Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

MartinE

Medlem
Nu är den 65% pinot noir, i min värld är den fortfarande pinot dominerande! Har det varit ännu mer PN i blandning förut?
Sorry om jag förvirrade dig - jag skrev fel först men ändrade sedan till chardonnay-dominerad! :)

Druvmixen har varierat från år till år, men vad jag minns har det alltid varit mer chardonnay än pinot noir. Eller åtminstone lika mycket.
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Sorry om jag förvirrade dig - jag skrev fel först men ändrade sedan till chardonnay-dominerad! :)

Druvmixen har varierat från år till år, men vad jag minns har det alltid varit mer chardonnay än pinot noir. Eller åtminstone lika mycket.

Jaha! Lite svårt att tänka logiskt just nu ;) men ok! Intressant att dem bytt stil helt då, från hur de brukar producera sina viner!
 

MartinE

Medlem
Jaha! Lite svårt att tänka logiskt just nu ;)
Du har just upptäckt den enda kända nackdelen med att dricka vin! ;)

Intressant att dem bytt stil helt då, från hur de brukar producera sina viner!
Vi ska inte överdriva nu! :) Chartogne-Taillet gör en mängd olika cuvéer, där Cuvée Saint-Anne får ses som den enklaste. Det aktuella utbudet av druvor styr i slutändan vad som hamnar i flaskorna och där misstänker jag att Cuvée Sainte-Anne fungerar lite som en uppsamlingsstation för det som blir över.
 

Daniel A

Administratör
Trevligt målande recension - i vanlig ordning! Och jag kan bekräfta att druvmixen är precis den du uppger.

Jag drack för övrigt den här i december. Jag håller med om att det är en mycket trevlig champagne - även om jag inte var riktigt lika generös med poängen som du! :)
Tack för fina ord!

Du får ju ha i åtanke att jag smakade en champagne som föll mig i smaken först i mitten av förra månaden. Jag är inne och bryter ny mark här, så poängen är ju inte helt kalibrerade. ;) Men sen uppskattar jag ju verkligen oxidativa drag i vin oavsett stil, så det petar ju såklart upp mina poäng något.
 

MartinE

Medlem
Lite anteckningar från den senaste tiden:

José Michel Special Club 2008: Blommig och uppfriskande doft med inslag av äpplen, apelsin, honung och ljust bröd. Torr, fruktig och mycket frisk smak; fortfarande ung. Äpplen, mineral, citrus, lite kex samt insidan av citrusskal. Mycket bra, men bör få ligga till sig några år till! 87-88 p.

Marguet Vintage 1995: Den påminner både doft- och smakmässigt om en torr sherry! Utvecklad, kryddig och komplex doft med fatkaraktär med inslag av äpplen, ek, torkad frukt, ljust bröd, honung, hasselnötter och mineral. Smaken är utvecklad, frisk och mycket torr. Äpplen, nötter och citrus. Lite platt. Hög syra. Tyvärr, och något överraskande, är den inte lika bra som 99:an, som jag drack för ett halvår sedan. 84 p.

Pannier Egérie de Pannier 1988: Det här är den sendegorgerade varianten som släpptes till försäljning på Systembolaget våren 2015. Det är en härlig champagne, men den behöver mycket tid för att vakna till liv. Flaskan dracks över tre dagar och det är först på tredje dagen som champagnen kommer till sin rätt. Jag borde tveklöst ha sparat den ett par år till! Doften är hur som helst utvecklad, parfymerad, blommig och något kryddig, med inslag av gummi, rostade nötter, choklad och grapefrukt. Efter längre tids luftning även gröna äpplen, päron och vanilj. Smaken är till en början väldigt stram och inte alls särskilt charmig. Efter längre tids luftning kan den dock definieras som utvecklad, frisk och mycket torr. Jag hittar mint, päron, gröna äpplen och citrusskal. Hög syra. 88 p.

Vouette & Sorbée Fidèle 2009: Utvecklad och bärig doft. Tydligt oxiderad. Efter hand rostade toner. Det är massor av (framförallt gröna) äpplen samt jäst, aprikos, smultron och skumbananer. Smaken är toktorr och frisk. Äpplen, mineral och citrus. En mycket ren och mycket bra champagne! 87 p.

Jérôme Prévost La Closerie Fac-simile 2009: Bärig, jordig och brödig doft med inslag av hallon, körsbär, hö och rosor. Senare även kex och lite lätt rostade toner. Bärig, frisk och mycket torr smak av smultron, körsbär, tranbär, bodapelsin, lite järn och en antydan av apelsinskal. Mycket lång och mycket torr eftersmak. Mycket känns igen från den fantastiska 08:an, som jag rapporterade om för ett par veckor sedan, men 09:an är inte lika syrlig och framförallt inte lika koncentrerad. Icke desto mindre en mycket bra champagne! 88-89 p.

Vouette & Sorbée Blanc d’Argile 2011: Det är svårt att säga hur långlivad den kommer att bli eller om den kan fortsätta att utvecklas och bli ännu bättre (den är trots allt fortfarande väldigt ung), men hade alla 2011or från Champagne smakat så här hade snacket om en dålig årgång varit både överdrivet och gravt felaktigt! Doften är kraftfull, komplex, parfymerad och något kryddig med rostade toner. Inslag av hasselnötter, örter, honung, citron och mineral. Mycket frisk, torr, fruktig och medelfyllig smak av omogen citron, surdegsbröd, persika och mineral. 88 p.
 
Last edited:

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Trevligt målande recension - i vanlig ordning! Och jag kan bekräfta att druvmixen är precis den du uppger.

