Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Hur påverkas leverans ifrån Frankrike under lock-down någon som har fått sitt paket stoppat eller dylik problematik?
Mig veterligen har inte transporter eller onlineförsäljning generellt berörts av några lockdowns och inreserestriktioner bland EU-länderna. (Närmaste undantaget är Storbritannien som fick total minkpanik för en dryg vecka sedan och tog bort alla undantag för flygbesättningar, lastbilsförare m.m. inresande från Danmark. Men de är ju inte längre med i EU.)
 

henrikh

Medlem
Mig veterligen har inte transporter eller onlineförsäljning generellt berörts av några lockdowns och inreserestriktioner bland EU-länderna. (Närmaste undantaget är Storbritannien som fick total minkpanik för en dryg vecka sedan och tog bort alla undantag för flygbesättningar, lastbilsförare m.m. inresande från Danmark. Men de är ju inte längre med i EU.)
Idag trillade 64 flaskor in från Frankrike. Beställde från https://www.lespassionnesduvin.com/
Inga problem. Dock endast 10 flaskor champagne. Billecart Salomon för 39€. Perfekt.
 

Stefan B

Medlem
Var och lämnade in lite vin ikväll i långlagringsförrådet och när jag kom hem kände jag för en spontan råraka med forellrom och då måste man ju självklart ha skumpa till det.

IMG_6663.jpg
IMG_6666.jpg

Så det fick bli en Krug 168 emé - halvflaska. Har inte provat emé 168 tidigare. Trots att det var halvflaska var den mycket god. Krug är Krug, är och kommer alltid vara min favorit.

Låt mig bjuda på en back story...

Året är 2007, jag bor och jobbar i Tokyo, it-finance, livet leker, jag dricker "billig" skumpa på barerna i Roppongi som om det inte fanns någon morgondag. Har skaffat min första vinkyl hemma. En kille ifrån England som jag pluggade japanska tillsammans med har blivit min vapendragare som delar intresse för vin. Förutom de enorma mängderna Lanson vi dricker på barer så gillar vi Châteauneuf du Pape, Sancerre och Pouilly-Fumé viner. "At first I knew not - but pretended to know a lot".

En dag är vi bjudna på ett ståtligt bröllop. Någon gång runt 23-tiden när brölloppsfesten, första efterfesten och andra efterfesten är slut, då tredje efterfesten tar vid och sällskapet som är kvar består av 10 pers, "den innersta kretsen" så säger en kille som är på besök ifrån Australien, "Nu åker vi upp till hotellbaren på översta våningen och så dricker vi en flaska av världens bästa skumpa". Jaha, vad är detta tänker jag och min vapendragare. Vi följer självklart med och väl inne i den fina salongen så beställer han in en flaska Krug NV.

Champagnen verkligen golvar oss, den är så bra att vi undrar vad det är vi har druckit innan detta. Vi är lyriska. Efter flaskan är slut kommer självklart ytterligare en flaska in och en till och en till... När den tredje efterfesten är slut så bestämmer jag och min vän oss för att gå till en izakaya och varva ner, vi måste prata igenom vad det är vi precis har upplevt!

Efter det köpte och drack vi ofta Krug både på restaurang och hemma och bara njöt. Jag minns även att jag köpte 2 flaskor Krug 1996 när den släpptes eftersom jag hade läst om den i Winespectators Top 100 att den var i top 10 det året tillsammans med Clos des Papes. Till mitt stora förtret idag, drack vi även i vår okunskap upp båda dessa flaskor ett par månader efter inköp och vårt utlåtande var att vi tyckte NV var bättre. Minns att vi pratade om hur guldgul färgen var och att det var mindre bubblor än i NV. Mycket intensiv, djup smak som vi på den tiden inte alls var vana vid. Vet fortfarande inte om jag ska skratta eller gråta åt detta idag. Varför, varför drack jag upp flaskorna direkt...oh well. "When I started to learn a little - I thought I knew it all".

