Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Bacchus Night på Restaurang Tani、谷、i Gaienmae (Tokyo).
Kockens uuuunderbara meny och vänlighet - han bjöd oss på varsitt glas 1986 Lemorton Vieux Calvdos. Mumma! Och Kosugi-sensei njöt nästan meeer än jag gjorde.

Sjurätters av dignitet och 520kr (!) med tillkommande kostnader för korkningsavgift för två flaskor, stor flaska bubbelvatten, två GT, två flaskor öl, en fl godare Pouilly Fumé, serviceavgift, två glas Calvados (present...) och fyra glas Armagnac/Cognac från 1973 och 1980 landade på just under 3000kr zusammen, dvs ca 1480kr per skalle.

I ärlighetens namn, finns ingen Swänsk restaurang jag föredrar...
(Även om mitt hjärta pumpar Nordeuropeiska vätskor.)

2004 Viñedos de Páganos Rioja La Nieta (94p)
Like a quiet Master meditating on the hill-side in the dawn. Powerful, yet floating in mid-air. Awesome and aweinspiring.

As young and taking its earliest steps of evolution, it still delivers quite a punch and refined solitude. This has the potential to DELIVER more-and-more for many years to come.

Far from a traditional Rioja, this one streches the boundaries through its modern wine making. It also streches its wings at the same time. Quite a luxurious wine that I'm happy to own three more btls of for distant future pleasures. However, I really dislike these 2kg Champagne btls for a non-sparkling red wine. Eco-unfriendly and having carried four wine btls on a rush-hour train (standing) for 30 min in Tokyo (half the weight was from this btl alone)... I beg to differ with the producer and have wowed to never purchase La Nieta ever again.
My score will definitely go up many points with the next btl in ~2024.

Den vita sparris som nu är mitt-i-säsongen och serverades i smörsås var grövre än min lille Pelle Pecker-Dingeli-Dåååååånggggg... Även om den inte var lika träig, så var den i viss avsaknad av det raffinemang som förra månadens mindre "legendariska" vita pille bjöd på...

2000 Turley Estate Petit Sirah (92p)
This is PHAT, elegant and has fine acidic bite and also kissed by the warm sun. Quite a feat!

Very dark, blackish red wine.
Nose is rich, promising a PHAT wine. Licorice, industrial rubber, spice-like-Syrah, darkness...
In the mouth it is rich with M+ tannin and M+++ acids that integrated well as time went by. Rich entry, rich mid-palate and long and rich finish. Elegant and refined. A masterpiece in wine making!

The hours of decanting greatly helped and the food at the restaurant simply enhanced this great wine's performance EVEN if it's only a padawan.

Especially, the dish with sashimi mackerel and grilled red peppers married this wine.
Only btl. Wish we had more...

Efter middagen uppkorkades och ikolkades en Pouilly Fumé som min kamera inte lyckades fånga... men det var sublimt med återhållsam SB-karaktär och fet konstitution men trots allt transparent med typisk flinta-karaktär. Kan inte ens i mina vildaste drömmar tänka mig att jag vid blindprovning hade kunnat missta detta vin för någonting utanför ramarna av SB och Loire. Ett vackert vin utan att vara ssk komplext. Buteljerad sommar.

Makrill med grillad röd paprika, örter, massor grönsaker och ett perfekt löskokt vaktelägg. Yowza!
image.jpg


Calvados som present från kocken. Jag tycker inte vi smörade ngt ssk. Men, kanske på rätt sätt?
image.jpg


Armagnac besegrade Cognac med 14 sekunder på ett 400-meterslopp...
Cognacen var inte ens i närheten... Denna Armagnac är absolut makalös!!!
...och inte någon endaste dröppe kvar i fla-h-schkan...
image.jpg


Vit sparris som fick mig att känna mig ohängd...
image.jpg

Tänk ändå vad livet kan vara vackert, också i Tokyo :)
 
Last edited:

Arvid

Medlem
Drack en del riktigt kul på Le Sommelier igår. Det blev en trerätters matupplevelse också, men som förförrätt så delade jag och frugan lite vinupplevelser och nördsnack ihop med @Arvid som gentilt kom och höll oss sällskap en stund.

