Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

[Champagne] Idag dricker vi... som vanligt skumpa!

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
2005 Charles Heidsieck Champagne Brut Millésimé
Riktigt fin just nu. Har om jag inte minns helt fel druckit den ute en gång tidigare, men den var mer tillgänglig nu! Den kändes väldigt hustypisk med äpple, bröd, nötter, en aaaaningens ton av tropisk frukt och sist en subtil ton av knallpulver som omslöt det på ett mycket fint sätt!

Fick sedan testa lite 2006 Taittinger Champagne Brut Blanc de Blancs Comtes de Champagne men den kändes för ung för att man skulle göra en bra objektiv bedömning nu. Gott och med mycket potential, men dricker hellre CH'n just nu!
 

LeChat

Medlem
Jo 08 hade ju uppdaterats på hemsidan, tror bara de ändrade sig när de insåg hur mkt 06 de har kvar så drf finns de nog båda lite blandat

Jag gjorde själv en chansning och beställde 2008 men fick 2006. Dessa fick ju åka tillbaka vilket känns som en riktig lose-lose hantering. Har förståelse för att det är svårt att byta årgångar om man nu måste envisas med att bara ha ett artikelnummer. Att det då måste finnas olika årgångar parallellt på samma nummer bli ju ofrånkomligt. Men när man bytt årgång på hemsidan så måste ju man ju skicka den årgång som står och resterande från 2006 får man ju skicka ut till butikerna där var och en själv kan få besluta om årgången har betydelse eller ej.
 
Last edited:

KockJohan

Cioccolato Catering
Leverantör
Jag gjorde själv en chansning och beställde 2008 men fick 2006. Dessa fick ju åka tillbaka vilket känns som en riktig lose-lose hantering. Har förståelse för att det är svårt att byta årgångar om man nu måste envisas med att bara ha ett artikelnummer. Att det då måste finnas olika årgångar parallellt på samma nummer bli ju ofrånkomligt. Men när man bytt årgång på hemsidan så måste ju man ju skicka den årgång som står och resterande från 2006 får man ju skicka ut till butikerna där var och en själv kan få besluta om årgången har betydelse eller ej.
jag la också en beställning nu när ja såg att de bytt till 08 men sen när ja kom till butiken hade jag ändå fått 06 x_x
 

ChristianB

DipWSET
Fick sedan testa lite 2006 Taittinger Champagne Brut Blanc de Blancs Comtes de Champagne men den kändes för ung för att man skulle göra en bra objektiv bedömning nu. Gott och med mycket potential, men dricker hellre CH'n just nu!
Det var förstås jag som inte kunde låta bli att ta ett glas av CdC-06. ;) Var ute en sväng och kom under kvällen förbi Eriks för att ta ett glas med brorsan;
Comtes är mycket riktigt så ung att den är svår att bedöma, men det märks att det finns ett bra djup i glaset. Frukten domineras av gula och vita äpplen, vita blommor, piggelinsyror och en fin rostad ton (vanilj), men det är också så pass knutet att det påminner lite om att springa in i en vägg. :p Något är blockerat liksom... Oavsett vilket så var det ett fint avslut på kvällen och eftersom det blev det enda glaset på Eriks så blev det faktiskt en rätt "billig" kväll. ;)
 
champagne-1.jpg

NV Louis de Sacy Grand gru

Vinifiering
Huset, baserat i Verzy, har flera olika standardcuvéer men detta är den enda som är 100% grand cru, tillsammans med rosén. 90% av druvorna är från en basårgång (oklart vilken) medan 10% är reservvin som lagrats på små ekfat. Blenden är 60% pinot, 35% chardonnay och 5% meunier.
Minst tre år på jästen, okänt degorgeringsdatum, dosage på 7 gram per liter. Och för den nördige, syra på 4 490 milligram per liter (laboratorieuppmätt efter degorgering).

