Ändå rätt kul hur snett/rätt det kan gå ibland. Innan det här året började hade jag bara druckit en handfull champagner, och avfärdat samtliga rätt hårt. Och så helt plötsligt får jag smaka
1995 Fleury, som öppnade upp en hel värld av ekonomiskt dåligt omdöme! Nu har till och med distriktet gått om Loire som det jag druckit mest ifrån i år, enligt CT. Huga. Finewines.se-effekten!
Blandade flaskor som druckits på sistone, med blandat noggranna noter.
2006 Dehours, Brisefer
Deg. okt. 2014.
Kraftig och intensiv doft, fylld med smöriga (fat)toner, apelsin, citrus, ugnsbakade sommaräpplen och något som påminner om Vouvray (honung, kanske). På tungan är det massivt fruktigt med en avrundad syra och behaglig torrhet. Helt sjukt jävla gott. Ärligt talat.
92p
Jag har hört rykten om att de andra vingårdsbetecknade skumporna från Dehours har möjlighet att vara bättre. Måste leta upp! Men måste definitivt plocka på mig några fler av den här. Men också: ge mig tips på fler skumpor i samma stil!!!
N.V. Agrapart, 7 Crus
På baksidan: lot mai 2013, aout 2015 (tolkar det som tappade på flaska 2013 och deg. 2015)
Betydligt renare och mer elegant än Dehours. Habilt, men inget som jag gick igång överdrivet mycket på. Blev bättre ju längre kvällen gick dock - oklart om det berodde på syre i flaskan eller alkohol i mig.
87p.
2006 Taittinger, Comtes de Champagne
Liksom
@Daniel B och
@ChristianB tog jag ett glas av den här på Eriks vinbar. Kände mig tvungen att testa nu när jag ändå gått ner mig helt i träsket.
Men gudars skymning vad jag hade blivit ledsen om jag köpt en flaska och korkat upp nu. Aggressivt knutet! Visst, det är massivt och intensivt som attan, men omöjligt (för mig) att tränga igenom det. Äpple är det enda jag med rimlighet kan få fram. På tungan är det uppenbart lite sötare, vilket inte var så uppskattat till min förvåning. Gillar ju trots allt demi-sec, men här kändes det bara fel. Inget betyg. När går det här att dricka? Tidigast 2026?
2006 Pierre Peters, Les Chetillons
Satt på Enoteket i Norrköping med ett par vänner. Hittade inget intressant på glas, men såg den här flaskan för typ 950 kr och gissade vilt på att det var ett rimligt pris för att vara restaurang. Suget för skumpa var sådär hos sällskapet, men när de gyllene dropparna väl fanns i glasen tömdes flaskan rätt snabbt. Många tummar upp av såväl oinitierade som halvinitierade mig!
Brödigt, äppelpaj med citrongrädde på toppen, vagt tropiskt fruktig, och lite dammig kalk (påminde om klättring). Knivskarp syra på tungan, med intensiv frukt som backar upp det. Mycket, mycket, mycket gott. Återigen noterades en klar förbättring med tiden. Drack och njöt huvudsakligen!
92p.