Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

The Wall

Medlem
Grabbhelgprovning med uttalat upplägg att börja med en söt flight för att ha full fokus och ge de söta vinerna förtjänad uppmärksamhet istället för att agera sängfösare i slutet. Nu blev det i och för sig tre champagner som föråkare för de som inte kom i tid.

Allt serverades blint eller halvblint om man hade med en flaska själv i flighten.


Flight 1 sött
Visa bifogad bild 25048
Kracher Trockenbeerenauslese NV

Drack Kracher första gången för några veckor sedan när @LarsW hade med sig en äldre flaska. Gillade den mycket så testade att köpa några småflaskor från decembersläppet. Honung, aprikos, botrytis och lite karamelliserat socker. Söt, ung och frisk med mycket citrus. Klart fräschast av alla viner och efter lite vånda satte jag den här som etta. Har kommit fram till att jag gillar unga söta viner. Gissade på min egen flaska.

Rieussec 2001
Vit choklad, kokos, saffran på doften och med lite knäck i smaken. Lång intensiv och komplex smak. Flightens vin och min tvåa. Mycket bra och klart mer mognad än första vinet. Gissade Suduiraut 1999.

Hade som önskedröm att just Rieussec 2001 skulle medtas för det är det andra bästa söta vinet jag druckit efter Jakäm 90. Höga poäng men inte så att jag ramlade av stolen den här gången.

Albala PX 1990
Balsamvinäger, tomat och lite dressing. Någon nämnde soja. Tjock sirap på smaken. Förra gången jag fick vintypen serverad hade jag aldrig provat och gissade port. Nu var det uppenbart att det var en söt sherry. Måste nog dricka mer för att kunna bedöma rättvist. Adekvat men inte riktigt min grej.

Mullineux? Ej med på bild, misstänker förskingring av revisorn...;)
Grön oliv på doften och citrus och vanilj på smaken. Min fyra men fick min tredjeröst ändå.

Rieussec 2001 halva
Vit choklad, kokos... men vänta nu är inte det här samma vin som nummer 2!? Absolut inte säger övriga 7. Jag var i alla fall tillräckligt övertygad för att inte rösta på det här vinet som trea med motiveringen att det är samma vin som glas två. Mycket bra och skillnaden mot helflaskan speglas inte rättivist i totalpoängen.

Kaltern Quintessen
Parfym, örter, kardemumma och tyvärr diskmedel som förstör helhetsintrycket. Smakar söta julkryddor. Klart mest avvikande vin som fick en rebellröst.

Min ranking:
1 Kracher
2a Rieussec 2001
2b Rieussec 2001 halva
3 Mullineux?
4 Albala
5 Kaltern Quintessen

Total ranking topp 3 med inverterad poäng (antal första röster):
1 Rieussec 2001 - 15 p (2)
2 Mullineux? - 13 p (2)
3 Kracher NV - 10 p (2)
4 Rieussec 2001 - 7 p (2)
5 Kaltern - 2 p
6 Albala - 1 p

Intressant att topp 4 alla har 2 förstaröster var och att det är så stor skillnad mellan Rieussec på hel och halvflaska.

Flight 2 champagne
Visa bifogad bild 25049

Av föråkarna var Billiot Laetitia (deg 12) klart bäst med sin ekada fylliga stil. Savart är verkligen inte min grej. Torr, stram och ogin. Gissade PN från odlare i Aube med ek. Mogen Pommery NV var fullt drickbar och jag gissade mogen hus-NV från 80-talet.


Bollinger GA Rosé 1999
Klart kraftig maskulin skumpa i fatad stil. Klart mogen men samtidigt trött. Svag årgång eller dåligt lagrad? Gissade GA 99. Tydligen auktionsköp men har å andra sidan inte druckit GA 99 på väldigt länge så oklart på det allmänna tillståndet. Cristal 99 är i sitt esse nu... Själv hade jag definitivt öppnat upp och kollat om jag hade fler GA 99 i källaren.

Fallet-Gourron/Prevostat (bas 02)
Typisk ekade odlare som jag gillar. Rätt kraftig stil som ibland kan lura mig till PN men gissade ekad BdB-odlare. Eftersom jag visste vem som hade flaskan kunde jag metagissa att det är nog så här Fallet smakar. Lite mognad men väldigt pigg syra. Gissade 08 eller 02. Mycket bra! Synd att odlaren har lagt ner och sålt marken om jag fattat det hela rätt.

