Tänkte till helgen laga fläskfile med sås av balsamvinäger och vitlök och till detta servera kantareller, sidfläsk och syrligt äpple.
Mycket tacksam för rött vintips runt 200 kr.
Hade inte en torr cider passat bättre ?
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Tänkte till helgen laga fläskfile med sås av balsamvinäger och vitlök och till detta servera kantareller, sidfläsk och syrligt äpple.
Mycket tacksam för rött vintips runt 200 kr.
Fläskfilé påminner lite om kalv och då föreslår jag per automatik Chianti Classico eller Chiara Condello (Emilia-Romagna), men sedan är ju tillbehören en icke oväsentlig faktor. Är det bara balsamvinäger i såsen, förutom vitlök, eller är det något mer? Skysås eller gräddsås? Det jag är lite fundersam till är det syrliga äpplet som jag inte vet hur jag skulle hantera vinmässigt.Tänkte till helgen laga fläskfile med sås av balsamvinäger och vitlök och till detta servera kantareller, sidfläsk och syrligt äpple.
Mycket tacksam för rött vintips runt 200 kr.
Mycket svårmatchat. Både sött och surt. Kanske nån Syrah med lite bärsötma, speciellt om fläsket är grillat och såsen lite åt det brända hållet.Tänkte till helgen laga fläskfile med sås av balsamvinäger och vitlök och till detta servera kantareller, sidfläsk och syrligt äpple.
Mycket tacksam för rött vintips runt 200 kr.
Tänkte till helgen laga fläskfile med sås av balsamvinäger och vitlök och till detta servera kantareller, sidfläsk och syrligt äpple.
Mycket tacksam för rött vintips runt 200 kr.
Med honungen blev det ännu krångligare. Då vill man ju ha lite sötma i vinet, tänker jag. Men det finns ju en del röda viner som faktiskt har lite restsötma utan att för den delen vara lågkvalitativa appassimento.Tack för era förslag! Medsänder länk till receptet (tänkte skippa tryffeloljan). Blir det enklare med vinval om jag utesluter syrligt äpple?
https://www.ica.se/recept/balsamicofile-med-tryffelkantareller-589180/
Jag var faktiskt inne på någon vettig ripasso ett tag. Har dock inte läst receptet ännu.Med honungen blev det ännu krångligare. Då vill man ju ha lite sötma i vinet, tänker jag. Men det finns ju en del röda viner som faktiskt har lite restsötma utan att för den delen vara lågkvalitativa appassimento.
Servera med surkål och drick en mosel tradkabinett med lite restsötma. Borde funka. Inte rött dock, vilket efterfrågades.Med honungen blev det ännu krångligare. Då vill man ju ha lite sötma i vinet, tänker jag. Men det finns ju en del röda viner som faktiskt har lite restsötma utan att för den delen vara lågkvalitativa appassimento.
Servera med surkål och drick en mosel tradkabinett med lite restsötma. Borde funka. Inte rött dock, vilket efterfrågades.
Vill du göra receptet med vinvänligt, skippa äpplet, minska eller ta bort honungen och servera med potatisgratäng. Då funkar nog rätt mycket rött. En chianti, nån nebbiolo eller pinot hade jag valt.
När jag läste igenom receptet var min första reaktion att det var väldigt många smak- och texturkomponenter och en del känns dessutom inte helt vinvänliga. Sötma och syra i balsamvinägern, sötma i honungen, sälta i fläsket, syra och tuggmotstånd i äpplet, beska i ruccolan och sedan krämig gratäng på det.
Låter rätt resonerat tycker jag. Enda problemet är faktorn "pris"; Amarone runt 200 kr har väl inte någon karnevalsstämpel direkt...?Jag har suttit och försökt föreställa mig smakerna och när man kollar på proportionerna är det ganska lite äpple jämfört med fläsk så jag skulle nästan kunna bortse från det till viss del och då drar mina tankar mot Amarone...
