Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Kangeye

Medlem
Nyfiken, vad är det för glas? :)

Visa bifogad bild 23573

Salonen var lika bra på näsan dag 2 och hade dessutom utvecklats i munnen. Kändes inte lika platt utan visade en härlig komplexitet och lager på lager och hade en enorm finish fylld med kryddor, nötter, apelsinzest. Ett helt fantastiskt vin.

Krugen utvecklades inte nämnvärt dag 2. Lite mer nötighet och kryddor men fortfarande rätt blyg i doften med grillad citrus och gula äpplen. Fortfarande en fantastisk energi i munnen, elegant, spänstig, stram och tight med hög syra och lång finish. Men aromatiken kommer inte alls fram tycker jag. Den kändes ung och nästan knuten samtidigt som hela vinet darrar av puls. Väldigt annorlunda än andra Krug jag druckit. Kan den verkligen behöva mer tid? Eller var det en sämre flaska? Fast den var ju verkligen inte dålig i strukturen så att säga.

För mig som inte har druckit mycket Krug o Salon så kändes det som att Salonen hade den där ekade Krug-parfymen och Krugen hade den där strama blanc-de-blanc-karaktären :oops:. Har en till Krug 88 och skulle väldigt gärna vilja öppna den för att se om den är likadan, men det får vänta till nästa jubileum :).
 

buteljen

Medlem
Nyfiken, vad är det för glas? :)
Kan inte nog understryka hur jävla bra dessa glas är. De heter Giacomo Conterno Sensory och jag har köpt dem här: http://www.kierdorfwein.de/de/glaeser . En otrolig balans i dem. Såg dem först på William Kelleys instagram (Robert Parker) som verkar använda dem frekvent. Googlade lite och testade och nu är mina burgundy Zalto sålda.
 

Thirsty

Smygnykterist
BYOB – Magnum provning

Klassikern ”allt är bättre på magnum”, så vad kan gå fel på en magnum provning?

Sju flaskor som serverades helt blind för alla (utom de två som anordnade provningen och flaskorna, så ”BYOB” kanske är fel benämning på kvällens provning). Serverades i två flighter (4+3 flaskor).

Flaskorna - BYOB Magnum.jpeg


Lite korta noteringar:
1) Gyllengul. Elegant, sten, gula äpplen, lite citrus, tropiska frukter. Känns finstämd och inget som sticker iväg. Ung, skulle må bra av att vila. Finns dossage. Känns husig. Typiskt bubbel som går att bjuda icke nördar på som skulle gilla det. Gott, gör sitt jobb men inget att köpa.
Allt började med en luring då en vanlig flaska serverades. Inget som kunde identifieras vid detta skede men varför den serverades skulle visa sig när flaska två kom.

Deutz Hommage à William Deutz Parcelles d’Aÿ, 2010, 75 cl (!)
100 % PN, dosage 9 g/l. Cote Glaciere (1,92 ha) och Mertet (2,42 ha). 6 000 flaskor.

2) Ljus med grön brytning i färgen. Knuten till max. Knappt någon doft, svag nyans av gröna äpplen och citrus. Händer inte så mycket i glaset trots många timmars väntan. Nån nämnde att den påminde lite om den första flaskan, kunde inte känna något då vinet upplevdes som totalt knutet. Anteckning: ”Köp ej!”. Gissade bara på odlare utan socker, ståltank, BdB. Visade sig vara totalt fel.. BdN (100 %) och samma som första flaskan men nu på magnum. Äta ödjumhetspaj, igen.. Hm, allt är inte bättre på magnum, inte om det inte får vila sin behövliga tid först.

Deutz Hommage à William Deutz Parcelles d’Aÿ, 2010, 150 cl

3) Guldgrön. Små trevliga bubblor. Stort och öppet, källare och piggt. Vanilj, citrus och äpplen. Rund med mognadsinslag, om än att den har många bra år framför sig. Mycket gott och favoriten i första flighten. Anteckning: ”Borde köpa”.

Pierre Peters "Les Chétillons - Cuvée Spéciale" Brut Blanc de Blancs, 2006, 150 cl
Chardonnay 100 %.

