Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Larseman

Medlem
Frugan har vinstopp idag o_O så jag fick ta något billigt och gärna något hon inte gillar så mycket.
Jag hittade en 2011 Delas Frères Côtes du Rhône Saint-Esprit, köpt på SB för ett år sedan till det facila priset av 88kr.
Doft av mörka bär (blåbär, björnbär) och rök, vitpeppar och oregano (?). Ganska trevlig doft faktiskt, lovar en hel del. I munnen märks det dock att det är ett lite enklare vin, inte särskilt fylligt, ganska kort, men också lite stramt med hyfsade syror. Öppnades ganska nyss och är fortfarande källarsvalt, får se om och hur det utvecklas under kvällen.
 

Oskar Bladh

Medlem
Jag håller med dig! :)

Det finns absolut många bra champagner från 99 också, men jag tycker inte alls att årgången lever upp till den relativa hype som jag upplevde fanns när vinerna började komma ut på marknaden! 98 är tveklöst en fyra på min betygsskala (1-5), medan 99 är en tvåa.
Bara det att Krug ställer in Clos du Mesnil från detta år säger väl en hel del?
 

MartinE

Medlem
2 av 5 känns lite snålt;)
OK då... 2+! ;)
Vilka 98or är det som du tycker levererar, vilka 99or underpresterar?
Vi har ju ovan nämnda Winston, där 99:an är den "sämsta" - dock fortfarande fantastisk - årgången jag druckit. Samma sak med B-S Cuvée Nicolas François Bilecart och Dom Pérignon! Detta är ju prestigeviner som genomgående levererar på en mycket hög lägstanivå, men där nämnda lägstanivå just verkar inträffa med 99:an. För övrigt finns det många andra fantastiska 98or, som exempelvis Comtes de Champagne, B-S Cuvée Elisabeth Salmon och Henriot Cuvée des Enchanteleurs. Men den enda riktigt fantastiska 99:an som jag druckit är Cristal!

Se även http://champagne-bloggen.blogspot.se/search/label/1998 resp http://champagne-bloggen.blogspot.se/search/label/1999 för mina tankar kring några champagner från respektive årgång!
 

MartinE

Medlem
Bara det att Krug ställer in Clos du Mesnil från detta år säger väl en hel del?
Nu har man i o f s råd att vara kräsen på Krug, men att de skippade den "vanliga" 99:an säger ännu mer. Samtidigt ska man vara försiktig med att dra allt för stora slutsatser baserat på det. Salon exempelvis skippade 98:an, men släppte både 97 och 99!
 

Daniel B

IT- & dryckesnörd
Tekniskt ansvarig
Kort rapport från i onsdags..

2001 Michel Gonet Champagne Blanc de Blancs Grand Cru Millésimé
Oväntad överaskning att den var så bra som den var! Riktigt mogen, utbredd över en bred smakpalett med inslag av russin, aprikoser, nougat och en hel del nötter! Pigg till en början men efter en stund i glaset gjorde den sig påmind om att det var läge att dricka den nu! Glad och tacksam över flaskorna som @ChristianB plockade med hem från turen till champagne, och glad över att få testa en odlare jag varken hört talas om eller testat tidigare! Jag har en till -01:a som kommer drickas så snart nästa tillfälle dyker upp. De lite yngre flaskorna inklusive deras fatlagrade Fût de Chêne får ligga kvar lite till i källaren!

I övrigt har det blivit tråkigt lite vin den senaste tiden, både intag- och inköpsmässigt.. Jag har dock druckit en hel del lyxöl, men det hamnar på ett annat forum! =))
 

ChristianB

DipWSET
Kort rapport från i onsdags..

2001 Michel Gonet Champagne Blanc de Blancs Grand Cru Millésimé
Oväntad överaskning att den var så bra som den var! Riktigt mogen, utbredd över en bred smakpalett med inslag av russin, aprikoser, nougat och en hel del nötter! Pigg till en början men efter en stund i glaset gjorde den sig påmind om att det var läge att dricka den nu! Glad och tacksam över flaskorna som @ChristianB plockade med hem från turen till champagne, och glad över att få testa en odlare jag varken hört talas om eller testat tidigare! Jag har en till -01:a som kommer drickas så snart nästa tillfälle dyker upp. De lite yngre flaskorna inklusive deras fatlagrade Fût de Chêne får ligga kvar lite till i källaren!

