Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
Precis som Bambi så provar även jag isen med små stapplande steg. Jag dricker alltså lite Champagne ikväll. En dryck jag sällan köper av kostnadsmässiga skäl. Befinner man sig i Vegas så känns det dock rätt att åtminstone dricka ett bubbel...

Visa bifogad bild 1910

NV Veuve Clicquat Ponsardin Champagne Brut
Bokna äpplen, citrus, järn och hasselnöt möter näsan direkt. En frisk början med viss mognad (?). Redan efter ett par sippar dyker lite angenäma drag av varm filt upp tillsammans med drag av blöt hund och rågbröd. Ganska komplext och klart över förväntan. I munnen känns det inte riktigt lika bra. Aningen trött syra (saknar krisp) och något låg intensitet. Saknar lite umph och jävlar anamma.

Riktigt gott, inget snack om saken. Fina aromer, trevlig karaktär men lite för vekt. Högre syra och mer stramhet hade gett högre poäng. (87p)

Kan man tyda ålder med hjälp av denna så får ni gärna hjälpa mig?

Visa bifogad bild 1911
Ingen aning om det ens går att tyda deras korkar men generellt så brukar inte korken svälla upp så mycket på en äldre flaska så jag skulle gissa att den kanske legat något år eller två. Kanske till och med legat lite varmare förvarat ett tag?
 

Livermore

Medlem
Efter att ha läst lite om Launois här på forumet tänkte jag att jag skulle se vad allt väsen var om :cool: Drack därför deras 2008 Launois Blanc de Blancs i lördags.

Doften var elegant med antydan av päron, vanilj och choklad. Den kraftigaste doften jag kände var dock mineral.
Torr och frisk smak med inslag av mineral, päron och choklad. Även en viss eftersmak av kanel.

En god champagne och vid 300 kr är den mer eller mindre ett fynd, i alla fall med champagnes mått mätt. Kanske lite för kraftig mineralsmak men inget som störde. Chokladen kom efter några timmar. Efter att ha druckit denna har jag kommit fram till att jag ska dricka fler årgångschampagner och färre årgångslösa :cigarr:
 

Larseman

Medlem
Efter att ha läst lite om Launois här på forumet tänkte jag att jag skulle se vad allt väsen var om :cool: Drack därför deras 2008 Launois Blanc de Blancs i lördags.

Doften var elegant med antydan av päron, vanilj och choklad. Den kraftigaste doften jag kände var dock mineral.
Torr och frisk smak med inslag av mineral, päron och choklad. Även en viss eftersmak av kanel.

En god champagne och vid 300 kr är den mer eller mindre ett fynd, i alla fall med champagnes mått mätt. Kanske lite för kraftig mineralsmak men inget som störde. Chokladen kom efter några timmar. Efter att ha druckit denna har jag kommit fram till att jag ska dricka fler årgångschampagner och färre årgångslösa :cigarr:
Kul att läsa! Jag var precis iväg och köpte några flaskor på Regeringsgatan. Tänkte nog låta dom ligga något år men man vet ju aldrig med frugan :mad:
 

Bearman

a´lea iacta est iterum
Efter att ha läst lite om Launois här på forumet tänkte jag att jag skulle se vad allt väsen var om :cool: Drack därför deras 2008 Launois Blanc de Blancs i lördags.

Doften var elegant med antydan av päron, vanilj och choklad. Den kraftigaste doften jag kände var dock mineral.
Torr och frisk smak med inslag av mineral, päron och choklad. Även en viss eftersmak av kanel.

En god champagne och vid 300 kr är den mer eller mindre ett fynd, i alla fall med champagnes mått mätt. Kanske lite för kraftig mineralsmak men inget som störde. Chokladen kom efter några timmar. Efter att ha druckit denna har jag kommit fram till att jag ska dricka fler årgångschampagner och färre årgångslösa :cigarr:

Har också provat denna och jag tyckte också den levererade. Håller med att man skall dricka mer årgångschampagner, särskilt från de "bättre" åren. 2008 skall ju enligt "expertisen" vara bra år. 2008 kommer väl lanseras hos de flesta hus nu och de närmaste åren, så jag tänkte bunkra lite.. Jag har inte provat så många från 2008 då de flaskor jag har ligger i källaren för framtiden, men ett annat vin från årgången som jag provat och som också levererade är Legras & Haas Blanc de Blancs 2008 (nr 92029).
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Har också provat denna och jag tyckte också den levererade. Håller med att man skall dricka mer årgångschampagner, särskilt från de "bättre" åren. 2008 skall ju enligt "expertisen" vara bra år. 2008 kommer väl lanseras hos de flesta hus nu och de närmaste åren, så jag tänkte bunkra lite.. Jag har inte provat så många från 2008 då de flaskor jag har ligger i källaren för framtiden, men ett annat vin från årgången som jag provat och som också levererade är Legras & Haas Blanc de Blancs 2008 (nr 92029).
Diskuterade precis L&H -08 i några inlägg längre upp, den är slutsåld på SB och går inte att beställa men däremot lär den dyka upp hos Franska Vinlistan i höst om ryktena stämmer...
 

