Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

chambertin

Medlem
Tanniner, sa någon tanniner?! :cigarr:
Jag grät inte, men jag kände mig helt utan att ljuga lite skinnflådd efteråt. En ganska så trevlig upplevelse trots allt. Jag är väldigt glad att jag fick prova denna best. :kyss:
Det känns även relevant att fråga sig hur länge ett sådant här vin behöver på rygg när tio år knappt har lyckats mjuka upp vinet det minsta lilla? :neej:

Aha och jag som trodde du var oberörd. Annars hade man ju fått begära ett fatprov från pressvinet av detta för att se om du lever.:p

Själv har jag nog aldrig druckigt ngt så strävt vin förut (inkluderat några fatprover av Merlot, Cab och Petit Verdot från Pontet Canet som jag provade runt -85/-86 och som hittills har innehaft förstaplatsen)

Kan inte tänka mig att det här vinet någonsin kommer att komma i anständig balans. Frukten kommer nog att ha torkat ut långt före det att tanninerna mjuknat. Har dock nära 0 erfarenhet av Sagrantino och har blivit överraskad av hur fort t.ex Tempranillo mjuknar så jag kan ju givetvis ha fel även här. Vinet finns kvar hos Carlo Merolli förresten för 255:- MUK.

Här lite mer om producenten och vinet (i Umbrien huserar dom förresten): http://www.antonellisanmarco.it/web/eng/pannone.htm

photo.JPG
 

Mattias Schyberg

Administratör
Vi körde en exklusiv provning på Hörle Slott med temat Oregon VS Bourgogne med Michel Jamais som föreläsare/provningsledare. Kan mycket väl intyga att Oregon kan dom också! :)
Helt sant, för egen del så råkar det faktiskt vara så att jag har druckit väsentligt fler PN från Oregon än Bourgogne. Lite obalanserat kan man tycka, men ett av mina favoritställen råkar specialisera sig på just Oregon och Washington State (Norda Bar och Grill i Göteborg), vilket innebär att det har blivit en hel del sådant där. På gott och ont, det är nog dags att söka sig lite mer till källan också kan jag tycka. Det är ofta ganska trevliga viner, men även med vin från Oregon så behöver man upp ganska högt i pris innan det blir nämnvärt intressant.
 

ChristianB

DipWSET
Man ser att det har konsumerats en del trevligt vin i helgen! :D

Från söndagens middag med familjen så har jag väl egentligen bara några korta ord om vinerna; först ut var förstås champagne, Beaumont de Crayères Fleur de Meunier 2008, 100% Meunier och mest inköpt för att jag ville testa hur det blir. Vi spekulerade lite kring att flaskan var rätt mogen redan nu, men troligen är det snarare en väldigt blommig och nästan skogsartad ton från Meunier som fick oss att tänka "ålder". 2008 är ju inte länge sedan alls! Men floralt var det och tillsammans med lite fräscha citrusfrukter så blev det en bra aperitif. Mer upphetsande än så blev det inte. ;)

Till huvudrätten serverades istället L´Ecole 41 Merlot 2010. Jag har inte kikat på hur 2010 var i Columbia Valley men vinet var tämligen varmfruktigt, mogna röda bär och en rätt påtaglig nyans av plommon. Det var på gränsen till lite för fruktigt, men det var väl balanserat och med en angenäm fatton som höll tillbaka den mest omedelbara frukten. Vi dekanterade vinet ca 45 minuter innan maten serverades men jag tror inte att det är strängt nödvändigt, i varje fall inte för den här årgången/vinet. Det var gott att få direkt ur de senare öppnade flaskorna och de lite örtiga tanninerna passade utmärkt till den grillade entrecôten!
 