Ingen omröstning gjordes av oklar anledning.


Flight 3 vitt
Visa bifogad bild 25053



Labet?
Stall, päls och funkigt. Osvavlat efterjäst instagramvin som ger en nära döden upplevelse. 49 parkerpoäng.

Dominio del Aguila 2015
Grillad citron, gula vingummin och lite blandning av päronsplitt och citronglass. Bra syra och hög intensitet. Faten märktes. Svårplacerad och gissade monster GC-chablis-deluxe. Verkligen min typ av vin och vita spanjorer imponerar ofta på mig och betydligt mer än de röda.

Intressant att vissa började prata om Von Winning på det här vinet eftersom jag själv var inne på det innan jag smakade sista vinet som mer stämde in på riesling.

?
Smörig, vanilj och känns som malo. Chardonnay...

Genevat Les Survivants ?
Har skrivit citron och ananas med smak av citron vilket känns lite märkligt. Lång smak och klart ekad. Gissade Jura.

Von Winning Oyzetra 2018
Hade tänkt en annan flaska men hade glömt bort den här som dessutom låg längst upp i högen. Vissa rieslingtoner kan kännas men även lime och lite kola. Lång smak med lite bränd karamell i eftersmaken. Lite fet och mineralisk munkänsla i avslutet. Gissade på mitt eget vin här. Riktigt bra vin!

Min ranking:
1 Domino del Aguila 2015
2 Von Winning Oyzetra 2018
3 Genevat Les Survivants ?
4 Chardonnay
5 Labet

Total ranking:
1 Von Winning Oyzetra 2018 - 15 p (2)
2 Domino del Aguila 2015 - 13 p (3)
3 Genevat - 10 p (1)
4 Chardonnay - 7 p (1)
5 Labet - 3 p (1)


Flight 4 rött
Visa bifogad bild 25051

Vid det här laget var jag rätt trött på vin och då syftar jag inte på volymen i första hand utan antal intryck. Normalt drabbar det ödet sötvinerna men nu var det rödvinets tur. Inga anteckningar gjordes och bedömningen var tämligen digital.

Azienda Agricola Serragghia Riserva Gabrio Pinot Noir 2018
Lite brettig och rökig. Gissade 80-tal... bästa med den gissningen är att jag inte var längst ifrån åldersmässigt.:ängel: Väger man in priset, ja då är det Salonklass på pris kontra prestanda.

Domaine Jamet Cote-Rotie 2012
Grönt och skitigt. Inte så kul alls...

Domaine Taupenot-Merme Corton Rognet 2009
Inget minne alls. Röd bourgogne som jag oftast upplever det helt enkel vilket man kanske ska vara glad för med tanke på prisbilden.

Glaetzer Amon-Ra Shiraz 20xx?
Äntligen ett vin med lite frukt och fat som får en känna att man lever. Det här vinet gillar du antog @chambertin korrekt. Tror jag gissade SQN Syrah på det här vinet.

Barbaresco ?

SQN Grenache 2015
Här blev det snack om vinet var lite korkat. Klart dämpad frukt, framförallt med facit i hand men jag tyckte i alla fall det var flightens näst bästa vin. Å andra sidan skadar inte lite kork ibland.:cool:

Min ranking som jag inte minns helt:
1 Amon-Ra
2 SQN Grenache 2015
3 Barbaresco?
4 Taupenot-Merme Corton Rognet 2009
5 Jamet Cote-Rotie 2012
6 Italiensk svindyr pinot

Totala rankingen noterade jag inte.

Slutsats: mer sött till folket!
3:e vita ser ut som Lingua Franca AVNI chardonnay.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
De där årgångarna har ungefär 84-86 i årgångsbetyg. Med tanke på att det är Bdx är det ”drink up” snarare än döda viner. En generalisering jag baserar på 1 källa enbart.
Tack för poängligan.
Generaliseringar är alltid trubbiga verktyg men kan vara bra fingervisningar.
För dessa årgångar i Bdx vill jag personligen hävda att trots en närmast enad kritikerkår, har dessa årgångar mognat med fantastisk värdighet, ssk 1975.
Jag vill nog ge alla dessa årgångar alla en bra bit över 90p.
Men, som alltid är det en smaksak, men borde ju rimligen ställa högre krav på CdP ;-)
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Pang! Gaddamn!
Där satt den!
En förbenat underbar Muscadet med S&M.
629FE44C-E4F5-4027-987D-FD43D65C97FD.jpeg

2020 Domaine Michel David Muscadet de Sèvre-et-Maine sur lie Les Barboires, 95p​

TN från CT
Light yellow.
Big, beautiful, very young-fruity, honest Melon de Bourgogne aromas.
Rich, intense and magnificent in the mouth. This is a race car! Perfectly balanced with sprightly acids. Exciting tension and architecture. Loads of sun but limited heat. Minerality screaming for food!

