Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Sörplarn

Medlem
Har inte testat Dinner 22 ännu. Verkar som att vinpriserna är helt okej. Tack för tipset!

Hänger gärna på annars igen, trevligt och prisvärt, så kan vi ta med våra fruar så vi kan leka "vin-snobbar" och dom snacka skit om oss.

Förutom vin gör dom lätt GBGs, bästa Mojito!
 

Sörplarn

Medlem
Fantastiskt kul att se någon fråga efter Chablis i specifika ord. :) Jag har en känsla av att det enda som verkligen dricks i Sverige är Petit Chablis, vilket är tragiskt tråkigt i jämförelse med en bra 1er Cru!

Dåligt sällskap, iofs seglar jag mycket med icke franska besättningar, men är det så är det illa... :(
 

ChristianB

DipWSET
Dåligt sällskap, iofs seglar jag mycket med icke franska besättningar, men är det så är det illa... :(
Man kan ju inte alltid få allt jämt, men jag som jobbar på SB ser ju rätt mycket av Chablis med prefixet "Petit". :p Oavsett vilket tycker jag att det är roligt att se!
 
Drack den Dom Pérignon 2004 som jag inhandlade igår med några vänner.

Fortfarande ungt, och bör kunna vänta med att drickas ganska i många år än, men det är ganska självklart.
Väldigt elegant och finstämt. Nu dracks det inte blint, men jag tycker definitivt att stilen går igen väl från tidigare DP. Det går definitivt inte direkt på kraft, utan finner sin egen niche, tycker jag att man kan säga.
Beroende på vilken stil av champagne man föredrar så är jag rätt säker på att man kan tycka både bättre eller sämre än den Cuvée Sir Winston Churchill 2000 som jag hade med på provningen i torsdags. Själv tenderar jag nog att värdera dem som jämbördiga, totalt sett.
Skulle jag sätta poäng så skulle det bli 93 eller 94, och det lutar åt 94.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Lugn kväll hemma igår med frugan. Brassade lite mat, smuttade på lite vin. Öppnade min nyinköpta flaska 2010 Casa Castillo (Julia Roche E Hijos) Jumilla Las Gravas (99440).

Nyanserad mörkröd frukt, köttsaft, mörk choklad, olivpesto, svartavinbärsblad, rök, kryddor och salmiak. Klart animaliskt och varmfruktigt, men inte utan friskhet och syra. Fylligt och välbalanserat men aningen kort och finstämt i munnen.

Ett gott vin, men jag blev ändå aningen besviken. Kändes lite för enkelt för sin prisklass på 249kr. Saknade lite struktur och intensitet. I jämförelse med 2011 La Bastide Blanche (liknande stil, samma huvuddruva), så höll det liknande klass, men detta för ett väsentligt högre pris. 88p (2011 La Bastide Blanche 89p)

image.jpg
 

mnor

Medlem
I fredags blev det 2010 Trapiche Malbec Finca Ambrosia igen. Denna gången hann jag dekantera vinet i några timmar innan servering och jag serverade vinet lite varmare än senast (runt 20 grader). Jag tyckte att vinet höjde sig ytterligare ett snäpp jämfört med förra gången, så att låta resterande flaskor ligga till sig något vore nog bra om jag nu har tålamodet.

Igår blev det till alla forummedlemmars jubel ytterliggare en amarone:

2005 Zenato Amarone della Valpolicella Classico
20141025_173052.jpg

Doft av söt mörk frukt, söt laktrits, katrinplommon och etanol
Smak av fikon, plommon, chocklad och russin

Jag brukar tycka om amarone, men den tydligt söta fikon och russinsmaken är något som jag inte uppskattar i vinet. Min bättre hälft uppskattade vinet, så jag kommer se till hon får dricka övriga flaskor. Kommer även se till att detta vin bjuds bort när vi har gäster hemma på middag (som uppskattar amarone, vilket i och för sig de flesta av våra gäster gör) och jag nödvändigtvis inte behöver dricka det.
 

