Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

De senaste vininköpen, diskussioner och tips

Slog till på en 2014 Guigal La Turque via Philipson. Deras julkalender brukar vara ganska rolig. Deal? Kanske. Rejält under nuvarande priser på bolaget i alla fall. Tror även den ligger aningen under för vad den såldes på bolaget back in the days. 2014 är väl ett halvdant år men levererar ändå höga betyg. Återkommer med bild!
IMG_8996.jpeg

Nu joinar jag också köpstoppsklubben tills nästa år startar.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Jag har nu fyndat ett gäng flaskor som jag inte på något vis har dåligt samvete över.

Intern dialog:
- Behöver jag dem?
- Spännande fråga. Både ja och nej.
- Hur menar du?
- NEJ, behöver dem inte för att överleva eller för att vinkällaren är tom. JA för att flaskorna kommer berika mina vinupplevelser genom att både bygga vidare på min vinkompetens OCH låta mig njuta av sådant som ofta ger mig gåshud.
- Jag förstår. Låter klokt!

Lite typ så. Bye bye Luther och din jä**la katekes :cool:
 
Kollade igenom källaren och det har varit en brutal utveckling av antalet flaskor under året. De mest värdefulla flaskorna är dock från min förra samlingsmani runt 2005-2012. Skulle tro att dessa flaskor är de mest värdefulla, trots ett mycket blygsamt inköpspris en gång i tiden. Clos Rougeard Le Bourg 2009, två flaskor

Äldsta flaskan är från 1970 (Chateau Palmer) och vinet jag har flest av är Dame de Montrose 2010, 11 st. Runt 50% av källaren är Bordeaux.

Mitt mål är att fylla upp alla platser i källaren med viner som är för dyra att öppna för att man blir lite sugen en tisdagskväll. Och sen fylla upp efterhand (300 flaskor). Skulle gissa att jag gör av med runt 20-30 flaskor per år i finewines.

Om man håller samma vinbudget så kan man fylla på rätt bra grejer när allt är i balans
 

Attachments

  • IMG_4443.jpeg
    IMG_4443.jpeg
    51,6 KB · Visningar: 95
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Drabbas ju av köpstopp från de fantastiska vi auktionerna varje gång jag reser. Men, nu är jag åter hemmavid och följande har så vackert ramlat in. Mer är att vänta 🥳

PXL_20241223_000345033.jpg


2016 Michel Tête Beaujolais-Villages Nouveau Domaine du Clos du Fief "Cuvee Prestige"
1999 Wwe. Dr. H. Thanisch (Erben-Thanisch) Bernkasteler Alte Badstube am Doctorberg Riesling Spätlese
1978 Croft Porto Vintage Quinta da Roêda
1982 Croft Porto Vintage
 
Vi testade fyra olika 2018 Bordeauxviner av enklare börd (3:e vin från Valandraud; 2:a-viner från La Gaffelière och Malescot St Exupéry; och en Listrac). Öppnade och luftade i god tid före kalaset. Blev beställning och påfyllning av merlot-dominerade blends från 2018: 3 de Valandraud (369 kr), Clos la Gaffelière (399 kr) och även Chateau de Malescasse (369 kr)

Paired with brisket, lamb shoulder that had been low temped in the oven for ten hours, melanzane, grilled potatoes, mojo rojo, tzatziki, chimichurri, grilled halloumi.

2018 Château Fourcas-Borie
A whiff of rootabega, is there some tomato as well? On the palate there is a heavy structure, darker berries, tobacco, bitter chocolate. At first with some fatty lamb meat it felt very nice for the money, but in a telling sign the other three bottles were finished while the Fourcas-Borie was 3/4 full. We recorked and stored in the fridge and next night the harsh tannins felt entirely disagreeable. Not sure the fruit won't fade before the tannins integrate. But with some grilled meats over the next couple of summers, it's still a better option than most Malbecs in the same price range. 87 (85-89)

2018 Château Valandraud 3 de Valandraud
Some root cellar, sweet blackberries, hoisin sauce, after a while some graphite and a hint of milk chocolate; very clear note of eucalyptus. Smooth attack on the palate but there is a good long finish with freshness and structure. Nicely done. I think I will get myself some more of these to drink over the medium term. 92

2018 Château La Gaffelière Clos La Gaffeliere
Mint chocolate on the nose, but the sweet fruit hiding behind the freshness reminds me of some of the best Bordeaux blends from Virginia - a sweeter, spicier and muskier expression of merlot and cab franc with some sous bois that feels very elegant given cautious oak regime. A little thin on the mid palate but in a fashion that made me think it is merely coiled up at this point in time; very fine, juicy and fresh finish which bodes well for the future. The highest potential for cellar time improvement among the four wines we tried this evening. 91++


2018 Château Malescot St. Exupéry La Dame de Malescot
Open for business - primary, good clean fruit. I like this although the mid palate was on the thin side. It fleshed out during the course of the evening so good hope that it will be drinking well next five to eight years but maybe not something for the very long term. (89-91)
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Ännu en veckas förbrukning har landat:

PXL_20250108_114920689.jpg


2010 Vega Montan Adria, Bierzo
1982 Clos Fourtet, St Emilion
1984 Riveyrac, Rivesaltes
1956 La Sobilane, Rivesaltes
1998 Chateau Belair (Dubois-Challon), St Emilion
N.V. Gallimard "Les Rices", Ratafia de Champagne
1994 Marques de Vitoria GR, Rioja

Blir min första Ratafia de Champagne. Ser jag mycket fram mot att ploppa!
...sanningen är den att alla flaskorna ser jag mycket fram mot att ploppa. Vissa till fine dining, andra till pasta eller pizza.
Sa någon: "Ost?"
 
Last edited:
Toppen