Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Vad i hela ****** är det där??

Vill jag ens veta? Är det lagligt? Moraliskt? Eller bara fettbildande!’?
Det är en flaska vin.
Förmodligen bara fettleverbildande. Lagligt för oss över en viss ålder. Moralisk? Mnjae, efter en viss ålder får "moraliskt" en mycket urvattnad innebörd.

…åh! Du menar klämman?
Används vanligtvis för att hålla ihop kompendier eftersom "nyporna" går att fälla tillbaka helt. Men, funkar också bra som påsförslutare.
 
Last edited:

The Wall

Medlem
Visa bifogad bild 26787

Heitz Cellar CS 2012
Min första Heitz så jag saknade referensramar för denna. Karafferad i runt 90 minuter och serverad runt 18C.

Vinet kan sammanfattas i ett ord från engelskan: Smooth!

Extremt mjukt och tillgängligt. Björnbär/hallon/plommon, en skvätt kaffe med mjölk och påtaglig men snyggt integrerad ek.
Tanninerna påminner mer om den eventuella beskan man kanske lyckas hitta i en cappuccino/latte, dvs mer eller mindre obefintliga.

Hittar inga klassiska CS-markörer och blint hade jag nog gissat på någon PN/Merlot-blend.

Ett välgjort vin men lite.... menlöst i brist på bättre beskrivning. Jag saknar lite karaktär, personlighet.. brett? Nånting!
Jag känner mig som Matadoren i Ferdinand på julafton som väntar på att nåt ska hända men - icke!
Kan inte tänka mig att någon kan tycka illa om vinet men heller inte att någon skulle kunna bli lyrisk över det.
Glas: Riedel Veritas Merlot
Känner igen beskrivningen av känslan; jag får liknande känsla varje gång, även om vi inte dricker Heitz alltför ofta. Det blir lätt uppskruvade förväntningar som slutar i ett ”jaha?” Vinet är ofta korrekt, men inte riktigt i nivå med förväntningarna.
 

The Wall

Medlem
Fredagsfeeling med gourmetpizza från PizzaLa och: först ut en flaska från Cahors. Un Jour. En gammal favorit som var väldigt trevlig att återbesöka, även om den var i yngsta laget.

2015 Le Clos d'un Jour Cahors Un Jour, 89p

Malbec från gamla världen så det skriker om det!

Färgen är svartlila. Finns ingen tillstymmelse till mognadstoner.
I nosen är det fruktkn**l hela vägen med blåbär, björnbär och någon lätt örtkvist.
I munnen är detta inte särskilt välkomnande. Sötman i doften återfinns inte någonstans i detta vin. Som en lätt bakis, hungrig oväns vresiga morgonhumör. Kantiga syror, skarpa tanniner och fatbehandling som mest känns som om man tvingats övernatta i en sprillans ny bokhylla Billy i ek (dvs laminerade spånskivor) från IKEA. Men det finns intensitet, stoppning och potential för många poäng uppåt på skalan. Ej extraherad eller fläskig. Blir inte förvånad om den når 95p som mogen med dess (av oss) förväntade stringenta elegans.

Star Wars på Chewbakkiska!

Önskar ibland att jag hade en enorm vinkällare, och inte var förpassad till ett ynkligt hörn i ett litet förråd… Betyder att jag helt enkelt får hoppas på att detta vin kommer i retur till mig en vacker dag om en 10-15 år, sådär.

Visa bifogad bild 26792

En liten skvätt kvar tills imorgon, efter 10 km gubbjogg och en omgång Horo Yoi Setto på vår underbara lokala soba-restaurang.




Lucien Crochet är (för oss) en potentiell trontagare till att regera i vårt Sancerre.:

2018 Lucien Crochet Sancerre Les Calcaires, 89p

Ljust gul.
Helt underbar expression av Sb med svartvinbärsblad, kiwi, krusbär, nyslaget gräs, citrus-citrus-citrus…
I munnen sammalika i combo med över medel i intensitet. Syrorna är dock inte helt på min sida och ger lite kartig känsla. Solskensbadandet-utan-värme infinner sig tyvärr inte riktigt. Detta resulterar i att vinet inte levererar den genuina känslan av att vara ett riktigt bra vin från Sancerre.

