Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Zizou

Medlem
Drack nyligen Dom. Coursodon "Silice" från St-Joseph. Det var 2:a flaskan av tre som gick åt på kort tid från den låda jag köpte från Caviste för nån månad sedan. Det här vinet har verkligen en härlig frukt som gör det svårt att låta bli. Inget "stort" vin för långlagring tycker jag men jättegott att bara dricka eller ha till en köttbit från grillen. Fin frukt utan störande ek och ändå bra struktur. Tror inte jag kommer kunna hålla fingrarna från sista flaskan länge (förösker vara mer disciplinerad med "L'Olivaie" som kom i samma låda).

Håller med dig till punkt och pricka. Ett vackert vin i all sin enkelhet och klunkabiliteten är sådär hög att flaskan försvinner i ett nafs. Lite ledsen att jag inte slog till med två lådor direkt :(
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Drack nyligen Dom. Coursodon "Silice" från St-Joseph. Det var 2:a flaskan av tre som gick åt på kort tid från den låda jag köpte från Caviste för nån månad sedan. Det här vinet har verkligen en härlig frukt som gör det svårt att låta bli. Inget "stort" vin för långlagring tycker jag men jättegott att bara dricka eller ha till en köttbit från grillen. Fin frukt utan störande ek och ändå bra struktur. Tror inte jag kommer kunna hålla fingrarna från sista flaskan länge (förösker vara mer disciplinerad med "L'Olivaie" som kom i samma låda).
Kul med lite feedback på Coursodon, har inte nallat på min låda än även om det nu är mer tur än skicklighet. Slice:en blev förflyttad till drickkylen för omedelbar konsumtion men lyckades ändå hålla sig undan så att den inte blev uppdrucken förens jag stack på jobb. Ja, ja, om fyra veckor lär väl den vara väl kyld och nu ser jag verkligen extra mycket fram emot att poppa det lilla livet.
 

mnor

Medlem
Själv lyckades jag med konststycket att missa släppet av Coursodon, då jag missade att checka finewines.se under en utlandsvistelse :eek: och endast lyckades ställa mig på reservlistan. Jag är inte alls avundsjuk på er som fick era lådor :neej:.
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Själv lyckades jag med konststycket att missa släppet av Coursodon, då jag missade att checka finewines.se under en utlandsvistelse :eek: och endast lyckades ställa mig på reservlistan. Jag är inte alls avundsjuk på er som fick era lådor :neej:.
:D -Visst är det surt, hoppade en Cavistlåda för ett tag sedan och sen fick jag pinas medans alla andra på forumet klunkade i sig i godan ro... Numera vågar jag inget annat än att köpa alla deras lådor för att inte riskera att sitta där i min ensamhet med mitt tomma vinglas :deprimerad:
 

mnor

Medlem
Gosset Brut Grand Rosé
20140731_084254.jpg

Doft av persika, mandarin och citrus
Först smak av hallonsoda, därefter toner av röda äpplen och körsbär och eftersmak av persika och lime. Med värme i glaset så framhävs de röda äpplena och eftersmaken övergår till persika och mandarin.
Tycker att detta är en helt ok champagne och jag föredrar att dricka den riktigt kallt, då sötman inte blir lika framträdande. Dock inget jag kommer köpa på mig.
 

magnum

Epernay, Frankrike
Igår blev det igen ett besök hos Diebolt Vallois. Vi började med Bonnaire 1975 som vi tagit med oss, tyvärr en flaska med vissa trötthetstecken, smaken var dock korrekt och som vanligt full av exotiska frukter, härligt oljig kropp. Men inte så fantastisk som den brukar vara. För att få upp mungiporna, degorgerades en Fleur de Passion 2008, wow, otrolig champagne så perfekt att man vill dricka den nu, stor rund fyllig kropp, komplex och mycket lång smak. Helt underbar! Det dröjer ca 4 år innan försäljningen börjar under den tiden i källaren kommer förmodligen vinet att bli ännu bättre. Nu var humöret på topp!
En flaska Prestige med en blandning av 96/97/98, full av energi och mogen gul frukt, läskande syra. En perfekt NV champagne som det lönar sig att lagra några år hemma i källaren.
1961, i flaskan fanns endast 60% av innehållet kvar!! fram med en polygrip för att få loss korken och stålbygeln. Korken gick av! I med en korkskruv och så polygripen, voila! Degorgeringen avklarad dags att prova (med tanke på nivån i flaskan var förhoppningarna lågt ställda) ljusare färg än Bonnaire 75an! ljuvlig doft av exotisk frukt och kaffebönor, smaken nådde kanske inte riktigt upp till doftens kvalitéer, tydlig syra och med smak av grape i avslutet. Makalös komplexitet och längd. Denna flaska hade kunnat utvecklas ytterligare. Magisk upplevelse!
Blixtbesök hos Launois för att handla lite 2008 (20,50€), provade ett glas på plats, OK, inte lätt att komma efter Diebolt 1961, får prova en flaska hemma i helgen...Lunch på La Gare i Mesnil, nyöppnad restaurang som ägs av Robert Moncuit. Fullt av glada gäster och en hel del odlare. En flaska Raveneau Chablis 2010 var som vanligt en mycket trevlig upplevelse, magisk odlare.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
En enklare snabbmiddag i grannens italienska restaurang: La Verdura.