Efter jag lämnade Japan så bosatte jag mig i Stockholm. Jag vidgade mina vyer inom vin, var på PK-huset i passagen och köpte mina skumpor. Det var på den tiden man bara kunde gå in och köpa Winston och Cristal ifrån hyllan utan att behöva bry sig om i fall de skulle finnas eller ej. Fortsatte dricka Krug så klart men ändå utan att samla på vin i större usträckning. Sedan blev det ytterligare en vända till Tokyo där jag gick med i Munskänkarna och fick ny kunskap även om jag misstänker att Munskänkarna i Tokyo är en helt annan grej än det är i Sverige (mycket mer en social grej för att träffa andra svenskar, som iofsig också har vin intresset gemensamt). Efter Tokyo så blev det återigen Sverige och det är först nu på senare år som jag har börjat samla på allvar och, detta behöver nästan inte sägas, men det är efter att jag började läsa och gick med i det här forumet som det verkligen har spårat ur. Samtidigt inser man hur stor vinvärlden är och hur mycket man har kvar att lära och utforska. Men som sagt, Krug är Krug, den kan jag dricka alla dagar i veckan.

"When I realized I knew nothing, I started to read and ask humbly around me - and now I begin to learn"
 

FredrikC

Medlem
Var och lämnade in lite vin ikväll i långlagringsförrådet och när jag kom hem kände jag för en spontan råraka med forellrom och då måste man ju självklart ha skumpa till det.

Visa bifogad bild 21346 Visa bifogad bild 21347

Så det fick bli en Krug 168 emé - halvflaska. Har inte provat emé 168 tidigare. Trots att det var halvflaska var den mycket god. Krug är Krug, är och kommer alltid vara min favorit.

Låt mig bjuda på en back story...

Året är 2007, jag bor och jobbar i Tokyo, it-finance, livet leker, jag dricker "billig" skumpa på barerna i Roppongi som om det inte fanns någon morgondag. Har skaffat min första vinkyl hemma. En kille ifrån England som jag pluggade japanska tillsammans med har blivit min vapendragare som delar intresse för vin. Förutom de enorma mängderna Lanson vi dricker på barer så gillar vi Châteauneuf du Pape, Sancerre och Pouilly-Fumé viner. "At first I knew not - but pretended to know a lot".

En dag är vi bjudna på ett ståtligt bröllop. Någon gång runt 23-tiden när brölloppsfesten, första efterfesten och andra efterfesten är slut, då tredje efterfesten tar vid och sällskapet som är kvar består av 10 pers, "den innersta kretsen" så säger en kille som är på besök ifrån Australien, "Nu åker vi upp till hotellbaren på översta våningen och så dricker vi en flaska av världens bästa skumpa". Jaha, vad är detta tänker jag och min vapendragare. Vi följer självklart med och väl inne i den fina salongen så beställer han in en flaska Krug NV.

Champagnen verkligen golvar oss, den är så bra att vi undrar vad det är vi har druckit innan detta. Vi är lyriska. Efter flaskan är slut kommer självklart ytterligare en flaska in och en till och en till... När den tredje efterfesten är slut så bestämmer jag och min vän oss för att gå till en izakaya och varva ner, vi måste prata igenom vad det är vi precis har upplevt!

Efter det köpte och drack vi ofta Krug både på restaurang och hemma och bara njöt. Jag minns även att jag köpte 2 flaskor Krug 1996 när den släpptes eftersom jag hade läst om den i Winespectators Top 100 att den var i top 10 det året tillsammans med Clos des Papes. Till mitt stora förtret idag, drack vi även i vår okunskap upp båda dessa flaskor ett par månader efter inköp och vårt utlåtande var att vi tyckte NV var bättre. Minns att vi pratade om hur guldgul färgen var och att det var mindre bubblor än i NV. Mycket intensiv, djup smak som vi på den tiden inte alls var vana vid. Vet fortfarande inte om jag ska skratta eller gråta åt detta idag. Varför, varför drack jag upp flaskorna direkt...oh well. "When I started to learn a little - I thought I knew it all".