Magnus L

urydhtfilgukj
Blev lite blandat smått och gott igår på en liten, sista-sekunden-planerad BYOB.
20141025_223959.jpg


En väldigt trevlig och prisvärd Italienare med lite ålder. 2004 Riparbella Sciamagna.
2004 är ett år som nästan alltid levererar riktigt bra viner i Italien. Ganska typisk supertoskana i näsan med lite ceder/blyertspenna, mycket svarta vinbär och en hel del körsbär. Väldigt trevlig och vital doft, inte superkomplex men trevlig. Moget och runt i smaken med en ganska inställssam fruktighet, men utan att bli tungt. Lätt strävhet och ganska fylligt. För 170kr gränsar det till ett riktigt fynd!

Två mycket goda och typiska CdP:er från samma producent. 2010 Domaine du Grand Tinel Châteauneuf-du-Pape & 2006 Domaine du Grand Tinel Châteauneuf-du-Pape Cuvée Heres. Där jag gillade deras enklare lite bättre, den hade också ett tydligt inslag av Syrah-kryddighet. Heres är 100% Grenache och betydligt köttigare och fruktigare i näsan. Väldigt trevlig mogen smak å andra sidan.

Kvällens höjdpunkt och samtidigt det överlägset sämsta vinet var 2012 Heitz Cellar Grignolino. Druvan Grignolino förknippar jag med väldigt strama och sträva viner från norra Italien. Har dock inte druckit så många, men det amerikanska försöket doftade, och smakade (!) som en Gewürsztraminer. Obehagligt parfumerad doft av blommor, tantparfym, lavendel, humle och en lätt stallig ton av kiss. Så långt ändå helt okej. Men i munnen är vinet inte mycker mer än saft. Intensiteten är väl ok, men låg syra, mjukt, lätt och rejält sötfruktigt. Hade svårt att svälja vinet. Får flashbacks till Ruché, men det vinet hade iallafall struktur! Bläh! Otroligt roligt att få prova dock!

Fick återhämta oss med en riktigt bra röd Bourgogne, och det är dom lite mindre kända delarna som fortsätter att leverera! 2005 Domaine Sylvain Pataille Marsannay. Doften är ganska bärig med tydliga jordgubbar, körsbär, lingon och hallon. Lätt stallighet, lite fat och lite kryddighet. Rund, fruktig, bra syra och fin längd. Attans gott!
 

Mattias Schyberg

Administratör
Blev lite blandat smått och gott igår på en liten, sista-sekunden-planerad BYOB.
Visa bifogad bild 2541

En väldigt trevlig och prisvärd Italienare med lite ålder. 2004 Riparbella Sciamagna.
2004 är ett år som nästan alltid levererar riktigt bra viner i Italien. Ganska typisk supertoskana i näsan med lite ceder/blyertspenna, mycket svarta vinbär och en hel del körsbär. Väldigt trevlig och vital doft, inte superkomplex men trevlig. Moget och runt i smaken med en ganska inställssam fruktighet, men utan att bli tungt. Lätt strävhet och ganska fylligt. För 170kr gränsar det till ett riktigt fynd!

Två mycket goda och typiska CdP:er från samma producent. 2010 Domaine du Grand Tinel Châteauneuf-du-Pape & 2006 Domaine du Grand Tinel Châteauneuf-du-Pape Cuvée Heres. Där jag gillade deras enklare lite bättre, den hade också ett tydligt inslag av Syrah-kryddighet. Heres är 100% Grenache och betydligt köttigare och fruktigare i näsan. Väldigt trevlig mogen smak å andra sidan.