2008 Campo Al Mare Baia al Vento, Bolgheri Superiore (88p)
Very near previous btl in findings, but compared to our previous note, tonight's showing was more of a warm hug of soft plums and not distinct in any great way.
Wife: 88p
At neighbour Italian restaurant La Verdura with their signature dishes.
(We will both smell like garlic monsters tomorrow!)

För referens för surftrötta FW:are kommer årets februrai-TN med 90p här:
Delicious Napa-style Merlot on the nose and showing off some Italian stuff on the palate.
Dark ruby. Wine has LOTS of very fine sediment, so recommend standing the btl for some days before careful decanting.
Nose is warm and rich, with muffled dark berries and a herbal and mineral component. Very napaesque, screaming of Merlot. Also speaks a slightly geriatric and tired nasal prose.
On the palate this is much more sleek than the nose led us to expect. The M++ acids work well to make this Merlot like a firm handshake. Behind the fruit is a good portion of mature M+ tannins that to us was the finest building block of this wine. The wine enters in a merloty way, has a little glitch on the mid-palate and blooms for the end-game with dark fruits and fine herbal notes towards garrigue, but more sweet.
We enjoyed this rather extracted btl very much thanks to 3-4 hrs decant. Married all courses except the squid-ink-pasta, where the combo brought out a bitter metallic taste.
One btl to go, possibly 2016.
Wife agrees on the score.
At Italian 1 star restaurant, Honda, in Gaienmae (Tokyo).
 

Mattias Schyberg

Administratör
Drack nyligen Dom. Coursodon "Silice" från St-Joseph. Det var 2:a flaskan av tre som gick åt på kort tid från den låda jag köpte från Caviste för nån månad sedan. Det här vinet har verkligen en härlig frukt som gör det svårt att låta bli. Inget "stort" vin för långlagring tycker jag men jättegott att bara dricka eller ha till en köttbit från grillen. Fin frukt utan störande ek och ändå bra struktur. Tror inte jag kommer kunna hålla fingrarna från sista flaskan länge (förösker vara mer disciplinerad med "L'Olivaie" som kom i samma låda).
Mycket goda och lättdruckna båda två. Ser ingen anledning till lagring, bara dricka och njuta så fort man har chansen. Har två av varje kvar! *smask*
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Mycket goda och lättdruckna båda två. Ser ingen anledning till lagring, bara dricka och njuta så fort man har chansen. Har två av varje kvar! *smask*
Välkommen åter till Liwet och Världen! :):):):):)
Hoppas det mås bättre och att du är redo för nästa eskapad i vinvärlden.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Dags för ett uppsamlingsheat för den senaste veckan:

2010 Reimer Vineyards "Peace & Harmony". VQA Niagara-on-the-Lake, 39%/31%/30% Cabernet Sauvignon/Chambourcin/Cabernet Franc. Mörk frukt (bigarråer, björnbär?) och lakrits i nosen. I munnen lite katrinplommon, svartpeppar, hallon och lakrits (och ffa hallonlakrits!) samt uns av blyertspenna och apelsinskal. Lakritsen utvecklas lite åt thaibasilika med luft. Hyggliga nivå p tanniner och syra. Gott och matvänligt, lättdrucket men inte mesigt. Krängs tyvärr endast på plats i Niagara...

2010 Casa-Dea Estates Pinot Gris Reserve. VQA Prince Edward County. Mognad på gammal ek (vilket man verkar gilla i området, flera producenter körde just den kombin), vilket avslöjas med lite smörig ek och sherry på näsan. I munnen hittar vi detsamma samt lite kryddor, främst korianderfrö. Bra syra, lite kort finish. Gott och uppfriskande på ett okomplicerat men ändå lite eget sätt.

2012 von Winning "Win Win" Riesling. Sötfruktig (men torr i övrigt), honungsmelon och mogna gröna druvor, lite fläder och jasmin. Hela härligheten försvinner in i en stenvägg av mineralitet ganska raskt, vilket gör att upplevelsen blir ganska kort.
Vilka roliga viner du druckit :)
Von Winning är dock, i min värld, bara en re-branding av det rätt taffliga huset Deinhard (eller har jag missuppfattat något, @vintomas ?) och ingenting jag själv köper, även om deras marknadsföring är ett strå vassare än de flesta andra tüska vinmakares...
 