…men det är gott som phan! Och plånboken behöver inte drabbas av panikångest.

Bättre om några år.

"Between eternity and time, the consciousness in me!"

Edit!
Faktum är att tjyvskvätten jag schlurpade i mig innan sänggång faktiskt levererade en halv solkyss. Tidigare 87p, nu 89p och med potential för att bräcka 90-snöret om några år. En flaska kvar och hoppet består!

Visa bifogad bild 26794
En fin skvätt kvar tills imorgon!
2015 Un Jour redan nu? What’s the hurry? ;)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2015 Un Jour redan nu? What’s the hurry? ;)
Det är så trångt i mitt lilla hörn, och för att det skall fungera rent logistiskt, måste jag (tyvärr) dricka upp allt jag köper. Annars ryms det inte att köpa nytt. Lite som hjärtat: kan inte pumpa ut blod om det inte kommer in blod och kan inte komma in blod om det inte pumpas ut blod.

…och, tyvärr, erbjuds fantastiska mängder underbarheter till fyndpriser på Japans nätauktioner. Varje dag!

Un Jour var jag bara tvungen köpa. Ett lätt överpris jmf Europa, men det var över fem år sedan jag senast drack något från dem.

Fö den enda flaskan jag sett ur Un Jour's utbud på japanska auktioner någonsin… Lever ett dystert liv :deprimerad:
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Tänkte på påsen bredvid…….
Aha!
Åh!
Tänkte inte på den. Satte bara upp den som prop för att slippa visa vår ostädade "sandwich grill". I den påsen finner man fingerpåsar med äpplesmak. Dessa är framtagna för att förbättra tandborstning av hundars tänder. Livsfarligt! Men, fungerar säkerligen till väldigt många andra äventyrligheter också :blyg:

Vad föreslår du :nagelbitare:
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Känner igen beskrivningen av känslan; jag får liknande känsla varje gång, även om vi inte dricker Heitz alltför ofta. Det blir lätt uppskruvade förväntningar som slutar i ett ”jaha?” Vinet är ofta korrekt, men inte riktigt i nivå med förväntningarna.
Precis så.
Tyvärr.
Ofta är det instegsvinerna som de tjänar sina pengar på, med betydelsen att det möjliggör för dem att fortsätta envisas med att skapa prestigeviner. (Samtidigt som vinmakande är förenat med stora risker samtidigt som alla skall ha ut sina löner osv.)

Kan absolut tänka mig att bread-and-butter-produkter inte måste vara slätstruken mellanmjölk. Men, det är ju lätt för mig att säga som inte sitter med rumpan i hacklådan och riskar familjens väl och ve vid varje årgång…
 

Vingubben

Medlem
C41A851F-86CA-4520-9B8C-9DB5050297DA.jpeg


Tondonia, Grand Reserva Rosado, 2011

Jävlar vilket vin. Hade jag bara fått lukta på det så skulle jag vara rätt säker på att det var en Sherry. Oxiderat men absolut inte så det stör. Apelsin, mandlar, kola och lite lingon. Ordentligt med ek, men bara positivt. Kan inte minnas att tidigare årgångar har varit så här bra. Är nog den bästa rosén jag druckit. 94p
 

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
Aha!
Åh!
Tänkte inte på den. Satte bara upp den som prop för att slippa visa vår ostädade "sandwich grill". I den påsen finner man fingerpåsar med äpplesmak. Dessa är framtagna för att förbättra tandborstning av hundars tänder. Livsfarligt! Men, fungerar säkerligen till väldigt många andra äventyrligheter också :blyg:

Vad föreslår du :nagelbitare:
Trodde det var tilltugg till vinet. Blev….. orolig, förvånad och fick en nedstämd känsla av att jag aldrig någonsin kommer förstå den japanska kulturen.
Nu känns det dock mer hoppfullt.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
I afton:
PXL_20220807_105306574.NIGHT.jpg


