This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Två motpoler vinmässigtVi. Nu!
Chianti: sjunger lovsånger med tobak, sadelläder och vacker frukt. Australiern känns klumpedunsig...
Visa bifogad bild 26886Visa bifogad bild 26887
Muuuums!
Visa bifogad bild 26888Visa bifogad bild 26889
Fantastiska rätter!
Vi är halvvägs.
Klok strategi. Det enda som kan behövas brasklappas in är att man (jag) ibland (alltid) vill samla ihop till en vertikal, som förmodligen aldrig kommer att bli av.Personligen har jag ingen brist på Toscana från 2015 och 2016 i min källare. Och när nu 2019 ser ut att bli ett kanon-år så kommer jag nog hoppa över 17/18 helt.
Känns inte värt det med så mycket annat gott vin man kan bunkra.
Klok strategi. Det enda som kan behövas brasklappas in är att man (jag) ibland (alltid) vill samla ihop till en vertikal, som förmodligen aldrig kommer att bli av.?
Klok strategi. Det enda som kan behövas brasklappas in är att man (jag) ibland (alltid) vill samla ihop till en vertikal, som förmodligen aldrig kommer att bli av.
Försöker undvika vertikaler.#metoo
Har levererat kanske 10 vertikaler i livet hitintills, men bakbundit min egen objektiva njutning med flera hundra vertikaler som aldrig kommer genomföras. För att:
1. Jag drack upp dem, inkl skuldkänslor modell PTSD. Oinbjudna gäster som aldrig ville gå.
2. Årgångarna upphörde. Antingen lokalt oinköpsbart, Price hike eller, à la Red Car, pga död...
3. Annat...
...och ingen sa någonsin 'tack'.
...och jag samlar fortfarande till vertikaler för ANDRA som limiterar min egen njutning...
Finns det några diagnoser jag kan studera i hopp om att lära mig mitigera?
Nu driver du ångesten flera våningar uppåt...Försöker undvika vertikaler.
Undantagen är:
1: Bonnaire Vintage.
2: Mont-Redon CndP.
Men har inget krav på mig att skaffa ALLA årgångar så det är gott om hål i dessa och det händer jag dricker upp dem från den äldre änden om jag inte får till en provning så känns inte som ngt tvångsbeteende. Och det är ju ganska rimligt prissatta flaskor båda två.
Horisontaler däremot...
Gyllene färg med gröna stick. Stor doft avd exotisk frukt, kanderad ananas, kaprifol. Mycket koncentrerad. Mineralisk. Stor, fet kropp men ändå slank och elegant. Vaxig textur. Ingen lyckades pricka land.It is a blend of vintages 31 vintages dating back to 1970
33 % of the cuvée is from 2010 (2011, 2013, 2014 and 2017),
37% from 2000 (2002-2005, 2007 and 2009),
7% from the 1990s (1991, 1993, 1994, 1996, 1998, 1999),
12% from the 1980s (1980, 1981-1984, 1986, 1987, 1989) and
11% from the 1970s (1970, 1971, 1973, 1974, 1977 und 1979).
Grapvarieties that make up this blend,
Riesling, Grüner Sylvaner, Muskat Sylvaner (Sauvignon Blanc), Riesling Sylvaner (Müller-Thurgau), Welschriesling, Muskat Ottonen, Trainer Muskateller (Muscat à petit grains).
Mognadstoner, sötfruktig cassis, mynta. Bra tryck, lång finish. Dock så stack syran iväg lite och kändes utanpåliggande. Vinet har nått sin topp men är en mycket välbevarad 27-åring. Jätteroligt vin att prova!“The 1996 Valdebelon is made from a parcel of 100% Cabernet Sauvignon planted in the estate's highest vineyard (at an altitude of over 2,400 feet). With yields of under 22 hectoliters per hectare, this wine is reminiscent of an exotic, hypothetical blend of Mouton-Rothschild and Latour.”
Wish I was there!!!Höstens första BYOB hemma hos mig bjöd på en fantastisk line up .
Bästa vin för kvällen blev 2009 Chateau Montrose (97p) med 2018 Andremily Mourvèdre (96p) hack i häl. Bästa vita blev 2005 Chateau Pape Clément Blanc (95p).