Bra kraft & frukt för att stå upp mot balsamvinäger, honung och fläsk och ofta hyfsad syra som borde kunna balansera både äpple och fet gratäng... eller är jag ute å cyklar?
Ah... pris...Låter rätt resonerat tycker jag. Enda problemet är faktorn "pris"; Amarone runt 200 kr har väl inte någon karnevalsstämpel direkt...?
Kanske en zinfandel av lite bättre kvalitet kan vara ett alternativ, typ Seghesio för 223 kr. Ännu bättre är om den har lite ålder så att den ungdomliga vrålsyltigheten har dämpat sig något.
Lätt häntAh... pris...
I sann FW-anda hamnade det kriteriet i blinda fläcken
Jag skulle säga vilt, svamp och tryffel i någon kombination, kanske något försiktigt rökigt också med betoning på försiktigt.Hej!
Första posten på detta eminenta forum!
Ropade in en Domaine J-L Chave Hermitage Rouge 1998 idag på Bukowskis. Jag föreställer mig att flaskan kommer att ingå i en lite mer omfattande matodyssé under en kväll med en likasinnad vän, kanske komma in som tredje vin och chocka. Men vad skulle ni äta till denna förmodade pärla? Mkt tacksam för inspiration.
Hej!
Första posten på detta eminenta forum!
Ropade in en Domaine J-L Chave Hermitage Rouge 1998 idag på Bukowskis. Jag föreställer mig att flaskan kommer att ingå i en lite mer omfattande matodyssé under en kväll med en likasinnad vän, kanske komma in som tredje vin och chocka. Men vad skulle ni äta till denna förmodade pärla? Mkt tacksam för inspiration.
Grattis!! J-L C the king of Hermitage! Håller med @Dejzan också med försiktigheten. Kött, svamp men inte för kraftigt. Denna flaska har troligen utvecklat en tertiär mogenhet. Även om flaskan håller länge än (om den förvarats väl) så skulle jag inte vänta alltför länge.Jag skulle säga vilt, svamp och tryffel i någon kombination, kanske något försiktigt rökigt också med betoning på försiktigt.
Hej!
Första posten på detta eminenta forum!
Ropade in en Domaine J-L Chave Hermitage Rouge 1998 idag på Bukowskis. Jag föreställer mig att flaskan kommer att ingå i en lite mer omfattande matodyssé under en kväll med en likasinnad vän, kanske komma in som tredje vin och chocka. Men vad skulle ni äta till denna förmodade pärla? Mkt tacksam för inspiration.
Har du en yngre chablis med hög syra och mineralitet så lirar det fint med lite skaldjur. Är vinet mer moget och utvecklat lite mer tertiära aromer så funkar även kalv och kyckling.Jag har en lite tvärt om fråga. Ska snart ha födelsedagsmiddag för min far och han ÄLSKAR Chablis. Jag är generellt sett en vinälskare men tycker va någon outgrundlig anledning inte om Chablis alls. Så, vad har ni för tips på goda maträtter eller smaker som jag kan kombinera med en god Chablis och göra honom nöjd? Tänker laga 5-6 rätter så helst något som inte är för tungt
Vi brukar köra J-M Brocard Chablis Vielles Vignes Sainte Claire till räkor med citronaioli på Göteborgs Rågkex eller Dinkelkex som en liten aptitretare/aptitdödare (retare när vi har gäster/dödare för att stilla den värsta hungern innan maten är klar) innan middagen.Jag har en lite tvärt om fråga. Ska snart ha födelsedagsmiddag för min far och han ÄLSKAR Chablis. Jag är generellt sett en vinälskare men tycker va någon outgrundlig anledning inte om Chablis alls. Så, vad har ni för tips på goda maträtter eller smaker som jag kan kombinera med en god Chablis och göra honom nöjd? Tänker laga 5-6 rätter så helst något som inte är för tungt