Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vad ska jag äta? Vad ska jag dricka? Den stora matchningstråden för mat och dryck

K.W

Medlem
låter som en riktig symfoni av smaker. Tror svårt att hitta något vin som passar perfekt till en kombo av hummer, avokado, wasabi, koriander, ananas och lime. Lika bra att öppna något du gillar och dricka som aperitif för att sedan dra en ljus lager till maten :)


Låter som ett bra val. En bra A
Nyårsmiddag hägrar, vi ska fixa vinet. Förrätten blir "tacos med hummerkött smaksatt med yuzu, en kräm på avokado och wasabi, koriander, ananas och lime".
Jag tänkte spontant på Albariño, och några andra gäster föreslog Riesling (antar ganska torr i så fall?). Vi har dock dålig koll - vad säger ni? :)

Albarino skulle jag rösta på isf. (Kanske en trevlig Verdejo om det är ett alternativ).
 
Trådskapare
J

Johan_L

Medlem
Vi är bjudna på middag i morgon och ska ta med dryck. Till förrätt bjuds märgben fyllda med märg, vitlök, parmesan, persilja, dragon och rivet stekt bröd. Benen fylls med blandningen och bakas sedan i ugn. Vad hade ni valt för vin till den rätten?
 
Trådskapare
J

Johan_L

Medlem
Vi är bjudna på middag i morgon och ska ta med dryck. Till förrätt bjuds märgben fyllda med märg, vitlök, parmesan, persilja, dragon och rivet stekt bröd. Benen fylls med blandningen och bakas sedan i ugn. Vad hade ni valt för vin till den rätten?
 

Vingubben

Medlem
Vi är bjudna på middag i morgon och ska ta med dryck. Till förrätt bjuds märgben fyllda med märg, vitlök, parmesan, persilja, dragon och rivet stekt bröd. Benen fylls med blandningen och bakas sedan i ugn. Vad hade ni valt för vin till den rätten?
Något med bra tryck i men utan att vara allt för allt för kraftigt. Barbaresco?
 

Swedish

Medlem
Vi är bjudna på middag i morgon och ska ta med dryck. Till förrätt bjuds märgben fyllda med märg, vitlök, parmesan, persilja, dragon och rivet stekt bröd. Benen fylls med blandningen och bakas sedan i ugn. Vad hade ni valt för vin till den rätten?
Våga vit Bourgogne eller krallig skumpa...
 
Trådskapare
J

Johan_L

Medlem
Ja, jag var lite inne på skumpa, men vet inte om jag har nån kraftig nog: Louis Roederer 2008, Selosse Initial eller Pol Roger 2002 är de jag har tillräcklig mängd av.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Ja, jag var lite inne på skumpa, men vet inte om jag har nån kraftig nog: Louis Roederer 2008, Selosse Initial eller Pol Roger 2002 är de jag har tillräcklig mängd av.
Alla Selosser är mer eller mindre kraftiga för att vara skumpor! Visst är Substance och de svåråtkomliga årgångsskumporna och Lieux-Dits ännu kraftigare, men redan Initial har klart bra tyngd. Karaktären av vit bourgogne med bubblor, blandad med finosherry, borde nog också passa till den rätten.
 

Poussard

Medlem
Några gäster ikväll vill ha nåt ”kryddigt och mustigt” varför jag letade fram de här flaskorna (kommer nog öppnas mer än ett rött där det andra vinet kommer vara nåt elegantare utan ny ek, som alternativ). Vilken borde jag köra på?

Chateau Mont-Redon CdP 2010
Le Vieux Donjon CdP 2013
Chateau de la Negly La Falaise 2014

Ping @Bearman @petterkalle @LeChat
 

LeChat

Medlem
Några gäster ikväll vill ha nåt ”kryddigt och mustigt” varför jag letade fram de här flaskorna (kommer nog öppnas mer än ett rött där det andra vinet kommer vara nåt elegantare utan ny ek, som alternativ). Vilken borde jag köra på?

Chateau Mont-Redon CdP 2010
Le Vieux Donjon CdP 2013
Chateau de la Negly La Falaise 2014

Ping @Bearman @petterkalle @LeChat
Det var länge sedan jag drack mont redon men anses väl som bra, något generisk kanske, men den har ju bäst ålder och 2010 är ju en kanonårgång, lite tuff men kan nog funka nu med 10 år på nacken. Kan behöva en del luft kanske.
2013 le vieux donjon minns jag som mycket trevlig i en lättare stil med lägre alkohol för att vara cndp. En årgång som funkar fint redan nu.
Den sista har jag aldrig provat.
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
Några gäster ikväll vill ha nåt ”kryddigt och mustigt” varför jag letade fram de här flaskorna (kommer nog öppnas mer än ett rött där det andra vinet kommer vara nåt elegantare utan ny ek, som alternativ). Vilken borde jag köra på?

Chateau Mont-Redon CdP 2010
Le Vieux Donjon CdP 2013
Chateau de la Negly La Falaise 2014

Ping @Bearman @petterkalle @LeChat
Jag har nog svårt att se någon av dessa flaskor som överväldigande kryddiga och mustiga. Le Vieux Donjon är av slankare stil (inte provat 2013 dock). Så det står mellan Mont-Redon som har mer oumph än Donjon men med sin ålder så kanske det tonats ner något. Negly La Falaise är iofs i rätt drickfönster nu men osäker på kryddigheten. Svårt val men jag hade nog gått på Mont-Redon. Kanske inte the mest spännande men ett säkert kort i de flesta fall och en bra årgång som även @LeChat nämnde.
 

petterkalle

I rescued some wine. It was trapped in a bottle.
Några gäster ikväll vill ha nåt ”kryddigt och mustigt” varför jag letade fram de här flaskorna (kommer nog öppnas mer än ett rött där det andra vinet kommer vara nåt elegantare utan ny ek, som alternativ). Vilken borde jag köra på?

