Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vad ska jag äta? Vad ska jag dricka? Den stora matchningstråden för mat och dryck

The Wall

Medlem
I helgen blir det ugnsrostad potatis, morot och pumpa med kycklinglårfilé och en fräsch sås gjord av färsk timjan, citron och lite vitlök. Vilket typ av vin skulle ni rekommendera till detta?
Rotfrukterna säger PN, men företrädesvis från NZ eller Oregon, dvs inte Bourgogne eller övriga USA. Såsen säger "åt medelhavet till", men vad är basen i såsen? Olja? Och då lutar det kanske åt södra Rhône, typ Gigondas eller varför inte en vettig Vino Nobile di Montepulciano (funkar till i princip allt).
 

Sonderlese

Medlem
I helgen blir det ugnsrostad potatis, morot och pumpa med kycklinglårfilé och en fräsch sås gjord av färsk timjan, citron och lite vitlök. Vilket typ av vin skulle ni rekommendera till detta?
Det låter som du skulle kunna välja nästan vad som helst som faller dig i smaken inom lättare röda viner utan nämnvärd strävhet eller fatlagring såsom Beaujolais, Zinfandel, Pinot Noir m.m. och medelfylliga vita viner. Spontant tänker jag på en Grüner Veltliner (dock inte en vräkig Smaragd).
 

Borjes_bubblor

Hobbyfantast - Instagram: borjes_bubblor
Rotfrukterna säger PN, men företrädesvis från NZ eller Oregon, dvs inte Bourgogne eller övriga USA. Såsen säger "åt medelhavet till", men vad är basen i såsen? Olja? Och då lutar det kanske åt södra Rhône, typ Gigondas eller varför inte en vettig Vino Nobile di Montepulciano (funkar till i princip allt).

Basen blir nog crème fraiche eller smetana.

Just Pinot har jag lite dåligt av:
Screenshot_20241022_190409_CellarTracker.jpg
 
Last edited:

Borjes_bubblor

Hobbyfantast - Instagram: borjes_bubblor
Det låter som du skulle kunna välja nästan vad som helst som faller dig i smaken inom lättare röda viner utan nämnvärd strävhet eller fatlagring såsom Beaujolais, Zinfandel, Pinot Noir m.m. och medelfylliga vita viner. Spontant tänker jag på en Grüner Veltliner (dock inte en vräkig Smaragd).
Även Grüner lyser med frånvaro i källaren.
 

Johan L

Medlem
Nu är vi ju på ett vinforum förvisso men det här låter som ölmat i min bok. En ljus lager eller kanske rentav en veteöl?

I min bok också, men den typ av öl som passar till funkar inte hos två av fyra runt bordet.

Den här kanske?
93465 Von Winning Weingut Forster Ungeheuer Riesling Grosses Gewächs 2022 459 kr 420 flaskor
N: Fläder, petroleum, honung, saffran, jasmin och äpple.
M: Citron, snäckskal, honung, saffran, jasmin, äpple och smör. Elegant, blommigt och fräscht med tung, snygg frukt och bra syra. 91-93p

Säljstart 8/11, vinet behövs nu på fredag.

Om du inte drar på för mycket med chilin skulle jag nog kanske ge mig på Beaujolais Cru eller någon snällare och ung pinot från Bourgogne.

Provade Navaherreros Garnacha till sist vi lagade detta och det funkade inte, trots försiktig chili. Man behöver nog vara väldigt snäll med tanninerna om det ska gå med rött. Lär finnas fallgropar även bland beaujolais cru och PN men skulle kanske kunna funka.

Sherry! En Amontillado eller kanske en Manzanilla.
Annars en Riesling med lite restsötma/mkt frukt som @buteljen föreslog.

Dessa två brukar fungera bra till asiatiska smaker tycker jag.

Sherry låter spännande! Tror det får bli en halvflaska Lustau Amontillado. Har en Grüner Veltliner som vi kan ha som komplement.
 

