som kostar 1000:- kronor i inköp blir lagervärdet 2 miljoner i det här exemplet. Med en alternativ avkastning på 4 % blir kapitalkostnaden 2000000 x 0,04 /12 = 6700:- per månad. Med bara 100 kronorsviner blir den 670:-. Med 1000 kronorsviner är kapitalkostnaden för lagret mindre än 1% av intäkten för vinförsäljningen per månad. Skillnaden att lagra 1000 kronorsviner jämfört med 100 kronors blir 3 kronor i månaden i kapital, med tanke på att förtjänsten var 400:- så är detta ganska lite.
Kolla gärna mina antaganden och beräkningar - kan mycket väl ha tänkt fel.