Chateau Mont-Redon CdP 2010
Le Vieux Donjon CdP 2013
Chateau de la Negly La Falaise 2014

Ping @Bearman @petterkalle @LeChat

Det var länge sedan jag drack mont redon men anses väl som bra, något generisk kanske, men den har ju bäst ålder och 2010 är ju en kanonårgång, lite tuff men kan nog funka nu med 10 år på nacken. Kan behöva en del luft kanske.
2013 le vieux donjon minns jag som mycket trevlig i en lättare stil med lägre alkohol för att vara cndp. En årgång som funkar fint redan nu.
Den sista har jag aldrig provat.

Jag har nog svårt att se någon av dessa flaskor som överväldigande kryddiga och mustiga. Le Vieux Donjon är av slankare stil (inte provat 2013 dock). Så det står mellan Mont-Redon som har mer oumph än Donjon men med sin ålder så kanske det tonats ner något. Negly La Falaise är iofs i rätt drickfönster nu men osäker på kryddigheten. Svårt val men jag hade nog gått på Mont-Redon. Kanske inte the mest spännande men ett säkert kort i de flesta fall och en bra årgång som även @LeChat nämnde.

Jag har bara druckit La Falaise av ovan men i årgång 13. Ett mycket bra vin med lite tryck i. Mest Syrah i den. M-R är ju en bra årgång och bör vara i sitt drickfönster men risken finns att den har tappat kraft och tanniner. Jag hade nog gått på M-R med Falaise som reserv...
 

Bearman

a´lea iacta est iterum
Några gäster ikväll vill ha nåt ”kryddigt och mustigt” varför jag letade fram de här flaskorna (kommer nog öppnas mer än ett rött där det andra vinet kommer vara nåt elegantare utan ny ek, som alternativ). Vilken borde jag köra på?

Chateau Mont-Redon CdP 2010
Le Vieux Donjon CdP 2013
Chateau de la Negly La Falaise 2014

Ping @Bearman @petterkalle @LeChat

Antagligen väldigt sen på bollen:

Chateau Mont-Redon CdP 2010 - bra år men troligen i drickfönster... inte min favo producent
Le Vieux Donjon CdP 2013 - bra producent, inte det bästa året, men ok... drick färdigt med lite luftning
Chateau de la Negly La Falaise 2014 - bra vin, i drickfönster
 

IsKr

Medlem
Ska fira min 40årsdag till helgen och tänkte höra med expertisen här på forumet. En av rätterna ska bli råbiff på älg hade jag tänkt. Tillbehören kommer att vara ganska klassiska. Jag vill servera champagne till men är inte helt säker vad jag ska välja. Tänkte först pinotdominerad, kanske Bollinger special cuvée brut? Några andra bra förslag i den prisklassen.
Varmrätt blir ankbröst, pumpa och apelsinkräm, syltad pumpa, rödvinssås och kål. Pinot noir fast utan bubblor till denna?
Tack på förhand
 

Jonas Sand

Medlem
Jag är väldigt svag för Devavrys Blanc de noir, den tror jag skulle passa fint till förrätten. Vi hade den till en förrätt på nyår med rosastekt hjortstek (ja vet, lite att jämföra äpple och päron) men mitt intryck var att den klarade viltsmak.
 

Poussard

Medlem
Ska fira min 40årsdag till helgen och tänkte höra med expertisen här på forumet. En av rätterna ska bli råbiff på älg hade jag tänkt. Tillbehören kommer att vara ganska klassiska. Jag vill servera champagne till men är inte helt säker vad jag ska välja. Tänkte först pinotdominerad, kanske Bollinger special cuvée brut? Några andra bra förslag i den prisklassen.
Varmrätt blir ankbröst, pumpa och apelsinkräm, syltad pumpa, rödvinssås och kål. Pinot noir fast utan bubblor till denna?
Tack på förhand
Klassiska tillbehör som kapris, äggula osv. vetetusan om de kommer gifta sig med så jättebra, kan du inte köra en Champagne som välkomstskål och sen ta nåt annat till förrätten?
 

The Wall

Medlem
Ska fira min 40årsdag till helgen och tänkte höra med expertisen här på forumet. En av rätterna ska bli råbiff på älg hade jag tänkt. Tillbehören kommer att vara ganska klassiska. Jag vill servera champagne till men är inte helt säker vad jag ska välja. Tänkte först pinotdominerad, kanske Bollinger special cuvée brut? Några andra bra förslag i den prisklassen.
Varmrätt blir ankbröst, pumpa och apelsinkräm, syltad pumpa, rödvinssås och kål. Pinot noir fast utan bubblor till denna?
Tack på förhand
Deutz är trevlig Champagne, men jag håller med Poussard; kan bli lite marigt att få ihop med klassiska tillbehör. Jag tänker annars dolcetto eller Beaujolais cru till råbiffen, kanske tom en anständig PN, varför inte köra olika årgångar Felton Road till förrätt och varmrätt?
 
Toppen