Kvällens höjdpunkt och samtidigt det överlägset sämsta vinet var 2012 Heitz Cellar Grignolino. Druvan Grignolino förknippar jag med väldigt strama och sträva viner från norra Italien. Har dock inte druckit så många, men det amerikanska försöket doftade, och smakade (!) som en Gewürsztraminer. Obehagligt parfumerad doft av blommor, tantparfym, lavendel, humle och en lätt stallig ton av kiss. Så långt ändå helt okej. Men i munnen är vinet inte mycker mer än saft. Intensiteten är väl ok, men låg syra, mjukt, lätt och rejält sötfruktigt. Hade svårt att svälja vinet. Får flashbacks till Ruché, men det vinet hade iallafall struktur! Bläh! Otroligt roligt att få prova dock!

Fick återhämta oss med en riktigt bra röd Bourgogne, och det är dom lite mindre kända delarna som fortsätter att leverera! 2005 Domaine Sylvain Pataille Marsannay. Doften är ganska bärig med tydliga jordgubbar, körsbär, lingon och hallon. Lätt stallighet, lite fat och lite kryddighet. Rund, fruktig, bra syra och fin längd. Attans gott!
Kul. BYOB utan mig. :eek:

Skämt åsido, det verkar ha varit en supertrevlig kväll! :)
 

jocke

Medlem
Veckans champagner :)
Bonnaire 2004. Bonnaire är en liten favvo och 04 gör ingen missnöjd. Doften är åt limehållet, mineral, lite jäst. Smaken är smörig och elegant. Ett antal år kvar innan den är på sin absoluta topp
Pierre Peters Cuvée de Réserve. Doften var ett strå vassare än smaken. Doft av nougat och choklad med en liten släng av citrus. Jäkligt trevlig doft. Smaken var dock inte på samma nivå. Det var som att äta en hel limpa. Otroligt brödig. Njaa var ingen hit. Om 5 år kanske :)
Comtes 1997. Här var det tvärtom, doften gick man inte igång på, väldigt neutral med en släng av nött och jord. Smaken var smörig, jordig och lite nötig. Upplever att äldre (dock är denna bara 17 år men ändå) champagner blir bättre när de går lite mer åt det varma hållet och Comtes 97 var inget undantag. Stor skillnad när den är "normal" kall och när den börjar bli lite "varmare". Comtes 97 var bra men om man jämför vad Comtes kan vara så ligger den en bra bit efter. Helt enkel en svag Comtes men trevlig ändå :). Min grabb som är född 97 fick givetvis smaka hans födelseårschampagne. Har minst en till av 97:an så den får han när han blir lite äldre. Tyvärr tror jag att den inte kommer vara på sin topp då, för det är den nog redan nu.
Nästa vecka blir det grymma champagner, eller vad säger du Magnum :)
Bonnaire, Comtes, PP.jpg
 

