Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Rexel

Medlem
Köpte en flaska 2010 Brunello val di suga för att prova om det kunde fungera som "vardags" brunello.
Härlig doft, mörk frukt, hallon, lite jordiga mineraler....lovande doft:)
Ganska tillgänglig redan nu med medium tanniner o syra och ok längd, men jag tycker att vinet inte riktigt håller ihop. Kan behöva några år för att komma till rätta, men jag hittar ngt som stör mig. Finns en tunnhet och en beska jag inte uppskattar, men samtidigt finns komponenter jag gillar, hel klart kluven:confused:
I nuläget kommer inga fler flaskor inhandlas, reservation finns då jag bara luftat vinet ngn timma och kan komma med uppdaterade notes imorgon, men idag 85-88P
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
..
Om antal "gillanden" har betydelse i detta sammanhang (vilket jag tvivlar på) så ligger du och jag ganska lågt kan jag meddela, i varje fall i förhållande till antal inlägg. :D
...men vi är INTENSIVA :)
...och alla viner blir bättre med intensitet!

Min personliga röstning går alltid till @vintomas och @Mats för att de oomkullrunkeligen framför vad som är sant, rätt och viktigt.
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Om nu antal "gillanden" har betydelse i detta sammanhang (vilket jag tvivlar på) så ligger du och jag ganska lågt kan jag meddela, i varje fall i förhållande till antal inlägg. :öga:
Men, jag utmanar de flesta att ens taga sig till 1000 engagerade inlägg.
...och att vrida armarna av tillräckligt många för att köpa in våra nivåer av "gillanden".

Vi två står bland de fyra flest-postande människorna på FW i hela Universum.

Vi två utgör de två mest utsatta offren för "likes" i hela FW's Universum.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Men, jag utmanar de flesta att ens taga sig till 1000 engagerade inlägg.
...och att vrida armarna av tillräckligt många för att köpa in våra nivåer av "gillanden".

Vi två står bland de fyra flest-postande människorna på FW i hela Universum.

Vi två utgör de två mest utsatta offren för "likes" i hela FW's Universum.
Jag inser vilket humör du är på idag. ;) Man kan ju undra hur det slutar? Jag menar, chokladpenisar har ju redan postats...:tystad:
 

Mattias Schyberg

Administratör
På begäran från delar av forumet...det är dags för Brunello! ping @Rexel och @Emanuel

image.jpg

2010 Pieve Santa Restituta (Gaja) Brunello di Montalcino (90485)

Det är svårt att bli besviken på detta vin även om ett pris på 399:- är lite väl mycket i förhållande till vad jag hittar i glaset. Det är dock väldigt ungt med rejäl struktur och tanniner som biter som Nebbiolo i sina bästa stunder. Utan tvekan så tror jag det kommer att utvecklas väl med lite lagring, men visst tusan är det njutbart även en tidig kväll som idag.

Redan vid första sniffen så förflyttas jag resolut till Italien och allehanda syrliga körsbär med lite tranbär, potpurri och stearinljusrök fyller hela rummet med sin aromatik. Härliga toner av fatrost kompletterar fint ihop med lite gröna stråk av salvia och basilika samt lite kakao, ceder och choklad som avrundning. Ganska kraftfullt och syrligt i munnen med en medelfyllig kropp samt kruttorr eftersmak med lite angenäm beska. Riktigt bra längd och krispig syra med ett uns eldighet.

Kunde varit mer komplext, men intensiteten visar tydligt var skåpet ska stå. I dagsläget nöjer jag mig med "måttliga" 91p, men med mersmak då jag förutsätter att det bara kommer att bli ännu bättre med tiden. Riktigt gott! :cigarr:

Kommer testa det mer imorgon till en bit kött. Idag drar vi nog till vattenhålet för en bit mat tror jag. ;)
 

Rexel

Medlem
Även jag poppar 2010 Pieve Santa Restituta (Gaja) Brunello di Montalcino (90485)
Håller med @Mattias S till stora delar, dock hittar jag inte riktigt samma nyanser:)
Absolut Italien, körsbär, fatrost och ja det är kanske tranbär, känner även mörka bär och en jordighet i doften.
Bra kraft, den härliga syran finns där, choklad, inte kruttorr för mig, men torra och en viss eldig avslutning.
Riktigt bra vin, behöver några år och jag kan nog minst sträcka mig till 92 pinnar och kanske till och med 93
 

Vino fino

Medlem
Sluta gnäll på @StefanAkiko, eller för den delen andra medlemmar. Hälften av gnället uppstår pga av att folk inte förstår den röda tråden eller orkar läsa det som egentligen står.

Av alla galna inlägg som dyker upp här på forumet så är de enda som inte klarar mitt kvalificeringsskynke de inlägg som riktar sig mot person. DU ÄR sin eller sån. Jag betackar mig för dessa kommentarer. Vanlig hederlig uppfostran skiljer på sak och person. Samma sak gäller för social smidighet. (Hur svårt det nu än kan vara på den stora vida världs-webben).
 

