Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

vininfo.nu

Medlem
Marc Bredif Chinon 2003
image.jpg

Paprika, svarta vinbär, plommon och svagt "brettig" (stall, läder). Lite tobak i eftersmaken. Stöddig, sträv och förvånansvärt ungdomlig. Endast en klart tegelfärgad kant skvallrar om ålder. Känns helt enkelt som vinet vill vara en ung Bordeaux... :cool:

Serverades till hemmagjord "pulled pork".
 
Last edited:

Mattias Schyberg

Administratör
Marc Bredif Chinon 2003
Visa bifogad bild 1309
Paprika, svarta vinbär, plommon och svagt "brettig" (stall, läder). Lite tobak i eftersmaken. Stöddig, sträv och förvånansvärt ungdomlig. Endast en klart tegelfärgad kant skvallrar om ålder. Känns helt enkelt som vinet vill vara en ung Bordeaux... :cool:

Serverades till hemmagjord "pulled pork".
Låter som ett vin jag gärna hade delat med er. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Kanske lite generös med poängen, men dom var lite hastigt satta och skall som vanligt tas med en stor nypa salt! :)

Sen gillar jag mogna viner, och jämfört med de 80-tals Cru Bourgoise jag är uppvuxen på så var dessa härligt vitala...
Att vara generös är aldrig fel. Vinerna levererade bra skit rakt igenom. Ett under att inte fler kändes trötta än som var fallet. :)
 

MartinE

Medlem
Igår kväll blev det en flaska 1979 Clos des Goisses på Operakällaren. Jag får passa på att tacka @Skumpagne för inspirationen att välja just den flaskan!

Mörk gyllengul färg med en mycket diskret mousse. Fantastisk, mogen doft med sherrytoner. Efter hand klart rostade toner. Inslag av torkad frukt, smör, smörkola, kaffebönor och knäck. Mogen och frisk smak av smörkola, honung, mogna plommon och lime. Lång eftersmak av citrusskal och äppelskal. Mycket syra!

En underbar champagne på toppen av sin förmåga!

image.jpg
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Igår kväll blev det en flaska 1979 Clos des Goisses på Operakällaren. Jag får passa på att tacka @Skumpagne för inspirationen att välja just den flaskan!

Mörk gyllengul färg med en mycket diskret mousse. Fantastisk, mogen doft med sherrytoner. Efter hand klart rostade toner. Inslag av torkad frukt, smör, smörkola, kaffebönor och knäck. Mogen och frisk smak av smörkola, honung, mogna plommon och lime. Lång eftersmak av citrusskal och äppelskal. Mycket syra!

En underbar champagne på toppen av sin förmåga!

Visa bifogad bild 1310
Jäkligt magisk. Och vacker flaska ;)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Igår kväll blev det en flaska 1979 Clos des Goisses på Operakällaren. Jag får passa på att tacka @Skumpagne för inspirationen att välja just den flaskan!

Mörk gyllengul färg med en mycket diskret mousse. Fantastisk, mogen doft med sherrytoner. Efter hand klart rostade toner. Inslag av torkad frukt, smör, smörkola, kaffebönor och knäck. Mogen och frisk smak av smörkola, honung, mogna plommon och lime. Lång eftersmak av citrusskal och äppelskal. Mycket syra!

En underbar champagne på toppen av sin förmåga!

Visa bifogad bild 1310
Dina smaknoter på Champagne är ett föredöme. Blir alltid rejält sugen när jag läser dina inlägg. :)
 

Magikern

Medlem
Mature Barolo from the 60's & 70's

Introduction
5 mature Barolos from the 60's and the 70's together with two dark horses. An old Barbaresco and a young Barbaresco.
14 participants, all seasoned wine tasters. The wines were individually ranked from 1-7 according to taste, and summarized at the end. Giving a maximum score of 98 points.

Flight 1 (7 Notes)
  • 1970 Renato Ratti Barolo Marcenasco
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    On several occasions during the night I had suspicions about this being corked.

    Funky nose of mold, wet basement. But also tar, smoke, Chinese soy sauce and Italian fennel salami.
    The palate is absolutely alive and kicking, with good fruit and a medium acidity. Initial it felt a bit short, but with time this opened up, and a lot of the others enjoyed this.

    Did not score because of the possible taint.

    (2/7, 37/98)



  • 1965 Enrico Serafino Barbaresco 85 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barbaresco
    This has gone over the top, and is scrambling down the hill like a pool of muddy, stale roadside sludge.
    Nose full of cabbage and wet cardboard, but also plenty of canned tomatoes , Marmite and barley malt.
    The palate is way better. Medium acidity, the fruit is alive, but not by much and there's a slight astringency. Ok length.

