Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Oscaro

Medlem
Domaine Leflaive Meursault 1er Sous le dos d’Ane 2010
Premox 😓
Doftade som mogen stilla champagne, men oxidativa toner tog över totalt i munnen.
IMG_6268.jpeg
 

mackan92

Medlem
Paul Avril - Clos De Papes Châteaunuf-Du-Pape 2009

Körde i förra helgen Coravin på detta vilket jag idag fick ångra. Förra helgen var det eld och lågor i positiv mening. Hade allt i princip men idag var frukten lite ”umph” den var där men dog lika fort och vart mestadels syra och sekundära toner. Förra helgen gav mig enorma förväntningar som inte slog igenom idag tyvärr. Idag är vi på 90p. Förra helgen var det 95-96p.

Lärdom: kör inte coravin på viner med viss mognad.
1691169947681.jpeg
 
Paul Avril - Clos De Papes Châteaunuf-Du-Pape 2009

Körde i förra helgen Coravin på detta vilket jag idag fick ångra. Förra helgen var det eld och lågor i positiv mening. Hade allt i princip men idag var frukten lite ”umph” den var där men dog lika fort och vart mestadels syra och sekundära toner. Förra helgen gav mig enorma förväntningar som inte slog igenom idag tyvärr. Idag är vi på 90p. Förra helgen var det 95-96p.

Lärdom: kör inte coravin på viner med viss mognad.
Visa bifogad bild 29628

Intressant - har själv inte fastnat för Coravin men det känns ju som detta var hela poängen med teknologin - om du inte kan coravina ett blott 14-årigt vin en vecka vad ska grejerna då vara bra för? En vanlig flaska med 4-5 års ålder kan man ju bara korka igen med samma kork och ställa in i kylen så klarar den sig fint en vecka. Vad säger det allsmäktiga forumet?
 

mackan92

Medlem
Intressant - har själv inte fastnat för Coravin men det känns ju som detta var hela poängen med teknologin - om du inte kan coravina ett blott 14-årigt vin en vecka vad ska grejerna då vara bra för? En vanlig flaska med 4-5 års ålder kan man ju bara korka igen med samma kork och ställa in i kylen så klarar den sig fint en vecka. Vad säger det allsmäktiga forumet?
Ska tillägga att jag endast tog ett glas förra helgen så var säkert fyra femtedelar kvar av flaskan när jag öppna den igår.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Idag var det bakisfrukost:

PXL_20230805_005430824.jpg


...och då här gick det till att nå därhän:

PXL_20230804_051949730.PORTRAIT.jpg


Först ut ett litet glas av årets gula vin i vårt hus: 2012 Frutière vinicole du Pupillin Arbois Pupillin Vin Jaune

Så bra som unga Vin Jaune blir.
Kommer att njuta mer av det efter det fått sig en stunds vila under kork. Hoppas få anledning återkomma.

Sedan preppade jag kvällens avslutande vin på Alte Liebe, en unik Moscatel de Setubal gjord på den mycket sällsynta druvan Moscatel Roxo som resulterat i att vinet är Rosé. Iaf för nu. Om 50 år lär färgen ha valt andra nyanser.

2019 José Maria da Fonseca Moscatel Roxo Moscatel de Setúbal, 93p Har stor uppsida att väntas!

Mitt första glas av denna unika och begåvade flaska rosé.

Intensiva Moscatel de Setubal-aromer som jag älskar så djupt.
I munnen har den den perfekta balansen mellan syra och sötma över en uppsjö av magiska aromer: Engelskt te 🫖, tobak, apelsinblommor, jasmin och mineralitet.

Ser mycket fram emot att njuta av nästa glas av detta över poesi av R.S. Thomas 📖

Kvällens röda viner tömdes över Alte Liebes köksmagi. Min första flätade fisk. Kockens foie gras terrine fick mig tårögd av hänförelse med perfekt rostade valnötter som den perfekta pricken över det perfekta i:et 🥲
PXL_20230804_104242472.PORTRAIT.jpg PXL_20230804_100735342.PORTRAIT.jpg

Tema: Syrah - original mot utmanare.


PXL_20230804_105927805.PORTRAIT.jpg


2005 Domaine Vincent Paris Cornas Granit 60, 92p
Mitt livs första Vincent Paris:
Ljust röd med lätta inslag av tegel.
Det började som en stram och strikt militär. "Sa-tannisk" med bra syror som håller laserfokus.