Visa bifogad bild 26902
Visa bifogad bild 26903
Vita
2005 Château Pape Clément Blanc - 93 p
Stor doft av honung, nougat, smörkola, dova gula frukter. Sälta i eftersmaken.
Här låg de flesta runt 95 p men jag tyckte inte den hade riktigt tryck i midpalate och ingen direkt lager på lager komplexitet. Vet inte om jag var tillfälligt förvirrad, men jag tyckte inte den nådde upp till de nivåerna.
NV Schloss Gobelsburg Tradition Heritage Cuvee 50 Years - 93 p
Kul vin som jag hade med mig. Egentligen omöjligt att gissa blint eftersom det är en cuvee gjord för att fira Schloss Gobelsburgs 850 års jubileum. Vinet är en blend av 31 olika årgångar (den äldsta från 1970) och 9 olika druvor.
Gyllene färg med gröna stick. Stor doft avd exotisk frukt, kanderad ananas, kaprifol. Mycket koncentrerad. Mineralisk. Stor, fet kropp men ändå slank och elegant. Vaxig textur. Ingen lyckades pricka land.
2014 Domaine Georges Vernay Condrieu Coteau de Vernon - 92 p
Inte så ofta man dricker högklassisk Condrieu. Mycket trevlig med fet textur och mineralsälta. Tyckte dock den hade lite väl beskt avslut och saknade lite energi.
1996 R. López de Heredia Rioja Blanco Gran Reserva Viña Tondonia - 93
Hounung, nötter, aprikos, bokna äpplen, smörkola, kryddor, ingefära. Ingen gissade på Tondonia. Jättebra kvalitetsvin, men lämnade inget större avtryck egentligen.
1992 Nicolas Joly Clos de la Coulée de Serrant Savennières-Coulée de Serrant - ?
Det blev lite fel med det här vinet tror jag. Det öppnades precis innan provningen och alla tyckte det var defekt. Den som hade med sig vinet var lite vag och både höll med och inte höll med, men styrde inte riktigt upp det utifrån vilket vin det var. Vi kom fram till att det var defekt och satte det åt sidan. Men när vi gick tillbaka till det efter några timmar så var det mesta bortblåst. Dock fick det inget fokus igen eftersom de röda var så jäkla bra. Det fanns några centiliter kvar i flaskan dagen efter och då var det ett helt annat vin (med massor med toner av björnklister/mandel). Riktigt synd att detta inte öppnades långt innan provningen.
2012 Pol Roger Champagne Vintage Brut - 90 p
Jag tog fram en champagne som eftersläckare. Trevlig och bra men inget wow.
Röda
2009 Château Montrose - 95-96p
Fantastiskt vin. Choklad, mocca, valrhona, lite mynta. Krämig, nästan gräddig textur. Voluptuous. Otroligt koncentrerad. Har många, många år framför sig. Lite otillgänglig just nu tyckte jag, men det tyckte inte de flesta andra kring bordet. Typ “Hur kan ni inte fatta att detta är ett 100 poängs vin”.
2002 Château Léoville Las Cases St. Julien - 95p
Kom efter Montrose. I mitt tycke, för kvällen ungefär lika bra. Dock är väl 2002 inte en långlagrare så Montrosen har ju helt andra förutsättningar. Men väldigt gott vin. Lager på lager av komplexitet. Lakrits, kryddor, viol, euchalyptus/örter. Slank och elegant. Himla god.
2015 Bodegas Lanzaga (Telmo Rodriguez) Rioja Tabuerniga - 94-95p
Vilket spännande vin!! Jag var helt ute o cyklade. Först var jag inne på norra Rhone pga pepprigheten, kryddigheten och elegansen. När det hade lagt sig lite så … kan det vara en Corton? Så otroligt elegant med lager på lager av komplexitet. Men det var alltså Tempranillo från Rioja! Väldigt ungt men oh, så bra det var. Första gången jag provar Rodriquez single vineyard Riojor.
En kommentar på insta gör mig nyfiken - “…exceptionellt vin, en slags återgång till proto-rioja före vinlus och allt.” Har noll koll på dessa viner… någon som har provat och har några inspel?
1996 Abadia Retuerta Cabernet Sauvignon Pago Valdebellon - 92p
Det här vinet fick 96-97p av Wine Advocate 1998.