gece

Man vänjer sig.
Vilka roliga viner du druckit :)
Von Winning är dock, i min värld, bara en re-branding av det rätt taffliga huset Deinhard (eller har jag missuppfattat något, @vintomas ?) och ingenting jag själv köper, även om deras marknadsföring är ett strå vassare än de flesta andra tüska vinmakares...
Winningen var en kvarleva från en provning i början av sommaren, inte så märkvärdigt kanske men gott och en finfin riesling-representant i sin prisnivå.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Välkommen åter till Liwet och Världen! :):):):):)
Hoppas det mås bättre och att du är redo för nästa eskapad i vinvärlden.
Smuttar just nu på en "Cabernet" - ospecifierad och saftig. Gurglar mest för syn skull. Vill ju inte slösa magutrymme för skräpvin. :cool:

Har köpt in en Chinon 03:a att testa magen med senare. :)
 

Mattias Schyberg

Administratör
Dricker idag 2003 Domaine du Carroi Portier Chinon Cuvée des Folies på stapplande och vinutsvultna ben...

image.jpg


Lite övermoget enligt min smak. Inga tanniner och allmänt trist och blaskig struktur. I övrigt, mängder av läder (brett), badboll och en del vinbär. Inga poäng således, detta bedömer jag som defekt. Så kan det gå, ett halvt glas drog jag i mig i alla fall, imorgon kanske det blir ett helt och dessutom av något drickbart. :(
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Winningen var en kvarleva från en provning i början av sommaren, inte så märkvärdigt kanske men gott och en finfin riesling-representant i sin prisnivå.
Jag tror dig, och jag brukar själv regelbundet inhandla gäng av SB:s billigare Mosel-Rieslingar för de flesta växer till sig rätt fint över några år. Makalösa viner, de där!
Får man fråga när du var i Niagara och shoppade?
 

gece

Man vänjer sig.

jocke

Medlem
J.L Vergnon. Confidence 2008. Riktigt trevlig. Dock upplever jag att Vergnon champagner är väldigt hårda och lite fyrkantiga. Confidence 2008 kommer att utvecklas väldigt mkt i källaren. Här finns potential. Men den går absolut att dricka idag. Jämför man med Bonnaire 2008 så är Bonnaire mycket rundare och mjukare idagsläget
 

Attachments

  • Vergnon.JPG
    Vergnon.JPG
    24,7 KB · Visningar: 268

mmh

Medlem
J.L Vergnon. Confidence 2008. Riktigt trevlig. Dock upplever jag att Vergnon champagner är väldigt hårda och lite fyrkantiga. Confidence 2008 kommer att utvecklas väldigt mkt i källaren. Här finns potential. Men den går absolut att dricka idag. Jämför man med Bonnaire 2008 så är Bonnaire mycket rundare och mjukare idagsläget
Jag besökte Vergnon för ett par veckor sedan och provade hela sortimentet. Confidence 2008 stack ut som det bästa vinet, tycker jag, men jag håller med om att det behöver tid för att visa hela sin potential. Verngons champagner är nog ganska hårda och det beror på att de inte genomgår malolaktisk jäsning (med undantag för en liten del av druvor/basviner som härstammar från andra odlare...vet dock inte exakt vilka viner i portfoliot innehåller dylikt). Således tycker jag att de är ganska krävande champagner, som nog alla behöver lite tid för att visa sin bästa sida. Drack dessutom nyligen en halvflaska NV Conversation (degorgerad i maj 2013), och den var helt fantastisk (https://www.cellartracker.com/note....89af422aeebba40a63fdf363e9ca193&UISource=list) Kanske något för @StefanAkiko att prova;)
 

vininfo.nu

Medlem
Tack @Matlen för vintipset, det här var ett vin i min smak...
image.jpg


Castagnoli La Pratola Merlot 2001

Fylligt, moget, fullt med torkat frukt (plommon och russin kanske) ackompanjerat av körsbär (i alla fall kärnorna), tobak, läder och ngt gott murket. Fick även lite lakrits och julkryddor. Fortfarande ingen brist på tanniner samtidigt som all den torkade frukten ger en härlig sötma.

Livets Goda gav den oförskämt låga 82 poäng, vilket numera blir mitt betyg på Livets Goda's recensioner...
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
2000 Chateau Monbousquet, St Emilion (94p)
This wine is a great kisser!
With maximum bad luck, this wine didn't marry a single course at fantastic L'Effervescence tonight. The wine is coming of age and is ultra delicious.

Maturing dark red.
Nose to die for of Bdx earth, sumi ink, cedar wood galore, a mix of berries and a fair amount of roasted (and well integrated) oak.
Palate reflects the nose and adds a very fine structure with melting tannins and good acids to balance the supple, plummy fruits. The Bdx earth is pronounced amidst the soft fruits here. Blinded, I may very well have ended up in Pomerol.
As Winestrategies (more or less) puts it: rather non-descript, but a helluva fine wine nevertheless.
Will continue to develop and last for some 10 more years, of course depending on your personal taste.
Wife: 96p.
 
Toppen