Mattias Schyberg

Administratör
Man ser att det har konsumerats en del trevligt vin i helgen! :D

Från söndagens middag med familjen så har jag väl egentligen bara några korta ord om vinerna; först ut var förstås champagne, Beaumont de Crayères Fleur de Meunier 2008, 100% Meunier och mest inköpt för att jag ville testa hur det blir. Vi spekulerade lite kring att flaskan var rätt mogen redan nu, men troligen är det snarare en väldigt blommig och nästan skogsartad ton från Meunier som fick oss att tänka "ålder". 2008 är ju inte länge sedan alls! Men floralt var det och tillsammans med lite fräscha citrusfrukter så blev det en bra aperitif. Mer upphetsande än så blev det inte. ;)

Till huvudrätten serverades istället L´Ecole 41 Merlot 2010. Jag har inte kikat på hur 2010 var i Columbia Valley men vinet var tämligen varmfruktigt, mogna röda bär och en rätt påtaglig nyans av plommon. Det var på gränsen till lite för fruktigt, men det var väl balanserat och med en angenäm fatton som höll tillbaka den mest omedelbara frukten. Vi dekanterade vinet ca 45 minuter innan maten serverades men jag tror inte att det är strängt nödvändigt, i varje fall inte för den här årgången/vinet. Det var gott att få direkt ur de senare öppnade flaskorna och de lite örtiga tanninerna passade utmärkt till den grillade entrecôten!
2010 anses nog vara ett ganska svalt år i Washington State som helhet, men många viner från regionen är nog gjorda i en relativt fruktig stil kan jag tänka mig.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Till huvudrätten serverades istället L´Ecole 41 Merlot 2010. Jag har inte kikat på hur 2010 var i Columbia Valley men vinet var tämligen varmfruktigt, mogna röda bär och en rätt påtaglig nyans av plommon. Det var på gränsen till lite för fruktigt, men det var väl balanserat och med en angenäm fatton som höll tillbaka den mest omedelbara frukten. Vi dekanterade vinet ca 45 minuter innan maten serverades men jag tror inte att det är strängt nödvändigt, i varje fall inte för den här årgången/vinet. Det var gott att få direkt ur de senare öppnade flaskorna och de lite örtiga tanninerna passade utmärkt till den grillade entrecôten!
Vi avnjöt en '08 alldeles nyligen och den var också tydligt solkysst. 08:an var färdigintegrerad, således fullt redo att förtäras. '08:an hade en lite udda doft av bla heliotrop.
 

Larseman

Medlem
Vi avnjöt en '08 alldeles nyligen och den var också tydligt solkysst. 08:an var färdigintegrerad, således fullt redo att förtäras. '08:an hade en lite udda doft av bla heliotrop.
Heliotrop lika med växt eller Heliotrop lika med mineral?
Eller kanske en sån här (hur den nu doftar...):


Blev ju tvungen att konsultera Wikipedia för att förstå vad du skriver :rolleyes:
 

Mattias Schyberg

Administratör
Testade lite klassisk mark och ett erkänt varumärke i helgen. Stags Leap är en av de producenter som 1976 lyckades klå Frankrike i den klassiska drabbningen i Paris. Vinet vi drack var dock den lite "billigare" 2009 Stags Leap Artemis Cabernet Sauvignon, Napa Valley, som trots detta är ett vin som man behöver hosta upp ca 400 kanoner för.

image.jpg


Ganska typiskt CS från Kalifornien i någorlunda återhållen och slank stil. Svarta vinbär, ceder och en gnutta röd paprika varvas med lite violer, vanilj och aningen jord. Medelfylligt med rimlig syra och tannin, men aningen låg komplexitet och intensitet. Saftigt, trevligt och välbalanserat. (89p)

Var detta allt?! Visst, det är ett riktigt bra och trevligt vin. För ca 200 kr så hade jag till och med rekommenderat det och kanske även utropat FYND, men för det dubbla så är det inget annat än ett överprissatt etikettsvin. Synd, jag hade hoppats på mycket mer. :(

Är det orimligt att begära mer än så här för ett pris på 400 pix?
 

