Var och lämnade in lite vin ikväll i långlagringsförrådet och när jag kom hem kände jag för en spontan råraka med forellrom och då måste man ju självklart ha skumpa till det.
Visa bifogad bild 21346 Visa bifogad bild 21347
Så det fick bli en Krug 168 emé - halvflaska. Har inte provat emé 168 tidigare. Trots att det var halvflaska var den mycket god. Krug är Krug, är och kommer alltid vara min favorit.
Låt mig bjuda på en back story...
Året är 2007, jag bor och jobbar i Tokyo, it-finance, livet leker, jag dricker "billig" skumpa på barerna i Roppongi som om det inte fanns någon morgondag. Har skaffat min första vinkyl hemma. En kille ifrån England som jag pluggade japanska tillsammans med har blivit min vapendragare som delar intresse för vin. Förutom de enorma mängderna Lanson vi dricker på barer så gillar vi Châteauneuf du Pape, Sancerre och Pouilly-Fumé viner. "At first I knew not - but pretended to know a lot".
En dag är vi bjudna på ett ståtligt bröllop. Någon gång runt 23-tiden när brölloppsfesten, första efterfesten och andra efterfesten är slut, då tredje efterfesten tar vid och sällskapet som är kvar består av 10 pers, "den innersta kretsen" så säger en kille som är på besök ifrån Australien, "Nu åker vi upp till hotellbaren på översta våningen och så dricker vi en flaska av världens bästa skumpa". Jaha, vad är detta tänker jag och min vapendragare. Vi följer självklart med och väl inne i den fina salongen så beställer han in en flaska Krug NV.
Champagnen verkligen golvar oss, den är så bra att vi undrar vad det är vi har druckit innan detta. Vi är lyriska. Efter flaskan är slut kommer självklart ytterligare en flaska in och en till och en till... När den tredje efterfesten är slut så bestämmer jag och min vän oss för att gå till en izakaya och varva ner, vi måste prata igenom vad det är vi precis har upplevt!
Efter det köpte och drack vi ofta Krug både på restaurang och hemma och bara njöt. Jag minns även att jag köpte 2 flaskor Krug 1996 när den släpptes eftersom jag hade läst om den i Winespectators Top 100 att den var i top 10 det året tillsammans med Clos des Papes. Till mitt stora förtret idag, drack vi även i vår okunskap upp båda dessa flaskor ett par månader efter inköp och vårt utlåtande var att vi tyckte NV var bättre. Minns att vi pratade om hur guldgul färgen var och att det var mindre bubblor än i NV. Mycket intensiv, djup smak som vi på den tiden inte alls var vana vid. Vet fortfarande inte om jag ska skratta eller gråta åt detta idag. Varför, varför drack jag upp flaskorna direkt...oh well. "When I started to learn a little - I thought I knew it all".
Efter jag lämnade Japan så bosatte jag mig i Stockholm. Jag vidgade mina vyer inom vin, var på PK-huset i passagen och köpte mina skumpor. Det var på den tiden man bara kunde gå in och köpa Winston och Cristal ifrån hyllan utan att behöva bry sig om i fall de skulle finnas eller ej. Fortsatte dricka Krug så klart men ändå utan att samla på vin i större usträckning. Sedan blev det ytterligare en vända till Tokyo där jag gick med i Munskänkarna och fick ny kunskap även om jag misstänker att Munskänkarna i Tokyo är en helt annan grej än det är i Sverige (mycket mer en social grej för att träffa andra svenskar, som iofsig också har vin intresset gemensamt). Efter Tokyo så blev det återigen Sverige och det är först nu på senare år som jag har börjat samla på allvar och, detta behöver nästan inte sägas, men det är efter att jag började läsa och gick med i det här forumet som det verkligen har spårat ur. Samtidigt inser man hur stor vinvärlden är och hur mycket man har kvar att lära och utforska. Men som sagt, Krug är Krug, den kan jag dricka alla dagar i veckan.
"When I realized I knew nothing, I started to read and ask humbly around me - and now I begin to learn"