Det kändes riktigt ungt i början av middagen (efter dubbel dekantering och 1 timmes vila) men utvecklade mer och mer en Côte Rôtie-karaktär som till slut liksom föll sönder och imploderade.

Första två timmarna: 95p.
Fjärde timmen: 90p.
Kork: perfekt skick.

2009 Red Car Syrah, Sonoma Valley 97p
Mörkt röd färg med dragning mot lila 💜
Mycket mörk, rik aromprofil av anis, lakrits, jord och lite alkohol. Upphöjd och storslagen.

I munnen har detta fortfarande lite babyfett att släppa, men den enorma tanninväggen börjar (äntligen) bli tillgänglig för oss som dricker.

Detta är en exceptionell Syrah! En utmanare av rang!

Två flaskor kvar.
Nästa om ~5 år.

Efter middagen, promenerade vi till det lilla haket Am Rhein, som trots namnet mest serverar viner från Mosel.

Vi hade med oss en present till Madame, en halvbutelj:

PXL_20230804_131443183.jpg


2010 Willi Schaefer Graacher Domprobst Riesling Auslese #1

Vackert gul men korksksdad 🤬

Skit var den presenten värd 😵💫

Hustrun och jag avslutade kvällen med varsitt glas tüskt vin:

Det är så sällsynt att dricka vin från Baden, men denna 2020 Weingut Franz Keller Spätburgunder, 83p gav inte direkt mersmak.

Det vita valet, 2020 Immich-Batterieberg Riesling C.A.I. Kabinett Trocken, 80p, var vattnig och utan innehåll även om syrorna var helt ok.


....detta resulterade i att jag vaknade med trög skalle, uttorkad mun och i stort behov av frukost.

Livet är vackert 🥰
 

Attachments

  • PXL_20230804_131614352.jpg
    PXL_20230804_131614352.jpg
    46,4 KB · Visningar: 54

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Paul Avril - Clos De Papes Châteaunuf-Du-Pape 2009

Körde i förra helgen Coravin på detta vilket jag idag fick ångra. Förra helgen var det eld och lågor i positiv mening. Hade allt i princip men idag var frukten lite ”umph” den var där men dog lika fort och vart mestadels syra och sekundära toner. Förra helgen gav mig enorma förväntningar som inte slog igenom idag tyvärr. Idag är vi på 90p. Förra helgen var det 95-96p.

Lärdom: kör inte coravin på viner med viss mognad.
Visa bifogad bild 29628
Första frågan blir ju om du använde utrustningen korrekt med rätt gaspatron.

Andra frågan rör korken, men den ser fin ut på bilden.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Intressant - har själv inte fastnat för Coravin men det känns ju som detta var hela poängen med teknologin - om du inte kan coravina ett blott 14-årigt vin en vecka vad ska grejerna då vara bra för? En vanlig flaska med 4-5 års ålder kan man ju bara korka igen med samma kork och ställa in i kylen så klarar den sig fint en vecka. Vad säger det allsmäktiga forumet?
Har själv inget eget behov av Coravin eftersom detta är sant i min värld:

images (15) (2).jpeg


Men, andra har stor nytta av Coravin eftersom det fungerar (!) och det passar dem som gillar att dricka på det viset.

För egen del är det resan genom en flaska som är spännande. Man hinner liksom lära känna vinet på det sättet. Vill jag följa det över tid köper jag fler flaskor.

Varochen efter sin façon.

Sedan funkar ju olika viner väldigt olika. Mina erfarenheter av att lufta CdP har mest varit katastrofala. Medan i princip alla andra rödviner bara blir bättre med någon timmes luftning. Yngre (under ca 15 år) BdM, Bdx, Syrah mfl mår ofta riktigt bra av att ploppas kvällen innan.

Söta viner, oxiderade viner och stärkta viner spar jag under kork i rumstemperatur. Ofta uppemot halvåret. Ssk de röda förstärkta vinerna blir bara bättre...
 
Last edited:

Merlot

Medlem
Visa bifogad bild 29631

Jérôme Bressy, Gourt de Mautens 2015

Jérôme gör bra viner överlag men med 2015 lyckades han nog med allt. Perfekt balans, inget som sticker ut, kraftpaket utan att bli överdrivet. Detta vin var bra för flera år sedan men utvecklas i fin takt och har många år kvar. 97p
Intressant att läsa din not. Håller med att detta är ett väldigt bra vin för årgång 2015. Drack det förra året. Börjar nu också bli svårt att hitta.

