Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

chambertin

Medlem
Saknas bara lite kortare malo och mer extrem bort-med-tassarna-produktion som kallar fram syran och de mer parfymerade tonerna. Detta är premium Mendoza men det saknar avantgarde Mendoza i form av vildvuxen höghöjds-blommighet och den naturligt skyhöga syran. Platsar ännu inte i samma division som Zorzal och Catenas experimentviner. 92p
Visa bifogad bild 6934
Kortare malo + "bort-med-tassarna-produktion" ?
Malo sker ju i faten/tanken på våren efter att alkoholjäsningen är klar och för de flesta producenter helt spontant när temperaturen går upp i källaren efter vintern. Visst kan man ju stoppa den med en rejäl dos svavel (som hos en del champagner t.ex) men det är ju snarare motsatsen till "bort-med-tassarna-produktion".
(MALO = omvandling av äpplesyra till mjölksyra mha av mjölksyrabakterier. https://en.wikipedia.org/wiki/Malolactic_fermentation )
 

Vino fino

Medlem
Kortare malo + "bort-med-tassarna-produktion" ?
Malo sker ju i faten/tanken på våren efter att alkoholjäsningen är klar och för de flesta producenter helt spontant när temperaturen går upp i källaren efter vintern. Visst kan man ju stoppa den med en rejäl dos svavel (som hos en del champagner t.ex) men det är ju snarare motsatsen till "bort-med-tassarna-produktion".
(MALO = omvandling av äpplesyra till mjölksyra mha av mjölksyrabakterier. https://en.wikipedia.org/wiki/Malolactic_fermentation )
Du kanske känner till att i Argentina används kontrollerad (inte spontan) malolaktisk jäsning i princip universellt? Vanligtvis görs den tyvärr också på ekfat, även om de mest framåtblickande producenterna börjat släppa detta. Typen av tillsatt bakteriekultur påverkar smaken i vinet, liksom tidpunkt för tillsättande av bakterium, liksom om ytterligare fler bakterier tillsätts tillsammans med jästen, liksom om malolaktisk jäsning sker samtidigt med alkoholjäsningen eller sekventiellt, liksom filtrering eller ej av jästrester. Malolaktisk jäsning kan som du säger kontrolleras och avbrytas med svavel men också med temperatur.

Bättre vingårdsarbete på senare år har resulterat i råmaterial med lägre pH vilket äntligen gör att man (på vissa håll) börjar släppa paniken med pulverpåsen vid ett givet ögonblick. Framstående producenter som Zorzal jobbar också med ovala betongtankar vilket ger perfekt temperaturkontroll och en helt mer avslappnad process där man kan tillåta spontan MLF. Det är bort-med-tassarna.

Lite mer användbara länkar än wikipedia:
http://www.awri.com.au/wp-content/uploads/mlf_modulation_AWRI_fact_sheet.pdf
hrcak.srce.hr/file/59883
 
  • Like
Reactions: Jos

Vino fino

Medlem
Tertio. Vilka är dina bästa malbecer? (Har du smakat Altos L. Hormigas vista flores?) de bästa australiensarna? (vad säger du om Langmeil, Teusner, Mac Forbes, By Farr?)

Quarto. What a rant!! Jag borde lyssna mer och snacka mindre...
Skön rant.

Bästa malbec? Jag gillar förstås Catenas vingårdsviner (Pirámide, Nicasia, Adrianna, Angelica), nya skottet Enemigo, Zorzal, mindre kända (härborta) Raffy och minst kända Luis Segundo. Med flera... "Myrstigen" Vista Flores har potential men jag tycker inte att den är omedelbart briljant på samma sätt som den nya vågen från Alejandro Vigil & Co.
Bästa OZ? Herregud. Finns så mycket att välja på. Bästa vinlandet efter Frankrike. Henschke är (tyvärr) en stark favorit, men man har inte råd.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Du kanske känner till att i Argentina används kontrollerad (inte spontan) malolaktisk jäsning i princip universellt? Vanligtvis görs den tyvärr också på ekfat, även om de mest framåtblickande producenterna börjat släppa detta. Typen av tillsatt bakteriekultur påverkar smaken i vinet, liksom tidpunkt för tillsättande av bakterium, liksom om ytterligare fler bakterier tillsätts tillsammans med jästen, liksom om malolaktisk jäsning sker samtidigt med alkoholjäsningen eller sekventiellt, liksom filtrering eller ej av jästrester. Malolaktisk jäsning kan som du säger kontrolleras och avbrytas med svavel men också med temperatur.