Bedömning

Lite av en vattendelarchampagne. Personligen gillar jag honungschampagner men det är inget för sublima smaklökar.
Normalstor doft av bränd honung och rosor.
Smaken är lätt oxiderad och intensiv av honung, honungsmelon och smör. Viss mineralitet går att skönja i den initiala smaken medan eftersmaken går mer åt oljighet. Ändå relativt finstämd och bra mejslad för direktkonsumtion. Lite föraktfullt skulle man kunna kalla detta för en nya världen-champagne.
Fullt kapabel matchampagne. Bör inte serveras för kall.

Karaktär

  • Intensitet: 85
  • Komplexitet: 79
  • Längd:84
Betyg
82 (83) poäng
 
Perrier-Jouet.jpg

NV Perrier-Jouët Grand brut

Vinifiering
Enligt Perrier-Jouëts marknadsavdelning är just det här vinet själva urtypen för den moderna champagnen. 1854 bestämde sig huset för att börja producera sin standardchampagne klart torrare än vad som var standard då, speciellt med den engelska marknaden i åtanke. Det blev en exportsuccé och sedan dess är det torra champagner som gäller.

Standardchampagnen görs på följande blend:
  • 40% grand och premier cru-pinot från Mailly, Verzy, Aÿ och Rilly-la Montagne.
  • 40% pinot meunier från Dizy, Damery, Venteuil, Vincelles and Vinay.
  • 20% grand cru-chardonnay från Cramant, Avize, Le Mesnil och Chouilly.
Tre år på jästen, dosage på 10 gram per liter. 12-14% utgörs av reservviner från två eller tre sekventiella år.

Bedömning

Detta är tyvärr en synnerligen endimensionell upplevelse.
Knuten doft av gula äpplen, apelsiner och rostad bröd.
Smaken är lätt sötaktig av apelsin, päron och fruktsoda. Den är både kort, har låg intensitet och saknar komplexitet. En äkta storhus-NV med andra ord. Medelstor syra.
Obefintlig glasutveckling efter två timmar.

Karaktär
  • Intensitet: 72
  • Komplexitet: 74
  • Längd:70
Betyg
71 (71) poäng
 

Pontus

Medlem
2009 Damien Hugot Grand Cru Vieilles Vignes. Relativt utvecklad doft med mogna äpplen, en stänk av hav och en antydan av fat. Smaken känns yngre och går mer åt grapefrukt och citronskal. Hög syra. Fin komplexitet, men jag tror att den behöver några år på sig att gå ihop. Om fat och syra får sjunka in tror jag det kan bli en vinnare. 90p++.
 
rare-2.jpg

2002 Piper-Heidsieck Rare

Vinifiering
Rare är Piper-Heidsiecks prestigechampagne sedan mitten av 70-talet och har gjorts nio gånger under se senaste trettio åren. 2002:an blandas på 17 olika crus som vinifierats separat. 70% chardonnay från Montagne de Reims och 30% pinot noir. Sju år på jästen och ingen malolaktisk jäsning. Dosage på elva gram per liter. Okänt degorgeringsdatum.

Bedömning
Bara att konstatera att detta är en magnifik champagne.
Medelstor, autolytisk doft av rostat bröd, jäst, vit mögelost och dadlar.
Smaken är mångfacetterad, intensiv och med en hel del syra kvar. Det känns osannolikt att dosagen ligger på 11 gram per liter, den klarar lätt tio år till på korken. Grundsmakerna är rostat bröd och vanilj men på ett elegant sätt där de ej tar över. Viss mineralitet i sekundäraromerna och avslutningen domineras av citrus och en uns honung.
Mycket fin matchampagne till moderna kök och värt en högre status i jämförelse med de andra storhusens hiphop-champagner.