Är samtidigt nyfiken på 2016 som enligt en del upplever är ännu "vassare". En del anser däremot att stilen är för mkt av modern fruktbomb. Har du någon erfarenhet av 2016? 2016 går att hitta och jag överväger en beställning.
 
Last edited:

Crist(al)ian 77

50 Shades of Grape
Administratör
Intressant att läsa din not. Håller med att detta är ett väldigt bra vin för årgång 2015. Drack det förra året. Börjar nu också bli svårt att hitta.

Är samtidigt nyfiken på 2016 som enligt en del upplever är ännu "vassare". En del anser däremot att stilen är för mkt av modern fruktbomb. Har du någon erfarenhet av 2016? 2016 går att hitta och jag överväger en beställning.

Efter att ha satt 98 p blint på en Gourt de Mautens 2015 så bestämde jag mig för att ha en vertikal. Tillfälligt lyckokast, okänd demonproducent eller dålig vinprovare?

Visa bifogad bild 19804

Flaskorna som dracks halvblint var Gourt de Mautens 2014 - 2017 med SQN Grenache 2016 (helblint för övriga) som blindbock. Ordningen slumpades. Att gissa blindbocken var inte helt lätt även för mig som åtminstone visste vad det var för vin. Märktes också i gissningarna.

Gourt de Mautens 2017
Björnbär, läder, fikon och alkoholstick redan på doften. Grymt kraftigt vin med bra längd och tydlig alkohol på smaken. Mycket restsötma här så känns som jäsningen avbrutits. I mesta laget även för mig men det gör inte ont att dricka. Efter att bara ha luktat på alla vinerna gissade jag 2016 eller SQN men bestämde mig för 2016. Tydligen är 2017 en riktig varm årgång med kraft med.

Gourt de Mautens 2015
Lite mer blandade bär än nummer 1 och mer återhållsamt och integrerat. Blåbär, vinbär och lite björnbär. Känner även en viss trevlig örtighet i doften. Mindre kraftig än första vinet men ändå väldigt mycket kraft. Liter mer harmoniskt och efter att ha smakat gissade jag 2015. Tyckte jag kände igen vinet.

Gourt de Mautens 2016
Mindre doft än övriga och har bara skrivit björnbär. Hade vinet som näst sist.

Gourt de Mautens 2014
Kvällens mest avvikande vin och snackis. Stall, brett och vinbär på näsan med rätt trist smak. En gissade att detta var blindbocken (bdx) och det hade jag nog själv gjort blint. För mig var 2014 defekt med bretten. Å andra sidan, hade det varit en bdx så hade det kanske varit gott och bretten känts som en krydda. Enda vinet som jag inte fyllde på av den här kvällen men kom ändå på tredje plats totalt.

SQN Grenache 2016
Mycket viol och björnbär här. Alkoholen kändes men inte lika tydligt som i första vinet. Var övertygad om att detta eller första vinet var SQN. Valde till sist rätt efter att ha tänkt efter och gått på kvalitén. Kvällens bästa vin för mig. Vingubben gissade mycket imponerande på SQN Grenache 2015!

Flest rätt hade Vingubben med 3 rätta gissningar inklusive blindbocken!

Min ranking:
  1. SQN Grenache 2016

  2. 2015

  3. 2017

  4. 2016

  5. 2014
Total ranking med inverterad poäng med 1 p för första plats (antal förstaröster):

1. 2015 - 9 p (2)

SQN - 9 p (2)

3. 2014 - 16 p (1)

4. 2016 - 20 p

5. 2017 - 21 p

Slutsatsen blir att Gourt de Mautens håller över lag med 2015 i spetsen efter att vunnit två blindprovningar på raken. Hade grymt höga förväntningar på 2015 vilket brukar vara bekymmersamt men den levererade igen. Inte 98 p men typ 96 pinnar kan den få.
Vertikal från april 2020. 2015 är överlägset bäst enligt de flesta.
 

epeb

Medlem
Har själv inget eget behov av Coravin eftersom detta är sant i min värld:

Visa bifogad bild 29640

Men, andra har stor nytta av Coravin eftersom det fungerar (!) och det passar dem som gillar att dricka på det viset.

