Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Mattias Schyberg

Administratör
Lite vin på hotellrummet på Rio. Lite gammalmodigt, men visst är det fint med stora rymliga rum. Det skall dock bli skönt att byta till Cosmopolitan om några dar, vilket är lyxigt värre i jämförelse. I vilket fall som helst, dricker lite "Freakshow" ikväll, ett vin som görs av samma producent som 7 deadly Zins, vilket är på ett ungefär vad även detta smakar, men något bättre.

image.jpg


2012 Michael-David Vineyards Cabernet Sauvignon 'Freakshow'
Massor av blåbärssoppa, russin och brända ekfat. Lite lakritsrot, ceder och vanilj kompletterar fint. Viss sötma (som en ripasso ungefär) med snäll syra och tannin. Mjukt, fruktigt, publikt och välbalanserat.

Ganska gott och så är ju etiketten så fin. :) (87p)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Speciallunch i Tokyo idag, tillagat av svensk kock. Bla köttbullar och vattulingon, gravad lax med senapsdillsås... Tänk ändå att detta kan vara så sjukt gott... En smutt Sb som doftade starkt och omisskänneligt av otvättad armhåla. Ingen höjdare, 67 poäng. Men trevligt folk!
 

Magikern

Medlem
Jaboulet Aîné Côte-Rôtie Les Jumelles 2009

Har sneglat på detta vinet i beställningssortimentet ett tag och jag blev tyvärr riktigt besviken. Som att dricka ett tomt ekfat i flytande form med några droppar syrah inblandat. Smakar som det legat i direkt solljus i ett 40 gradigt rum i flera år. Hoppas och tror att de är en dålig flaska kommer inte beställa fler men det vore kul med feedback från folk som provat vinet.

En annan besvikelse jag provat nyligen är Fleur Cardinal 2009. Det sämsta Bordeauxvinet över 150 sträcket från en toppårgång som jag någonsin provat. Låter gnällig kanske men kostar en flaska vin över 400 då förväntar man sig mer. :rolleyes:
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Jaboulet Aîné Côte-Rôtie Les Jumelles 2009

Har sneglat på detta vinet i beställningssortimentet ett tag och jag blev tyvärr riktigt besviken. Som att dricka ett tomt ekfat i flytande form med några droppar syrah inblandat. Smakar som det legat i direkt solljus i ett 40 gradigt rum i flera år. Hoppas och tror att de är en dålig flaska kommer inte beställa fler men det vore kul med feedback från folk som provat vinet.

En annan besvikelse jag provat nyligen är Fleur Cardinal 2009. Det sämsta Bordeauxvinet över 150 sträcket från en toppårgång som jag någonsin provat. Låter gnällig kanske men kostar en flaska vin över 400 då förväntar man sig mer. :rolleyes:

Vad var det för fel på Fleur-Cardinal?
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Överextraherat och överekat inget vin som jag uppfattar som prisvärt iaf. Kanske en dålig flaska?;) La Garde 2009 har jag provat rätt nyligen och det känns onekligen som ett vin som kommer att utvecklas betydligt bättre.
Överextraherat och överekat låter inte som en dålig flaska, mest som ett tråkigt vin.
 

Vino fino

Medlem
Jaboulet Aîné Côte-Rôtie Les Jumelles 2009
Har sneglat på detta vinet i beställningssortimentet ett tag och jag blev tyvärr riktigt besviken.
Jag uppskattar verkligen alla recensioner här på Finewines, positiva eller negativa, och särskilt av viner med lite ålder i BS. Det kan vara ett minfält där man inte vet i vilket skick flaskan är.

Det låter onekligen på din beskrivning som om vinet var "kokt" och alldeles för varmt förvarat som du säger. Jag brukar med en dåres envisenhet gå tillbaka till Bolaget och kräva pengarna tillbaka (om jag dricker vinet inom ett halvår efter köp). Ibland blir det knorrande, suckande och gnäll. Ibland inte. Men jag får i alla fall tillbaka utlägget för defekt vin.
 

Gurto

Medlem
Coudoulet de Beaucastel 2010 (grillad clubstek med rödvinsreduktion och tomatsallad) Doftar mörka körsbär, mosiga röda äpplen, örtkryddor (timjan och andra mer vedartade kryddväxter), lavendel, lakrits, lufttorkad chark, några stänk av soja och någon mörk, stenig mineralitet i bakgrunden.

Smakmässigt samma mörka frukt i fyllig och lite eldig skepnad. Lite örtbitter kärvhet och med mineralisk sälta. Animaliska, blodigare drag i bakgrunden.