4) Gyllengul. Medelstora bubblor. Även denna känns stor och öppen med inslag av mognad men ändå piggt. Krämigt, röda äpplen och integrerad citrus. Känns husig och korrekt. Gott! Nästan lika bra som flaska tre men flaska tre kändes lite piggare och numret större.

Pol Roger Vintage 2006, 150 cl
PN 60 % och Chardonnay 40 %. Dosage 8 g/l.

Omröstning flight 1:
upload_2021-6-20_4-54-28.png


5) Gröna äpplen, vanlig med integrerad citrus. Finns mognadstoner. Integrerat och trevlig doft. I munnen saknas det lite syra och känns nästan lite sött (inte så konstigt). Gott men hamnar i skymundan av de övriga flaskorna i flight 2.

Charles Heidsieck Brut Millesime 2005, 150 cl
PN 60 % och Chardonnay 40 %. Dosage 10,8 g/l. Chardonnay: Avize, Cramant, Oger, Vertus. Pinot Noir: Ambonnay, Mailly

6) Power i doften som är fantastisk. I munnen hänger smaken av vanilj, citron halvmogna äpplen kvar länge. Det är integrerat och balanserat. Känns kvalitet. Bubblorna är små och livliga. Ung men inte purung. Det kom tidigt gissningar på Krug. Mognadstonerna utan att vara mogen (konstig beskrivning) förde tankarna till GC och vertikalprovningen för någon månad sedan. Anteckning: ”Köp!” Kunde inte precisera närmare men drog till på eme 166 (som inte var med på den provningen). Det var GC med lite äldre i form av 162 ème (bas 2006).

Krug Grande Cuvée 162 ème (bas 2006), 150 cl
PN 44 %, Chardonnay 35 % och Meunier 21 %. Blend av 163 viner från 11 år mellan 2006 till 1990. Reservviner 40 %.

7) Guldgul härlig färg som skallrade om betydande mognad. Power i doften av mognadstonerna. Röda äpplen, kola, sherry vibbar. Finns en syra där men som är lite svag för att riktigt bära upp det. Kändes som en klassisk gammal flaska som vunnit mest på mognaden. Stora bubblor till skillnad från de små eleganta pigga bubblorna i flaska nr 6. Känns roligare att mysdofta på än att dricka, fick dock min andraröst i flighten. Tankarna fördes till Moet som var med på provningen månaden innan som var från 60-70 talet men denna kändes yngre samt magnum så svårt att pricka årtionde mer än på ren gissning.

Charles Heidsick NV 80-tal – 150 cl


Omröstning flight 2:
upload_2021-6-20_4-54-37.png



Omröstning alla flaskor:
upload_2021-6-20_4-54-14.png


WOTN knep Charles Heidsick NV 80-tal tack vare en fler andra röst. Tätt jagad av Krug GC 162 ème. Tredjeplats till första flightens vinnare Pierre Peters Les Chétillons.

Egen röstning: Krug, Charles, Pierre. I efterhand kanske Pierre skulle fått min andraröst? Skulle vilja ha fler av den i källaren och dricka oftare än Charles NV 80-tal, men där och då blev rösten som ovan.


Slutsatser av detta? Det fanns ett samband mellan flaskorna i form av tre stycken 2006 flaskor, två Charles Geidsick och två Deutz (varav en luring). Magnum är inte alltid bättre – inte om den inte har fått vila (föga överraskning). Köp mer magnum, trevligt format – men kommer inte lika ofta till användning. Krug är bra skit, som behöver vila (i enlighet med tidigre omdömmen). Mer positiv upplevelse än på senaste vertikalen av GC. Möjligt att konkurrensen bland andra producenter höjde den jämfört när den ställdes mot andra årgångar, även om denna specifika årgång då inte var med. Denna årgång hade en hög andel reservviner jämfört med övriga årgångar innan och efter denna årgång. Återkommande diskussioner om Krug GC svaga vs starka basår så bifogar en tabell. Oklart vilka slutsatser det går att dra utifrån den men ger i vart fall viss fakta. Gammal NV är trevligt att dofta på och kräver sitt tillfälle för att komma till sin rätt. Pierre Peters Les Chétillons, köp mer av den. Polle är stabilt.

