This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
En halvmagnum Henriot -96 var det som fick mig att förstå hur gott champagne med lite mognad verkligen kan vara för sisådär 10-15 år sen.Alltid lika trevligt med 96or på magnum.
Henriot var pigg och fräsch med bra bubblor. Ljusa frukter och en härlig smak.
Delamotte 08 börjar visa sin bättre sida med lite mer sötma än senast. Kommer bli väldigt bra. Kände i stort sett bara ljusa frukter likt mogen ananas.
Visa bifogad bild 32443
Härligt vin, tror jag har hyfsad koll på vad + betyder men vad betyder (+)? Är det potentiellt en poäng till eller potentiellt 94++?Krug Grande Cuvée 166
Bas 2010. Deg 2017. Reservviner tillbaka till 1998.
Första dagen på semestern och på besök hos ett vän-par som fick sitt första barn för lite drygt 2 månader sedan, hade lovat att gräva lite djupare i källaren den här gången.
Till att börja med försiktig i doften men efter 2-3 timmar så börjar det hända saker. Vinner mycket på att komma upp lite i temperatur och där runt 14-15 grader sjunger vinet.
I näsan är det hav, tropiska frukter och umani. Känns väldigt Krug-typisk. Ju mer man letar desto mer kommer fram. Grädde, ostron och en jästig/nybakad ton. En doft att drömma sig bort i.
Smaken tar lite längre tid på sig att öppnas ordentligt. Noriblad, anannas, honungsmelon, grädde, och solsken. Bräckt vatten och en hint av fläder. En stadig syra som just börjat rundas av om jag minns mina 166or rätt. Lång eftersmak.
Känns som dricksfönstret börjar öppna sig på riktigt här även om det kommer hålla läääänge till. Här blir det personliga preferenser och jag kommer nog vänta 5 år med nästa flaska för att runda av syran och få fram mer av de där krämiga och mustiga tonerna.
94+(+)p
Visa bifogad bild 32516
Jag är säker på att det kommer bli minst 95 poäng med lagring, därav + utan ().Härligt vin, tror jag har hyfsad koll på vad + betyder men vad betyder (+)? Är det potentiellt en poäng till eller potentiellt 94++?
Toppen, tackarJag är säker på att det kommer bli minst 95 poäng med lagring, därav + utan ().
Jag tror det kommer bli 96ish poäng, därav (+).
Med förbehåll att det är mina egna poängintervall... som ofta favoriserar konservativ hus-champagne!
Jag föll också för 03an så kul att 08an levererade! Framförallt för att man är skyldig till att forumet tömde närbutikerna på 08an. Låter som jag skulle gilla 08an med utifrån din beskrivning och är den bättre än 03an behöver jag inte köpa så mycket annat!Visa bifogad bild 32540
Jean Laurent La Griffe de l’Ource Blanc de Noirs Brut 2008
Stötte på Jean Laurent för första gången på en provning i våras och blev förbluffad. Det var en BdN Millésimé 2003 som jag blint rankade 1:a i konkurrens med bl.a. Selosse Initial och Gosset Celebris 2008. Den kom även 1:a i totala sammanställningen. Var superimpad, så det blev till att beställa hem några flarror Griffin BdN 2008.
Så var det dags att prova. Trodde kanske att den skulle vara lite ung fortfarande men visade sig vara i riktigt bra form. Mjuk mousse. Fina toner av cola, mogen söt nektarin och gula mogna äpplen. En härlig ekton och välintegrerade syra, lätt oxiderad. Krämig, rik och opulent! Den kanske har någon/ett par år till absolut topp men är redan väldigt, väldigt god vad mig anbelangar. Kan dricka detta precis när som helst. Och japp, den är strået vassare än 03:an från provningen.
Tack för inbjudan och räkna med mig nästa år även om det inte är ofta som jag ingått muntligt sekretessavtal innan provningen.Visa bifogad bild 32539
5 forummedlemmar träffades i torsdags för lite skärgårdshäng och lite vin. Efter angöringspilsner och en Damien Hugot -19 Rose för kalibrering så körde vi traditionell blindprovning på huvudflighten ”Gammalt och gott” inomhus.