    Old nose, better taste, but not a favourite.
    (3/7, 34/98)



  • 1966 Bersano Barolo Nizza Monferrato 94 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    This is astoundingly vibrant. Just slight brown hues in the otherwise cherry red.

    The nose is lacking a bit in complexity, and out of the evenings wines this one elvoves the least. There's lots of meat, but also cherries and a miniscule touch of stalky greeness.

    The palate is mockingly alive and kicking. High acidity, good fruit and fantastic length. There's a distinct tartness. Supple and delicious!

    (6/7, 58/98)



  • 2005 Produttori del Barbaresco Barbaresco Riserva Montestefano 92 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barbaresco
    The dark horse of the evening. Put in as a reference wine, and 40 years younger.

    Lots of oak on the nose, coffee and butterscotch. Dried meat, Serrano ham and plenty of herbs, mint, cranberries and lingonberries.
    Great concentration and length, but there's tannins here for two wines. High acidity and quite lite body. There's potential, and it shows after an hour or two in the glass.

    (4/7, 54/98)



  • 1968 Casa Vinícola Nicolello Barolo Riserva Speciale 96 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    This is an amazing bottle of mature Barolo!

    There's always a problem regarding what some terms on wine labels really means, and in this case we the ambiguous "Riserva" and the mysterious "Speciale". Riserva in Italy usually means that the wine has to be stored at the producer for a couple of years (5 seems to be the minimum amount of years) before being released. So we have to assume the quality was at least a bit higher. "Speciale" was hopefully meant to describe the amazing potential this wine had, and to encourage people to store it for 46 years!

    The nose is very dirty, with lots of initial sulfur and barnyard brett. Getting past that there's dried meat, Prosciutto, roasted coffee, dried rose petals and even hints of green aromas.
    On the palate this is perfect! Supple, long and smooth. Good, bright acidity, great fruit and very harmonious.

    Out-f-ing-standing!
    (7/7, 90/98)



  • 1967 Fontanafredda Barolo 94 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    Very much like the bottle opened earlier this spring, but with hard competition from the previous bottle in the tasting.

    Here's lots of brett and funk as well, a bit of paint and lots of dried cherries. Similar to the Nicolello on the palate, with a good living fruit, bright acidity and good length and concentration, but with a more distinct astringency and less suppleness.

    (5/7, 80/98)



  • 1973 Bersano Barolo Nizza Monferrato 85 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    My least favorite of the night.

    The nose is very mature, with almost port-like aromas of dried figs, tobacco and wet newspaper. There's a slight touch of madeira as well (maybe this was not stored properly at some stage) with candied sugar and tomato juice.
    The palate is better, but not at all similar to the other Barolos in the flight. Less acidity makes the fruit sweeter and at the same time the wine feels a bit hollow and dried out. Out of balance and life!

    This is probably over the top, and 1973 was apparently known to be at best an average year.
Mycket sällan man får möjlighet att prova så gamla viner som fortfarande är bra. Riktigt imponerande att alla är goda fortfarande. Man kan onekligen undra hur vinerna smakade får 10-15 år sedan och vilket som var bäst när det stod på topp?
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
2002 Chanoine Champagne Blanc de Blancs Grand Cru
Schysst, trevlig och ganska pigg även om moussen lade sig väldigt snabbt. Härliga solmogna äpplen, vit choklad, nougat, rostat bröd och viss torkad frukt (typ söta russin)! Var nog inte en dag för sent att dricka!

2013 Domaine Sainte Lucie Côtes de Provence MIP* Made In Provence Classic
Blev till att öppna den andra Provence-flaskan rose som beställdes för någon vecka sedan. Bra vin, och stärker återigen uppfattningen om att Provence är toppklass när det gäller rosevin. Mindre syra än premium-varianten, men upplevdes som lite för söt i smaken. Mycket persika, hallonbåtar och svag örtighet.

Av de tre rosevin som Livets Goda rekommenderade skulle jag nog bara köpa Rose Bonbon igen...

2008 Stellenzicht Sémillon Reserve
Har druckit den här tidigare av samma årgång, och kanske är den på sin nedgång nu, men håller fortfarande väldigt hög kvalitet. Den enda poängsättningen på CT säger 83 poäng vilket i mina ögon är en löjligt låg poäng. Man ska nog uppåt 88-90 i de bästa flaskorna. Härligt ekig smak av bivax, honungsmelon, solmogna äpplen och afrikansk savann! ;)
Provning med Guy Webber från Stellenzicht på tisdag, så hoppas på att få prova en ung variant av detta vin!