Krävde en hel del luftning då det till en början var väl örtbittert och alkoholhett. Men sen visade sig ett riktigt gott grillvin (ok, behöver väl inte vara just grillat - men en ordentlig blodig köttbit är definitivt detta vins bästa vän) som absolut kändes balanserat, om än fortfarande lite ungt. Tål att utvecklas lite till.
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Igår blev det lite gott och blandad på mina två favoritdruvor. Riesling och Pinot. + som vanligt lite bonusviner.

20140808_201026.jpg


2008 Weingut Dautel Besigheimer Wurmberg Riesling ***
Bought at the vineyard a few years back. Incredible QPR.
Very vocal nose with slight hints of maturity. Tropical fruit, mushrooms, rubber, canned corn and cheddar cheese. A distinct touch of the mineral tone you get when watering gravel. There is things here reminding me of Chenin blanc as well as aged Chardonnay, but when it hits the palate there is no other alternative than Riesling.
High, piercing, lime-like acidity. But what I like a lot is that there is just enough fruit to make the wine quite heavy and fat, balancing the high strung acidity. Good intensity and length with a bit of grapefruit bitterness in the finish.
This is just really, really tasty! (90p.)

2008 Karl Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese
Every time it hits me, why am I drinking anything else than semi-sweet German Riesling? This is what made me fall in love with wine in the first place, and I always return with a big smile on my lips!

Big, very complex nose. A cascade of citrus fruit, flowers and perfumed soap, browned butter and heavy cream. On top of this layers of elegant red fruit, raspberries, redcurrants and strawberries. To make it even more complex there is a touch of herbs and spices, parsley and rosemary.
Quite sweet, but with a fresh acidity and a slight bitterness. Great Intensity and stunning length. The only part that I could take issue with is the slightly sugary sweetness, more icing sugar than fruit. (92p.)

20140808_225741.jpg


2011 St. Innocent Pinot Noir Shea Vineyard
Definitely a quality wine, and very much in the style that I expect of Oregon. A new world Pinot that makes a good effort to be french.
A fresh nose but at the same time there's distinct oak, earth and a meaty component. Initially lots of fruit, cherries and lingonberries, that with time give way for more and more Pinot spices. A nice nose that grows during the night. Very young on the palate. High acidity, firm tannins, but with good fruit and good length. This has a bright future, and will surely be more fun in 3-5 years. (90p)

2002 Domaine Alain Michelot Nuits St. Georges 1er Cru Les Vaucrains

First bottle of two. This is another in a row of disappointing red Burgundies. Heavy maturity on the nose that feels slightly one-dimensional. There is also a whiff of sulfur on the nose, but it whisks away quite quickly. Had I guessed only on the nose I would have ended up with an aged and quite simple Bordeaux. Given some time there are hints of earth and spices.
The fruit is quite good, but the tannins are unpolished, rough and massive. Fair length. Could have worked better for me if served with some meat or cheese, but as it is on its own it's just plain boring. Don't really know what to make of the bottle we have left. Nose says this is mature enough, but palate wants another 10 years. But too boring to drink now, might as well wait another 5-7 years. (86p)

2013 Yellow Tail Pinot Noir
As with lot's of cheap wine my expectations were so low that I couldn't be anything else than positively surprised.
Still smells cheap, but with a clear pinot character and even a slight complexity. The fruit is were the problem lies, very synthetic cherries, strawberries and raspberries. But on top of this there is a spicyness, clove and black pepper. There's a freshness as well, but unfortunately more like menthol cigarettes.
Very fruity palate, but with a good acidity and to my big surprise there is even some tannins. No length nor concentration to speak of, but doesn't feel hollow.

This is not a great wine, maybe not even a good wine, but it has character and it has structure which is more than most wines in this price-range ($5) can claim.

2006 Dominio do Bibei Ribeira Sacra Lacima
Very nice nose, with just right amount of maturity. Melon candy, earthy, cedar and oak. It took a while, but managed to place it in Spain. Some random searching for markers and ended up with dill/vanilla. Had it for a Tempranillo though. This is 100% Mencia. A grape that keeps impressing me.
Good, very tasty fruit on the palate. High acidity and just the right amount of tannins. What I love with this wine is the combination of elegant fruit and a full body. Makes the wine fresh but with a good punch. (92p)

2007 Fattoria Nicodemi Montepulciano d'Abruzzo Colline Teramane Notari
Have had this quite a few times now. What I remember (or in fact can't remember) from the first bottles I had, is that there wasn't nearly as much floral and perfumed notes of candy and tree resin as in the later bottles. Heavy fruit, the very distinct blackcurrant sends of the rest of the gang on a trip to south america, but the palate says old world. Tricky stuff!
Good acidity, intensity and length. Starts of very fruity in the mouth and finishes with some tannins. A good wine, but I'm no big fan of perfumed red wines so I'll be leaving the last bottle for a few years. (88p)
 