Stort tack till @Elvis och @Bubbelgubben för admin med provningen och flaskorna.
 

Thirsty

Smygnykterist
Sammanställning av Krug GC
Ovan dracks 162 vilket således hade en hög andel reservvinner vilket kan förklara tillgängligheten, i kombination med att den har fått vila några år.

Någon som har input om 169 ème? Något lägre andel reserv än tidigare år men framförallt yngre reserv, nu från 2000.:eek:
Även markant ökad andel meunier (22 %, synes vara all time high) jämfört med 13 % (som var lägsta andelen) för 168. :confused:

upload_2021-6-20_5-10-8.png
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
BYOB – Magnum provning

Klassikern ”allt är bättre på magnum”, så vad kan gå fel på en magnum provning?

Sju flaskor som serverades helt blind för alla (utom de två som anordnade provningen och flaskorna, så ”BYOB” kanske är fel benämning på kvällens provning). Serverades i två flighter (4+3 flaskor).

Visa bifogad bild 23644

Lite korta noteringar:
1) Gyllengul. Elegant, sten, gula äpplen, lite citrus, tropiska frukter. Känns finstämd och inget som sticker iväg. Ung, skulle må bra av att vila. Finns dossage. Känns husig. Typiskt bubbel som går att bjuda icke nördar på som skulle gilla det. Gott, gör sitt jobb men inget att köpa.
Allt började med en luring då en vanlig flaska serverades. Inget som kunde identifieras vid detta skede men varför den serverades skulle visa sig när flaska två kom.

Deutz Hommage à William Deutz Parcelles d’Aÿ, 2010, 75 cl (!)
100 % PN, dosage 9 g/l. Cote Glaciere (1,92 ha) och Mertet (2,42 ha). 6 000 flaskor.

2) Ljus med grön brytning i färgen. Knuten till max. Knappt någon doft, svag nyans av gröna äpplen och citrus. Händer inte så mycket i glaset trots många timmars väntan. Nån nämnde att den påminde lite om den första flaskan, kunde inte känna något då vinet upplevdes som totalt knutet. Anteckning: ”Köp ej!”. Gissade bara på odlare utan socker, ståltank, BdB. Visade sig vara totalt fel.. BdN (100 %) och samma som första flaskan men nu på magnum. Äta ödjumhetspaj, igen.. Hm, allt är inte bättre på magnum, inte om det inte får vila sin behövliga tid först.

Deutz Hommage à William Deutz Parcelles d’Aÿ, 2010, 150 cl

3) Guldgrön. Små trevliga bubblor. Stort och öppet, källare och piggt. Vanilj, citrus och äpplen. Rund med mognadsinslag, om än att den har många bra år framför sig. Mycket gott och favoriten i första flighten. Anteckning: ”Borde köpa”.

Pierre Peters "Les Chétillons - Cuvée Spéciale" Brut Blanc de Blancs, 2006, 150 cl
Chardonnay 100 %.

4) Gyllengul. Medelstora bubblor. Även denna känns stor och öppen med inslag av mognad men ändå piggt. Krämigt, röda äpplen och integrerad citrus. Känns husig och korrekt. Gott! Nästan lika bra som flaska tre men flaska tre kändes lite piggare och numret större.

Pol Roger Vintage 2006, 150 cl
PN 60 % och Chardonnay 40 %. Dosage 8 g/l.

Omröstning flight 1:
Visa bifogad bild 23642

5) Gröna äpplen, vanlig med integrerad citrus. Finns mognadstoner. Integrerat och trevlig doft. I munnen saknas det lite syra och känns nästan lite sött (inte så konstigt). Gott men hamnar i skymundan av de övriga flaskorna i flight 2.

