Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Vad ska jag äta? Vad ska jag dricka? Den stora matchningstråden för mat och dryck

Poussard

Medlem
Jag hade kört vit bourgogne 7 dagar i veckan, gärna av den lite kralligare typen. Lite snålt utbud på SB men 2019 François Carillion Puligny Montrachet funkar säkert. 549:- kan väl anses inom felmarginalen? Annars kanske 2016 Bruno Lorenzon Mercurey 1er cru Clos de Barraults för 399:- är ett alternativ?
Tycker du löjrom och ekat vin funkar bra ihop?
 

Oscarsvin

Medlem
Jag ska vara ärlig och säga att jag aldrig gett Sake en chans tidigare, så det ska bli dax för det tänkte jag! Har ni några tips? Via SB vore enklast för min del. :)
 
Piggvar är tanken. Ev att gå på Myllämäkis Beurre Blanc med Löjrom, Caviar.
sent på bollen men jag gjorde en piggvar med litet goda tillbehör i helgen: mandelpotatispure som fick vara litet stabbigare och inte så smörig för att bättre matcha den gräddiga såsen som hade litet riesling, fänkål, jalapeno och musselkok i sig, samt vitkål som först rostats i ugn med olivolja i 45 minuter och sedan bräserats med färsk salvia, en hel del riesling och en liten grönsaksfond och serverades med litet knaperstekt enrisrökt sidfläsk, samt ångad broccoli med citron och olivolja och flingsalt.

I glasen testade vi en helt oekad GG Riesling från Rheinhessen, en ekad men elegant chard från Australien, en Pinot Noir-baserad skumpa med litet ålder samt en bättre Pinot Noir från Corton. Allt funkade faktiskt strålande bra. Piggvar är så versatil att jag inte tycker man ska vara alltför orolig med vilket vin du serverar med.
 

CCG

Medlem

Sarco

Medlem
Jag köpte nyss en Tondonia GR 2001, https://www.systembolaget.se/produkt/vin/vina-tondonia-9394701/ och funderar på om jag ska dricka den på nyår till rådjur med madeirasås, svamp och rotsaker (jag tror selleripuré eller rostade/friterade jordärtskockor, kanske båda).

Det som får mig att fundera är CT drickfönster 2025-2045. Lopez de Heredias hemsida skriver om GR 1995, inte om 2001. Men om 1995 skriver de:

Ready to drink now, it can be stored a few more years in conditions of constant temperature (14ºC) and humidity (75-80%).

(https://www.lopezdeheredia.com/english/vinos/tondoniaGRT.html)

Det lär ju ha gällt vid släppet också, tänker jag. Så: ska jag dricka min Tondonia i övermorgon eller ska jag låta den ligga kvar i källaren?

Jag har vettiga alternativ men kanske inte av samma kvalitet. Är det ett barnarov att dricka en 20-årig Tondonia GR?
 

Funcadelic

Medlem

Attachments

  • Screenshot_20220125-215748_CellarTracker.jpg
    Screenshot_20220125-215748_CellarTracker.jpg
    52,5 KB · Visningar: 102

The Wall

Medlem
Ugnsbakad torskrygg med örtig vitvinssås, picklad fänkål och räkor (utgår från recept från Johan Lidby: https://www.johanlidbyvinhandel.se/privat/recept/ugnsbakad-torskrygg/).

Det rekommenderas bla Sauvignon Blanc i receptet och tänkte ta något jag redan har. Något av dessa som bör passa bättre? Tack för hjälpen!
Chablis Premier eller Grand Cru, GG-riesling från Rheingau eller Nahe, en vettig chenin blanc eller sydafrikansk chardonnay är några idéer. Hög syra känns vettigt till såsen och lite umph lär behövas i vinet till fänkålen och övrigt grönt som flimrade förbi i receptet.
 

Sonderlese

Medlem
Ugnsbakad torskrygg med örtig vitvinssås, picklad fänkål och räkor (utgår från recept från Johan Lidby: https://www.johanlidbyvinhandel.se/privat/recept/ugnsbakad-torskrygg/).

Det rekommenderas bla Sauvignon Blanc i receptet och tänkte ta något jag redan har. Något av dessa som bör passa bättre? Tack för hjälpen!
På grund av den picklade fänkålen går mina tankar direkt till en riesling från Mosel, Nahe eller Alsace; med bra syra, från Trocken till Kabinett.
 

Funcadelic

Medlem
Tack för era tips, Silex är noterad från de jag hade som alternativ med Sauvignon Blanc. Lär ju öppna mer än en flaska så kan vara kul att testa en annan druva med maten. Riesling och chenin blanc nedan. Står ju ingen årgång i listan men ingen av flarrorna har någon ålder att tala om förutom Dr. Loosen spätlese som är från 2010. Drack den nyligen och tyckte inte den hade så mycket syra så någon av de andra kanske är bättre alternativ? Vet att jag tyckte om Wagner-Stempel när jag drack den men kommer inte alls ihåg om den hade någon syra att tala om. Vad tror ni?

Screenshot_20220126-200458_CellarTracker.jpg


Screenshot_20220126-200307_CellarTracker.jpg
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Åh nej, har tyvärr inte Selosse Exquise hemma för tillfället :eek:.
Vad är det för skillnad på sopporna :D (så jag kan instruera maken ordentligt)
Stanislas har varken buljong och ost. Grillat bröd med smör, stekt lök och kokande vatten. Inget får störa löksmaken. Det här receptet kommer från Châlons-en-Champagne och mitten på 1700-talet, så här bör det vara söt champagne som gäller. Det här receptet ska tydligen vara en riktigt bra återställare, så ett annat alternativ är att dricka mycket av vad som helst och ta soppan dagen efter. :cool:
Julia Child är det "vanliga" receptet, med buljong och gratinerad med ost.
 
Last edited:
Toppen