Bättre vingårdsarbete på senare år har resulterat i råmaterial med lägre pH vilket äntligen gör att man (på vissa håll) börjar släppa paniken med pulverpåsen vid ett givet ögonblick. Framstående producenter som Zorzal jobbar också med ovala betongtankar vilket ger perfekt temperaturkontroll och en helt mer avslappnad process där man kan tillåta spontan MLF. Det är bort-med-tassarna.

Lite mer användbara länkar än wikipedia:
http://www.awri.com.au/wp-content/uploads/mlf_modulation_AWRI_fact_sheet.pdf
hrcak.srce.hr/file/59883
Vill man veta mer om hela begreppet så har @vinifierat.se förklarat det hela bra här.
 
J

Joakim Staf

image.jpeg

På EM öppnade vi en Barbaresco från Az Gianolio. Satan i gatan vad god. Massor med frukt. Tanninerna gör sin del samtidigt är den sammetslen i gommen
 

grappa

Medlem
20160423_172255[1].jpg
20160423_172233[1].jpg

Pfalz på temat idag. Båda köpta på plats i Freisheim.
Kissel Chardonnay 2012, ekfatslagrad. Guldgul färg. Härlig doft av vanilj, fat, tropisk frukt. Viss syra. Mycket tropisk frukt och viss fatbeska på slutet. Kanske inte jättebra kvalitet men jag gillar detta! Mer pinot gris än chardonnay känsla. Tycke och smak 89 p. Kvalitet 86 p.
Kassner-Simon Spätburgunder 2012, fatlagrad! Ljus röd med brunton. Härlig doft av jordgubbar, kryddighet, lite vanilj och rök. Hyfsad fyllighet, bra längd, kryddig, rökig pinot a la Sydafrika. Jättegott! Kvalitet? Ja definitivt! Tycke och smak 91 p. Kvalitet 90 p.
 

Daniel A

Administratör
MrXnkgv.jpg



2007 Château D’Arlay, Corail - Côtes du Jura
Det här är ett udda vin. Det är en blandning av alla fem tillåtna Juradruvorna - de vita chardonnay och savagnin, de röda pinot noir, poulsard, samt trousseau. Som jag förstår det blandas samtliga druvor (okänd fördelning) och sedan sker en väldigt kort skalmaceration, vilket resulterar i ett vin som ser ut och upplevs i viss mån som ett mörkt rosévin. Vinet har lagrats en tid på mycket gamla fat - 2007an är tappad på flaska 2011. Jag känner inte till något vin med liknande produktionssätt, men hoppas att någon forumit kan upplysa mig?

Det är lite speciellt, och upplevs omväxlande som ett vitt vin och ett rött vin. Nosen påminner en hel del om Beaujolais med härliga syrliga röda bär. I munnen är känslan mer åt vitvinshållet fast med lite överrepresenterade lingon (som jag smakmässigt förknippar med rött vin). Sedan kommer en behaglig och lätt rödvinsaktig tanninsträvhet i eftersmaken. Det är inte särskilt komplext, men sanslöst gott och trevligt.

Jag förstår inte riktigt hur det kan ha en sådan relativt hög ålder, eller varför det känns fullt rimligt att det kan lagras i många långa år till. Min tidigare erfarenhet av Corail är 1998an, som dracks för några år sedan. Det var inte på något sätt för gammalt! Med det som referens kan vinet säkert ligga och trycka i källaren bra länge till. Nu har jag ju ingen källare, så det här vinet kommer gå åt snabbt. Betyg? Ingen aning - svårt med bristande referenser. Subjektivt är det lätt över 90 pinnar! I kvällssolen på balkongen är det underbart på ett sätt jag inte kan beskriva i ord!
 

Larseman

Medlem
Pinot Gris från gamla Östtyskland och Pinot Noir från Oregon...
WP_20160423_002.jpg


2011 Schloss Proschwitz Grauburgunder Spätlese trocken Sachsen
Öppnad i tisdags men är bättre idag. Gråpäron, citrus och yllevante. I tisdags ganska besk i avslutet, men idag mycket mer balanserad med en liten angenäm sötma och bra syra. Lättklunkat med lite Riesling-vibbar. Inget jätte-stort vin men väldigt gott. 86p
2010 Evening Land Vineyards Pinot Noir Willamette Valley

Minne från vår lite speciella New York-resa som sammanföll med orkanen Sandy 2012. En vecka på Manhattan i en mörklagd lägenhet, ingen tunnelbana, hela södra Manhattan stängt och INGET INTERNET :confused:
Inköpt på JFK för 43 dollar, troligen lite överprisat men idag är det ett mycket bra vin.
Djup, varm och komplex doft av Salvekvick, lingon, hallon, tranbär, gurka o_O, sandelträ, saltlakrits och lite svamp. Strukturerad och balanserad, syrlig och kryddig, sötfruktig med hallon och slånbär och fina försynta tanniner. Smaken sitter i länge. Mycket gott. 92p
 
Bästa malbec? Jag gillar förstås Catenas vingårdsviner (Pirámide, Nicasia, Adrianna, Angelica), nya skottet Enemigo, Zorzal, mindre kända (härborta) Raffy och minst kända Luis Segundo. Med flera... "Myrstigen" Vista Flores har potential men jag tycker inte att den är omedelbart briljant på samma sätt som den nya vågen från Alejandro Vigil & Co.