2019 Podere Poggio Scalette Il Carbonaione Alta Valle della Greve IGT, 92p idag, potential för 100p

...om några år kommer vi inte ha råd att köpa Il Carbonaione. Det här kommer snart vara ett 2-3 tusenkronorsvin.
Vittorio Fiore skojjar inte med vad han åstadkommer här. Det här är galet sjukt BRA!
Han har, år-efter-år, skapat rubriker. Det är lätt att förstå varför.
Superungt idag, men gnuxembrialt lovande med intensitet från nästa galax, stuffing som motsvarar minst 10 julaftnar och en puritansk Sangiovese som man normalt bara kan Googla fram. Men, här ÄR den!
Galet bra och lovande Sangiovese från en idiotiskt liten appellation om 3 ha, just söder om Firenze. (De flesta Bdx-slott är 5 ggr större!)

2006 Château de la Gardine CdP 88 p (i pervers turistflaska)
Tidig oxidation, överdrivna, lätt kartiga, syror. Bra umami och lätt, tidig oxidation som gifter sig med umamirika plates.
Tyvärr måste jag meddela att jag tyvärr faktiskt är glad åt att inte ha fler flaskor av detta vin i källaren ("hörnet av det lilla förrådet").
Nästa plopp från här, blir deras 2000 prestige. Hoppas det levererar bättre.
CT skvallrar om att det förmodligen är värt att förvänta sig :cool:
 
Last edited:

Wintermute

Medlem
Château Cibonne 2017.
Apelsinjuice och äppeljuice, fat och punsch, citrus och lite volatila syror, typ sherry. Långt och balanserat och med måttlig handsprit. Solklart ett av de bättre rosévin jag har druckit. Kunde samma pengar köpt en större upplevelse med ett vitt vin? Kanske, men det är inte så viktigt.
20220807_202819.jpg
20220807_202827.jpg
 

buteljen

Medlem
Château Cibonne 2017.
Apelsinjuice och äppeljuice, fat och punsch, citrus och lite volatila syror, typ sherry. Långt och balanserat och med måttlig handsprit. Solklart ett av de bättre rosévin jag har druckit. Kunde samma pengar köpt en större upplevelse med ett vitt vin? Kanske, men det är inte så viktigt.
Visa bifogad bild 26803Visa bifogad bild 26804
Men gud så roligt :D. Sitter precis och knåpar ihop en tastingnot på samma vin :)
 

Håkan

Medlem
Känner igen beskrivningen av känslan; jag får liknande känsla varje gång, även om vi inte dricker Heitz alltför ofta. Det blir lätt uppskruvade förväntningar som slutar i ett ”jaha?” Vinet är ofta korrekt, men inte riktigt i nivå med förväntningarna.
Du får helt enkelt leta efter Marthas Vineyard 86, en av ett fåtal 100-poängare i min bok. Men det var väldigt länge sen jag provade den. Och den lär nog gräva djupt i vinbudgeten.:D
 

buteljen

Medlem
Kul lunchprovning i veckan :). Tre av de allra bästa rosévinerna på marknaden provades halvblint bredvid varandra. Fantastiskt bra kvalitet på alla tre.

1659903291949.jpeg

1659903331454.jpeg


2011 R. López de Heredia Rioja Rosado Gran Reserva Viña Tondonia 94p
Garnacha (60%), Tempranillo (30%), Viura (10%). 4 år i gamla ekfat, därefter 6 år i flaska innan release. 12.5%. 12,000 flaskor.

Koppar/rödorange i färgen.
Komplex doft av mogna hallon, persika, blodapelsin, rostade pinjenötter, lite vanilj/kokos, kryddor och dessutom den här noten av det vita på insidan av apelsinskal som jag får ibland när något är fint ekat med gamla fat. Blir så konfunderad när jag läser associationer till sherry och oxidation. Fanns ingen tillstymmelse till några sherrytoner i denna flaska (och absolut inget som legat under flor). Det enda som möjligtvis påminner om sherry är den lilla nötigheten som finns. Kan ju vara flaskvariation. Det är moget men känns ändå ungt.
Koncentrerad smak och en fantastiskt bra balans mellan alla komponenter. Avrundad silkig/krämig textur. Bra syra, härlig energi. Lång finish med aningens mineralsaltigt avslut.