Utöver dessa förviner så fick vi smutta på en del annat kul (Fino En Rama, Romaneé Conti -05) innan det var dags att säga adjö till @Arvid och sätta oss till bords. Återkommer senare med fler rapporter...

@Matlen , Det var riktigt trevligt att mötas och kul att ni uppskattade kvällen! Dock var det inte Romanée-Conti 05 (det är lite väl våldsamt), men väl Domänens Grands Echezeaux 05. Riojan ni fick var nog überklassiska 1996 Viña Tondonia Reserva. Kul att Clos Rougeard funkade också, ett riktigt kultvin och en av mina favoriter i hela vinvärlden.

För min del blev det alldeles för mycket vin efteråt. En glimrande, floral och elegant 2012 Cornas från underbarnet Mark Haisma, lite skitig men härlig Crémant de Jura "Indigene", en magiskt mineralisk (;)) naturlig 2012 Cote de Jura Chardonnay "Mizuiro" från Kenrijo Kagami / Domaine de Miroirs, mer bjud-DRC (det händer sällan två gånger på en kväll!) i form av 2009 Echezeaux (inte alls lika kul som 05:an, oskarp och varm). Avslutningsvis 2012 Chambolle-Musigny Les Amoureuses från Robert Groffier, vilken var hård och tätpackad i starten men blomstrade ut fint efter lite tid i karaff.

Som sagt, ibland är det svårt att sluta när man väl kör igång... lite ont i skallen idag. Blir lite detox intill nästa helg. :D
 

Mattias Schyberg

Administratör
@Matlen , Det var riktigt trevligt att mötas och kul att ni uppskattade kvällen! Dock var det inte Romanée-Conti 05 (det är lite väl våldsamt), men väl Domänens Grands Echezeaux 05. Riojan ni fick var nog überklassiska 1996 Viña Tondonia Reserva. Kul att Clos Rougeard funkade också, ett riktigt kultvin och en av mina favoriter i hela vinvärlden.

För min del blev det alldeles för mycket vin efteråt. En glimrande, floral och elegant 2012 Cornas från underbarnet Mark Haisma, lite skitig men härlig Crémant de Jura "Indigene", en magiskt mineralisk (;)) naturlig 2012 Cote de Jura Chardonnay "Mizuiro" från Kenrijo Kagami / Domaine de Miroirs, mer bjud-DRC (det händer sällan två gånger på en kväll!) i form av 2009 Echezeaux (inte alls lika kul som 05:an, oskarp och varm). Avslutningsvis 2012 Chambolle-Musigny Les Amoureuses från Robert Groffier, vilken var hård och tätpackad i starten men blomstrade ut fint efter lite tid i karaff.

Som sagt, ibland är det svårt att sluta när man väl kör igång... lite ont i skallen idag. Blir lite detox intill nästa helg. :D
Tack själv, mycket trevligt på alla sätt och vis. :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Aj då, har nog inte riktigt greppat skalorna :oops:
Borde alltså snarare vara 84 eller...? Problemet blir att MIN skala inte längre stämmer...
Det är precis som för alla oss andra: lära om, lära nytt, göra om, göra "rätt"... Osv.

Men, framför allt: njuuuuuta :D:D:D
...och denna, den viktigaste biten, den verkar du ju ha svart bälte i redan.
Nyanserna ser vi alla olika på, och det spelar ju mindre roll.
Yeah!
(I bakgrunden spelar nu Feindflug sin kärleksvisa: Truppenshau.)
 

vininfo.nu

Medlem
2007 Clos Rougeard Saumur-Champigny Les Poyeux (91p)
Ungt, vresigt, rustikt och slankt med aningen mognadston. Grön paprika och lingon/blåbärsris samt läder, ceder och brett spelar huvudrollen i denna parfymerade och rejält komplexa skapelse. Hundkex, fläder och nässlor ligger och lurar i bakgrunden ihop med en fin tegelkänsla som blir som tydligast i eftersmaken. Riviga men runda tanniner med bra syra och längd.

Svingott! En helt fantastisk kul CF med stor personlighet och komplexitet. Kan förmodligen lagras många år till.

Loire röda "rules" och då var vinet ändå inte från Chinon eller Bourgueil. Låter svinagott....
 

vininfo.nu

Medlem
På tal om information om viner...

