Hjälp önskas i mitt velande.
Vad passar till en 2007 Chateau Bouscasse Magnum? Inget avancerat utan gärna en sjysst hemmamiddag.
Taggtråd? Jag tänker att hela poängen med att köpa en magnumflaska Tannat är att kunna öppna när man fyller 80 och bjuda barnbarnen?
Skämt åsido - om du måste begå uppkorkning redan nu, är det bäst att göra det överlagt:
1. Korka upp flaskan kvällen innan. Kan med fördel stå svalt över natten uppkorkad.
2. Be din lokale slaktare att skiva upp de tjockaste New York Strip Steaks du kan få (tänk 7-8 cm i höjd).
3. Banka lätt en gång med kötthammaren på varje sida.
4. Salta och låt ligga i kylen 6+ timmar.
5. Tänd utegrillen.
6. Skala mandelpotatisen.
7. Skär upp den lagrade baskiska osten i tjocka skivor.
8. Prova litet av vinet med den baskiska osten.
9. Avstå från att omedelbart börja leta reservviner i vinkylen/källaren och boka akut tid hos din tandläkare för en re-emaljering av tänderna. Det blir bättre med köttet.
10. Ta på yllunderstället och skidkläderna.
11. Töm en (eller två om ni är fler) burk(ar) ankfett i din Le Creuset-kittel. Sätt på svag värme och släng i mandelpotatisen.
12. Sätt på Blood on the Tracks på hög volym på dina utomhushögtalare.
13. Grilla hårt - blodigt i mitten, väl grillat på ytorna.
14. Kolla till mandelpotatisen att den är lika go som gubbarna i götet men inte alltför mjuk.
15. Medan köttet vilar gör du en sallad på Heirloom tomater och Figueres/rosé-lök och slår en bea.
16. Det räcker så. Det är grabbarna som kommer över. Behövs inget mer. Njut. Känn gommarna snörpas av Tannat-blendens hårda tanniner, stripsteakens hängmörade fläskkappa, ankfettet och bean till trots.
17. Litet choklad och lagrad rom till kaffet och så är du hemma.
18. Fundera över om du ändå inte borde sparat din magnumflaska Bouscassé i 17 år till och öppnat Elena Fuccis Titolo 2014 eller en magnum Ridge Monte Bello 2011 i stället.