Efter jag lämnade Japan så bosatte jag mig i Stockholm. Jag vidgade mina vyer inom vin, var på PK-huset i passagen och köpte mina skumpor. Det var på den tiden man bara kunde gå in och köpa Winston och Cristal ifrån hyllan utan att behöva bry sig om i fall de skulle finnas eller ej. Fortsatte dricka Krug så klart men ändå utan att samla på vin i större usträckning. Sedan blev det ytterligare en vända till Tokyo där jag gick med i Munskänkarna och fick ny kunskap även om jag misstänker att Munskänkarna i Tokyo är en helt annan grej än det är i Sverige (mycket mer en social grej för att träffa andra svenskar, som iofsig också har vin intresset gemensamt). Efter Tokyo så blev det återigen Sverige och det är först nu på senare år som jag har börjat samla på allvar och, detta behöver nästan inte sägas, men det är efter att jag började läsa och gick med i det här forumet som det verkligen har spårat ur. Samtidigt inser man hur stor vinvärlden är och hur mycket man har kvar att lära och utforska. Men som sagt, Krug är Krug, den kan jag dricka alla dagar i veckan.

"When I realized I knew nothing, I started to read and ask humbly around me - and now I begin to learn"
Kul med krug, de dricks för lite krug på forumet nu för tiden ;D
Spännande om 96orna också. Jag har en rackare hemma men vet inte riktigt när en ska drickas.
 

Fixfred

Medlem
Fredag igen hoppas alla har haft en bra vecka.
Här kommer en bild på kvällens champagne Vorin-jumel Miliseme d' exeption 2004
Riktigt bra champagne från Cramant , balansrad syra och härlig toner av brioche persika äpple. På näsan dofter den rätt mycket källare som nyöppnad men försvinner efter ett tag i glaset.
 

LeChat

Medlem
B59741E8-9435-4C28-B072-71340FFB0AAD.jpeg

N.V. Billecart-Salmon Brut Rosé


Inte druckit så många flaskor av BS rosé men har gillat den varje gång.
Pigg, fräsch och elegant. Smaken är harmonisk med smak av bl.a. jordgubbar, hallon, (blodapelsin ?) lite grape, något diffust blommigt och har därtill en härlig mousse.

Denna får man nog definitivt säga tillhör ligan av goda rosechampagner.
Fantastisk fredagsdricka efter jobbet och kommer bli finfin till kvällens kräftor.

Att jag just plockade fram en Billecart ikväll kan kanske ha att göra med att jag som hastigast träffade @Crist(al)ian 77 idag.:)
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Visa bifogad bild 21350
N.V. Billecart-Salmon Brut Rosé


Inte druckit så många flaskor av BS rosé men har gillat den varje gång.
Pigg, fräsch och elegant. Smaken är harmonisk med smak av bl.a. jordgubbar, hallon, (blodapelsin ?) lite grape, något diffust blommigt och har därtill en härlig mousse.

Denna får man nog definitivt säga tillhör ligan av goda rosechampagner.
Fantastisk fredagsdricka efter jobbet och kommer bli finfin till kvällens kräftor.

Att jag just plockade fram en Billecart ikväll kan kanske ha att göra med att jag som hastigast träffade @Crist(al)ian 77 idag.:)
Bra tänkt. Billecart är absolut en av mina favoriter. Hög klass rakt igenom hela portföljen. Rosén är kanske det Billecart är mest kända för, åtminstone internationellt.
 

Cujo

Medlem
Minns när jag köpte enstaka flaskor av Billecart Millesime BdB på La Vinocave i Reims i början av 2000-talet, och ägaren tipsade om att köpa så mycket som möjligt, ”they will be priced as Krug in the future...”

Tror vi gav runt 35 euro flaskan...
 

LarsW

Medlem
Benoît Lahaye 2008
Deg 2015.

Äppelmos, rost och fino-sherry i näsan. Ganska tydlig vanilj och ektoner.
I munnen är det mycket frisk syra kvar. Citron mer än lime. Vaniljglass. Hallon och jästig deg.