ChristianB

DipWSET
Provar ett glas av Chinon Les Varennes du Gran Clos 2011:

Appearance: Clear, pale intensity purple colour, thin slow legs, some pieces of cork.
Nose: Clean, medium intensity aromas of flowery perfume, raspberry, lilac, toasted notes of oak and a somewhat stony mineral touch. Subtle notes of green bell pepper.
Palate: Wine is dry, medium (+) acidity, medium tannins, medium alcohol and medium (-) body. Medium (-) intensity flavours of raspberry, lilac flower, toasted oak, blackcurrent leaf, green bell pepper, stony mineral. Finish is medium (+).
Conclusion: Wine of very good quality, high-priced. Soft, velvety tannins and no unripe flavours. A cool, mineral, minty note in the background. Can drink now, but has potential for ageing.

Som vanligt lite fusk när man kan vinet på förhand. ;) Väldigt trevligt vin faktiskt, utan några som helst jobbiga omogna tanniner utan snarare så att den är generös och balanserar precis på gränsen innan den är för mogen i frukten! Serverad direkt ur flaskan, precis som @Vino fino föreslog, och jag gissar att den bara kommer bli mer öppen och rolig under kvällen!
 

Mattias Schyberg

Administratör
Provar ett glas av Chinon Les Varennes du Gran Clos 2011:

Appearance: Clear, pale intensity purple colour, thin slow legs, some pieces of cork.
Nose: Clean, medium intensity aromas of flowery perfume, raspberry, lilac, toasted notes of oak and a somewhat stony mineral touch. Subtle notes of green bell pepper.
Palate: Wine is dry, medium (+) acidity, medium tannins, medium alcohol and medium (-) body. Medium (-) intensity flavours of raspberry, lilac flower, toasted oak, blackcurrent leaf, green bell pepper, stony mineral. Finish is medium (+).
Conclusion: Wine of very good quality, high-priced. Soft, velvety tannins and no unripe flavours. A cool, mineral, minty note in the background. Can drink now, but has potential for ageing.

Som vanligt lite fusk när man kan vinet på förhand. ;) Väldigt trevligt vin faktiskt, utan några som helst jobbiga omogna tanniner utan snarare så att den är generös och balanserar precis på gränsen innan den är för mogen i frukten! Serverad direkt ur flaskan, precis som @Vino fino föreslog, och jag gissar att den bara kommer bli mer öppen och rolig under kvällen!
Låter så jävla gott! Åh, vad sugen jag blir...:)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Igår blev det ...
2013 Yellow Tail Pinot Noir
As with lot's of cheap wine my expectations were so low that I couldn't be anything else than positively surprised.
Still smells cheap, but with a clear pinot character and even a slight complexity. The fruit is were the problem lies, very synthetic cherries, strawberries and raspberries. But on top of this there is a spicyness, clove and black pepper. There's a freshness as well, but unfortunately more like menthol cigarettes.
Very fruity palate, but with a good acidity and to my big surprise there is even some tannins. No length nor concentration to speak of, but doesn't feel hollow.

This is not a great wine, maybe not even a good wine, but it has character and it has structure which is more than most wines in this price-range ($5) can claim.
2012:an var bra mckt bättre... Iaf den version de shippade t Japan. Med 2013 känner jag saknad efter den "traditionella" de släppte året innan. Den där som hade typisk PN-näsa av bitter men kryddigt medgivande (lite kärv) vänskap och en givande bitter ton i finishen. Den 2012 vjag fick mig till livs var fruktig, men den 2013 de säljer här i Japan idag är ett fruktmissfoster. Jag väntar ivrigt på 2014 i hopp om att en ny fantastisk årgång kommer. Traditionalist, som jag nu blivit :p
...och, som du säger, priset är ju verkligen ingenting att yves över. Funkar vinet så är det mirakulöst, funkar det inte så är det ingen fara skedd. Billigt såsvin

Och Rieslingarna ni avnjöt, är jag inte det minsta avundsjuk på. Inte då!
...eller bara lite.
Skulle nog gärna ha druckit dem...
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Just nu - en butelj Bourgogne Passetoutgrains, Louis Latour - enligt säljaren från 50-talet och från flaskans form och innehållets beteende, så torde det stämma någorlunda.
I alla fall, len, mogen, rasig och fint torr, speciellt till grillade kycklingfiléer med svampsås.

Visa bifogad bild 1893
Du menar inte...
På fullt allvar?
Denna förmodade zombie LEVER alltså?

Svamp?
 
Toppen