ChristianB

DipWSET
Vi avnjöt en '08 alldeles nyligen och den var också tydligt solkysst. 08:an var färdigintegrerad, således fullt redo att förtäras. '08:an hade en lite udda doft av bla heliotrop.
Där ser man. Då är det ju lite tur att jag fick en flaska över, jag får väl se när den kommer fram! ;)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Heliotrop lika med växt eller Heliotrop lika med mineral?
Eller kanske en sån här (hur den nu doftar...):


Blev ju tvungen att konsultera Wikipedia för att förstå vad du skriver :rolleyes:
Wow!
Tänk vad det finns saker under vår sol.
Det var växten jag åsyftade, men måste tillstå att det där gamla instrumentet kittlar fantasin! Förmodligen doftar den mer åt @Matlen s berömda strandplanka. Kanske med en gnutta flagande fernissa ovanpå den lite dammiga karaktären?
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2013 Le Bistro "Tina" (76p) :confused:

2010 Rosso del Conte Contea di Sclafani (87p)
Tyvärr blev detta lite av en besvikelse.
Tinas vin levererade alltså inte varken stjärnor eller underbarheter? Så förvånande... Pft...
Din reflektion över Nero d'Avola gjorde att jag tittade genom mina egna CT-dokumenterade erfarenheter av druvan och noterar att enbart Donnafugata levererat något rejält bra till mig. Har slutat köpa denna druva pga alla magplask. Finns ju så många MER spännande viner från södra delarna av Italien.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Tinas vin levererade alltså inte varken stjärnor eller underbarheter? Så förvånande... Pft...
Din reflektion över Nero d'Avola gjorde att jag tittade genom mina egna CT-dokumenterade erfarenheter av druvan och noterar att enbart Donnafugata levererat något rejält bra till mig. Slutade köpa denna druva pga alla magplask. Finns ju så många MER spännande viner från södra delarna av Italien.
Har inte druckit riktigt lika många som dig kan jag tänka mig, men hittills så verkar vi vara överens i så fall. De jag har druckit har inte lyckats engagera på något vis. Lite som med Barbera, som dock också är en druva jag har druckit för lite av. Tacka vet jag Sangrantino. o_O (Umbrien, jag vet...)
 

tobbe81

Medlem
10458823_10154357518480008_7318936895612425442_n.jpg
från i fredagskväll 1996 helt perfekt syra som vanligt från 96 smörigt oxiderat brioche jäst med en väldigt tydlig tarte tatain smak som höll sig kvar länge i gommen. på topp nu och något år framåt skulle jag våga säga.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Har inte druckit riktigt lika många som dig kan jag tänka mig, men hittills så verkar vi vara överens i så fall. De jag har druckit har inte lyckats engagera på något vis. Lite som med Barbera, som dock också är en druva jag har druckit för lite av. Tacka vet jag Sangrantino. o_O (Umbrien, jag vet...)
Sagrantino dricker jag alldeles för sällan, men de brukar kunna leverera större tanniner än oborstade viner från Madiran...
Me also like :D
 

mnor

Medlem
NV Veuve Cliquot brut
Doft av bröd och citrus.
Smak med inslag av tropisk frukt, marsipan, grönt äpple och citrus med eftersmak av citrus. Gott, en positiv överraskning, klart bättre än vad jag kommer ihåg vinet. Kanske dags att gå tillbaka och testa NV igen, det var ett tag sedan man gick igenom de större husen.
 

Laserapa

Medlem
Min tur med Penfolds St Henri Shiraz 2010
Dekanterade runt 15:00 och började vid ca 17:00

DSC_0482.jpg


Ocensurerat & opolerat från mitt block, here we go!
Blåbär, blåbär ur blåbärssylts burk som har stått framme i solen på köksbordet en sen frukost, vaniljglass med för lite vanilj i, med blåbärssylt slagen ovanpå, kaffe, domineras av mörka bär, finns röda nyanser jag vill få till någon hallon & jordgubbs kompott, anar choklad, smält sådan på träbark, efter ett tag anar jag tvål vid djupa sniff, får gåshud, ju längre ner i karaffen jag kommer ju bättre blir det, blir sugen på salta fiskar, vinet bara kommer och kommer från att ha varit lite väl slutet i början, finns helt klart något köttigt här nu, kryddor, mynta, vinbärs saft, lakritsen börjar komma....
Smaken domineras av mörka bär, tydligare lakrits i smaken än i doft, fet, bra syra, hade gärna haft lite liiiiiite mer muskler i tanninerna, ung, har en god framtid. 94/100p