2017 Clos Cibonne Tibouren Côtes de Provence Château Cibon Cuvée Hommage à Marius 94p
90% Tibouren, 10% Grenache. “Cuvée Marius är gjord på samma druvmaterial som Caroline och Vignettes, men är istället lagrad i två år (!) på nya 2000-liters orostade foudres från Stockinger. Här finns inget flor, utan vinet liknar snarare Caroline, fast ett litet nummer större”

Drack det här för drygt ett år sedan och då var eken alldeles för framträdande. Men nu ett år senare så har det hänt en hel del.

Ljust kopparfärgad.
I doften mer åt stenfruktshållet än Tondonian. Aprikos, persika, mandarin, honung. Fina rostade toner och lite kryddor. I smaken är det oerhört elegant. Näst intill burgundiskt i stilen. Inte lika silkigt som Tondonian, det har mer grepp. Lång mineralisk finish. Bra energi. Har integrerat eken väldigt fint. Synd att det var sista flaskan.

2017 Dominio del Aguila Clarete Pícaro del Aguila 91p
“A field blend of red and white grapes, approximately 35% Tempranillo, 35% Albillo Mayor and the rest a mixture of many different varieties (Garnacha, Bobal, Bruñal, Monastrell, Tempranillo Gris, other Albillos, Garnacha Blanca, Pirules, Jaén, Moscatel, Malvasías...) from different old vines in the village of La Aguilera. It fermented slowly in oak casks for eight to nine months in a very cold underground cave and matured in cask for some 23 months.”

Detta vin har också mått bra av tid på rygg. Drack årgången för två år sedan och tyckte det hade ganska maffig frukt och vaniljtoner då. Väldigt expressiv.

Ungefär likadan färg som Tondonia (rödorange)
Nu har det kommit ihop sig och är mer nyanserat. Väldigt trevligt, med hallon, jordgubbar, kryddor och rostade toner. Lite mer åt blodgrape hållet i smaken (angenäm beska). Bra balans. Lite tufft sällskap, inte lika fin energi som Tondonian och inte lika elegant som Marius. Men även detta vin är en riktigt bra rosé.

Sen måste jag berätta om FW’s egen manliga Saida :eek:! Jag la enbart ut bilden med karafferna på min FB och @Daniel A kommenterade
“Är det: 1. Aguila 2. Cibonne 3. Tondonia" :D. Iofs har vi ju diskuterat vinerna här en del, men så himla skickligt ändå!!!!
 
Last edited:

Daniel A

Administratör
Sen måste jag berätta om FW’s egen manliga Saida :eek:! Jag la enbart ut bilden med karafferna på min FB och @Daniel A kommenterade
“Är det: 1. Aguila 2. Cibonne 3. Tondonia" :D. Iofs har vi ju diskuterat vinerna här en del, men så himla skickligt ändå!!!!

Haha, det var ju bara ren tur! Men nästa gång ska jag ta dem i rätt ordning, plus årgångarna. :cigarr:

Håller förövrigt med dig och @Vingubben att 2011 Tondonia rosén är riktigt jäkla bra.
 

LeChat

Medlem
C1180A1C-B2CB-4FBB-A025-8A3A78DA94C7.jpeg

2011 Domaine Robert Chevillon Nuits St. Georges 1er Cru Les Vaucrains

Påbörjade denna goding igår till kantarellpasta men sparade drygt ett glas till idag för att se hur den beter sig.

Igår var uttrycken mer på tårna i alla avseenden. Lite ung och otålig. Och även om den var härlig innan maten så kom den mer till sin rätt ihop med en bit mat. Riktigt gott!

Idag är den mera stillsam och mogen i sina uttryck och blir därför ett perfekt vin att njuta i ensamt majestät. Mycket välsmakande!