magnum

Epernay, Frankrike
Veckans champagner :)
Bonnaire 2004. Bonnaire är en liten favvo och 04 gör ingen missnöjd. Doften är åt limehållet, mineral, lite jäst. Smaken är smörig och elegant. Ett antal år kvar innan den är på sin absoluta topp
Pierre Peters Cuvée de Réserve. Doften var ett strå vassare än smaken. Doft av nougat och choklad med en liten släng av citrus. Jäkligt trevlig doft. Smaken var dock inte på samma nivå. Det var som att äta en hel limpa. Otroligt brödig. Njaa var ingen hit. Om 5 år kanske :)
Comtes 1997. Här var det tvärtom, doften gick man inte igång på, väldigt neutral med en släng av nött och jord. Smaken var smörig, jordig och lite nötig. Upplever att äldre (dock är denna bara 17 år men ändå) champagner blir bättre när de går lite mer åt det varma hållet och Comtes 97 var inget undantag. Stor skillnad när den är "normal" kall och när den börjar bli lite "varmare". Comtes 97 var bra men om man jämför vad Comtes kan vara så ligger den en bra bit efter. Helt enkel en svag Comtes men trevlig ändå :). Min grabb som är född 97 fick givetvis smaka hans födelseårschampagne. Har minst en till av 97:an så den får han när han blir lite äldre. Tyvärr tror jag att den inte kommer vara på sin topp då, för det är den nog redan nu.
Nästa vecka blir det grymma champagner, eller vad säger du Magnum :)
Visa bifogad bild 2542
Tycker detta såg trevligt ut..men det blir nog lite bättre nästa vecka!;)
Hade själv en bra champagnedag igår, började till lunch med Gaston Chiquet BdB AY, robust, frisk och lite delikatesser på Au 36 i Hautvillers. Visste sen tidigare att endast pappan i ägarfamiljen provat Selosse så vi hade med oss en V.O deg dec. 2013, stor succe;) Middag med ett par vänner från Stockholm och @vintomas bra mix av gammal vänskap och stor kunskap. Damien Hugot 2006 extra brut, tydlig utveckling med hög tydlig syra. Gosset Celebris 1995, fullt mogen, smakrik, apelsin, stänk av kaffe för en Gosset skulle den kanske haft lite mera kraft men oavsett en härlig Champagne. Lanson 1996 ung, mycket syra, utvecklades väl under hela kvällen bra storhus champagne från magisk år. Clos de Goisses 2004 i karaff ca en timme, snål outvecklad efter någon timme i glasen mera generös, behöver tid i källaren. Clos de Goisses 2000, vid servering stram, torr lite tunn med extrem grape i avslutet efter ca 20 min ett helt nytt vin, fyllig, mogen frukt med bra balans, påminde en del om CdG 2002 som vi drack på huset för en vecka sen. Avslutade med Selosse Rose deg. jun 2014, underbar flaska med mycket tydlig PN frukt från Ambonnay.
 

ChristianB

DipWSET
Det verkar som att den härliga champagnen flödar hos somliga. ;)

För min del, och familjen, blev det något av en slumpmässig studie i fatad Chardonnay:

3qQjXZT.jpg

Den här dracks utan något till; jag köpte den i somras och har hållit på den för något lämpligt tillfälle. @Thylith var inne på en Chablis och med den pigga, nästan kartiga gröna syran i vinet så förstår jag precis vad han menar. Allt eftersom vinet värmde upp så kom det fram mer toner av kryddig ek, lätt omogna gula plommon och en lätt mineralitet. Nå, knappast det bästa jag fått i GC-väg från Bourgogne men det gäller ju att få mer hela tiden. ;) Med +10 år på nacken så hade vinet säkerligen levererat mer av det jag söker!

Till middagen, bestående av grillad lax, kokt potatis och löjromsås, blev det först en Buena Vista Chardonnay från Carneros; här var det verkligen faten som satte prägel på vinet och även om frukten var generös i både doft och smak så fanns det en viss astringens som jag störde mig på. Jag är inte helt hundra på årgången men det bör ha varit 2012. Med några år på nacken bör de ekiga tanninerna runda av lite och släppa fram mer från druvorna, så kanske är det ett vin värt att köpa för framtida bruk...

Därefter blev det Neudorf Chardonnay från Nelson, Nya Zeeland. Mycket mer elegant än amerikanen, med tydliga toner av päron, tropisk frukt, citrusfrukt och en tydlig men inte för påtaglig fatkaraktär. Där den amerikanska flaskan var mer krämig och nästan lite aggressiv så var den nya zeeländska lättare i kroppen trots 14% ABV som hettade till lite lätt i munnen.

