Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vad ska jag äta? Vad ska jag dricka? Den stora matchningstråden för mat och dryck

The Wall

Medlem
Ok så det blir

Kalix – De Sousa, Cuvée des Caudalies, 2010

Anklever – Henriot, Cuvée des Enchanteleurs, 1989

Musslor med beurre blanc på brynt smör – Domaine Ramonet, Chassagne Montrachet, Boudriotte, 2018

Råbiff – Domaine Emmanuel Rouget, Bourgogne, 2009

Oxfilé – Chateau Pontet Canet, 2008

Oklart ang. dessertvin
Det där blir nog 100 p 👌
 
Hjälp önskas i mitt velande.

Vad passar till en 2007 Chateau Bouscasse Magnum? Inget avancerat utan gärna en sjysst hemmamiddag.
Taggtråd? Jag tänker att hela poängen med att köpa en magnumflaska Tannat är att kunna öppna när man fyller 80 och bjuda barnbarnen?

Skämt åsido - om du måste begå uppkorkning redan nu, är det bäst att göra det överlagt:

1. Korka upp flaskan kvällen innan. Kan med fördel stå svalt över natten uppkorkad.
2. Be din lokale slaktare att skiva upp de tjockaste New York Strip Steaks du kan få (tänk 7-8 cm i höjd).
3. Banka lätt en gång med kötthammaren på varje sida.
4. Salta och låt ligga i kylen 6+ timmar.
5. Tänd utegrillen.
6. Skala mandelpotatisen.
7. Skär upp den lagrade baskiska osten i tjocka skivor.
8. Prova litet av vinet med den baskiska osten.
9. Avstå från att omedelbart börja leta reservviner i vinkylen/källaren och boka akut tid hos din tandläkare för en re-emaljering av tänderna. Det blir bättre med köttet.
10. Ta på yllunderstället och skidkläderna.
11. Töm en (eller två om ni är fler) burk(ar) ankfett i din Le Creuset-kittel. Sätt på svag värme och släng i mandelpotatisen.
12. Sätt på Blood on the Tracks på hög volym på dina utomhushögtalare.
13. Grilla hårt - blodigt i mitten, väl grillat på ytorna.
14. Kolla till mandelpotatisen att den är lika go som gubbarna i götet men inte alltför mjuk.
15. Medan köttet vilar gör du en sallad på Heirloom tomater och Figueres/rosé-lök och slår en bea.
16. Det räcker så. Det är grabbarna som kommer över. Behövs inget mer. Njut. Känn gommarna snörpas av Tannat-blendens hårda tanniner, stripsteakens hängmörade fläskkappa, ankfettet och bean till trots.
17. Litet choklad och lagrad rom till kaffet och så är du hemma.
18. Fundera över om du ändå inte borde sparat din magnumflaska Bouscassé i 17 år till och öppnat Elena Fuccis Titolo 2014 eller en magnum Ridge Monte Bello 2011 i stället.
 
Last edited:
Taggtråd? Jag tänker att hela poängen med att köpa en magnumflaska Tannat är att kunna öppna när man fyller 80 och bjuda barnbarnen?

Skämt åsido - om du måste begå uppkorkning redan nu, är det bäst att göra det överlagt:

1. Korka upp flaskan kvällen innan. Kan med fördel stå svalt över natten uppkorkad.
2. Be din lokale slaktare att skiva upp de tjockaste New York Strip Steaks du kan få (tänk 7-8 cm i höjd).
3. Banka lätt en gång med kötthammaren på varje sida.
4. Salta och låt ligga i kylen 6+ timmar.
5. Tänd utegrillen.
6. Skala mandelpotatisen.
7. Skär upp den lagrade baskiska osten i tjocka skivor.
8. Prova litet av vinet med den baskiska osten.
9. Avstå från att omedelbart börja leta reservviner i vinkylen/källaren och boka akut tid hos din tandläkare för en re-emaljering av tänderna. Det blir bättre med köttet.
10. Ta på yllunderstället och skidkläderna.
11. Töm en (eller två om ni är fler) burk(ar) ankfett i din Le Creuset-kittel. Sätt på svag värme och släng i mandelpotatisen.
12. Sätt på Blood on the Tracks på hög volym på dina utomhushögtalare.
13. Grilla hårt - blodigt i mitten, väl grillat på ytorna.
14. Kolla till mandelpotatisen att den är lika go som gubbarna i götet men inte alltför mjuk.
15. Medan köttet vilar gör du en sallad på Heirloom tomater och Figueres/rosé-lök och slår en bea.
16. Det räcker så. Det är grabbarna som kommer över. Behövs inget mer. Njut. Känn gommarna snörpas av Tannat-blendens hårda tanniner, stripsteakens hängmörade fläskkappa, ankfettet och bean till trots.
17. Litet choklad och lagrad rom till kaffet och så är du hemma.
18. Fundera över om du ändå inte borde sparat din magnumflaska Bouscassé i 17 år till och öppnat Elena Fuccis Titolo 2014 eller en magnum Ridge Monte Bello 2011 i stället.
Tack för piken, förslaget och att du tog dig tid😊Jag har fler magnum från samma årgång så jag tänkte ta tempen. Magnum Monte Bellons här hemma har färre år på rygg tyvärr😞
 
Tack för piken, förslaget och att du tog dig tid😊Jag har fler magnum från samma årgång så jag tänkte ta tempen. Magnum Monte Bellons här hemma har färre år på rygg tyvärr😞
Rapportera gärna hur det föll ut!