Karaktär
  • Intensitet: 85
  • Komplexitet: 95
  • Längd:93
Betyg
92 (94) poäng
 

tobbe81

Medlem
liten ostron och 08provning här hemma i fredags inga noteringar eller analyser ostronen från vänster utahbeach belon pousse en claire
14680764_10157626597890008_4757113493804720962_n.jpg
14595537_10157626766615008_7264812262868301654_n.jpg
14729214_10157627216650008_4250872198919653255_n.jpg
14716272_10157627073325008_7263830637832881961_n.jpg
jag har ställt upp champagnerna så som jag tycker att dem hamnade i provningen. Mest förvånad och överraskad vart jag utav VC rose`n. Mailly levererar alltid i topp och gör mig överraskad i mellan prisläget . Diebolt var lite små kärv och trist och levde inte upp till min förväntningar utav dem. Och jag vet att båda dessa är fortfarande unga ny fight om 5 år igen .
 

MartinE

Medlem
Mest förvånad och överraskad var jag av VC-rosén

Ja, Veuve Clicquot Vintage Rosé 2008 är verkligen en fantastisk champagne! Jag har inte hunnit skriva något om den här på forumet (det har dock blivit ett inlägg på bloggen), men letar man efter en referenschampagne när det handlar om rosé och 2008 är den här ett lysande alternativ till Louis Roederer!
 

tobbe81

Medlem
Ja, Veuve Clicquot Vintage Rosé 2008 är verkligen en fantastisk champagne! Jag har inte hunnit skriva något om den här på forumet (det har dock blivit ett inlägg på bloggen), men letar man efter en referenschampagne när det handlar om rosé och 2008 är den här ett lysande alternativ till Louis Roederer!
synd bara att man var så dum smart såhär i efterhand och bara köpte en flaska på BS för cirka ett år sedan :( dock så har jag som tur är tre st 08 Rose Roederer i skåpet som tröst bla :)
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
synd bara att man var så dum smart såhär i efterhand och bara köpte en flaska på BS för cirka ett år sedan :( dock så har jag som tur är tre st 08 Rose Roederer i skåpet som tröst bla :)
Fast den borde nog gå att plocka upp om man är ute och reser, både CPH och OSL kör ju VC på årgång men jag vet inte om de har växlat upp till 08 än...
 

tobbe81

Medlem
Fast den borde nog gå att plocka upp om man är ute och reser, både CPH och OSL kör ju VC på årgång men jag vet inte om de har växlat upp till 08 än...
och SB och importören säljer nu 2004 i BS sortimentet kanske en ny laddning utav 2008 kommer till lansering i December och nyårs tider.
 

LeChat

Medlem
IMG_6723.JPG

2008 Pol Roger BdB

På Internationella champagnedagen måste man väl passa på att dricka lite Champagne. Efter lite väntan och en beställning som levererade fel årgång så har jag nu i alla fall skaffat ett större antal flaskor av 2008 Pol Roger BdB. Och har man många flaskor så är det ju också lättare att avvara en. Egentligen vet man ju på för hand att det är för tidigt men samtidigt är det ju lite kul, så vad f-n!
De senaste gångerna har jag hällt Champagnen på karaff direkt innan vi äter med gott resultat. Hann tyvärr inte med det idag men det hade behövts. Trots att den redan fått en del positiva omdömen så är den här inte drickfärdig i mitt tycke. Tror nog att den här kommer bli bra med lite tid men vågar inte uttala mig om hur stor potentialen är. Nästa flaska blir tidigast om två år och då lätt luftad i karaff.
 

Daniel A

Administratör
Ändå rätt kul hur snett/rätt det kan gå ibland. Innan det här året började hade jag bara druckit en handfull champagner, och avfärdat samtliga rätt hårt. Och så helt plötsligt får jag smaka 1995 Fleury, som öppnade upp en hel värld av ekonomiskt dåligt omdöme! Nu har till och med distriktet gått om Loire som det jag druckit mest ifrån i år, enligt CT. Huga. Finewines.se-effekten!

Blandade flaskor som druckits på sistone, med blandat noggranna noter.

