Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Mattias Schyberg

Administratör
image.jpg


Började kvällen igår med det utmärkta vinet 2011 Weingut Bründlmayer Zweigelt Reserve. Slankt och mörkfruktigt med lite köttiga drag. Svalt med bra syra och finstämda tanniner i medelfyllig kostym. Härligt drickbart och lagom komplext för vardagsbehov. Inslag av björnbär, blåbär, fat, soja, peppar, kött, torkade örter och svarta vinbärsblad. Som en slank och väldigt lättfotad Bandol på något vis. 88p

Kvällens huvudvin blev en Pinot Noir från Tasmanien. Dricker väldigt lite vin från Australien av någon anledning.

2012 Josef Chromy Pinot Noir Zdar blev helt klart en trevlig erfarenhet. Lättfotat med bra intensitet och elegant balans. Urtypisk PN med mycket röda bär åt tranbär med lite antydan till blodapelsin, nypon och rabarber. Finstämda fat med aningen sandelträ, vanilj och söt damparfym. Lite jordighet som drar åt morot i bakgrunden. Nästan helt transparent färgmässigt. Fjäderlätt munkänsla men med ganska bra drag.

Härligt vin! Satt som ett smäck till kvällens entretcôte som parades med en enkel mozzarellasallad med rostade pinjenötter. 90p
 

grappa

Medlem
20151219_192912.jpg

Kalifornien blindprovning med 4 typisk druvor.

Samtliga unga. Pinot var transparent med rubinröd ton, övriga mörkblå och täta, Caberneten var tätast.
Marimar PN var till en början väldigt syrlig i tonen och hade en massa röda vinbär och hög syra var därför först inne på en Barbera. Efter ett tag (1 h) utvecklades doft och smak till en utmärkt PN med lite fruktoner och antydan till kartighet. Mycket bra längd och fantastisk utveckling i glaset. 89 p tycke och smak, 89 p kvalitet.
Zinfandeln från Ridge var väldigt otypisk med bra syra, vissa tanniner, mycket röda vinbär och en antydan av vanilj. Efter att fått temat avslöjat som 4 olika druvor från Kalifornien låg Zinfandel närmast till hands. Utvecklades bra i glaset och hade hyfsad längd. 87 p.
Ojai Syrah doftade distinkt södra Rhone med vitpeppar och annan kryddighet, plommon med mera. Vaniljsötman tydlig, hyfsade tanniner. Ett gott vin men sämst i sällskapet. 86 p
Heitz Cabernet fullkomligt stank av stall. Underbar doft om man gillar stilen (som jag). Tyvärr lite endimensionell eftersom det bara var stall och läder, frukten försvann helt. Kunde faktisk varit mer välgjort. 89 p tycke och smak, 85 p kvalitet.
 

Mats

Gone todash....
Lite smått och gott inför jul...
....
99716 Chateau Montus cuvee prestige 2000
...
Vågar man öppna Montus:en ännu eller ska den ligga ett tag till?
Din fråga fick mig att bestämma mig för vad lördagsvinet skulle bli och svaret på frågan din fråga är både ja och nej.

Montus CP 2000.jpg


Var klart drickbart nu men hade jag fler flaskor skulle jag vänta minst några år till innan jag tog nästa. Dekanterade och drack det under 7 timmar. God doft med mycket kaffe, lite läder och diverse annat. Hög syra och självklart riktigt rejält med tanniner, torra och munuttorkande. Finns en del frukt bakom tanninerna men svårt att säga om det är tillräckligt för att utvecklas till något bättre när tanninerna fått lugna ner sig lite. Gott och trevligt men i dagsläget långt ifrån värt de 600 kr det kostade på bolaget men kanske längre tid i källaren kan ordna den saken. 89 p.
 

Jerobaum

Medlem
Öppnade en Brunello di Montalcino 2009 igår kväll http://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/brunello-di-montalcino-7542101

Tror den är på Små Partier på SB. Stod väl kanske 30min i karaff. Tyckte inte det var så mycket för världen. Hade läst gott om den. Typ aldrig druckit Brunello så har inget att jämföra med. Satte på korken, stod i köket tills idag. provade igen och vilken skillnad. Antar att det finns lärdomar här, Brunello ska den luftas länge? Hur vet man om den behöver luftas mer efter provsmakning.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Hur vet man om den behöver luftas mer efter provsmakning
Om vinet känns stumt och "slutet", så kommer det mest troligt bli bättre med rikliga mängder luft. Tycker dock ofta att viner är sämre dag 2 än dag 1, så det är nog dumt att generalisera. Lite lagom med luftning under någon timme i karaff räcker vanligtvis bra!
 

Mattias Schyberg

Administratör
Pinsamt!

