Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Mats

Gone todash....
Lade *änteligen* upp januaris episka bubbelprovning i Umeå.
Har dock inte koll på årgången av fikonvinet. @Mats ?
1990 eller 91. Sen blev det ju lite mer grejer den där kvällen också bl.a. Ch Musar 2003, Kejsarpalatsets Shouchu, ett gäng slattar av de vita söta vi drack ett par månader innan och jag har ett vagt minne av någon sherry........
 

chambertin

Medlem
Special Club-flaskan suger när man vill ha den i terracotta-kylaren.
image.jpg

Innehållet är desto trevligare.
 

thunberg

Flaskfantast
Administratör
En sån terracottakylare har jag inte sett på åratal. Har för mig päronen hade en sådan stående i ett skåp (tänk 80-tal). Funkar den bra (förutom storleksproblemet)?
 

ChristianB

DipWSET
På order av vår forumsguru... ;)

2012 San Pedro de Yacochuya:
Inledande en lite stickig doft faktiskt, så pass att jag undrade om den var lite defekt. Men det försvann raskt ur glaset när vinet fick lufta en aning (jag har nog lite kallt i kylen egentligen) och därefter blev det bara bättre! Tydliga fläderblomstoner, jordig mineralitet, fruktkött från lime, övermogna aprikoser... Just den där fläderblommen uppskattar jag verkligen nu under sommaren och vi spekulerade lite kring hur vinet skulle lagra. Inga särskilda idéer dock. :p
I munnen var vinet fylligt, på gränsen till oljigt när det var riktigt kallt, men när det väl tinade upp lite så var det med en yppig rondör av fläder, aprikos, lime och jord på det där bra sättet! Syran var skarp och tydlig men kommer kanske bort lite på grund av den höga alkoholen (vilket säkert påverkar munkänslan också) på 14,7%! En lätt hetta i eftersmaken var dock det enda som skvallrade om en lite högre halt än brukligt i "vanliga vita". ;)

2014 Kloster Eberbach Riesling Spätlese:
Slängdes in som påfyllning i glasen, blint för min del, köpt av @Daniel B och vår kära mor eftersom vi åt thaimat igår. Vinet var inte riktigt svalt, guldgult med gröna stänk, doften påminde om päron, honung, burkananas, burkpersika och lite citrus. I munnen var det en tydlig sötma som balanserade mot en bra syra. Just då fann jag inga större petroleumtoner eller gummi, så efter en stund sade jag "Pinot Gris och således Alsace".
Jag borde plockat det på syran men jag tyckte inte alls att det var särskilt Riesling-aktigt, trots att jag drack vinet så sent som i onsdags. :p Nå, om inte annat vet jag att tänka efter nästa gång och dessutom att jag inte är stormförtjust i Piggelin-Rieslingen...
 

chambertin

Medlem
En sån terracottakylare har jag inte sett på åratal. Har för mig päronen hade en sådan stående i ett skåp (tänk 80-tal). Funkar den bra (förutom storleksproblemet)?
Ja den är faktiskt riktigt bra på att hålla tempen när den är fuktig och kall (och klart snyggare än en plastig kylpåse med NASA-folie på utsidan).
Min är från 80-talet (;) Det glada, då Latour kostade 300:-/fl) och är en av få prylar (förutom Bdx-flaskorna i källaren då) som överlevt diverse Feng Shui -liknande utrensningar.
Vi är många generationer här på forumet.:)
 

MartinE

Medlem
Jag firade gårdagen med att öppna den här:

IMG_7158.JPG


Cristal 2000: Komplex, brödig, blommig och fruktig doft med rostade toner. Inslag av baguette, mineral, citrus, äpplen, smör, rått nötkött och örter. Utvecklad, medelfyllig, torr, mycket frisk och något bitter smak av gula äpplen, grapefrukt (massor av grapefrukt till att börja med), nötter och mandlar. Medellång, mycket torr eftersmak. Bitterheten dämpas efter ett par timmars luftning. Ännu senare övergår grapefruktsmaken till något sötare citrustoner. Det är en fantastisk champagne idag med potential att fortsätta utvecklas om man ger den tre-fyra år till i källaren! Den ändrar karaktär flera gånger och vinner mycket på lång luftning. 91 p.

(fortsätter med en DP 2000 idag...)
 
Toppen