I övrigt har det blivit tråkigt lite vin den senaste tiden, både intag- och inköpsmässigt.. Jag har dock druckit en hel del lyxöl, men det hamnar på ett annat forum! =))
Får instämma; riktigt trevlig champagne som har den där rätta knycken för att man ska dra på smilbanden. ;)

För lite vin för min del också, vilket jag har ersatt med desto mer träning på gym och i löpspåret; imorgon lördag hägrar något ur kylen/skafferiet dock! Vi får se om det blir vitt eller rött, eller båda! :D
 

Mattias Schyberg

Administratör
image.jpg


Besökte Barrique Restaurant & Wine Bar igår kväll. Åt lite halstrad pilgrimsmussla med selleripuré och murkelsås till förrätt. Denna svaldes ner med lite enkel 2012 A To Z Pinot Gris från Oregon. Funkade helt okej, men vinet kändes aningen för krispigt. En mer typisk PG med mer "svamp" hade säkerligen funkat bättre, eller allra helst något ekat. Enkelt, lättsamt och trevligt. Pilgrimsmusslorna är grymma, provat dem innan dessutom.

Kvällens stora behållning var dock huvudvinet: 2008 Terra de Verema Priorat Corelium. Detta vin stötte jag på under Sommelierernas dag i Göteborg för snart ett år sedan, där det rockade strumporna av mig. Har verkligen försökt få tag i detta men utan lycka. Blev därför som ett barn på julafton när jag plötsligt fick syn på det på menyn. 90% Carignan, resten Grenache. Frågan är dock om det är lika bra nu?

Vidöppen näsa med mörka körsbär, violer, torkade örter, lakritsrot, kaffesump och ceder. Rustikt och okomplicerat, inte helt olikt en modern (och onaturligt fyllig) Barolo eller Taurasi. Mycket tuffa syror med sanslöst bra längd och fina drag av mörk stenkross i eftersmaken. Visst känns alkoholen, men på ett bra och balanserat sätt. Ett kraftpaket. Väl kraftigt för att kombinera med huvudrätten
(crispy pork med palsternackspuré, lökmajonnäs och pommes alumettes), men denna kväll så var det vinet i fokus. Vatten funkar ju alltid som måltidsdryck om inte annat. Gott som satan, både jag och frugan gick upp i brygga! 92p

Ping @StefanAkiko : I bästa fall kan jag få tag i lite fler flaskor av detta via importören som jag kommer träffa imorgon. Det finns alltså hopp om att jag kan få med något till Japan. Du skulle garanterat älska detta. ;)
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Visa bifogad bild 2532

Besökte Barrique Restaurant & Wine Bar igår kväll. Åt lite
halstrad pilgrimsmussla med selleripuré och murkelsås till förrätt. Denna svaldes ner med lite enkel 2012 A To Z Pinot Gris från Oregon. Funkade helt okej, men vinet kändes aningen för krispigt. En mer typisk PG med mer "svamp" hade säkerligen funkat bättre, eller allra helst något ekat.

Kvällens stora behållning var dock huvudvinet: 2008 Terra de Verema Priorat Corelium. Detta vin stötte jag på under Sommelierernas dag i Göteborg för snart ett år sedan, där det rockade strumporna av mig. Har verkligen försökt få tag i detta men utan lycka. Blev därför som ett barn på julafton när jag plötsligt fick syn på det på menyn. 100% Carignan! Frågan är dock om det är lika bra nu?

Vidöppen näsa med mörka körsbär, violer, torkade örter, lakritsrot, kaffesump och ceder. Rustikt och okomplicerat, inte helt olikt en modern (och onaturligt fyllig) Barolo eller Taurasi. Mycket tuffa syror med sanslöst bra längd. Visst känns alkoholen, men på ett bra och balanserat sätt. Ett kraftpaket. Väl kraftigt för att kombinera med
crispy pork med palsternackspuré, lökmajonnäs och pommes alumettes, men denna kväll så var det vinet i fokus. Vatten funkar ju alltid som måltidsdryck om inte annat. 92p

Ping @StefanAkiko : I bästa fall kan jag få tag i lite fler flaskor av detta via importören som jag kommer träffa imorgon. Det finns alltså hopp om att jag kan få med något till Japan. Du skulle garanterat älska detta. ;)
Vem importerar?
 