Storstädning hemma och frugan bjöd på ödmjukhetspaj...

image.jpg


Mogna körsbär, rotfrukt, bra syra och snälla tanniner med lite läder, stall, blyerts och kakao. Gissade på Sangiovese och Italien främst med backup på en lättare bdx (kände mig dock säker på Italien) och delade ut stabila 88p. Gott? Utan tvekan!

Med facit i hand och etiketten framför mig så kan jag såklart skönja lite dill och torkad frukt á la Rioja, men det räknas tyvärr inte när man provar blint. :(
 

Jerobaum

Medlem
Om vinet känns stumt och "slutet", så kommer det mest troligt bli bättre med rikliga mängder luft. Tycker dock ofta att viner är sämre dag 2 än dag 1, så det är nog dumt att generalisera. Lite lagom med luftning under någon timme i karaff räcker vanligtvis bra!

träning är det som gäller antar jag? stumt och slutet är nog också hur jag skulle beskriva det dag1. antagligen var det väl bäst efter några timmars luftning än dag 2.

Är detta generellt för Brunello eller hur funkar det?
 

Mattias Schyberg

Administratör
träning är det som gäller antar jag? stumt och slutet är nog också hur jag skulle beskriva det dag1. antagligen var det väl bäst efter några timmars luftning än dag 2.

Är detta generellt för Brunello eller hur funkar det?
De flesta viner, med undantag för riktigt mogna doningar, mår bra av lite luft. Bäst är dock att lufta försiktigt och låta vinet utvecklas i glaset under kvällen om du frågar mig. Väldigt unga och strama viner behöver ofta mer tid på sig än mjuka och mer mogna enligt min erfarenhet.
 

Jerobaum

Medlem
De flesta viner, med undantag för riktigt mogna doningar, mår bra av lite luft. Bäst är dock att lufta försiktigt och låta vinet utvecklas i glaset under kvällen om du frågar mig. Väldigt unga och strama viner behöver ofta mer tid på sig än mjuka och mer mogna enligt min erfarenhet.

Ok. Svårt det där, tänk att ni ska äta en fin middag du lagt tid och energi på. Ni ska äta 20.00. Till det kompletterar man middagen med ett riktigt bra vin, när öppnar man? :) Man vill ju att det ska vara öppet när det är dags
 

Mattias Schyberg

Administratör
Ok. Svårt det där, tänk att ni ska äta en fin middag du lagt tid och energi på. Ni ska äta 20.00. Till det kompletterar man middagen med ett riktigt bra vin, när öppnar man? :) Man vill ju att det ska vara öppet när det är dags
Ja, det är en avvägning. Som med mycket inom vin så får det inte vara FÖR enkelt. Lite magkänsla kan nog behövas. Jag tycker dock inte att du skall oroa dig allt för mycket. Lufta lite lagom och drick sedan och njut. Vet du att det är ett ungt och vresigt vin, lufta någon timme extra. :)
 
I helgen drack vi ett vin som vi blev väldigt förtjusta i. Det köptes i Köpenhamn hos vår favorit bland de danska vinhandlarna dvs Cibi e Vini.

Ett vin på druvan Tocai Friulano

003.JPG


I doften hittar vi gul frukt plommon, päron, aningens bittermandel och en hel del mineraler. Visst är det en angenäm doft och visst väcks det en del förväntningar. Ändå är den försiktig i hela sin framtoning.
Smaken däremot är definitivt inte försiktig.
Här finns en del kraft och smaker som träffar oss mitt i prick. Nästan ett spektakulärt vin. Gott är bara förnamnet!
Det är fylligt, lite fet på något sätt och med en komplex smak. Detta samtidigt som det har en balans och friskhet som är sagolik.
Det finns gott om gul frukt med ett lätt oxidativt inslag. Mineraler, lite ängsblommor, champinjoner, tryffel och ännu mer gula frukter. I avslutet visar mineralerna en viss sälta samtidigt som frukten har en lätt sötma.
Betyg 4
 

Mattias Schyberg

Administratör
I helgen drack vi ett vin som vi blev väldigt förtjusta i. Det köptes i Köpenhamn hos vår favorit bland de danska vinhandlarna dvs Cibi e Vini.

