BYOB den 26 november i Sollentuna
På temat ”Gamla världen mot Nya Världen” samlades
@petterkalle ,
@Gradin ,
@Fredrik L ,
@HerrMelin ,
@MagnusH70 ,
@Patrik Sellin och undertecknad hemma hos den nästsistnämnda den 26 november för en genomgång. Grundförutsättningen var att varje deltagare medtog ett vin från gamla världen och ett vin nya världen. Något krav på att det skulle vara samma typ på vinerna fanns inte så man kunde tex ta med en flaska Champagne och en eukalyptusbomb från Australien. Bonusviner uppskattas alltid och till allas stora glädje dök det upp ett bonusvin.
Blint som vanligt, såtillvida att den medhavda flaskan/-orna kamoufleras med aluminiumfolie eller motsvarande, namnmärktes (det gäller att hålla koll på vilket/vilka ens egna flaska/-or är) och därefter hälldes vinet i medhavda och framställda glas. De som hade sitt vin med i en omgång fick smyga ut medan de övriga hällde upp viner.
Mina
Spiegelau Authensis White Wine small (eller helt enkelt ”Authensis lilla vitvinsglas”) fick som vanligt tjänstgöra som provningsglas medan jag tittade avundsjukt på den provare som hade med sig
Gabriel StandArt
Sju provare med totalt 15 viner, 4 vita och 11 röda, att gå igenom, bara att köra igång.
Första vita vinet
Ljust gul till färgen. Tydliga toner av vindruvskärnor kombinerat med lite mineral, rök och krut. I munnen en liten eldighet, känns aningen slank. Vindruvskärnorna och den lätta rökigheten pekar för mig på en Chablis Premier cru. För min del ett trevligt vin som jag hade som näst bäst i omgången. Andra provare föreslår Australien, Nya Zeeland eller varför inte Sydafrika. Alla alternativ låter vettiga och det visade sig vara Nya Världen:
2017 Ten Minutes by Tractor Estate Chardonnay
Visa bifogad bild 24862
En klart godkänd Chablis Premier cru från Australien.
Andra vita vinet
Mellangul till färgen. En ton av lätt fuktig halm och äpplemust. I bakgrunden tittar nyskalade potatisskal fram tillsammans med en besk ton som påminner om fuktiga rönnbär och maskrosblad. I munnen då? Äpplemust i smaken, ganska slank och aningen enkelt intryck, låg syra och lite jordnötter i eftersmaken. Senare dyker det faktiskt upp en liten eldighet. Den våta halmen pekar för mig mot chenin blanc från Loire, även om umph och syra saknades. Vinet var svårplacerat men vi hamnade i alla fall i gamla världen, vilket det också visade sig vara:
2011 Domaine Labet Les Varrons Chardonnay
Visa bifogad bild 24863
Chardonnay från Jura-tiden. Eller i alla fall från Jura-appellationen.
Tredje vita vinet
Färgmässigt ljust gul med dragning åt det vitare hållet. Tydliga toner av petroleum, mineral, lite päronsplit, grillad citron, typisk känsla av bildäcket på en bilfärja. Det dyker även upp lite avfyrat krut i bakgrunden. I munnen en finfin syra som är, milt uttryckt, närvarande. Känns väldigt ung och lär vinna en hel del på några år av lugn och ro i källaren. Päronsplit går igen i smaken och framför allt i eftersmaken. Det finns en viss eldighet som hänger kvar i munnen en kort stund. Det här är utan tvivel mitt vin som jag skruvade upp vid 15-tiden, hällde på karaff och sedan tillbaka i flaskan igen i ett tappert försök att tämja vinet något. Det föreslogs Österrike och Tysk GG och någon enstaka chenin blanc tills
@petterkalle klämde i med ”Det skulle kunna vara Grosset, men jag säger nog ändå Österrike” och han var ju helt rätt ute:
2018 Grosset Polish Hill Riesling
Visa bifogad bild 24864
En ung Federspiel från Clare Valley? Ett vin för den som är utrustad med källarkvadratmetrar och tålamod.
Fjärde vita vinet
Punchen kommer! Nåja, vin som är punschfärgat. I näsan får vi smörkola, brynt smör, lite fat, oxidativa sherrytoner, lite mandarin. I munnen fortsätter smörkolan att regera tillsammans med lite hasselnötter. Vinet känns lite slankt och tomt i mitten, kroppen verkar ha gett sig av. För min del ger vinet ett övermoget intryck och det känns som en åldrad chardonnay, men från vilken del av världen? USA? En Bourgogne borde väl hålla ihop lite bättre än så här? Andra förslag som dyker upp är vit Rioja eller chenin blanc, men vi är ändå i gamla världen, vilket det visade sig vara.
1991 Régnard Chablis Grand Cru Les Preuses
Visa bifogad bild 24865
Kul att prova, även om det inte riktigt är mitt glas vin.
Vi kunde konstatera att de flesta av oss var rätt ute om det var Gamla eller Nya Världen. Alla viner fick två bäst-röster, utom det första som bara fick en.