Har köpt en hel del Bouscassé, Montus, Barréjat så är definitivt inte ointresserad av druvan.

Men mina argentinska polare (som gillar kött och tvära rödviner) svär på att Uruguay gör bättre Tannat än Gascogne. Under min vintur i Virginia (tyvärr har artikeln jag skrev här inte överlevt det nya interfacet) dök det upp riktigt bra Tannat (liksom Gros och Petit Manseng!) som jag nog håller högre än Madiranvinerna (generellt).
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Hjälp önskas i mitt velande.

Vad passar till en 2007 Chateau Bouscasse Magnum? Inget avancerat utan gärna en sjysst hemmamiddag.
Taggtråd? Jag tänker att hela poängen med att köpa en magnumflaska Tannat är att kunna öppna när man fyller 80 och bjuda barnbarnen?
Om det är en "vanlig" Bouscassé, d.v.s. inte en VV, är den väl trots allt inte så taggtråds-artad i tanninerna? I Brumont-stallet är det väl Bouscassé VV och Montus Préstige som är 100% Tannat, medan de övriga är uppmjukade med lite andra druvor? Var det inte just "vanliga" Bouscassé som dessutom var känt förr för att de släppte olika releaser på olika marknader? I Sverige tror jag vi hade en billigare release.
 
Om det är en "vanlig" Bouscassé, d.v.s. inte en VV, är den väl trots allt inte så taggtråds-artad i tanninerna? I Brumont-stallet är det väl Bouscassé VV och Montus Préstige som är 100% Tannat, medan de övriga är uppmjukade med lite andra druvor? Var det inte just "vanliga" Bouscassé som dessutom var känt förr för att de släppte olika releaser på olika marknader? I Sverige tror jag vi hade en billigare release.
Ja absolut, försökte mest vara litet rolig när jag svarade på frågan om vad man ska äta med dessa viner. Det stämmer att det är en blend (med cabernet?) och att Tannat, liksom Aglianico och Malbec, blir mjukare när de blendas. Men det är fortfarande kralliga grejer, och som inte direkt passar till löjrom utan tarvar sin stek, cassoulet eller konfiterade anka :D

Det man kan fundera över är om det är rimligt att lägga tid, kraft, pengar och källarutrymme på dessa druvor då det finns så mycket annat där ute. Jag tror jag för egen del landat i att jag gillar Aglianico i källaren, litet på gärdsgården kring Malbec, men överlåter åt andra experimentera med Tannat. Även om jag som sagt prövat en del tidigare, ffa Bouscassé VV.

Intressant med Cuvée Suédoise-diskussionen - minns som du skriver att det diskuterades kring just Bouscassé men kommer inte ihåg turerna.
 
Last edited:

Vingubben

Medlem
Grabben har fått en kock i 25-årspresent som skall laga och servera till 10 personer.

Förrätt – Tonfisktartar med soyamajo, curryrostad coccos, böngroddar, koriander, vårlök och chilli

Varmrätt – Västerbottensrisotto med rosastekt ankbröst, svamp och gräslök

Dessert – Chokladfondant, hallon, basilika och grädde

Är själv rätt kass på att matcha så tar gärna forumet till hjälp. Måste finnas i något av bolagets sortiment och tänker mig en prisklass 2-300 kr. Han och gästerna är alla studenter i Lund så dom kommer nog att bli impade oavsett. Har ni inte förslag på specifikt vin får ni gärna föreslå druva, region osv.
 

BallyJ

Medlem
Grabben har fått en kock i 25-årspresent som skall laga och servera till 10 personer.