Perikles

Medlem
Idag ska jag hämta ut två flaskor Tondonia Blanco som jag lyckades klicka hem på webbsläppet förra veckan. Tänkte prova den redan till helgen men skulle vilja ha lite inspiration om vad man matchar bäst till vinet i fråga (vit fatlagrad Rioja)? Någon som har något trevligt förslag?
 

buteljen

Medlem
Idag ska jag hämta ut två flaskor Tondonia Blanco som jag lyckades klicka hem på webbsläppet förra veckan. Tänkte prova den redan till helgen men skulle vilja ha lite inspiration om vad man matchar bäst till vinet i fråga (vit fatlagrad Rioja)? Någon som har något trevligt förslag?
Grillad sea bream
Paella
Mustig kycklinggryta
Ibericoskinka
 
Last edited:

The Wall

Medlem
Idag ska jag hämta ut två flaskor Tondonia Blanco som jag lyckades klicka hem på webbsläppet förra veckan. Tänkte prova den redan till helgen men skulle vilja ha lite inspiration om vad man matchar bäst till vinet i fråga (vit fatlagrad Rioja)? Någon som har något trevligt förslag?
Kanske stekt vit fisk, tex mjölbaddad hälleflundrafilé med beurre blanc på 40/60 smör/brynt smör, eller bara ugnsbakad vit fisk med brynt smör.
 
En av de mest klassiska svaren på vad som passar och som ofta ges helt slentrianmässigt är "Riesling passar bra till Asiatisk mat". Det som är litet lustigt är att just Riesling är väl den druvan som har mest olika uttryck - från supersöta TBA, BA, Spätlese och Auslese till knastertorra varianter. Ibland med litet ektoner (inge för mig) men oftast utan. Alkohol mellan 7-14 procent eller något sånt. Och begreppet Asiatisk mat är ju som att säga "europeisk & amerikansk mat" - variationen är enorm helt enkelt. Trots detta är det ändå något jag tänker ofta på eftersom jag gillar både Riesling och Asiatisk mat - av alla de slag. Misstänker dock att en hel del av råden att Riesling funkar med asiatisk mat gäller att sötman i en Mosel Kabinett av klassiskt snitt fångar upp både chili/curry-hetta och sötman i t ex kokosmjölk, kryddmixer med julkryddor, sötsura smakkombinationer av olika slag.

Min fråga är denna: jag dricker oftast litet torrare Riesling och funderar på vad det passar bäst till? Vad är era favorit kombos med torr Riesling? Obs! alla typer av mat inte bara asiatisk mat.
 

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
En av de mest klassiska svaren på vad som passar och som ofta ges helt slentrianmässigt är "Riesling passar bra till Asiatisk mat". Det som är litet lustigt är att just Riesling är väl den druvan som har mest olika uttryck - från supersöta TBA, BA, Spätlese och Auslese till knastertorra varianter. Ibland med litet ektoner (inge för mig) men oftast utan. Alkohol mellan 7-14 procent eller något sånt. Och begreppet Asiatisk mat är ju som att säga "europeisk & amerikansk mat" - variationen är enorm helt enkelt. Trots detta är det ändå något jag tänker ofta på eftersom jag gillar både Riesling och Asiatisk mat - av alla de slag. Misstänker dock att en hel del av råden att Riesling funkar med asiatisk mat gäller att sötman i en Mosel Kabinett av klassiskt snitt fångar upp både chili/curry-hetta och sötman i t ex kokosmjölk, kryddmixer med julkryddor, sötsura smakkombinationer av olika slag.

Min fråga är denna: jag dricker oftast litet torrare Riesling och funderar på vad det passar bäst till? Vad är era favorit kombos med torr Riesling? Obs! alla typer av mat inte bara asiatisk mat.
"Vad har du där? 'Asian babes? Nä fy fan, kom över hit till [...]'".
—Greger, NileCity.

(Receptlänkar för inspo, inte som mall)
För att vara lite lätt sterotyp – en Thai Beef Sallad, som typ denna: https://www.recipetineats.com/thai-beef-salad-2/ Där har du allt, tropiska frukter, lite hetta, fisksås, kött, sälta, syra tutti bene. Fantastiskt gott också.

En klassisk Croque Monsieur är ytterligt rieslingklunkvänligt, kanske något liknande?

Om vi jiddrar franska så en klassisk, ultrastinn löksoppa gratinerad med gruyere också rieslingvänligt. *gargl*

För att inte nämna en Choucroute Garni (vilket man måste)

Snackar vi en riesling med lite ålder och ypperlig syra så kommer här en "dark horse": Isterband (fungerar även bra med en pinotstinn champagne, vilket i princip är en riesling om man blundar hårt nog).