Gillar det här vinet skarpt, dessutom till ett bra pris kontra vinupplevelse :)
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Min tur med Penfolds St Henri Shiraz 2010
Dekanterade runt 15:00 och började vid ca 17:00

Visa bifogad bild 1627

Ocensurerat & opolerat från mitt block, here we go!
Blåbär, blåbär ur blåbärssylts burk som har stått framme i solen på köksbordet en sen frukost, vaniljglass med för lite vanilj i, med blåbärssylt slagen ovanpå, kaffe, domineras av mörka bär, finns röda nyanser jag vill få till någon hallon & jordgubbs kompott, anar choklad, smält sådan på träbark, efter ett tag anar jag tvål vid djupa sniff, får gåshud, ju längre ner i karaffen jag kommer ju bättre blir det, blir sugen på salta fiskar, vinet bara kommer och kommer från att ha varit lite väl slutet i början, finns helt klart något köttigt här nu, kryddor, mynta, vinbärs saft, lakritsen börjar komma....
Smaken domineras av mörka bär, tydligare lakrits i smaken än i doft, fet, bra syra, hade gärna haft lite liiiiiite mer muskler i tanninerna, ung, har en god framtid. 94/100p

Gillar det här vinet skarpt, dessutom till ett bra pris kontra vinupplevelse :)
Hade du sex medan du skrev denna underbara TN?
Jag bara MÅSTE skaffa mig några flaskor av detta mumsevin!
Verkar kunna skapa krusningar på vilken yta som helst...
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Var på mindre exalterande kvällsbestyr än sexologen @Laserapa i afton. Men ändå helt ok (ursäkta engelskan, men copy-paste fr CT och mitt liv är för kort för att tjorwa med översättningar.)

Boys out fine dining and fine drinking
Restaurant Tani in Gaienmae (Tokyo)

INTRODUCTION
So much anticipation, and Gin Tonic. And then some. Summer screaming its prescence with 34 degrees... Ja! Fy FAAAN! Swettas fortfarande. Röwswätten ansatte mig redan innan entré. Swettiga män i kostym sägs vara uthålliga och generera starka människor... Personligen tycker jag alltid synd om dem som hamnar nära mig ombord på tågen... Tänk dig att mpsta stå med ansiktet i min armhåla...
Stackars dig!


FLIGHT 1 - 7 COURSE DINNER
The reds never quite were allowed to shine... Nevertheless, they were quite wonderful by themselves. Här begick vinett kardinalfel... Istf att acceptera traddo prducctiori och deras tankar om var deras viner skiner, så... Vakade vi pippi.... Händer ALDRIG igen! Pippii hör hemma annorstädes!

  • 2008 Fattoria Galardi Terra di Lavoro Roccamonfina IGT, 94 Points
    Italy, Campania, Roccamonfina IG
  • An absolute bonker!
    Super concentrated (no sediment), mega young, not at all integrated with its raw wood, attacking your senses like a a hairy medieval scotsman with a club...

    But the grace within is like a well brought up princess. Amazing and astonishing! Spicy, fruity, multi-layered and grande in a way that Aglianico rarely is. This is soooo refined you'd need a microscope to work your way around its intricate details. Apart from young and unintegrated, this is a fabulous wine of sorts.

    Just relax, remain patient and watch it grow through the TN's of all the early drinkers.

    This wine really deserves its credits. The cousins behind it are worthy of all the praise. Yay! What a feat! This is a must-visit. And a must buy.

  • 2000 Azelia Barolo San Rocco, 94 Points
    Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
    Has exploded since our previous btl 2 yrs ago. Now fully mature and on its plateau completely. (Decanted 4 hrs.)

