En av de saker som vi på östkusten saknar är den tillgång på skaldjur som finns bland annat i Göteborg. Få restauranger har bra skaldjur, speciellt om man vill ha en vinlista av rang.
Undantaget som existerar är Sturehof. Då ett sug efter bättre skaldjur kombinerat med ett behov av bra vin så ett besök blev snabbt bokat. Ostron, Royale Cabanon samt Fine de Claire, svensk hummer samt havskräftor och lite räkor. Allt mycket bra där Royale Cabanon samt hummern stack ut. Till maten dracks en
2008 Vincent Dauvissat 1er Cru La Forest. Riktigt bra som kräver mycket luft. Doften andas mineralitet och citrus som förväntat uppblandat med honung och aprikos. Precist , linjärt vin , syran börjar rundas av men finns hela tiden närvarande. Bra längd på vinet som växer under hela måltiden och blir bättre och bättre. Naturligtvis ska det lagras och dricker ni det nu, se till att det får ordentligt med luft
Kvällen fortsätter på Eriks Vinbar med en
2011 Domaine Dujac Vosne-Romanée 1er Cru Les Beaux Monts. Inte druckit allt för mycket Dujac. Den här serverades först blint och oj vilken doftbomb. Får mycket associationer till jul med kryddor och frukt. Intensivt vin, kraftigt men ändå precist och balanserat. Lång eftersmak. Vinet behöver mycket tid men det var kul att dricka nu. Förstår lite varför Dujac kan ta de priser de tar. Följer upp med en 2005 Massolino Vigna Rionda, vad passar bättre efter en ung Bourgogne än en ännu yngre Barolo. Återigen ett mycket bra vin. Dekanteras. Klassisk elegant Barolonäsa med mycket parfym, körbär och örter. Tanniner som känns långt upp i gommen men de tar inte överhand över frukten vilket ger en bra balans. Smaken hänger kvar länge. Ett stort vin som bara kommer bli bättre
Tre viner, tre helt olika stilar och tre viner som jag skulle vilja återvända till en kväll om 8-10 år eller så.
En kväll är ju inte helt komplett utan Champagne så provar även lite Varnier-Fanniere Blanc de Blancs Brut Grand Cru. Ett litet smakprov men en riktigt bra odlare. Lite bredare still, tillgänglig med byns krispiga stil. Krämig mousse och frukt/syra som samverkar på ett trevligt sätt. Bra, rättframt vin med viss elegans men framförallt lättdrucket och okomplicerat. Inget att fundera så mycket över, bara att avnjuta.