Man kan konstatera ett par saker från övningen:
- ’vanliga människor’ som familj o grannar tycker inte att det är speciellt normalt att sitta inne och analysera viner 3-4h en solig sommardag. Inte heller att dricka flighter >10ksek anses rimligt
- det är skönt att umgås med likasinnade, då känner man sig normal
- Prestiger behöver ofta 20-25 år från skörd för att börja få fram de riktigt fina djupa tertiära tonerna
- alla viner var ditsläpade av forummedlemmar, vilket säkert var en bidragande orsak till att alla viner levererade. en del kallar det tur.
- gammalt bubbel är jäkligt gott
- blindprovning är svårt, det var många gissningar och mycket guidning på vissa viner för att landa rätt
- Selosse gick hem bra, alla hade den som första röst.
- det finns orimligt mycket statistik, data och noter från övningen
Därefter övergick kvällen mot mer normala förhållanden, dvs vi pratade med varandra, åt mat (inkl Jos egenfångade insjökräftor) och drack fler goda viner
Hur gick det i huvudflighten?
1. Selosse Initial deg 16
2. Krug GC 163
3. Bolly LGA 02 & PR SwC 02 & PR SwC 08
(därefter tabberas med jäkligt bra mat o viner, men det får bli annat inlägg). Finns så mkt noter så får se om någon orkar komplettera med det. Det var ju eg tänkt som avslappnad sommarprovning)
Riktigt bra viner, grym leverans och oerhört
trevligt! Tack för besöket, ni är välkomna igen
Instagram skumpa a la Gaspard Brochet 333.ATack för inbjudan och räkna med mig nästa år även om det inte är ofta som jag ingått muntligt sekretessavtal innan provningen.
Damien Hugot Rosé (bas 19)
Precis så bra och charmig som Hugot Rosé nästan alltid är. Bärig och fruktig rosé i husstil som påminner väldigt mycket om Roederer eller Henriot. Bästa NV-rosén under tusenlappen utan tvekan och slår långt tyngre motstånd! Gissade Hugot med viss tvekan för jag förknippar Hugot mest med Göteborg.
Togs utomhus i solen innan vi gick in för att analysera och ranka huvudflajten.
Krug GC (07-bas)
Tydligt rostad stil med kaffe, nötter och bröd som jag älskar tillsammans med klassisk krugbuljong. Börjar få viss utveckling och har lite nötigt avslut. Lång eftersmak och rejält integrerad syra som skvallrar om icke malo. Rätt säker på att det här var mitt vin redan vid första sniffen.
Bolly GA 02
Klart mognast i flajten med svamp, honung och nektar i doften samt viss källarton som jag långt i efterhand kopplar till att den korklagrats. Tycker mig känna detta ibland... Klart mognast även i smaken och grym balans så pass att jag utesluter 02 och gissar GA 99 eller 00. Hade det inte varit för källartonen hade den här hamnat några snäpp upp. Fjärde plats för mig men ändå ett väldigt gott vin. En av de bästa 02orna i nuläget!
Pol Roger Winston 2008
Svarta fåret och fick inget grepp om denna alls. Lite godis och grape med ung frisk citrusdriven smak. Godiset fick mig att överväga att det kunde vara PM i... Kändes klart enklast i munnen och lutade åt en charmig 12a. Första gissningen var dock CdG 2008 som jag drack några dagar tidigare och som var lika trist och svårplacerad samt med liknande godistoner.
Magplask för mig återigen. Ung Winston med undantag för 00 är sällan min grej.
Pol Roger Winston 2002
Tillbaka på banan igen! Rostat, krut med citrusdriven smak. Klart husig stil och jag var osäker på om detta var ek. Tyckte den påminde om första glaset men med mer ungdomlig stil så gissade Krug 04 för Krug 02 tänkte jag inte skulle vara så här bra. Tror någon tyckte den var mer stilmässigt lik Winston 08 vilket borde vara det korrekta.
Lite för ungt för mig fortfarande men hästlängdlängder bättre än Winston 08. Ergo, får väl ligga minst 6 år till innan jag poppar en egen 08a.
Selosse Initial (deg 16)
Tokekad bananblommig samt med lite skön persika och bokna äpplen som ett raster över allt. Kan bara vara Selosse men frågan är som vanligt vilken... Kändes att den hade ålder och den var så maffig att jag tänkte PN-gård eller Substance deggad runt 2012.