Easily one of the best Muscadets I ever had and will evolve into something even better with some 7ish years on its back.
 

LeChat

Medlem
C8CD9079-B63C-4A50-A20B-2A8D2ED281DB.jpeg

2016 Canalicchio di Sopra Brunello di Montalcino

Efter en lyckad upplevelse av Ciacci Piccolominis 2016 så fick jag lust att prova någon mer flaska från årgången. Har aldrig provat någon Canalicchio di Sopra tidigare så det fick det bli.

Denna känns mer som min sinnebild av 2016 än vad Ciacci gjorde. Tanniner och fattoner utmärker sig och i dagsläget så är den tydligt matkrävande tycker jag. Här behövs tid på rygg, men det känns som att den har nånting som komma skall. Får se om 2-4 år kan räcka.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 25068
2016 Canalicchio di Sopra Brunello di Montalcino

Efter en lyckad upplevelse av Ciacci Piccolominis 2016 så fick jag lust att prova någon mer flaska från årgången. Har aldrig provat någon Canalicchio di Sopra tidigare så det fick det bli.

Denna känns mer som min sinnebild av 2016 än vad Ciacci gjorde. Tanniner och fattoner utmärker sig och i dagsläget så är den tydligt matkrävande tycker jag. Här behövs tid på rygg, men det känns som att den har nånting som komma skall. Får se om 2-4 år kan räcka.
Dina snygga, mörka stämningsbilder hjälper mig tyvärr inte läsa vad som står på putellerna… Kan man månne (nu såhär i juletider) önska att du också släpper bilder som är lite mer åt hållet geriatriskt tillmötesgående?
 

LeChat

Medlem
Visa bifogad bild 25068
2016 Canalicchio di Sopra Brunello di Montalcino

Efter en lyckad upplevelse av Ciacci Piccolominis 2016 så fick jag lust att prova någon mer flaska från årgången. Har aldrig provat någon Canalicchio di Sopra tidigare så det fick det bli.

Denna känns mer som min sinnebild av 2016 än vad Ciacci gjorde. Tanniner och fattoner utmärker sig och i dagsläget så är den tydligt matkrävande tycker jag. Här behövs tid på rygg, men det känns som att den har nånting som komma skall. Får se om 2-4 år kan räcka.
Verkligen ett annat vin idag. Bra balans och bättre sammansatt. Riktigt smaskigt!
 

Vingubben

Medlem
04718649-8186-4214-9B5C-64956EE78291.jpeg

Chateau Poujeaux, 2015

Har oftast inga problem med att dricka Bdx ungt men det här var oväntat kärvt. Tillsammans med entrecot, krossad potatis med parmesantäcke och bea så funkade det. Vassa tanniner tillsammans med viss mognad i frukten gjorde det lite oblalanserat. Ädelträ och skinnjacka tillsammans med plommon. 88p idag och kommer säkert att må bra av lite mer tid på rygg, men osäkert på om det här blir riktigt bra.
 

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
315FB758-FA9A-4C5B-B67F-C0DBA436B10A.jpeg

Fontanafredda Barolo -79

Korken föll sönder vid öppning, dock inga problem att få upp andra halvan. Doft på korken… madeira!?!? Oråd anas. Värsta tänkbara scenariot spelar upp sig - fyra flaskor odrickbart.
Nåväl. Ner i ett glas. Dofta. Snurra. Dofta igen. Bättre!
Nu kommer direkt en våg av kaffe, torkade fikon och något allmänt blommigt. Murrig doft.
Tvekar ett tag innan jag tar en klunk. Det är första gången jag äter eller dricker något som är lika gammalt som mig själv. Instinkter slår in, sår frön av tvivel.
Skit i det! Skål!
I munnen hoppar en förvånad syra fram och visar vägen. Här är det inte snack om något dött och skruttet. Friskt ska det vara. Mellanregistret ångar på med fikon (både färska och torkade), liiite oxiderat som för tankarna till madeira, men inte så det stör - tvärt om! Det tillför.
Eftersmaken, och framförallt munkänslan, drar åt nypon. De milda, men numerära, tanninerna ger en kornig och lite sträv känsla i munnen. Lång eftersmak.