Jag drack för övrigt den här i december. Jag håller med om att det är en mycket trevlig champagne - även om jag inte var riktigt lika generös med poängen som du! :)


1997 var ju en relativt svag årgång i champagne, framförallt i förhållande till årgångarna direkt före och efter! Men det fåtal 97or som man fortfarande stöter på brukar hålla hög klass. Allra bäst är nog Salon 97!

Men, såklart... Salon -97 har jag ju druckit! Fenomenalt bra, men antagligen den enda 97:a jag druckit...
 

Elvis

Medlem
Korkade upp en Vincent Joudart 2002 på skärtorsdagen. Trevlig på näsan först men sedan dök lite osköna toner av burkchampinjoner upp. I munnen lite tunn även om syran var bra. Inte alls i nivå med Special Club 2008 som var månadens vin i november. Jag undrar om Vincent Joudart gjorde en Special Club 2002 och använde de bästa druvorna till den.
 

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Idag fyller min fru år och vi ska ha några vänner på middag. Hon fick välja mellan Krug, Dompa och Vilmart och valde Vilmart. Nu ligger en Vilmart Grand Cellier d'Or 2008 på magnum på kylning. Barnarov kanske men också gott, mycket gott. Har också en Krug Grande Cuvée och en Comtes 2002 i kylen om Vilmart är defekt.
både comtes 02 o vilmart 08 är skarpt unga, men beror på vad ni äter såklart :)
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
VVFHBXU.png


1989 Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Vintage Rosé Cave Privée

Yay, idag blev det gammalt och gott! Mycket smörkola, apelsin/jordgubb/hallon/aprikos-marmelad, lite blommig och ovispad grädde. Oväntat pigg med bra syra och närvarande bubblor! Egentligen alldeles för dyrt för vad man får med tanke på att det inte är något spektakulärt, men samtidigt en mycket rolig champagne att ha testat. Mer rosé och mer ålder framöver! 92p

2002 Paul Bara Champagne Grand Cru Brut Millésimé
Mycket mogna äpplen, nötter, mandel. Lite krut/bastutrall, apelsin och aprikos! Pigg syra och bra munkänsla. Riktigt trevlig och andra gången på kort tid jag dricker en mycket välutvecklad 2002:a! Kanske dags att korka upp fler från det här året nu? 90p
 
1989 Veuve Clicquot Ponsardin Champagne Vintage Rosé Cave Privée
Yay, idag blev det gammalt och gott! Mycket smörkola, apelsin/jordgubb/hallon/aprikos-marmelad, lite blommig och ovispad grädde. Oväntat pigg med bra syra och närvarande bubblor! Egentligen alldeles för dyrt för vad man får med tanke på att det inte är något spektakulärt, men samtidigt en mycket rolig champagne att ha testat. Mer rosé och mer ålder framöver! 92p
Oh, 1990 Cave Privéen är en av mina topp tre champagneupplevelser. Rosén från 89 är avgjort tråkigare men ändå ett fantastiskt vin. Som att dricka honung.
 

Pontus

Medlem
NV Pierre Moncuit Grand Cru Blanc de Blancs Brut. Tre år i källaren har gjort underverk! Doft av hav, bokna äpplen, mogna bananer och citrus. Relativt kraftig och frisk smak av citrus och gråpäron, hög syra. Skön munkänsla. Massor av mineraler och lite grapefrukt i eftersmaken. Inköpt på plats för, om jag minns rätt, 25 EUR. Ett kap. 91p.
 
NV Savart Bulle de Rosé från Capishes släpp förra året, basviner från 2012/13. Svårt att förstå att den är pinotdominerad med så lite frukt och så mycket mineraler. Fint hantverk, elegant, inga bismaker - men också ganska trist. Obetydlig glasutveckling och nästan inga sekundäraromer. 81 p (83).

Savart-1-1.jpg
 

Elvis

Medlem
NV Pierre Moncuit Grand Cru Blanc de Blancs Brut. Tre år i källaren har gjort underverk! Doft av hav, bokna äpplen, mogna bananer och citrus. Relativt kraftig och frisk smak av citrus och gråpäron, hög syra. Skön munkänsla. Massor av mineraler och lite grapefrukt i eftersmaken. Inköpt på plats för, om jag minns rätt, 25 EUR. Ett kap. 91p.

Härligt. Pierre Moncuit är väldigt bra!
 

LeChat

Medlem
image.jpeg

Ikväll blev det en Fut de Chene MV 07. Har inte provat någon champagne tidigare av Henri Giraud men denna gav mersmak. Eftersom den är fatad så var jag beredd på en riktigt kraftig champagne, men faten var väldigt snyggt integrerade. Mycket god champagne men trodde att den skulle ha ett än mer säreget uttryck. Får nog prova lite mer av Giraud för det här var gott.
 

Elvis

Medlem
Ikväll kommer min bror med familj på middag och han nämnde för några månader sedan att han aldrig provat Dom Pérignon. Det ska vi ändra på ikväll. Jag har lagt en 2002:a på kylning. Ska bli spännande att se hur den är nu - jag har inte druckit den på några år.
 

mnor

Medlem
Jaha! Lite svårt att tänka logiskt just nu ;) men ok! Intressant att dem bytt stil helt då, från hur de brukar producera sina viner!
Ping @Deppodi och @MartinE
Sitter just nu och dricker St Anne och kan konstatera att de senaste flaskorna som jag köpte som också är Pinot dominerade (65%) inte känns lika tillgängliga som de mer chardonnay dominerade flaskorna tidigare var. Just nu hoppas jag i framtiden att de går tillbaka till att öka chardonnay innehållet. Sedan känns det också som denna batch av flaskor som jag just nu dricker skulle vinna på att minst få ett år på sig att utvecklas. Funderar på att låta resterande flaskor ligga några månader och se om det hänt något.
 
Toppen