Inte första gången det visar sig vara en "vanlig" Initial! Jag gick tidigt efter egen erfarenhet snarare än vinrecensenter men Intital ratade jag länge och köpte övriga Selosseviner, undrar om det inte var för att Initial var den billigaste. 580 kr i Nordstan vid första tillfället... Nu tycker jag istället tvärtom att det är Initial man ska köpa eftersom de inte går att skilja åt i alla fall...
Älskar den här stilen så omöjligt att inte ranka etta även om man kan ifrågasätta om bedömningen verkligen är blind när man är så säker på sin sak.
Min ranking:
Total ranking med inverterad poäng (antal förstaröster):
- Selosse Initial (deg 16)
- Krug GC (07-bas)
- Winston 02
- Bollinger GA 02
- Winston 08
Efter det gick vi ut i solen och drack upp flaskorna samt hämtade lite mer...
- Selosse Initial - 6 p (4)
- GC - 11 p (1)
- Winston 02 - 17 p (en andraröst)
- GA 02 - 17 p
- Winston 08 - 22 p
Två vita.
Lanson Extra Age magnum (bas 00-04? deg 13)
Egen flaska. Härlig rostad stil med beggynande mognad. Ville visa hur bra Lanson blir med ålder och det lyckades. Hade inte kommit sist i huvudflajten.
Två instagramskumpor som jag inte har några anteckningar ifrån och som inte lämnade något avtryck i någon riktning. Den sista flaskan, en Bereche NV var det halva kvar av dagen efter men det berodde mer på tidigare intag under kvällen...
JR ger vinet 19p, vilket är i stort sett exakt samma betyg som du gav. Congratulations for a great moment with magnificent champagne!Bollinger 1990 Magnum
67% GC, 33% PC
69% PN, 31% Chard
Druckit många 1990 bolly genom åren men första gången på magnum. Helt annan upplevelse!
Inköpt i Epernay 2000 hos madame Salvatori.
Lätt att vara partisk här men det var en fantastisk flaska!
Kokos, papaya, grillad citron, honung, marmelad, grädde, nybakat bröd, hav och så vidare. Doften tar inte slut! Välstädad källare, äppelmos och smörig svamp som ålderstoner men frisk som få! Drömmar-doft!
I munnen är det förvånansvärt friskt! Bra syra som är helt integrerad. Klädsamma sherrytoner blandat med tropisk frukt, grädde och honung. Sötma utan att vara söt, Vaniljfudge och citrongodis! Ostronskal och havssälta.
En eftersmak som varar en halv evighet.
4 timmar efter plopp lika god och fortfarande fizzy.
Briljant flaska!
Briljant vin!
Perfekt nu! Kan inte tänka mig det blir bättre.
Bästa champagnen i år. Bästa på många år.
Champagne när det är som bäst!
98p
Visa bifogad bild 32558
Visa bifogad bild 32559
Visa bifogad bild 32560
Bara av färgen kan man ana att det är ett fantastiskt vin i glaset. Efter att läst noterna honung och grädde saliverar jag...Bollinger 1990 Magnum
67% GC, 33% PC
69% PN, 31% Chard
Druckit många 1990 bolly genom åren men första gången på magnum. Helt annan upplevelse!
Inköpt i Epernay 2000 hos madame Salvatori.
Lätt att vara partisk här men det var en fantastisk flaska!
Kokos, papaya, grillad citron, honung, marmelad, grädde, nybakat bröd, hav och så vidare. Doften tar inte slut! Välstädad källare, äppelmos och smörig svamp som ålderstoner men frisk som få! Drömmar-doft!
I munnen är det förvånansvärt friskt! Bra syra som är helt integrerad. Klädsamma sherrytoner blandat med tropisk frukt, grädde och honung. Sötma utan att vara söt, Vaniljfudge och citrongodis! Ostronskal och havssälta.
En eftersmak som varar en halv evighet.
4 timmar efter plopp lika god och fortfarande fizzy.
Briljant flaska!
Briljant vin!
Perfekt nu! Kan inte tänka mig det blir bättre.
Bästa champagnen i år. Bästa på många år.
Champagne när det är som bäst!
98p
Visa bifogad bild 32558
Visa bifogad bild 32559
Visa bifogad bild 32560