Idag är det Barolo afton från fontanafredda (3 olika), serveras till färsk tagliatelle och den härliga stora lövbiffgryta med champinjoner och diverse kryddor som min donna har blivit expert på.
1: 2009 Barolo Serralunga d'Alba (2,5 av 5)
Vi börjar ungt såklart, och nja denna tråkmåns levererar sisådär, man märker att den är lite för svag vid uppkorking på doft och smak vid första testet, efter lite luft händer det lite, så in i dekantering karaffen för att kick-starta igång eländet, efter rejält med luft och tid så blir det inte så mycket bättre (slösar inte hela kvällen på denna här), man finner en lite bättre doft, men fortfarande upplevs det svagt. Kryddan är vek, frukten är vek, eftersmaken kort, knappast fyllig, men sträv och lagom med tanniner. Det är även en liten beska som förstör det mesta av det man finner. Nej det var ett dåligt köp, andra gången jag provar 2009:an, andra årgångar är kanske bättre (ej testat). 14%.
2: 1996 Barolo Vigna La Rosa (3,5 av 5)
Mogen frukt, tycker den gott kan korkas upp nu, bra kork har den och mindre aktiva tanniner bör man få av lagring. Man möts av en fin doft som bjuder en på lite dans vid uppkorkning, behöver inte så mycket luft för att komma till sin rätt. 13,5% och bjuder på god lagrad Barolo, finns harmoni bland frukterna, kryddan och tanniner, även lite kuse finner man i flaskan, hyfsat fyllig och lagom sträv gillar denna skarpt. Svart peppar, körsbär, lite brända toner och fat, men det finns ett men, tycker det är lite för kort eftersmak och det mysiga som finns försvinner allt för fort, men visst är det en riktigt god Barolo!
3: 1982 Barolo Riserva (4 av 5)
Kvällens stjärna, och moget ruggigt moget vin, tanniner finns kvar och det behövs luft i mängder för att lugna ner det kaos till innehåll man stöter på. Att man har tålamod är viktigt annars missar man hela upplevelsen (obs mycket fällning), fått stå och den blev dubbeldekanterad riktigt länge, några få små slattar i stort glas skyndar på om man är ivrig, russin i både doft och smak möts man av, så lite port varning som drar ner behöver nog inte lagras så mycket mer dock var korken utmärkt fortfarande så det går att lagra längre, frågan är vad det kommer bli då? När allt kommer till sin ro får man en Barolo med mycket karaktär överlag, russin, piptobak, körsbär, lite läder och plommon finner man, eftersmaken är hyfsat lång, trevligt riktigt trevligt. 13,5%, sparat lite som skall stå lite längre och testa.
Visa bifogad bild 1894
Om man är intresserad av det övriga sortimentet fontanafredda har titta här, ett tips dock är att hitta en prisvärd leverantör än denna. SB har faktiskt bra pris på dessa tre ovan nämnda, det kan man inte tro!
http://shop.eataly.it/produttori/fontanafredda?p=2