Denna är redan god men när syran lugnar ner sig och låter resten av flaskan komma till tals kommer den bli riktigt bra. Som det är nu har doften kommit mycket längre än smaken. Väntar nog till 2023 med nästa flaska.

88++p Klart potential att klättra till 90-poängsklubben med tiden!

thumbnail_20201121_151539.jpg
thumbnail_20201121_151638.jpg
 

Per Stade

Lege artis
Var på bio med dotter och dotterdotter och såg Trolls 2.
Underbart, barnfilmer är en klart undervärderad upplevelse.
Efter en skumpig hemfärd över en orolig Kosterfjord väntade hustrun med rårakor och Kalix löjrom.
Till det passade det med lite Vilmart Grand Cellier d’Or 2008.
Mycket fin mousse, det gillar jag.
Lite rökig doft och fräsch äpplig smak.
Väl balanserad syrlighet, kanske en aning hög dosage.
Trevlig avslutning på helgen.
5CDB3179-352A-4841-BC40-CB6BAC4AC47D.jpeg
 
Last edited:

Fixfred

Medlem
Var på bio med dotter och dotterdotter och såg Trolls 2.
Underbart, barnfilmer är en klart undervärderad upplevelse.
Efter en skumpig hemfärd över en orolig Kosterfjord väntade hustrun med rårakor och Kalix löjrom.
Till det passade det med lite Vilmart Grand Cellier d’Or 2008.
Mycket fin mousse, det gillar jag.
Lite rökig doft och fräsch äpplig smak.
Väl balanserad syrlighet, kanske en aning hög dosage.
Trevlig avslutning på helgen.
Visa bifogad bild 21372
Haha , ser ut som du korkat den med ett ljus som på vissa krogar.
 

Sigdarve

Medlem
Alla mina har haft riktigt bra tryck och bubblor. Hur har du förvarat den? Vad tyckte du om smakerna?
Förvarat i RT i snart 2 år. Misstänker att jag föredrar BdB skumpor. Haft den i kylskåp sedan i förmiddags. Small till som fan då jag öppnade flaskan. Men sen kändes den avslagen.
 

FredrikC

Medlem
Förvarat i RT i snart 2 år. Misstänker att jag föredrar BdB skumpor. Haft den i kylskåp sedan i förmiddags. Small till som fan då jag öppnade flaskan. Men sen kändes den avslagen.
Skulle absolut inte förvara så fin champagne i rumstemperatur.. Speciellt med så varm sommar som vi haft då tempen kan bli uppåt 30 inne. Låter som den inte mådde så bra om den va avslagen.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Tyckte det var dåligt med kolsyran i åttan. Men det kanske ska vara så efter 12 år?
Förvarat i RT i snart 2 år. Misstänker att jag föredrar BdB skumpor. Haft den i kylskåp sedan i förmiddags. Small till som fan då jag öppnade flaskan. Men sen kändes den avslagen.
Svar nej vid normal lagring och hantering. All mousse brukar inte försvinna direkt vid lagom felaktig hantering, men "small till som fan" tyder på att du hanterar din champagne fel.
Så här visar Systembolaget det hela:
Det var 12 år sedan druvorna skördades. 2008orna bör ha dekorerats och fått sin kork högst tre år sedan. (Jag vet inte om Pålle degorgerar kontinuerligt eller kör hela årgången i en kort kampanj.)
 

Sigdarve

Medlem
Svar nej vid normal lagring och hantering. All mousse brukar inte försvinna direkt vid lagom felaktig hantering, men "small till som fan" tyder på att du hanterar din champagne fel.
Så här visar Systembolaget det hela:
Det var 12 år sedan druvorna skördades. 2008orna bör ha dekorerats och fått sin kork högst tre år sedan. (Jag vet inte om Pålle degorgerar kontinuerligt eller kör hela årgången i en kort kampanj.)
Ungefär så gjorde jag och har alltid gjort. Men nu small det till mer än vad jag var beredd på.
 
Toppen