Vi går därefter rakt på den första omgången röda viner.
Första röda vinet
Klart tät röd till färgen. En lätt ton av mynta, följt av kakao, cederträ, några svarta vinbärsblad och en skvätt grönaktig ton. Så småningom kommer det lite badrumsrengöringsmedel i doften. I munnen lätt eldig och den gröna tonen kommer igen med lite kakao. Vi är nog i Nya Världen och jag velar mellan cabernet sauvignon från Australien eller USA. Det är ingen överväldigande eukalyptus, utan snarare en diskret mynta så det lutar mer åt USA. Gott och välgjort vin som kammar in sex bäst-röster. De flesta är inne på ungefär samma geografiska spår och vi var i alla fall i rätt land när det visade sig vara:
2014 Ridge Lytton Estate Syrah
Visa bifogad bild 24866
94% syrah, 6% viognier och 14,5% alkohol. Klart trevligt vin som tyvärr inte finns i överflöd på butikshyllorna.
Andra röda vinet
Röd till färgen. Doftar besk med lite sälta, knuten och svårplacerad. Doften blir bättre efter hand och det dyker upp rökt chark, lite svett, inrökt (av ved) fjällstuga, lite blåbär och hallonlakrits kombinerat med svart te. Senare dyker det även upp doft av Morteau-korv. I munnen besk, kartig och lite ogin. Svår/kärv och lite eldig. Det här var svårt att klura ut, jag lutar lite åt cabernet franc. Eller syrah? Andra provare är inne på syrah från norra Rhône och skojar lite om Den Urgamla Världen, dvs Georgien, och är faktiskt helt rätt ute när det visar sig vara:
2015 Satrapezo Saperavi
Visa bifogad bild 24867
Ett vin som gjort för klagande qvevri-lanter, men inkasserade ändå en bäst-röst.
Tredje röda vinet
Röd till färgen, dock aningen ljusare ton än de tidigare vinerna. Första doftmässiga intrycket är ”det känns spanskt” och då får man vänta lite på att lokalisera intrycken som så småningom dyker upp i form av lite vanilj, lite salmiak, lite röda bär och brända örter.I munnen ganska slank med viss syra, låga tanniner. Jaha, kan det vara Priorat eller Ribeira? Den lite ljusare färgen och låga tanninerna pekar åt garnacha för min del, men det skulle även kunna vara en Châteauneuf-du-Pape. Vi hamnade i alla fall i Gamla världen och det visade sig vara rätt:
2018 Alto Moncayo Veraton
Visa bifogad bild 24868
Jag missade att fota framsidan så ni får hålla till godo med en något suddig bild av baksidan.
Fjärde röda vinet
Klart röd till färgen. Doftmässigt besk med lite kattpiss. En röd sauvignon blanc? Sauvignon rouge, kanske? Lite kartigt intryck med stall och gödsel, blod och slaktbänk kombinerat med lite olivspad och Myrr. I munnen besk och kartig med lingonris och en viss strävhet. Lingonriset pekar mig åt Chile-hållet, kan det vara carmenère eller syrah? Vi hamnar lite här och där och det visar sig till slut vara.
2018 Pierre et Jérôme Coursodon Saint Joseph Silice
Visa bifogad bild 24869
Trots de första negativa intrycken tar sig vinet till det betydligt bättre med frisk luft.
Femte röda vinet
Klart röd till färgen. I doften lite vanilj och vanlig kola samt lite saffran som övergår till marsipan. Det finns även toner av vattenbaserad målarfärg, plommon och björnbär. I munnen trevligt, dock med ett lite lätt syltigt intryck och aningen eldigt. Första intrycket är zinfandel från USA, även om det inte känns helt rätt. Andra provare är inne på att det känns som generiskt rödvin. Vi hamnar även i Brunello, Taurasi och Châteaneuf-du-Pape. Eller Ribeira. Gamla världen verkar det i alla fall vara och mycket riktigt:
2016 Ponce P. F Bobal
Visa bifogad bild 24870
Bobal är en druva som uppenbarligen kan konsten att ge skilda intryck.
Efter en matpaus går vi loss på andra omgången röda viner:
Första röda vinet
Röd till färgen. Doftmässigt? Tja eukalyptus. Följt av eukalyptus och lite eukalyptus. Med lite tur hittar jag även ett intryck av ”frisk luft”. Eukalyptusen dominerar så fullständigt att det är svårt att identifiera några andra tydliga markörer, men jag tycker mig ändå lyckas hitta lite svarta vinbär och torkat läder. I munnen går eukalyptusen igen och inte mycket mer. Möjligen en skvätt björnbär om man anstränger sig. Ok, Australien är avsändare, men finns det någon dominerande druva? Cabernet sauvignon eller shiraz? Någon provare nämner Bx-blend och det är inte så dumt med tanke på att det visade sig vara:
2010 Paracombe The Reuben
Visa bifogad bild 24871
Utöver eukalyptus finns det en klassisk Bx-blend som piffats upp med shiraz.