Charles Heidsieck Brut Millesime 2005, 150 cl
PN 60 % och Chardonnay 40 %. Dosage 10,8 g/l. Chardonnay: Avize, Cramant, Oger, Vertus. Pinot Noir: Ambonnay, Mailly

6) Power i doften som är fantastisk. I munnen hänger smaken av vanilj, citron halvmogna äpplen kvar länge. Det är integrerat och balanserat. Känns kvalitet. Bubblorna är små och livliga. Ung men inte purung. Det kom tidigt gissningar på Krug. Mognadstonerna utan att vara mogen (konstig beskrivning) förde tankarna till GC och vertikalprovningen för någon månad sedan. Anteckning: ”Köp!” Kunde inte precisera närmare men drog till på eme 166 (som inte var med på den provningen). Det var GC med lite äldre i form av 162 ème (bas 2006).

Krug Grande Cuvée 162 ème (bas 2006), 150 cl
PN 44 %, Chardonnay 35 % och Meunier 21 %. Blend av 163 viner från 11 år mellan 2006 till 1990. Reservviner 40 %.

7) Guldgul härlig färg som skallrade om betydande mognad. Power i doften av mognadstonerna. Röda äpplen, kola, sherry vibbar. Finns en syra där men som är lite svag för att riktigt bära upp det. Kändes som en klassisk gammal flaska som vunnit mest på mognaden. Stora bubblor till skillnad från de små eleganta pigga bubblorna i flaska nr 6. Känns roligare att mysdofta på än att dricka, fick dock min andraröst i flighten. Tankarna fördes till Moet som var med på provningen månaden innan som var från 60-70 talet men denna kändes yngre samt magnum så svårt att pricka årtionde mer än på ren gissning.

Charles Heidsick NV 80-tal – 150 cl


Omröstning flight 2:
Visa bifogad bild 23643


Omröstning alla flaskor:
Visa bifogad bild 23641

WOTN knep Charles Heidsick NV 80-tal tack vare en fler andra röst. Tätt jagad av Krug GC 162 ème. Tredjeplats till första flightens vinnare Pierre Peters Les Chétillons.

Egen röstning: Krug, Charles, Pierre. I efterhand kanske Pierre skulle fått min andraröst? Skulle vilja ha fler av den i källaren och dricka oftare än Charles NV 80-tal, men där och då blev rösten som ovan.


Slutsatser av detta? Det fanns ett samband mellan flaskorna i form av tre stycken 2006 flaskor, två Charles Geidsick och två Deutz (varav en luring). Magnum är inte alltid bättre – inte om den inte har fått vila (föga överraskning). Köp mer magnum, trevligt format – men kommer inte lika ofta till användning. Krug är bra skit, som behöver vila (i enlighet med tidigre omdömmen). Mer positiv upplevelse än på senaste vertikalen av GC. Möjligt att konkurrensen bland andra producenter höjde den jämfört när den ställdes mot andra årgångar, även om denna specifika årgång då inte var med. Denna årgång hade en hög andel reservviner jämfört med övriga årgångar innan och efter denna årgång. Återkommande diskussioner om Krug GC svaga vs starka basår så bifogar en tabell. Oklart vilka slutsatser det går att dra utifrån den men ger i vart fall viss fakta. Gammal NV är trevligt att dofta på och kräver sitt tillfälle för att komma till sin rätt. Pierre Peters Les Chétillons, köp mer av den. Polle är stabilt.

Stort tack till @Elvis och @Bubbelgubben för admin med provningen och flaskorna.
Kul provning återigen! Misstänkte att @Elvis hade ett finger med i spelet med tanke på formatet och Pol Roger. Vad som talade emot var avsaknaden av Vilmart.:)

Slutsats, köp NV på magnum och glöm bort? Har själv kommit fram till det i alla fall även om jag oftare köper flaskor för dubbelt så mycket med halva innehållet.:vägg:

Chetillons är ett fantastiskt vin, framförallt med mognad. 96, 99 och 00 är gudomligt honungsgoda nu ifall du får möjlighet...

GC 06- och 10-bas var båda med både i Göteborg och Stockholm. Fast du kanske har hunnit med ytterligare en GC-provning...:p Tycker för övrigt de är väldigt lika (förutom i Stockholm) och har själv förväxlat dem blint flera gånger.
 
Trådskapare
Crist(al)ian 77

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Sammanställning av Krug GC
Ovan dracks 162 vilket således hade en hög andel reservvinner vilket kan förklara tillgängligheten, i kombination med att den har fått vila några år.