Som vanligt var det delade läger kring vilket vin som var bäst till maten och på egen hand; jag och vår mor var mer inne på att Neudorf levererade den där klassiska elegansen som är så trevlig, medan @Thylith och vår far hade tankarna på att Buena Vista var det mest lämpade till maten. Det här är verkligen en vattendelare som vi känner igen från förr, där exempelvis en Bourgogne stått mot en sydafrikansk fatad Chardonnay, och resultatet efter en "omröstning" var likadant då! :)
 

Gurto

Medlem
Nå, knappast det bästa jag fått i GC-väg från Bourgogne

Lite svalare omdöme än vad jag gav vinet :) Håller absolut med om att det finna många betydligt vassare G-C (tycker det levererar på nedre G-C-eller högre P-C-nivå - om man nu kan vara så generell) men håller det fortfarande som ett riktigt bra vin. Tycker också att årgången har en jäkligt bra tillgänglighet, även om det säkert blir bättre med åren. Bättre vit Bourgogne 08 och 10 skriker ofta "du drack mig för tidigt" medan 09 är betydligt mer öppet. Vinet saknar ju heller inte syra, som du också påpekade, så känns inte för varmt.

Nu blev det här nästan ett försvarstal för Girardin - det var inte tanken :) Ville mest bolla och jämföra upplevelsen.
 

Gurto

Medlem
Pinotkväll med Pfalz mot Bourgogne:

Friedrich Becker Family Pinot Noir 2012 (grodlår med svamprisotto)
Doftar röda färska bär - hallon och jordgubb, rabarber, örter, lite rostade/brända fat (verkar ofta hitta lite förkolnade toner i tyskt rödvin) och lite lösningsmedel/målarburk.
I munnen lätt med ljusa röda bär i fokus samt lite brända örtiga toner. Frisk syra. Relativt kort eftersmak.

Bra, gott och balanserat men lite väl okomplicerat och tunt. 86p

Gick bra till maten även om lite mer koncentration inte hade skadat.

Louis Jadot Chambolle-Musigny 2008 (ankbröst med purjo- och potatisrösti, haricot verts och apelsinsås)
Sötsirlig bärig doft av hallon och mognare jordgubb. Därtill lakrits, en del fat, parfymerat och lite rödblommigt.
Rödfruktigt med lingonaktig frisk syra i munnen. Ganska lätt men bra koncentration med elegant och silkig textur. Fin balans mellan frukt och ganska diskret fatbehandling. Relativt lång eftersmak.

Mycket mer intressant och levande! Bra komplexitet, koncentration och elegans i en lättare kropp. Levde upp till förväntningarna för en C-M på bynivå. 88p+

Gick riktigt bra med maten.
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Nå, knappast det bästa jag fått i GC-väg från Bourgogne
Å andra sidan är väl också Vincent Girardins Corton-Charlemagne något av den billiga... f'låt minst dyra vita GC man hittar i svensk distribution? :) Och detta trots att de nog spenderar lite mer pengar på nya ekfat än vad som vore optimalt...
 

vintomas

Numera lågaktiv bloggare
Tycker detta såg trevligt ut..men det blir nog lite bättre nästa vecka!;)
Hade själv en bra champagnedag igår, började till lunch med Gaston Chiquet BdB AY, robust, frisk och lite delikatesser på Au 36 i Hautvillers. Visste sen tidigare att endast pappan i ägarfamiljen provat Selosse så vi hade med oss en V.O deg dec. 2013, stor succe;) Middag med ett par vänner från Stockholm och @vintomas bra mix av gammal vänskap och stor kunskap. Damien Hugot 2006 extra brut, tydlig utveckling med hög tydlig syra. Gosset Celebris 1995, fullt mogen, smakrik, apelsin, stänk av kaffe för en Gosset skulle den kanske haft lite mera kraft men oavsett en härlig Champagne. Lanson 1996 ung, mycket syra, utvecklades väl under hela kvällen bra storhus champagne från magisk år. Clos de Goisses 2004 i karaff ca en timme, snål outvecklad efter någon timme i glasen mera generös, behöver tid i källaren. Clos de Goisses 2000, vid servering stram, torr lite tunn med extrem grape i avslutet efter ca 20 min ett helt nytt vin, fyllig, mogen frukt med bra balans, påminde en del om CdG 2002 som vi drack på huset för en vecka sen. Avslutade med Selosse Rose deg. jun 2014, underbar flaska med mycket tydlig PN frukt från Ambonnay.
Fantastisk trevlig middag! Bra att vi håller tyst om den där Selosse V.O. som stått öppen ett tag och som jag trodde innehöll Pinot Noir och där jag överhuvudtaget inte kom att tänka på Selosse, eftersom jag inte hittade några typiska ox-toner eller blanc de blancs-syran... :confused:
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Chateau Bouscassé, Madiran, 2007 (ryggbiff med potatisgratäng, haricot verts och old school balsamicoreduktion)
Doftar mörka körsbär, mogna jordgubbar, cassis, mentol, läder, torkade örter, balsamiskt/volatilt (på det bra sättet)
Smakmässigt medelfylligt, mörkfruktigt, frukten mer mogen men ändå vital. En del tanniner kvar. Medelhög syra.