 

m_trobeck

Ständigt sökande. Rotlös.
Blev ännu en syrah från Washington State här om dagen. Whispering tree 2008 Syrah

Doften innehöll påtaglig mörk frukt som sneglade åt blåbär och björnbär tillsammans med en diskret och inte alls störande ek. Smaken startar med en hyfsat hög syra där de mörka bären paraderar förbi, ett efter ett. Allt sveps in i en hint av ek och avslutas med en fruktsötma som ligger kvar en stund i munnen.

Ett gott vin utan några konstigheter. Ingenting som kommer skriva upp sig på topp-listan över mest intressanta viner men helt enkelt.... gott. Vinet tar inte fokus från maten eller sällskapet utan stöttar och smörjer måltiden! Ett jobb väl utfört :)
 

Livermore

Medlem
Det har blivit dåligt med vin senaste veckan, men klämde en 2012 A Christmann Riesling nyligen. Har inte druckit mycket Riesling men denna var väldigt bra till sitt modesta pris. Tydlig doft och smak av päron. En producent som blivit hyllad här och jag är benägen att hålla med om det. Nästa Riesling blir nog från samma producent men i en lite högre prisklass.

Drack också en Mailly Grand Cru Brut. Den var inget speciellt vad jag kommer ihåg. Tydliga mineraltoner som var lite för kraftiga för min smak. Eftersom det är ett av de största kooperativen (kanske största?) vill jag gärna prova något mer innan jag avfärdar dem helt.

Fick också smaka på en André Clouet Grand Réserve. Doft av ek, nougat och citrus. Även i smaken fanns där ek med nougat och choklad. Dracks lite för varm men det var en positiv upplevelse. Är André Clouet en odlare värd att testa mer av?
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Är André Clouet en odlare värd att testa mer av?
Tycker han producerade bättre för några år sedan. Men vinerna brukade ligga ganska bra i prisklass så absolut värt att prova tycker jag.
Drack ofta hans instegsvin för några år sedan.
 

Livermore

Medlem
Tycker han producerade bättre för några år sedan. Men vinerna brukade ligga ganska bra i prisklass så absolut värt att prova tycker jag.
Drack ofta hans instegsvin för några år sedan.
Lite sugen på att prova en årgångschampagne från honom men finns bara 2004 hos SB. Finns också en jäkla massa annat jag vill dricka så det kanske får vänta en stund :)
 

magnum

Epernay, Frankrike
Lite sugen på att prova en årgångschampagne från honom men finns bara 2004 hos SB. Finns också en jäkla massa annat jag vill dricka så det kanske får vänta en stund :)
Hmm det är nog PAUL Clouet, prova Silver från Andre Clouet, ingen dosage 100% Pinot Noir.
 

Sjödin

Joråsåatt...
Tycker han producerade bättre för några år sedan. Men vinerna brukade ligga ganska bra i prisklass så absolut värt att prova tycker jag.
Drack ofta hans instegsvin för några år sedan.

Hör det inte till att man ska hinka ett antal liter Andre Clouet på sin väg in i skumpaträsket? Det är väl sen gammalt? Å sen ska vi debattera lite och konstatera att det var bättre förr, även Clouets viner... :)
:D
 

Sjödin

Joråsåatt...
Tycker han producerade bättre för några år sedan. Men vinerna brukade ligga ganska bra i prisklass så absolut värt att prova tycker jag.
Drack ofta hans instegsvin för några år sedan.

Hör det inte till att man ska hinka ett antal liter Andre Clouet på sin väg in i skumpaträsket? Det är väl sen gammalt? Å sen ska vi debattera lite och konstatera att det var bättre förr, även Clouets viner... :)
:D
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Hör det inte till att man ska hinka ett antal liter Andre Clouet på sin väg in i skumpaträsket? Det är väl sen gammalt? Å sen ska vi debattera lite och konstatera att det var bättre förr, även Clouets viner... :)
:D
Så sant som det är sagt eller skrivet.
När ska vi dricka finare vinare och klaga på livet då?
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
När ska vi dricka finare vinare och klaga på livet då?
Jag vill klaga på livet, även utan att ha druckit ngt finare än grönt te idag.
Dyngförkyld.
Orkar knappt jobba. Ingen kendo.
Inget vin :neej:
...skall så smått försöka orka ta mig till en ny italiensk restaurang imorgon... Om jag orkar. Och då blir det vin, även om jag inte kan känna ngn doft. Får väl välja en sträv sak...
 
Toppen