Någon som har input om 169 ème? Något lägre andel reserv än tidigare år men framförallt yngre reserv, nu från 2000.:eek:
Även markant ökad andel meunier (22 %, synes vara all time high) jämfört med 13 % (som var lägsta andelen) för 168. :confused:

Visa bifogad bild 23646
Tack för tabellen!

Har inte druckit 13-basen än så har bara teoretisk återkoppling.

13-basen har reservvin som går 13 år tillbaka samma som 01-bas men ett år mer än 00-bas. Andelen PM är på den övre halvan men både 04- och 07-bas har högre andel PM enligt tabellen.

Alltså ingen anledning till oro till kvalitetsförsämring enbart av den anledningen.:)
 

LarsW

Medlem
Slutsats, köp NV på magnum och glöm bort? Har själv kommit fram till det i alla fall även om jag oftare köper flaskor för dubbelt så mycket med halva innehållet.:vägg:
+1
Och köp Vintage på magnum! Man betalar oftast inte sååååå mycket mer än för 2 halvmagnum.
Case in point: Går fortfarande att köpa Roederer vintage 2008 på magnum för (nästan) 2/3 vad man får ge för en halvmagnum Cristal numera... och 2014 för bortåt hälften!
 

Thirsty

Smygnykterist
Tack för tabellen!

Har inte druckit 13-basen än så har bara teoretisk återkoppling.

13-basen har reservvin som går 13 år tillbaka samma som 01-bas men ett år mer än 00-bas. Andelen PM är på den övre halvan men både 04- och 07-bas har högre andel PM enligt tabellen.

Alltså ingen anledning till oro till kvalitetsförsämring enbart av den anledningen.:)
Några teoretiska slutsatser från tabellen vs erfarenhet från resp ème dvs går det från tabellen dra några slutsatser om vilka som är bättre?
Enkla slutsatsen jag kom fram till, ungt är "kasst", köp och glöm bort så blir det bra. Avancerad slutsats.. :D
Tog det säkra för det osäkra och toppade upp med lite 168 ème. Troligen mer ett sedvanligt självbedrägeri för att motivera köp då 169 ème ändå kommer köpas. :rolleyes:
 

Magikern

Medlem
Vilmart Coeur De Couvee-2012
Doft: Sommarblommor och färska äpple. Ung och dämpad.
Attack: Silkeslen och omedelbar. Äpple och grape men även nougat.
Mellansmak: Rätt fyllig och trevlig. Bra syra och utmärkt balans. Man märker samma smaker men kanske även lite fläder och smultron.
Eftersmak: Lång och trevlig. Driven av syra och gröna äpple.

Detta vinet behöver dekanteras 4 timmar minst i dagsläget. 92 poäng med mersmak för framtiden. Jag hade inte korkat upp nästa flaska förrän 2030 faktiskt.

Någon som provat nyligen?
 

Daniel A

Administratör
Vilmart Coeur De Couvee-2012
Doft: Sommarblommor och färska äpple. Ung och dämpad.
Attack: Silkeslen och omedelbar. Äpple och grape men även nougat.
Mellansmak: Rätt fyllig och trevlig. Bra syra och utmärkt balans. Man märker samma smaker men kanske även lite fläder och smultron.
Eftersmak: Lång och trevlig. Driven av syra och gröna äpple.

Detta vinet behöver dekanteras 4 timmar minst i dagsläget. 92 poäng med mersmak för framtiden. Jag hade inte korkat upp nästa flaska förrän 2030 faktiskt.

Någon som provat nyligen?

Vi drack den på en BYOB nyligen. Finns inlägg längre upp i tråden!
 

FredrikC

Medlem
Henriot 2008 är förjäkla gott!
Winston 12 är en pangchampagne. Skönt att brorsan bor i stan dit de tydligen kan skicka hela kartonger så jag fick ett gäng.
Det som stack ut var gräddnougat och så mycket mer öppen än 08an var vid släpp. Den kommer bli kanon så här ska bunkras.
20210626_104128.jpg
 
Toppen