2007 Clos Rougeard Saumur-Champigny Les Poyeux

Juice from 40-60 year-old vines is fermented in a mix of oak barrels. Half of the wine is fermented in new Allier barrels, the other half is fermented in 1-year barrels purchased from Ch. Margaux and Ch. Haut-Brion.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Drack tidigare i afton, innan en massa satsuma imo shouchu och ännu en flaska FANTASTISK Yellow Tail PN, dessa båda mummingar:

2009 Symington Douro Altano Reserva Quinta do Ataíde
Touriga Nacional är en fet-bra druva för röda viner som inte bara är portviner. Har hitintills inte blivit besviken på en endaste av de yppiga uppenbarelser jag haft äran att kyssa från Portugal. Denna med en urtydlig känsla av att äta kroppkakor: rårörda lingon på smältande smör... Så infernaliskt underbart gott!

2009 Clos de Gat Chardonnay
Judean Hills, Israel.
Så sataniskt underbart! Ett witt vin från Mellanösterns pärla, ett av två Grand Cru (Libanons Musar är det andra) som överlevererar en vit Bourgogne för 230 spänn (London) som lätt kostat 900 spänn om det stått Batard-Montrachet på etiketten. Detta vin sopar dock mattan med oroväckande många vita Burgare. Och vore jag burgundisk fransos med dyra vanor i mitt vardagsliv och van kunna ta duktigt betalt för det jag pressar fram, skulle detta vin göra mig MYCKET orolig...

Stor passion! Exceptionell kvalitet!
 
Last edited:

Mattias Schyberg

Administratör
På tal om information om viner...

2007 Clos Rougeard Saumur-Champigny Les Poyeux

Juice from 40-60 year-old vines is fermented in a mix of oak barrels. Half of the wine is fermented in new Allier barrels, the other half is fermented in 1-year barrels purchased from Ch. Margaux and Ch. Haut-Brion.
Trevligt. :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2007 Domaine du Grand Tinel Châteauneuf-du-Pape Alexis Establet
Lade inte allt för mycket tid på att analysera men noterade smaker av hallon, jordgubbar och körsbär. Lång eftersmak. Gott helt enkelt.
Vi öppnade en 1999 Domaine du Grand Tinel Châteauneuf-du-Pape Alexis Establet denna i afton. Inspirerade av ert öppnande.
Tyvärr var vår flaska så illa däran av självdöda zombies, anoxiskt slam och biologiskt experiment gone-terribly-wrong att vaskning med efterföljande fördrivning av onda andar var det enda raka.

Skulle ju, i efterklokhetens klara sken, kunna ha varit Jesus i flaskan. En sorts Jesus som försökte återuppstå efter 2000 år i "annat" skick än levande...

"Förruttnelse, hasta O älskade brud,
Att bädda vårt ensliga läger.
Förskjuten av Världen,
Förskjuten av Gud,
Blott dig till förhoppning jag äger..."
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Dricker 2012 Yellow Tail Pinot Noir ännu en gång.
Detta är faktiskt 10:e flaskan i år och det är ett jämlarns så gott vin. Inte de högsta echelonerna, men bra mckt bättre än det mesta från Burgundy. Håller på att bli förkyld, men vill ändå njuta. Lite.

Tänker på de stackars japanerna vi stötte på i afton, som aldrig tidigare druckit vin, och som hade varit på företagsvinprovning med grekiska viner. Ett (!) vin var en retsina. Det hade varit en så förfärande upplevelse för dem att de inte kunde sluta prata om det. Och att jag (som i deras ögon mest framstår som en amerikan) förstod direkt att det var retsina de druckit gjorde dem mycket inspirerade. Självklart var jag en vinkunnig barbar som, även om jag delade deras kwäljningar re Retsina, så båvar jag också delaktig och skyldig till att detta vämjeliga vin öht kunde existera.

Vilken sund varelse kommer på tanken att istf att vaska uschelt vin, istället tillsätta tallkåda?

...ett av världshistoriens olösta mysterier!
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Mature Barolo from the 60's & 70's

Introduction
5 mature Barolos from the 60's and the 70's together with two dark horses. An old Barbaresco and a young Barbaresco.
14 participants, all seasoned wine tasters. The wines were individually ranked from 1-7 according to taste, and summarized at the end. Giving a maximum score of 98 points.