Livermore

Medlem
Har också provat denna och jag tyckte också den levererade. Håller med att man skall dricka mer årgångschampagner, särskilt från de "bättre" åren. 2008 skall ju enligt "expertisen" vara bra år. 2008 kommer väl lanseras hos de flesta hus nu och de närmaste åren, så jag tänkte bunkra lite.. Jag har inte provat så många från 2008 då de flaskor jag har ligger i källaren för framtiden, men ett annat vin från årgången som jag provat och som också levererade är Legras & Haas Blanc de Blancs 2008 (nr 92029).
Ja, bunkring av 2008 ska det förhoppningsvis bli. Eftersom jag är så ung och oerfaren blir det det första året som har bra potential enligt "experterna" som jag har möjlighet att köpa lite mer av när dessa släpps. :nagelbitare: :cigarr:
 

Per Stade

Lege artis
Självklart var också jag tvungen att prova. Har tidigare druckit 2002:an för en del år sedan men var väl inte så där helt begeistrad. 2008 Launois Blanc de Blancs lovar gott vid öppnandet, doft av bröd. Men smaken: citrus, citrus, citrus. Detta är en champagne, som varken StefanAkiko eller jag gillar.
Men då de som vet bättre än jag hyllar både Launois och årgången så föreslår jag att ni provar den igen om 6 år eller så.
Eller kanske 10år?

För att få något jämförelseobjekt så tog jag fram en Franck Bonville Grand Cru Millésime 2002 förra söndagen, också den en BdB.

14064.jpg

Jag köpte ett par lådor på rea för 239:- flaskan för 6-7 år sedan och var inte alls förtjust i den då. Men allt efter det att åren har gått så har antingen champagnen eller jag förändrats. Den har blivit bättre och bättre och hade nu uppnått en mognad med en smak av nougat och bra balans mellan sötman och syran. Drack den till söndagsmiddagen som var pasta med av näst yngste sonen lagad köttfärssås. Ni vet sån där köttfärssås, som de lagar i "Gudfadern", en sås med massor av förstklassiga råvaror som har stått på spisen och puttrat hela dagen. Sonen, som har lärt sig laga mat av sin mormor och sin mor, hade fått till allt perfekt, till och med den glutenfria pastan, något som är nästan omöjligt, som alla vet som har provat.
Söndagsmiddag.JPG
 

Attachments

  • Söndagsmiddag.JPG
    Söndagsmiddag.JPG
    74,7 KB · Visningar: 288

jocke

Medlem
Tack, verkar som distributören i England passade på att höja ordentligt. Tråkigt men men får köpa via andra källor. Kanske t.o.m Sverige blir billigare.

Fick du någon känsla av volymer, vissa andra producenter (exvis Taittinger) har ju producerat lägre volymer av sina prestigeviner 2002?
Churchill kommer att kosta 1285 kr på SB. Bara så ni vet, ni som vill veta :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Ni vet sån där köttfärssås, som de lagar i "Gudfadern", en sås med massor av förstklassiga råvaror som har stått på spisen och puttrat hela dagen. Sonen, som har lärt sig laga mat av sin mormor och sin mor, hade fått till allt perfekt, till och med den glutenfria pastan, något som är nästan omöjligt, som alla vet som har provat.
Visa bifogad bild 1917
Har sett ymnigare portioner och mer inspirerade uppläggningar.

Skämt åsido, så måste det ha varit ett alldeles underbart tillfälle. Gott i glaset, gott på tallriken och gött sällskap. Kan det bli bättre?
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Med inspiration av @Matlen s eskapader så valdes det en:
2008 L'Orage av Sheridan Vineyards 92p (Washington State, USA) som överlevererar bang för våra just över 300 pengar.