Mattias Schyberg

Administratör
Blir en del vin idag så får se hur formen är i morgon. Men låter intressant, vad är det för upplägg?
Vet inte riktigt. Det kommer vara en del importörer på plats och kostnaden är 200 spänn för att testa runt en del viner. Kommer gå dit för att se vad det är, och för att se om jag kan komma över lite Corelium. ;)
 

Magikern

Medlem
Elio Altare Barolo-2010

Nöjde mig med det enklare vinet när Arborinan tog slut. Efter över 7 timmars dekantering känns vinet fortfarande som en besvikelse. Frukten finns där och även en del tanniner och fat men tråkigt och intetsägande är det onekligen. :(

Att säga att vinet redan idag verkar betydligt tröttare än t.ex. Vajras Bricco Delle Viole 2007 är ingen överdrift.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Elio Altare Barolo-2010

Nöjde mig med det enklare vinet när Arborinan tog slut. Efter över 7 timmars dekantering känns vinet fortfarande som en besvikelse. Frukten finns där och även en del tanniner och fat men tråkigt och intetsägande är det onekligen. :(

Att säga att vinet redan idag verkar betydligt tröttare än t.ex. Vajras Bricco Delle Viole 2007 är ingen överdrift.
Tråkigt att det inte verkar leverera. :(
 

Vino fino

Medlem
Idag dricker vi Sancerre Les Baronnes 2013 från Henri Bourgeois. SB:s standardsortiment.

Ibland får jag klimakterieattacker med intensiv saknad av vissa maträtter från mitt förflutna. Så jag beställde ett par bläckfiskar och gjorde den galiciska fruns bläckfisk, en spansk klassiker. När det kommer till vin så hävdar galicierna med bestämdhet att deras Albariño är den givna följeslagaren till pulpo a la gallega. Deras släktingar, den stora del av det argentiska folket som härstammar från galiciska utvandrare, hävdar lika bestämt att Sauvignon Blanc är den rätta kompanjonen. Och jag är böjd att hålla med. Men därom tvista de lärde.

IMG_6857.JPG
IMG_6862.JPG
IMG_6866.JPG


Smaknoter: Ungdomligt outvecklad, med krusbärsblad och tropisk gul frukt, lite mineralrök. Mindre stram än jag hade väntat mig. Medelfyllig, med mogen passionsfrukt och mango, bra syra. Fint slut, inget som stör, bra sammansatt. Kanske hade jag velat ha en ytterligare högre växel med syra och mineraler, men det är överkurs. 88p
 

Mattias Schyberg

Administratör
Idag dricker vi Sancerre Les Baronnes 2013 från Henri Bourgeois. SB:s standardsortiment.

Ibland får jag klimakterieattacker med intensiv saknad av vissa maträtter från mitt förflutna. Så jag beställde ett par bläckfiskar och gjorde den galiciska fruns bläckfisk, en spansk klassiker. När det kommer till vin så hävdar galicierna med bestämdhet att deras Albariño är den givna följeslagaren till pulpo a la gallega. Deras släktingar, den stora del av det argentiska folket som härstammar från galiciska utvandrare, hävdar lika bestämt att Sauvignon Blanc är den rätta kompanjonen. Och jag är böjd att hålla med. Men därom tvista de lärde.

Visa bifogad bild 2534 Visa bifogad bild 2535 Visa bifogad bild 2536

Smaknoter: Ungdomligt outvecklad, med krusbärsblad och tropisk gul frukt, lite mineralrök. Mindre stram än jag hade väntat mig. Medelfyllig, med mogen passionsfrukt och mango, bra syra. Fint slut, inget som stör, bra sammansatt. Kanske hade jag velat ha en ytterligare högre växel med syra och mineraler, men det är överkurs. 88p
Ser läskigt ut med bläckfisk. Det smakar säkerligen bättre än det ser ut. :usch:
 
Toppen