Skumpagne

Husmor/Älskare/Lagrare/Pappa
På begäran från delar av forumet...det är dags för Brunello! ping @Rexel och @Emanuel

Visa bifogad bild 4164
2010 Pieve Santa Restituta (Gaja) Brunello di Montalcino (90485)

Det är svårt att bli besviken på detta vin även om ett pris på 399:- är lite väl mycket i förhållande till vad jag hittar i glaset. Det är dock väldigt ungt med rejäl struktur och tanniner som biter som Nebbiolo i sina bästa stunder. Utan tvekan så tror jag det kommer att utvecklas väl med lite lagring, men visst tusan är det njutbart även en tidig kväll som idag.

Redan vid första sniffen så förflyttas jag resolut till Italien och allehanda syrliga körsbär med lite tranbär, potpurri och stearinljusrök fyller hela rummet med sin aromatik. Härliga toner av fatrost kompletterar fint ihop med lite gröna stråk av salvia och basilika samt lite kakao, ceder och choklad som avrundning. Ganska kraftfullt och syrligt i munnen med en medelfyllig kropp samt kruttorr eftersmak med lite angenäm beska. Riktigt bra längd och krispig syra med ett uns eldighet.

Kunde varit mer komplext, men intensiteten visar tydligt var skåpet ska stå. I dagsläget nöjer jag mig med "måttliga" 91p, men med mersmak då jag förutsätter att det bara kommer att bli ännu bättre med tiden. Riktigt gott! :cigarr:

Kommer testa det mer imorgon till en bit kött. Idag drar vi nog till vattenhålet för en bit mat tror jag. ;)
Kände igen etiketten och såg att jag drack samma fast 2009 för 9 veckor sedan. Gav den 90 poäng.
 

Larseman

Medlem
Fredag och dags att lägga lite kött på grillen. Idag lamm så tänkte hitta något inte alltför kraftfullt, varför inte en Grenache-blend...

WP_20150529_002.jpg

(Jag måste verkligen skaffa en ny mobil med bättre kamera)

2012 Domaine Anne Gros & Jean-Paul Tollot Minervois Les Fontanilles
Ljust röd med klara Pinot-drag, även i doften. Kryddig, med mynta, oregano och lagerblad. Inledningsvis hallon men glider över mer mot körsbär efterhand. Så småningom ger sig Syrah'n till känna i form av en del rök, gummi och saltlakrits. Smaken lever inte riktigt upp till förväntningarna, ganska slank och lite eldig med en liten störande beska eller bitterhet i slutet. Tack vare den härliga doften ger jag ändå 88p.
 
Last edited:

vininfo.nu

Medlem
image.jpg


Själv drack jag väl lite av naturvinernas naturviner. För ni trodde väl inte det var en modernt påfund det där med naturviner?

Emidio Pepe har hållit på sedan gården etablerades 1964 och verkar leva lite som pojken i Magnus Ugglas "Jag skiter" (i allt men det skiter jag i) och struntar i moderniteter som avstjälkningsmaskiner (man kan ju faktiskt rycka dom "jävla" stjälkarna för hand), rostfri utrustning, ek, eller vad det nu måne vara... Trebbianon är ju t.o.m. fottrampad...

Hade läst mig till att detta var viner som inte kan luftas för mycket så jag "kastade runt" dom ordentligt varsin karaff vilket gjorde susen. Kål, utedass, och överdriven stallhet blev till knallpulver och lite stall som viftade lite i bakgrunden. Annars:

Emidio Pepe Trebbiano d’Abruzzo 2011.
Aprikos-te (jag får associationer kring sådan där svampdryck som man matade med just te), mango och äpple. Detta åtföljdes av ekig fatkaraktär vad den nu kommer ifrån i ett helt oekat vin? och knallpulver. Stegrande medelhög syra. Häftigt vin!

Emidio Pepe Montepulciano d’Abruzzo 2009.
Oj, här var det mer lakrits och trä (lakritsrot kanske?) än frukt, därutöver ceder och stall. Frukten gick mot röda vinbär som drog mot blåbär i smaken. Hög stegrande syra med lätt frätande avslut. Mer kärvt än strävt. Frun gissade på Montepulciano hur ”fan” det nu gick till?
 
Last edited:

vininfo.nu

Medlem
@vininfo.nu tack! Såg blogginlägget och la en beställning direkt på trebbianon. Låter väldigt spännande.

Vi får se om du tillhör skaran belackare som tycker stilen är defekt? Bara oklarheten finns det ju många som regerar på. Min fru som gissade på Soave (och Garganega) på Trebbianon fick vinet blint. Det enda negativt hon regerade på var just klarheten, men jag hade nog vädrat bort det mesta av skitigheten.