Voluminöst ymnig, plommonig, distinkt kritig doft som får nackhåren att resa på sig... Mynta och läder sitter som en smäck! ...och doftar nyduschat med parfymfri tvål...
I munnen är detta en fyllig upplevelse som associerar mig åt håll jag är alldeles för blyg för att uttala. Med sensuellt låga syror, en bredbasad tanninstruktur som smeker mer än dominerar och en förförisk frukt som pillemariskt vaknat upp från det oskuldsfulla till det ... ahum ... "mindre" oskuldsfulla.

Om ett vin kan ha en "husky voice" så är det detta vin. Det talar med en halvt viskande påtaglighet som inte går att undvika... Jag är såld! Tagen! Begeistrad! Förförd! Krita, gips och stendamm regerar bland all yppig, välsvarvad, förbjuden frukt. Ett vin avlat i Edens Lustgård, nej! I Babylons Hängande Trädgårdar...
Ett vin som dessutom kommer växa till sig. Knappast något jag vågar ta med på restaurang... Sååååå sexigt att man nästan tappar andan, börjar stamma, nyper sig i armen och undrar om inte Gudarna plötsligt både finns och dessutom blivit generösa...

10 flaskor syndiga njutningar väntar på oss här i Yokohama... Detta är en producent som uppenbarligen är mästare i förförelsens konst. Grrrr-raaah!
Vi är både kallade, utvalda och ... syndiga!
 
Last edited:

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
image.jpg


Nu ber jag om ursäkt åt alla håll, funderar på att bli katolik (så jag kan bikta mig) och hoppas att killen på bilden inte tar illa upp...
 

Mattias Schyberg

Administratör
Med inspiration av @Matlen s eskapader så valdes det en:
2008 L'Orage av Sheridan Vineyards 92p (Washington State, USA) som överlevererar bang för våra just över 300 pengar.

Voluminöst ymnig, plommonig, distinkt kritig doft som får nackhåren att resa på sig... Mynta och läder sitter som en smäck! ...och doftar nyduschat med parfymfri tvål...
I munnen är detta en fyllig upplevelse som associerar mig åt håll jag är alldeles för blyg för att uttala. Med sensuellt låga syror, en bredbasad tanninstruktur som smeker mer än dominerar och en förförisk frukt som pillemariskt vaknat upp från det oskuldsfulla till det ... ahum ... "mindre" oskuldsfulla.

Om ett vin kan ha en "husky voice" så är det detta vin. Det talar med en halvt viskande påtaglighet som inte går att undvika... Jag är såld! Tagen! Begeistrad! Förförd! Krita, gips och stendamm regerar bland all yppig, välsvarvad, förbjuden frukt. Ett vin avlat i Edens Lustgård, nej! I Babylons Hängande Trädgårdar...
Ett vin som dessutom kommer växa till sig. Knappast något jag vågar ta med på restaurang... Sååååå sexigt att man nästan tappar andan, börjar stamma, nyper sig i armen och undrar om inte Gudarna plötsligt både finns och dessutom blivit generösa...

10 flaskor syndiga njutningar väntar på oss här i Yokohama... Detta är en producent som uppenbarligen är mästare i förförelsens konst. Grrrr-raaah!
Vi är både kallade, utvalda och ... syndiga!
Yes, vill ha, speciellt om det smakar som du beskriver det. :)
 
Bättre att posta här än att länka till din blogg. :(

Yesterday, S and I went home to M, too take advantage of the summers last (?) warm day. We sat outside all night long, barbequed and shared the awesome bottles that M presented. Thanks!
All tasted double blind.


1997 Côte-Rôtie La Turque, Guigal
This bottle was opened by M the day before and half the bottle had been left with a cork inserted in the cellar. Unfortunately it has not faired well. Neither S or I found any tell tale Syrah signs.
The nose is deep and smooth with ripe black fruit, some dark chocolate and balsamic notes. We thought we were in Italy...
The taste is big and tight but not that expressive or without real character. Dark fruit, some oak and rusty tannins. I was thinking Aglianico.... I had thought that there shouldn't be a problem saving a Guigal La La wine from one day to the next, but alas. M said that it performed stunningly the day before.
No rating (tasted 2014/08)


2008 Saint Aubin 1er Cru Derriére Chez Edouard Haute Densité, Hubert Lamy
A long name on a glorious wine! This is a world class Chardonnay from the hands of Lamy. I tasted the 08 En Remilly last year that was great but this cuvee was even better.
The nose soars up from the glass with beautiful notes of just ripening peaches, cold butter, summer flowers and lots and lots of stone and minerals. Some cap gun smoke. Very intense and focused. This is really fine.
The taste is young, taut and complex with lovely creamy yellow fruit and a searing acidity with notes of butter cookies, yellow pears, flowers and sweet minerals. Very refined. The finish goes on and on. Again, world class!
96p (tasted 2014/08)



