Mina förslag till inspiration:
Löjromschipsen - i princip valfri Champagne, men jag skulle nog gå på något PN-dominerat med lite ålder. För min del kan BdB bli lite för skarp även om det finns smetana som kan hantera syran, kanske en BdB med lite ålder kan vara något? Typ Delamotte BdB 2008?
Ankleverterrine - här kan det nog behövas lite mer syra än till chipsen. Är lite osäker på om fikonmarmeladen kan spöka lite med vinet.
Toast Skagen - riesling, alvarinho eller Champagne med lite ekfatskaraktär
Grillad entrecôte - en stilla undran; varför både rödvinsspegel och bearnaise? Om du går på enbart rödvinsspegel kan man välja i stort sett vilket rödvin som helst så länge man knyter ihop smaktonerna i vinet med såsen (tex lite svarta vinbär i såsen till cab sauv). Bearnaise? Tja, en bra Bx-blend från Sydafrika eller USA alternativt ung Bx eller varför inte en ung Barolo? Beroende på förbehandling av köttet innan grillning (marinad, kryddning, glaze osv) har vi här hemma märkt att elegantare viner, som tex bättre Bx eller Barolo med lite ålder, tenderar att hamna i skuggan av kött och bearnaise. Det är ingen smakmässig katastrof, utan bara lite...anonymt. Malbec är inte heller någon dum tanke, vi har inte testat det till biff o bea...ännu. Vi får se vad 2025 års grillpremiär erbjuder.
Ingen efterrätt?
Angående spegeln så blir det det bara en "klick" under köttet. Så det är bearnaisen som är i fokus. Entrecoten grillar vi med salt och peppar och efterrätten hoppar vi vinet.
Hej,
nu börjar det vankas nyårsmiddag och jag skulle vilja ha lite förslag på typer av viner som jag kan matcha middagen mot.
- Löjromschips (saltade chips, smetana med citronzest och löjrom)
- Ankleverterrine (bakad anlever på fröknäcke och fikonmarmelad)
Här har jag tänkt champagne, men vilken typ och ålder matchar bäst? Gillar BdB till löjromschips, ung eller lagom mogen. Till anklever funkar mogen Champagne bäst. Se upp med marmeladen bara, allt socker kommer mer eller mindre skära sig med bubblet oavsett vilket om du inte kör halvtorrt/sött.
Förrätt:
- Toast skagen (smörstekt bröd, egen majonnäs, pepparrot, räkor och dill)
Ska man fortsätta med champagne eller gå på något stilla vitt och vad isåfall? Antingen fortsätta med Champagne, gärna lite brödig och autolytisk typ Charles Heidsieck stil eller exempelvis nån Von Winning GG alt fatad vit Bourgogne. Eller om du sitter på en Dagueneau Silex så sitter den som en smäck.
Middag:
- Grillad hängmörad entrecôte, friterad potatiskaka, rödvinsspegel, hemslagen bearnaise och tomatsallad
Rött, malbec? Ja men gärna från Bordeaux i så fall. Annars går nog högra stranden fint också. Hyfsat ungt, högklassigt med bra tryck i frukt och tanniner.
Tänker Pinot-driven champagne med lite ålder till snacksen. Ekad Bdb till förrätt, eller en god kall pils.
Kloka tankar! Tack för inputen. Har grävt lite i källarna och fått fram ett gäng alternativ.
Vilka av dessa viner hade ni valt?
Försnack
Champagne
2006 Paul bara Comtesse Marie de France (PN)
eller
2006 Nicolas Feuillatte Cuvée Palmes d'Or (blend)
eller
2008 A.R. Lenoble bdb Millésimé (CH)
Förrätt
Vitt
2021 Daniel & Julien Barraud Pouilly-Fuissé En Buland Vieilles Vignes
2020/2021 Louis Jadot Ladoix Le Clou D'Orge Domaine Gagey
2018 Louis Jadot Savigny-lès-Beaune 1er Cru Les Hauts Jarrons Blanc
2022 Christophe Cordier Pouilly-Fuissé Vieilles Vignes
2020 Roux Père & Fils Saint-Aubin Blanc Vieilles Vignes
2018 Frog's Leap Chardonnay
2019 El Enemigo Chardonnay
2019 Weingut Heymann-Löwenstein Uhlen Laubach Riesling
2021 Klosterhof Schwedhelm Zeller Schwarzer Herrgott Riesling Zellertal
2019 Sybille Kuntz Riesling Kabinett trocken
2020 von Winning Reiterpfad Riesling
Huvudrätt
Rött
2015/2016/2020 Paolo Scavino Barolo
2019 Azelia Barolo
2017 Josetta Saffirio Barolo
2019 Duckhorn Vineyards Cabernet Sauvignon Greenwing
2018 El Enemigo Malbec
2021 Château Malescot St. Exupéry
2016 Château Gloria
2018 Château Ormes de Pez
Beslutsångesten är stor.
Gott nytt år på er alla!