Förrätt – Tonfisktartar med soyamajo, curryrostad coccos, böngroddar, koriander, vårlök och chilli

Varmrätt – Västerbottensrisotto med rosastekt ankbröst, svamp och gräslök

Dessert – Chokladfondant, hallon, basilika och grädde

Är själv rätt kass på att matcha så tar gärna forumet till hjälp. Måste finnas i något av bolagets sortiment och tänker mig en prisklass 2-300 kr. Han och gästerna är alla studenter i Lund så dom kommer nog att bli impade oavsett. Har ni inte förslag på specifikt vin får ni gärna föreslå druva, region osv.
Tänker att det skulle vara lite kul att köpa en eller två;) av den här till förrätten, stort format bra matchning till maten och framförallt inom prisspannet; https://www.systembolaget.se/produkt/vin/nik-weis-9044306/
och det kanske är möjligt att balansera upp besparingen(under 300)för det första vinet till varmrätten och köpa några flaskor av det här; https://www.systembolaget.se/produkt/vin/bourgogne-rouge-9563201/
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Tänker att det skulle vara lite kul att köpa en eller två;) av den här till förrätten, stort format bra matchning till maten och framförallt inom prisspannet; https://www.systembolaget.se/produkt/vin/nik-weis-9044306/
och det kanske är möjligt att balansera upp besparingen(under 300)för det första vinet till varmrätten och köpa några flaskor av det här; https://www.systembolaget.se/produkt/vin/bourgogne-rouge-9563201/
Håller med om att Riesling och Pinot Noir är bra val.
Magnumen från Nik Weis blir hur kul som helst.
Jag tycker att den här kan vara ett alternativ till huvudrätten: https://www.systembolaget.se/produkt/vin/erath-399201/
Pengarna ni sparar lägger ni på den här till efterrätten:
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/madeira-verdelho-20-years-old-9493101/ (lite knölig att få tag på)
 
Grabben har fått en kock i 25-årspresent som skall laga och servera till 10 personer.

Förrätt – Tonfisktartar med soyamajo, curryrostad coccos, böngroddar, koriander, vårlök och chilli

Varmrätt – Västerbottensrisotto med rosastekt ankbröst, svamp och gräslök

Dessert – Chokladfondant, hallon, basilika och grädde

Är själv rätt kass på att matcha så tar gärna forumet till hjälp. Måste finnas i något av bolagets sortiment och tänker mig en prisklass 2-300 kr. Han och gästerna är alla studenter i Lund så dom kommer nog att bli impade oavsett. Har ni inte förslag på specifikt vin får ni gärna föreslå druva, region osv.
Fin födelsedagspresent!

Om jag skulle bestämma vin för mig själv hade jag nog gått på en mosel kabinett med litet restsötma till tonfisken, alternativt en belgisk öl typ Maredsous Blond eller La Trappe Blond eller varför inte en Junmai Daiginjo Sake. Till varmrätten hade en bättre sherry varit grym (amontillado, palo cortado).

Men - till ett glatt och intet ont anande gäng Lundastudenter hade jag kanske snarare tagit en varmfruktig men krispig Albarino för att bryta av mot curry, soya, chili, cocos och tonfisk - t ex Zarate för 219 kr. Och till den feta ankan, med svamp och Västerbotten hade jag gått på en nya världen-pinot noir: t ex Moya Meaker för 299 kr. Eller en enklare Amarone typ Masi för 349 kr. Till efterrätten hade jag köpt en flaska Late Bottled Vintage Port (finns flera trevliga att välja på i prisklassen 2-300 kr på SB).
 

The Wall

Medlem
Tänker att det skulle vara lite kul att köpa en eller två;) av den här till förrätten, stort format bra matchning till maten och framförallt inom prisspannet; https://www.systembolaget.se/produkt/vin/nik-weis-9044306/
och det kanske är möjligt att balansera upp besparingen(under 300)för det första vinet till varmrätten och köpa några flaskor av det här; https://www.systembolaget.se/produkt/vin/bourgogne-rouge-9563201/
Mkt bra val tycker jag. 👍
Om man vill ha halvmagnum känns kabinett som lämplig början, spätlese kanske kan kännas lite för söt för församlingen. En bra halvmagnum är Robert Weil Rheingau Riesling Kabinett, 269 kr.
Till ankan och risotton skulle jag nog gå på nebbiolo för att möta upp krämigheten i risotton, vi har testat pinot noir några gånger hemma men tyckt att den kommer lite i skymundan av risotton. 2020 Produttori del Barbaresco finns på magnum, lite över budget (669 kr), men om du går på Nik Weis Bockstein Kabinett på magnum till förrätten blir kalkylen rätt så trevlig.
Ett trevligt, och inte så vanligt vin, till efterrätten, St John Commandaria - gott och sött från Cypern.
 

Johpe

Medlem
Är ni som rekar kabinett och/eller restsöttma till rå tonfisk inte oroliga för att det klinchar lite och blir lite "metallisk" smak på det?
 

The Wall

Medlem
Är ni som rekar kabinett och/eller restsöttma till rå tonfisk inte oroliga för att det klinchar lite och blir lite "metallisk" smak på det?
Nja, jag tror att soyamajo tar hand om den biten. Plus att koriander, chili och curryrosad cocos kan behöva lite sötma för att inte smaklökarna ska implodera.

Men om det rör sig om enbart halstrad tonfisk med sallad och gräddfilsås med örter skulle jag gå på albarino eller sval sauvignon blan, typ Terlan Winkl Sauvignon Blanc.
 
Toppen