Catena gillar jag men har dock inte provat enemigo ännu, Zorzal har jag köpt några från atomwine som ligger i en sån där låda i garderoben som min fru någon gång påpekat inte borde stå där, Raffy och Segundo känner jag ej till.

Någon årgång av pulenta estate (särskilt gran corte och gran cabernet franc), Flechas de Los Andes, bodega weinert, Yacochuya, clos de Los siete, achaval-ferrer, tillsammans med en riktigt smakrik Asado, har funkat bra - men liksom inget jag sen jagat efter.

Tycker att de haussade patagoniavinerna inte alltid levererar heller, kan bli litet anonym internationell vinmakning även där.

Har du några bra leverantörer här i Sverige/Europa?
 
Last edited:

Vino fino

Medlem
Catena gillar jag men har dock inte provat enemigo ännu, Zorzal har jag köpt några från atomwine som ligger i en sån där låda i garderoben som min fru någon gång påpekat inte borde stå där, Raffy och Segundo känner jag ej till.

Någon årgång av pulenta estate (särskilt gran corte och gran cabernet franc), Flechas de Los Andes, bodega weinert, Yacochuya, clos de Los siete, achaval-ferrer, tillsammans med en riktigt smakrik Asado, har funkat bra - men liksom inget jag sen jagat efter.

Tycker att de haussade patagoniavinerna inte alltid levererar heller, kan bli litet anonym internationell vinmakning även där.

Har du några bra leverantörer här i Sverige/Europa?
På hemmaplan handlar jag av Slurp. Knappast billigast i världen, men deras inköpare vet vad de sysslar med.

Tyvärr är Argentina liksom Chile lite missförstått av många importörer, och då pratar vi inte bara Systembolaget och de svenska. Mycket av det intressanta sortimentet i klassen 100-300 kr hittar aldrig till Europa. Visst, invänder säkert någon, men detta gäller för många länder. Mitt svar blir då: hur kommer det sig att vi har femhundratolvtusen italienare på vårt monopol?
Det finns en grupp av sydamerikanska pionjärer som vägrar kalla sina viner "brands", skiter i Wine Advocate, och kör rena friska varianter eller lokala blandningar som de europeiska kissnödiga marknadsförarna inte tror på. Exempelvis den traditionella blandningen från Patagonien, som är 50/50 Merlot/Pinot, och kan vara enastående bra, men aldrig dyker upp här. Istället dränks vi i Concha y Toro och Morbergs Röda eller lite dyrare endruvesexemplar och Bdx-blandningar från de stora bodegorna som kan vara briljanta... eller urtråkiga.
På det hela taget är jag dock säker på att vi kommer att få se mer och mer intressanta exemplar härborta i.o.m. att de uppmärksammas internationellt och man börjar hitta ett autentiskt lokalt uttryck. Det som har saknats är riktiga entusiaster bland importörerna som kan försvara sina oortodoxa val. Typ Slurp.
 

MartinE

Medlem
Helgen som passerat har tyvärr varit väldigt vinfattig. Jag kompenserade därför det hela igår genom att besöka en av Göteborgs bästa vinbarer, nämligen @Barsac Wine Bar.

Trerätters rustik söndagsmeny med sparris, wallenbergare och choklad/hallonmousse fick sällskap av lite god dryck. En flaska Brunello var kvällens delikata blindbock. Läcker som tusan med mängder av illröda körsbär, svarta vinbär, lakrits och läder (91p). Gissade för en gångs skull rätt dessutom, visserligen trodde jag det handlade om en 06:a, men ändå! En enkel bourgogne rockade strax innan strumporna av mig följt av en ambitiös Chablis Premier Cru som fick mig upp i brygga. Avslutningen med lite 40-årig tawny och läcker söt chenin blanc blev utan tvekan pricken över i.

Smaskens!

Visa bifogad bild 6954
Härligt ändå att du, trots ovanstående läckerheter, definierar helgen som "väldigt vinfattig"! ;)
 
Toppen