Flight 1 (7 Notes)
  • 1970 Renato Ratti Barolo Marcenasco
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    On several occasions during the night I had suspicions about this being corked.

    Funky nose of mold, wet basement. But also tar, smoke, Chinese soy sauce and Italian fennel salami.
    The palate is absolutely alive and kicking, with good fruit and a medium acidity. Initial it felt a bit short, but with time this opened up, and a lot of the others enjoyed this.

    Did not score because of the possible taint.

    (2/7, 37/98)



  • 1965 Enrico Serafino Barbaresco 85 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barbaresco
    This has gone over the top, and is scrambling down the hill like a pool of muddy, stale roadside sludge.
    Nose full of cabbage and wet cardboard, but also plenty of canned tomatoes , Marmite and barley malt.
    The palate is way better. Medium acidity, the fruit is alive, but not by much and there's a slight astringency. Ok length.

    Old nose, better taste, but not a favourite.
    (3/7, 34/98)



  • 1966 Bersano Barolo Nizza Monferrato 94 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    This is astoundingly vibrant. Just slight brown hues in the otherwise cherry red.

    The nose is lacking a bit in complexity, and out of the evenings wines this one elvoves the least. There's lots of meat, but also cherries and a miniscule touch of stalky greeness.

    The palate is mockingly alive and kicking. High acidity, good fruit and fantastic length. There's a distinct tartness. Supple and delicious!

    (6/7, 58/98)



  • 2005 Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Montestefano 92 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barbaresco
    The dark horse of the evening. Put in as a reference wine, and 40 years younger.

    Lots of oak on the nose, coffee and butterscotch. Dried meat, Serrano ham and plenty of herbs, mint, cranberries and lingonberries.
    Great concentration and length, but there's tannins here for two wines. High acidity and quite lite body. There's potential, and it shows after an hour or two in the glass.

    (4/7, 54/98)



  • 1968 Casa Vinícola Nicolello Barolo Riserva Speciale 96 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    This is an amazing bottle of mature Barolo!

    There's always a problem regarding what some terms on wine labels really means, and in this case we the ambiguous "Riserva" and the mysterious "Speciale". Riserva in Italy usually means that the wine has to be stored at the producer for a couple of years (5 seems to be the minimum amount of years) before being released. So we have to assume the quality was at least a bit higher. "Speciale" was hopefully meant to describe the amazing potential this wine had, and to encourage people to store it for 46 years!

    The nose is very dirty, with lots of initial sulfur and barnyard brett. Getting past that there's dried meat, Prosciutto, roasted coffee, dried rose petals and even hints of green aromas.
    On the palate this is perfect! Supple, long and smooth. Good, bright acidity, great fruit and very harmonious.

    Out-f-ing-standing!
    (7/7, 90/98)



  • 1967 Fontanafredda Barolo 94 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    Very much like the bottle opened earlier this spring, but with hard competition from the previous bottle in the tasting.

    Here's lots of brett and funk as well, a bit of paint and lots of dried cherries. Similar to the Nicolello on the palate, with a good living fruit, bright acidity and good length and concentration, but with a more distinct astringency and less suppleness.

    (5/7, 80/98)



  • 1973 Bersano Barolo Nizza Monferrato 85 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    My least favorite of the night.

    The nose is very mature, with almost port-like aromas of dried figs, tobacco and wet newspaper. There's a slight touch of madeira as well (maybe this was not stored properly at some stage) with candied sugar and tomato juice.
    The palate is better, but not at all similar to the other Barolos in the flight. Less acidity makes the fruit sweeter and at the same time the wine feels a bit hollow and dried out. Out of balance and life!

    This is probably over the top, and 1973 was apparently known to be at best an average year.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Mature Barolo from the 60's & 70's

Introduction
5 mature Barolos from the 60's and the 70's together with two dark horses. An old Barbaresco and a young Barbaresco.
14 participants, all seasoned wine tasters. The wines were individually ranked from 1-7 according to taste, and summarized at the end. Giving a maximum score of 98 points.