Mognadstoner, sötfruktig cassis, mynta. Bra tryck, lång finish. Dock så stack syran iväg lite och kändes utanpåliggande. Vinet har nått sin topp men är en mycket välbevarad 27-åring. Jätteroligt vin att prova!
2004 Torbreck Mataro The Pict - 93p
Hade lite volatil syra, mognadstoner men en trevlig fräschör som lyfte vinet. Bra finish. Kändes att den var från varmare breddgrader. Ingen gissade Mourvédre. De flesta trodde Syrah och Australien fanns med i gissningarna.
När det avslöjades att det var Torbrecks “Mataro The Pict” i näst sista glaset (vi kör alltid ett vin i taget) så kunde jag knappt hålla masken inför kvällens sista flaska som var mitt vin - Andremily Mourvèdre. Vad är oddsen att två av världens bästa viner gjorda på Mourvèdre kommer upp precis efter varandra i en blindprovning utan tema? Helt otroligt!
2018 Andremily Mourvèdre - 97p
Otroligt bra vin och WOTN för mig. Vet inte riktigt hur de lyckas men just kombinationen av maffig frukt och samtidigt elegans och stringens är väldigt speciell. Stor koncentration, tät, kryddig, mörka bär, lite örtig, sandelträ, rostade toner, elegans. Choklad, sammet, fräsch, elegant, power, bra tryck och extremt lång finish.
Har några 2016 Sigalas, men sista flaskan jag drack för något år sedan hade en sån satans sälta i sig så den var inte god.Lördagsfeeling! Så vi ploppade lite mogen Bordeaux och en Assyrtiko från Santorini.
Mogen Bdx har vi förmodligen prisat både högre och mer intensivt än vad USA:s evangeliker prisat Jesus. Medan Assyrtiko från Santorini är helt nytt på vår meny. Detta var andra flaskan. Andra! Känner mig pånyttfödd... Vi är dock redan beredda på att släppa in denna magiska dekokt i finrummet, samman med SB från Sancerre och Pouilly Fumé och MdB från Muscadet.
Wow!
Kanske vi haft tur. Kanske vår smak bara råkar svinga i denna riktning... Vi får väl se efter 20:en flaskan innan jul. (20 flaskor på singular tema är en bra måttstock.) Återkommer!
Visa bifogad bild 26904
2005 Château Croizet-Bages, Pauillac
En härlig Bdx, vid vägens slut för dem som är rädda för oxidation.
Små oxidativa toner på näsan, nästan ingenting på gommen.
Ljusröd med kraftig tegling.
Näsa: lätt oxidation över en vacker Bdx-åker av jord och ren frukt. Bred och härlig!
Mun: mogen Bdx i sitt bästa kliv. Detta är L-O-V-E-L-Y med vispgrädde på toppen. Är på sin platå och kommer vara kvar här i många år framöver. Det skriker av Pauillac: den där speciella jordnära egenskapen av ceder som nästan bara kommer härifrån...
Kommer att förbli tillgänglig för Bdx-älskare i många år framöver. #Prisvärt
2021 Sigalas Assyrtiko Santorini, 92p
Var bara tvungen att öppna en flaska. Nyfunnen kärlek till denna druva efter endast en flaska! Glad att se den i butik. Ledsen att se den dissas på CT. Var bara tvungen!
Omedelbart intryck: Wow!
Svårt tro att jag drack samma vin som negativisterna på CT. Vi fick iaf en magisk flaska! Kommer köpa fler!!!
Som vår nyfunna kärlek är Assyrtiko en vitvinsdruva som producerar FANTASTISKT mineraldrivna viner från Santorini. Druvan har denna genetiska twist som gör att den behåller syran även när druvorna mognar. Det översätts till: varmt, solsken, mognad och friskhet. Samtidigt.
Detta vin har allt:
Stort komplex vitt: check!
Bra syra: check!
Transparent struktur: check!
Mineralitet: fan JA!
DETTA är ett vitt vin att älska!
Från ett långt liv av tvivel på vita viners nytta och mening är jag fullt redo att erkänna SB från Sancerre och Pouilly Fumé, MdB från Muscadet och Assyrtiko från Santorini.
Helt enkelt fantastiska kombinationer av druvor, jord och klimat.