Har följt det här vinet ett par år. Detta var bästa flaskan. Inte moget men definitivt öppet, i början på sin bästa drickfas skulle jag uppskatta. De fatiga/jordiga och murriga dragen är inte alls lika märkbara som tidigare utan väldigt tillgängligt, balanserat och riktigt gott. 88p

Satt fint till maten.

@StefanAkiko din flaska måste ha varit off (som jag förstod att du också trodde) för jag känner inte alls igen mig i de otrevliga drag du beskriver.
@Mats var med och drack samma flaska. Vi har druckit 2007:an flera ggr och jag har en drös kvar som jag ser fram mot. Det underliga var att vinet ju inte smakade off, korkat, oxiderat, kokt eller av nyckelpigelarver. Det var bara "misslyckat". Nästa blir förhoppningsvis bättre!
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Visa bifogad bild 2532

Besökte Barrique Restaurant & Wine Bar igår kväll. Åt lite halstrad pilgrimsmussla med selleripuré och murkelsås till förrätt. Denna svaldes ner med lite enkel 2012 A To Z Pinot Gris från Oregon. Funkade helt okej, men vinet kändes aningen för krispigt. En mer typisk PG med mer "svamp" hade säkerligen funkat bättre, eller allra helst något ekat. Enkelt, lättsamt och trevligt. Pilgrimsmusslorna är grymma, provat dem innan dessutom.

Kvällens stora behållning var dock huvudvinet: 2008 Terra de Verema Priorat Corelium. Detta vin stötte jag på under Sommelierernas dag i Göteborg för snart ett år sedan, där det rockade strumporna av mig. Har verkligen försökt få tag i detta men utan lycka. Blev därför som ett barn på julafton när jag plötsligt fick syn på det på menyn. 90% Carignan, resten Grenache. Frågan är dock om det är lika bra nu?

Vidöppen näsa med mörka körsbär, violer, torkade örter, lakritsrot, kaffesump och ceder. Rustikt och okomplicerat, inte helt olikt en modern (och onaturligt fyllig) Barolo eller Taurasi. Mycket tuffa syror med sanslöst bra längd och fina drag av mörk stenkross i eftersmaken. Visst känns alkoholen, men på ett bra och balanserat sätt. Ett kraftpaket. Väl kraftigt för att kombinera med huvudrätten
(crispy pork med palsternackspuré, lökmajonnäs och pommes alumettes), men denna kväll så var det vinet i fokus. Vatten funkar ju alltid som måltidsdryck om inte annat. Gott som satan, både jag och frugan gick upp i brygga! 92p

Ping @StefanAkiko : I bästa fall kan jag få tag i lite fler flaskor av detta via importören som jag kommer träffa imorgon. Det finns alltså hopp om att jag kan få med något till Japan. Du skulle garanterat älska detta. ;)
Verkar ju givet som ett av vinerna på det Tokyotiska Vinfernot!
Bra val, måste jag säga.

Själv funderar jag i följande banor:
Torrt vitt
Rött, obestämt ännu
Mogen röd Bdx
Sött och gott t efterrätt/ost
 
Toppen