Ett vin på druvan Tocai Friulano

Visa bifogad bild 5838

I doften hittar vi gul frukt plommon, päron, aningens bittermandel och en hel del mineraler. Visst är det en angenäm doft och visst väcks det en del förväntningar. Ändå är den försiktig i hela sin framtoning.
Smaken däremot är definitivt inte försiktig.
Här finns en del kraft och smaker som träffar oss mitt i prick. Nästan ett spektakulärt vin. Gott är bara förnamnet!
Det är fylligt, lite fet på något sätt och med en komplex smak. Detta samtidigt som det har en balans och friskhet som är sagolik.
Det finns gott om gul frukt med ett lätt oxidativt inslag. Mineraler, lite ängsblommor, champinjoner, tryffel och ännu mer gula frukter. I avslutet visar mineralerna en viss sälta samtidigt som frukten har en lätt sötma.
Betyg 4
Drack CF-vinet av samma härliga producent nyligen och gillade det som satan. :)

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner
 

chambertin

Medlem
Några viner som passerat den senaste tiden på hemmafronten.
2009, Châteauneuf-du-Pape "Les Origines", Domaine Grand Veneur
Mkt tät mörk djupröd färg utan ngn mognad. Här behövs ingen längre dekantering innan vällusten från dofterna möter en först i form av en asiatisk kryddbukett (stjärnanis, sandelträ, spiskummin m.m) och med lite mer luft så kommer en del lavendel och tobak. Bakom den här härliga kryddboden tonar sakta frukten fram med svarta vinbär (tänk varm Napa-Cab à la 90-tal) och bigarråer. I munnen är det föredömligt stylat med stadiga tanniner och fin textur som ger ett helt igenom balanserat intryck. Om man skall klaga på ngt så är det kanske aningen låg syra men det verkar ju vara ett signum bland områdest viner från 2009. Druvmixen är 50% Grenache, 30% Mourvèdre och 20% Syrah och det har lagrats(osäker på Grenache-delen) på nyare "demi-muids" en tid. Denna C9dP-cuvée är helt klart min favorit hos domänen som dom verkar kunna balansera suveränt även de varmare åren och man slipper helt russin- och sylttoner. 94P (med potential på 1-2p till om några år).
IMG_0757.JPG


2009, Trabacher Hühnerberg Riesling Spätlese Trocken *, Martin Müllen

Ganska djup utvecklad färg där det gröna försvunnit och lite gyllengult tittar fram. Doften är föredömligt intensiv med tydliga krusbär, fläder, citruszest och mogna gråpäron. Inga utpräglade petroleumtoner men man kan ana lite varm gammal motorolja från en 70-talsdiesel på avstånd. Ganska varm ton och bra intensitet i doften men elegansen finns där utan att spela riktigt med dom bästa från Saar och Ruwer i den genren. Hade väntat mig ett lite jolmigare och mjukare vin (pga av årgång och första doftintryck) i smaken men det var bra tryck i syrorna och ingen kartighet. Den utvecklas fint under några dagar i kylen och dag 3 är den helt klart på topp. 90-91P.
Martin Müllen är en ny bekanstskap för mig och det skall bli intressant att prova några fler viner som jag köpt från den här domänen.

2009 Riesling Grand Crû Rangen Cuvée Michaela, Bruno Hertz
Om den förra Rieslingen från Mosel flörtade lite med kraften från årgången så går det här Alsacevinet all-in.
Doften möter med stor kraft i form av varm krossat sten (lite åt det rökiga eller som varm skiffer kan dofta), petroleumtoner, honung och gula plommon. Kraften från 15% alkohol och koncentratione som Riesling från Rangen har är nästan bedövande men det räddas av en liten restsötman (16g/l) som passar väldigt bra här. Ganska svårt att analysera detta smakmässigt då det är en så kraftfull Riesling men bakom kraften finns det en hel del syra så det är klart en välgjord pjäs med mycket extra allt och superb längd. Kräver och pockar på mat helt klart. 89-90P
Mitt första inköp från Terroirviner förresten. Väldigt bra och snabb service hem till dörren och Philippe Saillard som driver sajten servar med snabb och intressant information när man frågar.

2013, Ponce Pio, Bodegas Ponce
Mycket mörk tät ung färg utan mognad. Initialt kommer en pust Gamay-gummi men efter 2-3 minuter är det borta. De följande timmarna bjuder på gamla fat, färsk ved, massor med garrigue, chark och lite pepprighet. Det är svalfruktig snarare än varmt på ett sätt som påminner om norra Rhône eller Bourgogne men aromatiken är mer åt södra Rhône, Portugal och Languedoc om ni förstår vad jag menar. I munnen är det fortfarande lite grovmejslat och ungt men tanninerna ihop med den täta frukten och de svala syrorna gör det härligt att dricka nu. Återkommer gärna till det här om 3-4 år och det är defintivt inte sista gången jag provar ren Bobal från Manchuela i Spanien. 91P (1-2p till med några års lagring).
Suveränt bra viner från Bodegas Ponce i Spanien som specialiserar sig på vingårdsviner från gamla plonkdruvan Bobal (ibland oympade som här) och till väldigt överkomliga priser (drygt 20€ för denna hos Decantalo i Spanien).
 