Är bara nyförälskad i Assyrtiko. Efter två random flaskor känns det lite som om att:Har några 2016 Sigalas, men sista flaskan jag drack för något år sedan hade en sån satans sälta i sig så den var inte god.
Sedan dess har jag inte öppnat någon. Har även några Gaia Assyrtiko Wild Ferment -16. Den är mer ekad tror jag. Kanske dags leta fram en flaska.
Personligen föredrar jag Sigalas framför Gaia; den förstnämnda inbjuder till klunkande medan den andra känns mer som ett önologiskt experiment. För vildjäst?Har några 2016 Sigalas, men sista flaskan jag drack för något år sedan hade en sån satans sälta i sig så den var inte god.
Sedan dess har jag inte öppnat någon. Har även några Gaia Assyrtiko Wild Ferment -16. Den är mer ekad tror jag. Kanske dags leta fram en flaska.
Just Sigalas brukar prestera väldigt bra i vår gom. Bra till typ allt, men ffa grillad fisk, föga förvånande.Är bara nyförälskad i Assyrtiko. Efter två random flaskor känns det lite som om att:
"vad sysslar de egentligen med i Loire?"
Upplever Assyrtiko (mina ynkliga två: en hög, en låg) som allt vad Chablis utlovar på papperet men fasiken aldrig levererar, som de bästa SB:arna från Loire vad handlar om djup och transparens med stora mängder solsken och fräschör…
Men, vissa föredrar ju den mer oljiga kalkjorden, de mer fruktstinna vita vinerna och de mer nerviga utan mineralitet.
Min smak drar iaf något galet åt Assyrtiko. Introducerat i mitt mycket skeptiska liv av PJaines från UK och CT. En totalt galen men god vän (med fransk hustru som varit utbytesstudent nära där jag bor i Japan…) med en magisk gom och total känsla för feeling.
Skall absolut släpa med honom till Lund
Ok, Got it! Du menar typ detta:@buteljen Det här med Rioja är ju kul. Vi är ju egentligen inne på det moderna moderna moderna Rioja nu. Det Telmo gör (och t.ex Artuke och Aguilla i Ribera samt en hel del andra i kanske främst Galicien) är ju att gå tillbaka i tiden (gamla samplanterade gårdar, neutrala kärl osv) fast med nutidens kunskap och burgundisk filosofi...
... the structure of the region was messed up in the late 19th century by the French merchants who came in (Bordeaux was suffering from phylloxera). ‘Rioja decided to grow in a commercial direction.’ But he thinks that the original structure of the region, with its villages, growers and vineyards, was much more like Burgundy.
...
he had the idea of going back to how the region was in the 18th century. ‘Rioja today doesn’t correspond with Rioja of the past. It doesn’t correspond with the history of Rioja, going back to the vineyards and the villages, Burgundy style.’
He says, ‘Rioja is absolutely a grower/village model. The blend of different regions is yesterday. That is a 100-year-old model, but the region has been making wine for a lot longer.’ He thinks that in the 17th century he’s sure the wines were interesting. ‘The best vineyards were abandoned in Rioja 150 years ago. The wineries weren’t interested in good grapes. Rioja became a cheap wine, and by doing what we are doing now, we are breaking this market.’
So here we have Bodega Lanzaga, his Rioja project based on 17 hectares of estate vineyards, consisting of small, exceptional parcels acquired over time. With this project he’s aiming to go back to the great Rioja wines of the past, based on vineyards, before the big factory wineries took over in the region. Rather than classify by ageing, he’s thinking more of village/premier cru/grand cru distinctions.
Har du testat Hatzimichalis Estate Assyrtiko Alepotrypa? Nya årgången kommer i släppet 16/9. Jag tyckte att den var riktigt bra för inga pengar alls.@StefanAkiko Du har ju iofs lyckats pricka in två topp-producenter. Men visst, jag som inte är någon torr-riesling fantast, lägger ju hellre pengarna på Assyrtiko (och Albarino) och får exakt det jag vill ha.
Nope. Men jag ska försöka uttala namnet i berusat tillstånd vid tillfälle...Har du testat Hatzimichalis Estate Assyrtiko Alepotrypa? Nya årgången kommer i släppet 16/9. Jag tyckte att den var riktigt bra för inga pengar alls.