För egen del är det resan genom en flaska som är spännande. Man hinner liksom lära känna vinet på det sättet. Vill jag följa det över tid köper jag fler flaskor.

Varochen efter sin façon.

Sedan funkar ju olika viner väldigt olika. Mina erfarenheter av att lufta CdP har mest varit katastrofala. Medan i princip alla andra rödviner bara blir bättre med någon timmes luftning. Yngre (under ca 15 år) BdM, Bdx, Syrah mfl mår ofta riktigt bra av att ploppas kvällen innan.

Söta viner, oxiderade viner och stärkta viner spar jag under kork i rumstemperatur. Ofta uppemot halvåret. Ssk de röda förstärkta vinerna blir bara bättre...
Instämmer, hellre hangover än leftover :baksmälla:
Är det gott dricks det upp, är det räligt går det till råttorna, dvs. i vasken.
 
Vertikal från april 2020. 2015 är överlägset bäst enligt de flesta.
Kan flika in att 2016 är riktigt riktigt bra.
2020 var 2015 överlägsen på provningen
Drack 2016 senast i våras och den har börjat ta sig.
Är som nämt ännu mer bombardisk i stilen,saknar "lyx" känslan som finns i 2015 men ett högklassigt vin är det.
Själv la jag det i 93-95 p och är mer än nöjd att det finns en låda kvar.
 

buteljen

Medlem
Intressant - har själv inte fastnat för Coravin men det känns ju som detta var hela poängen med teknologin - om du inte kan coravina ett blott 14-årigt vin en vecka vad ska grejerna då vara bra för? En vanlig flaska med 4-5 års ålder kan man ju bara korka igen med samma kork och ställa in i kylen så klarar den sig fint en vecka. Vad säger det allsmäktiga forumet?
Jo men det kan man göra enligt min erfarenhet. Har haft Coravin i snart 10 år och äldre coravinade flaskor håller normalt absolut mer än en vecka.

För min del var Coravin ett oumbärligt hjälpmedel inför tasting exams när jag pluggade. Numera använder jag den inte så ofta. Brukar hälla av på mindre flaskor om det blir något vin kvar efter en kväll och det tycker jag fungerar fint.

Däremot är den ju super på vinbarer o restauranger. Grand i Lund t.ex har börjat sälja glas av mer exklusiva flaskor vilket är toppen. Tidigare var listan av viner på glas hur trist som helst. De här vinerna t.ex kunde man prova för någon vecka sedan:
1691257627808.png
 

LeChat

Medlem
IMG_5252.jpeg

2012 Château La Croix Pomerol
2012 Château Haut-Bailly

Genomlider lördagen med ett par flaskor bordeaux från 2012 och entrecôte.:cool:

Båda goda på sitt sätt men samtidigt ganska lika. Haut-Bailly har mer karaktär av goda fattoner å ena sidan, samtidigt som vinet från Pomerol har en gnutta cabernet franc som är högst älskvärd. Bordeaux är en region som lätt väcker polyamorösa känslor.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 29644
2012 Château La Croix Pomerol
2012 Château Haut-Bailly

Genomlider lördagen med ett par flaskor bordeaux från 2012 och entrecôte.:cool:

Båda goda på sitt sätt men samtidigt ganska lika. Haut-Bailly har mer karaktär av goda fattoner å ena sidan, samtidigt som vinet från Pomerol har en gnutta cabernet franc som är högst älskvärd. Bordeaux är en region som lätt väcker polyamorösa känslor.
Polyamour sa Bill.
Polyamour sa Bull.

Självklart! 🥰
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Vi gnagde av två flaskor vin i afton:

2009 Château Lagrange, StJulien, 89p
Precis så bra som en bättre noname Bdx Superieure. Ingenting att skriva hem om. Grand i Lund är ett väldigt bättre val.

2017 Lucien Crochet Sancerre Les Calcaires, 94p
Vansinnigt mycket bättre än de två föregående flaskorna. Korken nedtryckt, ofantligt möglig men nivån perfekt. Spöar lätt skiten ur detta vin från 2018.
Hustrun log 🪵
Livet är vackert!
Intensivt och koncentrerat vin av rang. Redan moget men har avsevärt mer att ge för dem med lager. Galet gott!

Solsken utan hetta... Att det smakar så underbart bra! Sb från resten av världen är vanligtvis äckligt...
 
Toppen