IMG_20161021_205658.JPG


2006 Dehours, Brisefer
Deg. okt. 2014.
Kraftig och intensiv doft, fylld med smöriga (fat)toner, apelsin, citrus, ugnsbakade sommaräpplen och något som påminner om Vouvray (honung, kanske). På tungan är det massivt fruktigt med en avrundad syra och behaglig torrhet. Helt sjukt jävla gott. Ärligt talat. 92p

Jag har hört rykten om att de andra vingårdsbetecknade skumporna från Dehours har möjlighet att vara bättre. Måste leta upp! Men måste definitivt plocka på mig några fler av den här. Men också: ge mig tips på fler skumpor i samma stil!!!

N.V. Agrapart, 7 Crus
På baksidan: lot mai 2013, aout 2015 (tolkar det som tappade på flaska 2013 och deg. 2015)
Betydligt renare och mer elegant än Dehours. Habilt, men inget som jag gick igång överdrivet mycket på. Blev bättre ju längre kvällen gick dock - oklart om det berodde på syre i flaskan eller alkohol i mig. 87p.

DSC_1623.JPG


2006 Taittinger, Comtes de Champagne
Liksom @Daniel B och @ChristianB tog jag ett glas av den här på Eriks vinbar. Kände mig tvungen att testa nu när jag ändå gått ner mig helt i träsket. :)

Men gudars skymning vad jag hade blivit ledsen om jag köpt en flaska och korkat upp nu. Aggressivt knutet! Visst, det är massivt och intensivt som attan, men omöjligt (för mig) att tränga igenom det. Äpple är det enda jag med rimlighet kan få fram. På tungan är det uppenbart lite sötare, vilket inte var så uppskattat till min förvåning. Gillar ju trots allt demi-sec, men här kändes det bara fel. Inget betyg. När går det här att dricka? Tidigast 2026?

2006 Pierre Peters, Les Chetillons
Satt på Enoteket i Norrköping med ett par vänner. Hittade inget intressant på glas, men såg den här flaskan för typ 950 kr och gissade vilt på att det var ett rimligt pris för att vara restaurang. Suget för skumpa var sådär hos sällskapet, men när de gyllene dropparna väl fanns i glasen tömdes flaskan rätt snabbt. Många tummar upp av såväl oinitierade som halvinitierade mig!

Brödigt, äppelpaj med citrongrädde på toppen, vagt tropiskt fruktig, och lite dammig kalk (påminde om klättring). Knivskarp syra på tungan, med intensiv frukt som backar upp det. Mycket, mycket, mycket gott. Återigen noterades en klar förbättring med tiden. Drack och njöt huvudsakligen! 92p.

IMG_20161021_171619.JPG
 

Larseman

Medlem
AOC Champagne är faktiskt mer än bara Epernay och Reims. Sitter just nu i Vitry le Francois ca 8 mil SO om Reims, definitivt i utkanten av Champagne och troligen helt utan namn som någon på FW skulle känna till, men trevligt ändå och troligen betydligt billigare :)
För att fira champagnens dag (vilket faktiskt uppmärksammas också här) så blev det bland annat ett glas av detta (ursäkta bildkvaliten):
WP_20161021_003.jpg


Helt OK, med frisk syra och skön äppel- och citrusfrukt. Ingen aning om druvsammansättning, men eftersom Vitry räknas till Cotes de Blanc så är väl huvuddelen Chardonnay en bra gissning.
Imorgon blir det besök på en av de bättre producenterna i området, Bernard Lonclas, får se om det är något som är värt att släpa hem...
 

Magnus L

urydhtfilgukj
2006 Dehours, Brisefer
Deg. okt. 2014.
Kraftig och intensiv doft, fylld med smöriga (fat)toner, apelsin, citrus, ugnsbakade sommaräpplen och något som påminner om Vouvray (honung, kanske). På tungan är det massivt fruktigt med en avrundad syra och behaglig torrhet. Helt sjukt jävla gott. Ärligt talat. 92p

Jag har hört rykten om att de andra vingårdsbetecknade skumporna från Dehours har möjlighet att vara bättre. Måste leta upp! Men måste definitivt plocka på mig några fler av den här. Men också: ge mig tips på fler skumpor i samma stil!!!

Den är grymt bra!
 
Toppen