Mattias Schyberg

Administratör
Några viner som passerat den senaste tiden på hemmafronten.
2009, Châteauneuf-du-Pape "Les Origines", Domaine Grand Veneur
Mkt tät mörk djupröd färg utan ngn mognad. Här behövs ingen längre dekantering innan vällusten från dofterna möter en först i form av en asiatisk kryddbukett (stjärnanis, sandelträ, spiskummin m.m) och med lite mer luft så kommer en del lavendel och tobak. Bakom den här härliga kryddboden tonar sakta frukten fram med svarta vinbär (tänk varm Napa-Cab à la 90-tal) och bigarråer. I munnen är det föredömligt stylat med stadiga tanniner och fin textur som ger ett helt igenom balanserat intryck. Om man skall klaga på ngt så är det kanske aningen låg syra men det verkar ju vara ett signum bland områdest viner från 2009. Druvmixen är 50% Grenache, 30% Mourvèdre och 20% Syrah och det har lagrats(osäker på Grenache-delen) på nyare "demi-muids" en tid. Denna C9dP-cuvée är helt klart min favorit hos domänen som dom verkar kunna balansera suveränt även de varmare åren och man slipper helt russin- och sylttoner. 94P (med potential på 1-2p till om några år).
Visa bifogad bild 5840

2009, Trabacher Hühnerberg Riesling Spätlese Trocken *, Martin Müllen

Ganska djup utvecklad färg där det gröna försvunnit och lite gyllengult tittar fram. Doften är föredömligt intensiv med tydliga krusbär, fläder, citruszest och mogna gråpäron. Inga utpräglade petroleumtoner men man kan ana lite varm gammal motorolja från en 70-talsdiesel på avstånd. Ganska varm ton och bra intensitet i doften men elegansen finns där utan att spela riktigt med dom bästa från Saar och Ruwer i den genren. Hade väntat mig ett lite jolmigare och mjukare vin (pga av årgång och första doftintryck) i smaken men det var bra tryck i syrorna och ingen kartighet. Den utvecklas fint under några dagar i kylen och dag 3 är den helt klart på topp. 90-91P.
Martin Müllen är en ny bekanstskap för mig och det skall bli intressant att prova några fler viner som jag köpt från den här domänen.

2009 Riesling Grand Crû Rangen Cuvée Michaela, Bruno Hertz
Om den förra Rieslingen från Mosel flörtade lite med kraften från årgången så går det här Alsacevinet all-in.
Doften möter med stor kraft i form av varm krossat sten (lite åt det rökiga eller som varm skiffer kan dofta), petroleumtoner, honung och gula plommon. Kraften från 15% alkohol och koncentratione som Riesling från Rangen har är nästan bedövande men det räddas av en liten restsötman (16g/l) som passar väldigt bra här. Ganska svårt att analysera detta smakmässigt då det är en så kraftfull Riesling men bakom kraften finns det en hel del syra så det är klart en välgjord pjäs med mycket extra allt och superb längd. Kräver och pockar på mat helt klart. 89-90P
Mitt första inköp från Terroirviner förresten. Väldigt bra och snabb service hem till dörren och Philippe Saillard som driver sajten servar med snabb och intressant information när man frågar.

2013, Ponce Pio, Bodegas Ponce
Mycket mörk tät ung färg utan mognad. Initialt kommer en pust Gamay-gummi men efter 2-3 minuter är det borta. De följande timmarna bjuder på gamla fat, färsk ved, massor med garrigue, chark och lite pepprighet. Det är svalfruktig snarare än varmt på ett sätt som påminner om norra Rhône eller Bourgogne men aromatiken är mer åt södra Rhône, Portugal och Languedoc om ni förstår vad jag menar. I munnen är det fortfarande lite grovmejslat och ungt men tanninerna ihop med den täta frukten och de svala syrorna gör det härligt att dricka nu. Återkommer gärna till det här om 3-4 år och det är defintivt inte sista gången jag provar ren Bobal från Manchuela i Spanien. 91P (1-2p till med några års lagring).
Suveränt bra viner från Bodegas Ponce i Spanien som specialiserar sig på vingårdsviner från gamla plonkdruvan Bobal (ibland oympade som här) och till väldigt överkomliga priser (drygt 20€ för denna hos Decantalo i Spanien).
Mycket trevliga noter herrn. Nu fick du mig sugen på att öppna något rejält från södra Rhône i julhelgen!
 

chambertin

Medlem
Martin Müllen är riktigt bra! Även deras Spätburgunder kan rekommenderas.
Skall hålla utkik efter den. Verkar inte som att Norbert Lamla hade den dock.
Spätburgunder i Mosel. Är inte det ganska ovanligt eller kommer den från ngt annat distrikt ?
Har du provat ngt från Caspari-Kappel förresten ?
 
Toppen