Efter någon timme i öppen flaska.
I doften har cigarrtobak kommit fram, med besked! Både smak och doft har en rökig ton, typ brasa. Smaken har påfallande mer röda bär i sig nu. Inte alls lika mycket av de oxiderade tonerna.

Jag har alldeles för lite erfarenhet för att kunna sätta rättvist betyg på en sån här flaska. Blint hade jag varit i både bourgogne, Toscana, Piemonte och kanske Bordeaux och gissat hej vilt. Jag har inte referensramarna för så här gamla viner.
Gott är det. Kul, likaså. Högt intressant och överlag en väldigt positiv vinupplevelse. Glad att jag har tre flaskor till! (Som jag verkligen hoppas leverera på samma nivå)

Mitt första köp från Catawiki. €105 för 4 flaskor inkl allt. Helt klart värt det!
 

Poussard

Medlem
@m_trobeck Låter fantastiskt! En fråga bara. ”I munnen hoppar en förvånad syra fram och visar vägen. Här är det inte snack om något dött och skruttet. Friskt ska det vara.” Om vinet hade varit dött hade det väl inte tappat syran? Den försvinner ju inte pga det. Snarare att det kan bli vinäger men då är det ju inte heller fråga om att tappa syra.
 

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
@m_trobeck Låter fantastiskt! En fråga bara. ”I munnen hoppar en förvånad syra fram och visar vägen. Här är det inte snack om något dött och skruttet. Friskt ska det vara.” Om vinet hade varit dött hade det väl inte tappat syran? Den försvinner ju inte pga det. Snarare att det kan bli vinäger men då är det ju inte heller fråga om att tappa syra.
Bra poäng! Kanske lite otydlig. Det jag menade var att det är en fräsch och frisk syra som är uppbackad med frukt. Alltså mer förvånad över friskheten och inte syran i sig.
Hoppas det förklarar, lite svårt att sätta ord på det.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 25077
Fontanafredda Barolo -79

Korken föll sönder vid öppning, dock inga problem att få upp andra halvan. Doft på korken… madeira!?!? Oråd anas. Värsta tänkbara scenariot spelar upp sig - fyra flaskor odrickbart.
Nåväl. Ner i ett glas. Dofta. Snurra. Dofta igen. Bättre!
Nu kommer direkt en våg av kaffe, torkade fikon och något allmänt blommigt. Murrig doft.
Tvekar ett tag innan jag tar en klunk. Det är första gången jag äter eller dricker något som är lika gammalt som mig själv. Instinkter slår in, sår frön av tvivel.
Skit i det! Skål!
I munnen hoppar en förvånad syra fram och visar vägen. Här är det inte snack om något dött och skruttet. Friskt ska det vara. Mellanregistret ångar på med fikon (både färska och torkade), liiite oxiderat som för tankarna till madeira, men inte så det stör - tvärt om! Det tillför.
Eftersmaken, och framförallt munkänslan, drar åt nypon. De milda, men numerära, tanninerna ger en kornig och lite sträv känsla i munnen. Lång eftersmak.

Efter någon timme i öppen flaska.
I doften har cigarrtobak kommit fram, med besked! Både smak och doft har en rökig ton, typ brasa. Smaken har påfallande mer röda bär i sig nu. Inte alls lika mycket av de oxiderade tonerna.

Jag har alldeles för lite erfarenhet för att kunna sätta rättvist betyg på en sån här flaska. Blint hade jag varit i både bourgogne, Toscana, Piemonte och kanske Bordeaux och gissat hej vilt. Jag har inte referensramarna för så här gamla viner.
Gott är det. Kul, likaså. Högt intressant och överlag en väldigt positiv vinupplevelse. Glad att jag har tre flaskor till! (Som jag verkligen hoppas leverera på samma nivå)

Mitt första köp från Catawiki. €105 för 4 flaskor inkl allt. Helt klart värt det!
Skoj att du fick till det redan vid första försöket. Moget vin är fantastiskt spännande. Och ibland dött.
Att korken bara gick i två delar är bra. Ibland blir det smulbomber av dem.
Blir nyfiken på dina framtida äventyr i de mogna träskmarkerna.
 
Toppen