    Robe: Very mature, browning red colours.
    Nose: Dark fruits, coffee and ample amounts of Basset's All Sorts, anise seed and licorice. Very modern in style.
    Palate: Great tannic structure of mature, smooth, berry induced tannins: M++. Acids are M+ and accompany the fleshy fruit well. The wine is now layered, structured and concentrated with omph. And it is, quite possibly, the most perfect wine for grilled beef, yaki niku. We had a stupid bird for the main dish, so we didn't let the wine shine.

    My personal preference is towards the less extracted Barolos, but this is such a vibrant and fabulous wine, that I can only surrender.

    Final btl. If we had more (and if ours was descriptive) we'd go for them in the 1-4 year scope. Not for the long term from today's showing. From previous TN and my memory, I was surprised that no leathery notes came forth...
FLIGHT 2 - FOIS GRAS AND CHEESE PLATE
Half of this btl was devoured with Fois gras on rice. French sushi. The other half was not enough for the cheese plate... ... ...

  • 2002 Dr. Loosen Ürziger Würzgarten Riesling Auslese Goldkapsel #40, 97 Points
    Germany, Mosel Saar Ruwer
    This is still as if untouched by the years: light golden colour, fruity nose and a happy Auslese with white flowers, superb concentration, M sugars (for Auslese), ok acids, lots of honeyed Riesling notes, restrained everywhere with small petrochem and some spicy notes of sweaty taxi driver.

    Given some 20 or 30 years, this will be a truly awesome wine of absolute distinction. I really, really, really wish I could drink this again in 20-or-so years' time. This may very well become a 100 point wine. It has it all, except it is not yet arrived at its station. This wine blew our minds...

    Absolutely married the fois gras on rice ”French sushi” at restaurant Tani in Tokyo. Also did exceptionally well with the cheese plate. This is a killer wine! We agreed that it has exactly the personality that a wife should have in order to make you the happiest man on Earth.
    Yowza!
FLIGHT 3 - HEMMAVID
Eftersläckning är en dygd, en odygd och ett kärt problem. Bäst att hantera som en tüsk angelägenhet.

  • 2009 Domaine Pattes Loup Chablis 1er Cru Côtes de Jouan, 84 Points
    France, Burgundy, Chablis, Chablis 1er Cru
    With a price tag close to Chablis GC, this face-plant fails to deliver on reality check.

    It makes me sad to see how they put so much effort in to destroying their own brand name with a silly wine like this.
    I would really like to have this wine (unprepared) in a blind tasting. Maybe I'd give it an 80-ish score as an everyday summer white? Wife's comment upon tasting this made ME feel as if I just had had a face plant...

    Generic Chardonnay on the nose and palate. Acides are M+ and fruit is quite: M. Palate includes Chardonnay specific aromas and the non-specific terroir that could be either Oz, NZ, CA, Bourg or generic Fra... Wine has nothing to specify this as a Chablis. No seashells. No seashore. Nothing transparent, nothing allowing for chalk or anything else "terroiristic" to shine through. Just simply your average happy $5 Cali Chard for the Sunday shrimps with banjo music.

    Have 3 btls left and my ethics disallows me to sell them to someone else. I bought them from shameless ppl with famous persons' words. I really don't need the shame from meddling with that kind of ppl. So, will see if something happens with these btls. At least, it seems these petit Chablis (1er cru) don't suffer from prem-ox. At least something that is fine and useful! :)
CLOSING
We left happy, warmly anticipating August's night with Bacchus. And then some :)
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
NV Veuve Cliquot brut
Doft av bröd och citrus.
Smak med inslag av tropisk frukt, marsipan, grönt äpple och citrus med eftersmak av citrus. Gott, en positiv överraskning, klart bättre än vad jag kommer ihåg vinet. Kanske dags att gå tillbaka och testa NV igen, det var ett tag sedan man gick igenom de större husen.
Uhum... Kanske waste-of-money?
Men, det är dina pluringar, och du är fri göra vadduvill med dem.
(Be mig dock aldrig investera i dina hädanfärder!)
 
Toppen