Champagne- och ostkväll tillsammans med
@Christer J på nyöppnade
Bar La Lune i regi av
Hilda Nilsson Ost.
7 skumpor med matchade ostar. Var en hel del diskutabla val både mtp skumpor och ostar men kul och lärorikt att prova nytt! Jag nöjer mig med att skriva lite om skumporna, Christer kan nog ge bättre omdöme om ostarna om så önskas...
1: Vouette & Sorbée Blanc d'Argile 2014 Magnum, deg jan 2017. BdB med minimal dosage.
Fun fact: Ekfatslagrad på gamla fat från bland annat Selosse.
D: Metall, citrus/syra+. Ostron och en hint av honung.
S: Massa syra och citron. Rostfritt stål. En minimal aning av ek.
Kändes lite tunn och svag mousse och helt klart alldeles för ung.
86p
2: André Beaufort Polisy 2002. Brut natur. Deg mars 2017 (14 år på jästen..?)
D: Gröna äpplen och botrytis (weird). Inlagd persika. Massa mognadstoner och kanske lite ek.
S: Ganska frisk syra och mognadstoner. Bokna äpplen. Jäst och citron. Kort eftersmak drar ner betyget.
Helt drickklar och inget att spara länge på.
87p
3: Charles Dufour Pinot Blanc brut nature 1999.
D: En överväldigande doft av grappa dominerar helt i nästan 2 timmar och vädras aldrig bort. Mot slutet kan man ana lite bukchampinjoner och rabarberpaj.
S: Grappan tar över här också. Svag mousse hjälper inte även om syran fortfarande är vital. Bränt socker och burkchampinjoner mot slutet av kvällen. Kort eftersmak.
Denna var inte bra. Igår tänkte jag 82p men efter att ha tänkt efter så upplevde jag detta som faktiskt defekt så det blir
78-79p.
Fun fact för
@Ekdahl,
@LeChat och
@Christer J: Den grappatonen påminde ganska mycket om den där kemiska doften/smaken i Gosset Celebris 1995 vi drack för några månader sedan.
4: Egly-Ouriet Les Vignes de Vrigny. Basår 2012. Deg 2015. Kan ju inte bli annat än bra!
D: Nyrivna äpplen. Metall. Hav. mineral med skaldjurston. Krut.
S: Fin syra och mousse. Smörkola. Trevlig mognad. Citrus-skal-beska.
En av de bättre NV därute. Egly levererar igen.
89p
5: Guy Michel Saveur d'Automne Brut 1989. Sneglade på denna när den släpptes men köpte inte.
D: Diskret och ganska knuten först. Mjuk med lite mognadstoner. Skumbanan och röda äpplen.
S: Fin syra. Tydliga mognadstoner men inte övergånget. Bokan äpplen. Bra mousse. Lite jordgubbar i eftersmaken.
Välbehållen 89a och mycket trevlig. Inget att spara på över tid gissar jag.
89p
6: Guy Michel Brut 1982.
D: Nästan parfymerad. Nötter. Brynt smör. Koppar.
S: Burkchampinjoner. Smör, nötter och sherrytoner. Låg syra. Svag mousse. Faller ihop ganska fort.
Inte i närheten så välbevarad som 89an. inte oäven på något sätt men känns som den är på väg utför.
86p
7: Vouette & Sorbée Saignée de Sorbée 2008. Rosé. 100% PN.
D: Grapefrukt. Blodapelsin. Körsbärslikör. Citrus. Blod.
S: Jästa körsbär. Blodappelsin. Ek och krut. Gummiband och en metallisk blodsmak. Modest syra och fin mousse. Elegant och lättdrucken även om det är en ganska kraftig skumpa.
Gott som tusan och helt drickfärdigt men håller nog flera år till utan problem. Satt o velade igår om den skulle gå över 90-gränsen... igår tycke jag inte det men när jag tänker efter var den ju bäst av de vi drack igår... Blir en fegis
89-90p
Trevlig kväll i trevligt sällskap!