Tycker nog att årgång 2011 många gånger har varit bättre än sitt rykte. Eller så har jag haft lite tur med mina flaskval.

F0679CAE-FF32-4ACC-A425-A3141AF51001.jpeg

Kantareller, grädde, rom, bacon, parmesan. Ohyggligt gott!
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Lite mencia, Telmo Rodriguez mot Raul Perez, Valdeorras mot Bierzo:

As carbocas El rapolao.jpg


2015 Telmo Rodríguez Valdeorras As Caborcas: lite funky direkt från karaff, lugnar dock ner sig med lite luft. doft av svarta vinbär, lingonris och saltlakrits. Svarta vinbär i smaken också, tillsammans med oliver, tjära, lingon, lakrits, jasmin, rosmarin och en rejäl dos jordgubbar i avslutet . Torrt och stramt med bra koncentration och en hel del tanniner. Polerat och elegant.
2019 La Vizcaina Bierzo El Rapolao: Pang på rödbetan i doften med plommon, svarta vinbär, alkohol och halm. Smakar svarta vinbär, blåbär, bläck, ceder, rosmarin, mynta, halm, tjära och lakrits. Fett och bläckigt, med koncentrerad, sval frukt. Charmigt och tillgängligt.
Inte helt olika viner, svårt att tro att Caborcas är 4 år äldre: Caborcas är stramare och och mer burgundiskt, medan El Rapolao påminner mer om en Bordeaux. Båda är mycket bra och hamnar på ~92p.
 

buteljen

Medlem
Tog tåget över till Köpenhamn i lördags. Borde absolut göra det oftare. Det tar ju endast typ 45 minuter att åka in från Lund. Åt lunch på Møntergade (smörrebröd) och middag på Frank. Båda ställena är fantastiskt trevliga och har riktigt bra vinlistor.

2019 François Raveneau Chablis 1er Cru Butteaux
Det är strukturen som jag faller pladask för. Lager på lager, vågor av energi, elegant samtidigt som det är maffigt. Rikt och runt samtidigt som det är stringent och fokuserat. Fin längd. Mineralsälta mixat med finaste fruktaromerna. Fatbehandlingen. Ja allt är så bra redan nu.

1660080680243.jpeg

1660080635294.jpeg

1660080695079.jpeg


NV Egly-Ouriet Champagne Premier Cru Brut "Les Vignes de Vrigny"
Deg July 2021, 36 månade på jästen. 100% PM. Basårgång 2017
2017 skall väl vara sisådär? Men jag tyckte den här var väldigt trevlig och fräsch. Skulle gärna dricka den igen. Passade perfekt till middagen på Frank.

1660080736600.jpeg


2011 Château des Tours Côtes du Rhône
Liknande aromatisk profil som forumfavoriten Gourt de Mautens. Det var det första jag tänkte på. Har druckit Rayas förut men det är första gången jag dricker denna domän. Överlevererar kraftigt för en Cotes-du-Rhone.

1660080757943.jpeg
 
Två nya bekantskaper!

Ett spontanköp från hyllan på bolaget.
La Choza Palmino Fino Callejuela
Väldigt trevlig och klunkvänlig fino som jag aldrig sett förut. Honung, gummi, mogen frukt. 88-89p
1660246309005.png


1660246439603.png


Sen va jag på Hotell Granen i Åre och åt middag. Helt ok mat och fin vinlista. De köpte tydligen delar av Fävikens källare när de stängde. Sen tror jag det är Petter som rattar listan, så den är ju Italientung och med rätt höga påslag. Dock hade de kul urval på glas. Jag tog ”Veckans Pang Nebbiolo” som va Canonica Giovanni Barolo Paiagallo 2015.

Rejält jävla stram historia till att börja med, för stram för att servera nästan. Men jag lät den sitta i glaset en timme (tog en öl), vilket gjorde underverk. Läder, fyrverkerier, kött och mogen frukt visade sig fint i både doft och smak. 91p redan nu med massa potential.
1660247283078.jpeg
 
Toppen