Flight 1 (7 Notes)
  • 1970 Renato Ratti Barolo Marcenasco
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    On several occasions during the night I had suspicions about this being corked.

    Funky nose of mold, wet basement. But also tar, smoke, Chinese soy sauce and Italian fennel salami.
    The palate is absolutely alive and kicking, with good fruit and a medium acidity. Initial it felt a bit short, but with time this opened up, and a lot of the others enjoyed this.

    Did not score because of the possible taint.

    (2/7, 37/98)



  • 1965 Enrico Serafino Barbaresco 85 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barbaresco
    This has gone over the top, and is scrambling down the hill like a pool of muddy, stale roadside sludge.
    Nose full of cabbage and wet cardboard, but also plenty of canned tomatoes , Marmite and barley malt.
    The palate is way better. Medium acidity, the fruit is alive, but not by much and there's a slight astringency. Ok length.

    Old nose, better taste, but not a favourite.
    (3/7, 34/98)



  • 1966 Bersano Barolo Nizza Monferrato 94 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    This is astoundingly vibrant. Just slight brown hues in the otherwise cherry red.

    The nose is lacking a bit in complexity, and out of the evenings wines this one elvoves the least. There's lots of meat, but also cherries and a miniscule touch of stalky greeness.

    The palate is mockingly alive and kicking. High acidity, good fruit and fantastic length. There's a distinct tartness. Supple and delicious!

    (6/7, 58/98)



  • 2005 Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Montestefano 92 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barbaresco
    The dark horse of the evening. Put in as a reference wine, and 40 years younger.

    Lots of oak on the nose, coffee and butterscotch. Dried meat, Serrano ham and plenty of herbs, mint, cranberries and lingonberries.
    Great concentration and length, but there's tannins here for two wines. High acidity and quite lite body. There's potential, and it shows after an hour or two in the glass.

    (4/7, 54/98)



  • 1968 Casa Vinícola Nicolello Barolo Riserva Speciale 96 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    This is an amazing bottle of mature Barolo!

    There's always a problem regarding what some terms on wine labels really means, and in this case we the ambiguous "Riserva" and the mysterious "Speciale". Riserva in Italy usually means that the wine has to be stored at the producer for a couple of years (5 seems to be the minimum amount of years) before being released. So we have to assume the quality was at least a bit higher. "Speciale" was hopefully meant to describe the amazing potential this wine had, and to encourage people to store it for 46 years!

    The nose is very dirty, with lots of initial sulfur and barnyard brett. Getting past that there's dried meat, Prosciutto, roasted coffee, dried rose petals and even hints of green aromas.
    On the palate this is perfect! Supple, long and smooth. Good, bright acidity, great fruit and very harmonious.

    Out-f-ing-standing!
    (7/7, 90/98)



  • 1967 Fontanafredda Barolo 94 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    Very much like the bottle opened earlier this spring, but with hard competition from the previous bottle in the tasting.

    Here's lots of brett and funk as well, a bit of paint and lots of dried cherries. Similar to the Nicolello on the palate, with a good living fruit, bright acidity and good length and concentration, but with a more distinct astringency and less suppleness.

    (5/7, 80/98)



  • 1973 Bersano Barolo Nizza Monferrato 85 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    My least favorite of the night.

    The nose is very mature, with almost port-like aromas of dried figs, tobacco and wet newspaper. There's a slight touch of madeira as well (maybe this was not stored properly at some stage) with candied sugar and tomato juice.
    The palate is better, but not at all similar to the other Barolos in the flight. Less acidity makes the fruit sweeter and at the same time the wine feels a bit hollow and dried out. Out of balance and life!

    This is probably over the top, and 1973 was apparently known to be at best an average year.
Oj, du var riktigt generös. Håller med om det mesta. Mycket trevlig provning och visst tusan kunde gamlingarna leverera. Bra sammanställt och tack för en fantastisk kväll!

Jag kompletterar med mina noter under dagen. :)
 
Last edited:

Magnus L

urydhtfilgukj
Kanske lite generös med poängen, men dom var lite hastigt satta och skall som vanligt tas med en stor nypa salt! :)

Sen gillar jag mogna viner, och jämfört med de 80-tals Cru Bourgoise jag är uppvuxen på så var dessa härligt vitala...
 
Toppen