Andra röda vinet
Ljust röd till färgen. Elegant pinot noir-doft med lite multna löv, röda bär kombinerat med kryddighet. Det finns även lite bränt gummi och nyskalade potatisskal med i doftbilden. Så småningom dyker det upp omklädningsrum med fuktiga hockeyhandskar. I munnen finns det en lätt hallonspritz i början och senare blir det mer bränt gummi, smörkola och kryddighet. Jag korkade upp mitt vin vid 14-tiden på eftermiddagen för att kontrollera eventuell korkdefekt och fick då ungefär dessa intryck så jag gissade att det var mitt vin. Andra provare hamnade Nya världen, Sydafrika och eventuellt Australien och jag missade att notera om någon nämnde USA:
2018 Walter Hansel Pinot Noir Cuvée Alyce
Visa bifogad bild 24872
Finfint vin som kammade hem sex bäst-röster.
Tredje röda vinet
Tät röd med dragning åt lila färg. I munnen väldigt knuten, dock hittas lite vanilj, kakao, lite grön ton och en diskret mynta. I munnen lite eldigt intryck med vissa björnbärstoner kombinerat med en grön ton och viss beska. Jaha? Väldigt bra vin som vi gissar på Nya Världen, kan det vara syrah? Men det ger ändå lite mer zinfandel-känsla ändå. Kanske en Ridge? Även Coonawarra från andra sidan jorden nämns och det visar sig vara finstämda 100% shiraz:
2018 Ben Glaetzer AMON-Ra
Visa bifogad bild 24873
Håll ett öga på den här flaskan, den håller ett öga på dig.
Fjärde röda vinet
Ljust röd till färgen. Initialt elegant pinot noir-doft (igen!) med lite mer kryddighet än i omgångens andra vin. I munnen viss beska och lite sälta, vissa tanniner, lite eldigt. Mitt första intryck är att det är en pinot noir från Nya Världen, men var? Eller kan det vara en lite vresig Bourgogne? Efter ett tag dyker det upp lite toner av bittermandel och körsbär i doften med intryck av en Bx-blend och en supertoskanare eller andravin till en supertoskanare låter faktiskt fullt rimligt. Pinot från Oregon finns också som alternativ. Jag hade tänkt att finta bort alla med mitt vin, men fintade mest bort mig själv när det visade sig vara just mitt vin:
2017 Ziereisen Rhini
Visa bifogad bild 24874
Från tydlig amerikansk fin PN från flaskan till en supertoskanare med några timmar i karaff. Nåja på den resan passeras i alla fall Tyskland om man navigerar lika bra som vi gjorde.
Femte röda vinet
Tydligt röd till färgen, dock lite tunnare än ”genomtät”. Först lite intryck, men sedan kommer doft av biltvättshall och vattenbaserad målarfärg, ungefär som en nymålad träplanka brukar dofta. Doftintrycken övergår sedan till bilverkstad. I munnen lite strävt och beskt med intryck av målarlåda. Svårplacerad så jag hamnar i Nya Världen med malbec från Argentina som idé. En annan provare uttryckte ”Bombastiskt” vilket rätt träffande. Nya Världen it is:
2013 Calera Ryan Vineyard Pinot Noir
Visa bifogad bild 24875
Inte riktigt den eleganta amerikanska pinot noir jag förväntade mig. Fel på etiketten?
Femte röda vinet
Mörkt röd till färgen. En doft av björnbär och så småningom…lingonris? Det finns även vanilj och kakor kombinerat med brända björnbär och lite slånbär. I munnen ”buskig” och lite bråkig samt viss eldighet, smakmässigt lite bittermandel, körsbär och salmiak i eftersmaken. Även ett intryck av ny snö, ungefär som när man vurpade med snowracern och fick äta snö. Är vi i Italien? Châteauneuf-du-Pape? Grenache?
2018 Gallina de Piel Wines Roca del Crit
Visa bifogad bild 24876
El Bullis sommelier 2000 – 2011 har varit involverad och drömt fram ”sitt eget” vin.
Som avslutning dök ett extravin upp som passar finfint till grillade köttbitar i sommarvärmen. Nåja, sommaren har visserligen passerat, men tydligen är vinet så pass köpvärt enligt
@Patrik Sellin med flera här på forumet att det hamstras pallvis snarare än kartongvis. För de oinvigda halade kvällens värd fram en flaska snabbare än man hinner säga Raùl Perez.
2020 Raùl Pérez El Castro de Valtuille
Doft av nyskalade potatisskal och havegrynsgröt som även går igen lite i smaken. Det finns även med lite avfyrat krut och en grön ton med i bilden. Det blev lite väl kort och hastig not, men extravinet dök upp lite hastigt på. Dock, för 85 kr/flaska, frakt inkluderad är det ett svårslaget vin som lär passa finfint till grillade kossor på sommaren.
Visa bifogad bild 24877
Bara att beställa pallvis, de går åt med en ryslig fart.
Stort tack till alla som släpade med sig viner och tilltugg och extra tack till
@Patrik Sellin som, förutom att styra upp hela provningen, försåg oss med sin magiska oxsvansanrättning i halvtid.