1989 Wachenheimer Gerümpel Riesling Auslese, Dr. Bürklin-Wolf
This looked an orange wine when poured, but when I put my nose in the glass it was obvious that it is a mature Riesling. Or a Chenin Blanc... It has aromas from both, the petroleum that indicates a mature Riesling, and the oilcloth and hay that indicates a mature Chenin Blanc. And when aromas of slate, band aid, bee wax and soap are tossed in, I am more confused. But it is good all the same! A very fine maturity.
The taste is mature, pure and lovely with a fine dried up sweetness and notes of dried apricots, honey, band aid, dried flowers and a ever so tiny touch of botrytis. It starts of semi sweet when it hits the tongue and ends, almost, bone dry. Very, very good. But I guess it is downhill from here for this one.
92p (tasted 2014/08)

1996 Vigna d´Alceo, Castello dei Rampolla
This is the debut vintage of Vigna d´Alceo. I attended a vertical tasting of this cuvée some years ago and the 99 and 01 was, and probably still is, really great wines. The debut vintage is not. It is good, but my impression is that they tried to hard the first time. The nose is still on the young side with notes of ripe black cherries, liquorice, rosehips and spruce shoots. Somewhat dusty. It feels like a lot of vin de presse have been added. It has a restrained character to it.
The taste is semi mature with notes of cherry pips, dark chocolate with at least 90% cocoa, gravel and dried rosemary. A medium long, dusty finish with lots of unrelieved tannins. Some bitterness in the finish. Good fruit but it is hidden behind the rather four square structure. With the bloody meat from the barbeque it worked great, but not for drinking on its own.
85p (tasted 2014/08)


1996 Pahlmeyer
This beauty consists of 73% Cabernet Sauvignon an the rest is Petit Verdot, Merlot, Cabernet Franc and Malbec. The nose is deep, barely mature and decadent with notes of sweet black cherries, violets, graphite, expensive tobacco and sweet herbs. It has a wonderful sweetness to the fruit without being heavy handed or too big. Even elegant. This is goood!
The taste is a big mouthful of ripe Cabernet with gorgeous notes of black cherries, black currants, leather, tobacco, sandalwood and some autumn leaves. A long, long, finely tuned finish. This is just entering its plateau of maturity. A treat to drink.
94p (tasted 2014/08)


1996 Penfolds Bin 707
This was instantly pegged as an Australian wine by S and me. Even a blind hen finds a grain from time to time...:)
The nose is marked by the 15 months it has spent in American oak, with sweet notes of cassis liquor, blackberries, meat, eucalyptus, green pepper and sweet tobacco. Deep, dark and broading. And very, very good. Not overpowering in its exuberant style.
The taste is big and steady with a lots of intensity and notes of sweet black currants, iodine, liquorice, dark chocolate, meat stock and mint. The finish is long, warm and satisfying. Very fine.
92p (tasted 2014/08)

1982 Barolo Bric dël Fiasc, Paolo Scavino
This bottle have been stuck, to our joy, in some sort of time warp. We were not even close guessing the vintage. This behaves at least 15 years younger than what the label says. I have tried the 82 Bric dël Fiasc one time before, and then it was close to perfect. And behaved accordingly to its age.
This one sports a deep, fresh, pure nose with notes of red cherries, a mushroom forest on a perfect autumn day, bay leaves, rosehips and some tarry aromas. Just gorgeous. And young...
The taste is tight, focused and very, very fine with notes of dried strawberries, dried mushrooms, hard cherry candy, rosehips and gravel. The finish goes on for minutes and there are lots of unresolved tannins. Very pure and refined. This still needs 10 years to reach the maturity level of the one tasted two years ago. Great stuff!
95p (tasted 2014/08)


1989 Château d´Yquem
I drink Yquem to seldom! But when I do I love it! And this time was no exception. The nose is deep, powerful and multi layered with notes of dried apricots, mushroom cream, almond paste, a whiff of detergent and ripe pears. Not that much botrytis. Very, very deep. This is fine. Has started to mature but have many, many years ahead of it.
The taste is silky smooth and expressive with gorgeous notes of dried pine apple, saffron, chalk, milk chocolate and overripe pears. The finish goes on forever as it seems. Stunning! Would love to drink this with 10 years intervals over the next 50 years. Any sponsors? :)
95p (tasted 2014/08)
 
Toppen