Sparris, brynt smör, mängder med hyvlad parmesan är ju en klassiker, men säsongen...

Ångad torsk, räkor, skirat smör (eller kanske en sandefjordssås?), potäter.

En halbtrocken riesling med en rejäl skiva ankleverterrine. Eller kanske bara en stinn lantterrine.

Lättsaltade chips, creme fraiche, en skopa med löjrom.

Tori Amos platta "Boys For Pele", en skön fåtölj, ett (1) i hörnet placerat värmeljus (tänt), nedsläckt rum. En flaska riesling. Själv.
 
"Vad har du där? 'Asian babes? Nä fy fan, kom över hit till [...]'".
—Greger, NileCity.

(Receptlänkar för inspo, inte som mall)
För att vara lite lätt sterotyp – en Thai Beef Sallad, som typ denna: https://www.recipetineats.com/thai-beef-salad-2/ Där har du allt, tropiska frukter, lite hetta, fisksås, kött, sälta, syra tutti bene. Fantastiskt gott också.

En klassisk Croque Monsieur är ytterligt rieslingklunkvänligt, kanske något liknande?

Om vi jiddrar franska så en klassisk, ultrastinn löksoppa gratinerad med gruyere också rieslingvänligt. *gargl*

För att inte nämna en Choucroute Garni (vilket man måste)

Snackar vi en riesling med lite ålder och ypperlig syra så kommer här en "dark horse": Isterband (fungerar även bra med en pinotstinn champagne, vilket i princip är en riesling om man blundar hårt nog).

Sparris, brynt smör, mängder med hyvlad parmesan är ju en klassiker, men säsongen...

Ångad torsk, räkor, skirat smör (eller kanske en sandefjordssås?), potäter.

En halbtrocken riesling med en rejäl skiva ankleverterrine. Eller kanske bara en stinn lantterrine.

Lättsaltade chips, creme fraiche, en skopa med löjrom.

Tori Amos platta "Boys For Pele", en skön fåtölj, ett (1) i hörnet placerat värmeljus (tänt), nedsläckt rum. En flaska riesling. Själv.
Mina egna Riesling pairings - absolut torsk, det är det vanligaste till knastertorr riesling med litet tyngd, typ Rheinhessen.

Thai Beef salad är min frus favoriträtt, och då vi bott i Thailand är det givet, den gillar jag dock mer med kabinetten från Mosel.

Har blivit mer och mer Alsace för min del senaste åren och jag älskar surkål lika mycket som kimchi med bra fläsk i alla former så det är också givet, gärna rimligt prissatt grand cru med några år på nacken.

Isterband är en av mina guilty pleasures men har aldrig provat med Riesling, gissar att det kommer hända i närtid nu med två sådana endorsements från dig och @buteljen ! Även Tori Amos och bra ljussättning solo framför brasan ska nog testas i närtid; löksoppa med gratinerade surdegsskiva och gruyere samt croque monsieur med ugnsbrända hörn och kanske litet färsk mild chili insmugenunder tomatskivorna ska också absolut testas.
 

Jimmy Forsman

I det stora hela tämligen meh...
Mina egna Riesling pairings - absolut torsk, det är det vanligaste till knastertorr riesling med litet tyngd, typ Rheinhessen.

Thai Beef salad är min frus favoriträtt, och då vi bott i Thailand är det givet, den gillar jag dock mer med kabinetten från Mosel.

Har blivit mer och mer Alsace för min del senaste åren och jag älskar surkål lika mycket som kimchi med bra fläsk i alla former så det är också givet, gärna rimligt prissatt grand cru med några år på nacken.

Isterband är en av mina guilty pleasures men har aldrig provat med Riesling, gissar att det kommer hända i närtid nu med två sådana endorsements från dig och @buteljen ! Även Tori Amos och bra ljussättning solo framför brasan ska nog testas i närtid; löksoppa med gratinerade surdegsskiva och gruyere samt croque monsieur med ugnsbrända hörn och kanske litet färsk mild chili insmugenunder tomatskivorna ska också absolut testas.
Do it. Och jag satte mig en liten kvasi-kimchi (använde fryst bärmix istället för söta päron, samt spetskål istället för "napa cabbage") för snart en vecka sedan (den står och småputtrar lite just nu). Kommer att bli knaprigt fläsk med kimchi i veckan. Kanske en skvätt riesling också!
 
Toppen