Ytterligare lektyr,
http://www.wineterroirs.com/2014/12/emidio_pepe_abruzzo_italy.html
http://sedimentarywines.com/italy/producer-pepe.html
http://notdrinkingpoison.blogspot.se/2015/05/fifty-years-of-emidio-pepe.html
http://vinosapien.com/MyTastings?Producer=3436
http://korkdragaren.blogspot.se/2014/07/trebbiano-och-montepulciano-dabruzzo.html
http://lessrof.blogspot.se/2014/05/bloggvinprovning-7.html
http://billigtvin.blogspot.se/2012/09/2009-emidio-pepe-montepulciano-dabruzzo.html
 

Mattias Schyberg

Administratör
Vi får se om du tillhör skaran belackare som tycker stilen är defekt? Bara oklarheten finns det ju många som regerar på. Min fru som gissade på Soave (och Garganega) på Trebbianon fick vinet blint. Det enda negativt hon regerade på var just klarheten, men jag hade nog vädrat bort det mesta av skitigheten.

Ytterligare lektyr,
http://www.wineterroirs.com/2014/12/emidio_pepe_abruzzo_italy.html
http://sedimentarywines.com/italy/producer-pepe.html
http://notdrinkingpoison.blogspot.se/2015/05/fifty-years-of-emidio-pepe.html
http://vinosapien.com/MyTastings?Producer=3436
http://korkdragaren.blogspot.se/2014/07/trebbiano-och-montepulciano-dabruzzo.html
http://lessrof.blogspot.se/2014/05/bloggvinprovning-7.html
http://billigtvin.blogspot.se/2012/09/2009-emidio-pepe-montepulciano-dabruzzo.html
Hela den svenska bloggosfären verkar ha varit som flugor kring en het ångande hög med gödsel när det gäller dessa viner. :tystad: Med tanke på alla kommentarer och noteringar så är nog liknelsen ganska relevant dessutom. ;)

Lite nyfiken blir jag. Smuts, skit och funk är alltid kul även om det inte alltid är gott. :)
 

StefanAkiko

Återgår till pendeldrickning post-COVID.
Jag inser vilket humör du är på idag. ;) Man kan ju undra hur det slutar? Jag menar, chokladpenisar har ju redan postats...:tystad:
Det finns en liten överraskning kvar. Men den spar jag till juli.
Sommarskoj :)
Oavsett är jag väldigt glad åt att ha fått vara med och forma detta forums bredd och frihet i tanke, vilket är vad jag står för som person. Ett kvalitetsvin från Uruguay, Mallorca eller Thailand visar ju på att de är på väg, jagar exportmarknader osv och sådant bör naturligtvis uppmuntras. Sedan gillar jag inte alls längre "för dyra" viner. Vill inte alls stödja DEN delen av vinmarknaden. Spekulativ, snorkig och sekteristisk är vad jag i huvudsak uppfattar den delen som, även om jag håller med om att bland dessa jävelsdyra viner råkar man också hitta många av de allra bästa vinerna. Dock inte alla.

...där hittar man också de allra flesta Rudy och uppnästa viktigpettrar med behov av olika former av chokladpenisförlängare.

Men, man har alltid all rätt att gilla det man gillar och ingen har rätt att ta det ifrån någon annan. Och har man så mckt pengar att priset inte spelar ngn roll, ja, då är det ju bara att hänge sig... Vi andra får hänge oss i alla fall :)
 

Emanuel

Instagram; Swedish Champagne Dude
Oj oj, här lämnar man Er bara några timmar så är det full fart i sandlådan :)

Även om vissa inlägga mer varit avsedda att provocera är att leverera direkta sanningar så tycker jag det är många medlemmar, nya som gamla som varit med och bidragit till att göra forumet till den vibranta och eklektiska smältdegel av sköna vinmänniskor som det är idag.

Ska det klappas på axlar tycker jag det är flera axlar som förtjänar en klapp.

Sen tänkte jag chocka tråden med att skriva lite om vin också ;)

I torsdags dracks då den forumdiskuterade 2010 Val Di Suga Brunello efter att ha dekanterats 4-5 timmar.
Doften var kraftfull och angenäm och färgen tegelröd.
I smaken hittar vi riktigt solmogna svenska jordgubbar och ett uns av svartvinbär. Vinet är bra balanserat med medium+ kaniner. Både start och mellanregister är mycket trevligt men det saknas ett riktigt bra avslut som jag hoppas kan komma med lite ålder.
Jag tycker vinet levererade väl i den här lite lägre prisklassen på Brunello och skulle nog vilja ge den 88P med chans på 90 längre fram, frugan gav det 90p direkt för att hon gillade balansen.
Sparade även ett glas i karaffen till nästa dag och då var det ett helt annat vin som framträdde med smak av torkad svamp, undervegetation och mogna blåbär. Mycket trevligt och helt klart en vettig "vardagsbrunello"

Till vinet serverades en start på nyskördad öländsk sparris med en krämig hemslagen hollandaise följt av utskuren biff från den lokala gården toppad med rejäla drivor hemvispat örtsmör med örter från egna landet samt sesampotatis. Snabbt enkelt och genialt.
 
Toppen