Patrik Sellin
fd Innertällmo Bryggeri
Bilden är i alla fall braDåligt bubbel är verkligen så trist att klockorna stannar!
This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!
Bilden är i alla fall braDåligt bubbel är verkligen så trist att klockorna stannar!
Passar bra då att jag kommer vara på Mallorca nästa månad, blir till att boka in ett besök.Väl värt en vinnörds surt förvärvade slantar
Det gör du rätt i!Passar bra då att jag kommer vara på Mallorca nästa månad, blir till att boka in ett besök.
Rapportera när du har varit där - vi tänkte försöka besöka i augustiPassar bra då att jag kommer vara på Mallorca nästa månad, blir till att boka in ett besök.
Ett inlägg väl värt att fronta finewines.se på Instagram!Med ojämna mellanrum beställer jag och en kompis lite essencia från tokaji.com och/eller tokajneum.com. När lådan anländer är det ju ett ypperligt tillfälle att korka upp och ställa ett par kaossöta skapelser mot varandra.
2000 Kovács Kálman, Tokaji Essencia
4 % alkohol
600 gram socker/liter
Oklart vilka druvor, men alla från vingården Kiraly-Mály.
Helt ofiltrerad, på nivån att det ser ut som att det ligger små druvrester i flaskan… Säljaren nämnde att för vissa flaskor kan det vara nödvändigt att köra “vinet” genom en tesil. Så var inte fallet här, lyckligtvis.
Doften här är helt uppåt väggarna konstig. Vagt kemisk, lite målarfärg, blandning av elegant marc och robust armagnac. Inte mycket till vin inte. Hittar bara vaga toner av russin och lite torkade körsbär. Absolut en besvikelse - kanske är den bara sluten, och öppnar upp sig om ett halvår eller så.
Men i munnen händer grejer! Det finns inte en enda gemensam nämnare med vad som hände i nosen. Kraftigt citrusfruktigt, apelsin och torkade dadlar är huvuddragen. Intensiteten i denna trögflytande vätska är enorm, och syran är bortom denna värld - tänk lemonad. Efter ett tag dyker även ingefära och honung upp. Allt som allt en något märklig och motsägelsefull upplevelse. Bra, intressant och minnesvärt dock. 93p.
Nästa vin var definitivt huvudattraktionen för kvällen. Eszencia är ovanligt till att börja med, och en toppårgång från Sovjettiden är kanske inte som att fånga en enhörning, men de växer inte heller på träd. Förväntningar var höga.
1968 Pauleczki-vin, Tokaji Essencia
2 % alkohol
15,5 gram syra/liter
612 gram socker/liter
Gjort enbart på Muscat Lunel, från vingården Kincsem.
Mörkt brun i färgen, och rimligt trögflytande. Till en början finns det mycket i nosen, men inget är särskilt tydligt. Efterhand under kvällen (ett sådant här vin tar ett tag att dricka…) händer allt möjligt. Vissa saker är alltid där, andra saker kommer och går. Uppenbara russin, torkade dadlar, aprikos, kanderad ingefära, choklad, kanel, nypon, mormors plommonsufflé, honung. På tungan är det en sagolikt intensiv upplevelse, med sötma och syra i förvånansvärd balans. Mycket mörkt muscovadosocker, russin, torkad aprikos och ljunghonung. Det är tungt på ett sätt jag inte kan förklara. Det här är på många sätt jämförbart med 2006 Disznókö Eszencia och 2004 Tissot PMG, men det här är 35 år äldre. Fantastiskt hur mycket mer komplext och integrerat det blivit på den tiden, även om det fortfarande är odödligt på alla sätt och vis. Min enda invändning mot den här drycken är att eftersmaken är oväntat kort. Oavsett en upplevelse jag kommer hålla i minnet länge. 97p.
Efter det här blev det ett lämpligt bonusvin. 1968 D’Oliveiras, Reserva Boal (tappad på flaska 2015). Är ju inte direkt en hemlighet att jag omger mig med diverse D’Oliveiras. Tyvärr dock ett perfekt exempel på att madeira inte ska drickas nyöppnad. Inte roligt.
Självklart var det jag som var korkad nog att beställa den gamla eszencian. Det här var mitt “unna mig själv efter ett längre köpstopp”-köp. Dessa 97p gick loss på knappt 3000 kr. För en flaska på 25 cl. Lyckligtvis finns det mycket kvar i flaskan fortfarande, så allt rök ju knappast på en kväll. Men nog känner jag mig lite efterblivet slösaktig ändå…
Här har du en grymt bra Bordeaux för en bra peng.Note to self: Man skall aldrig köpa vin från Bordeaux på bolaget utan att ha gjort sin hemläxa!
2008 Château Tour de Pez
249 pix är möjligen inte särskilt mycket stålar för en bdx och förväntningarna bör vara måttliga i den prisklassen, men här blev jag besviken ändå. Tunt och ganska menlöst med låg intensitet. Klassisk karaktär men med mer korinter än svarta vinbär ihop med ceder och lite dammiga inslag. Ganska mycket målarlåda, jord och mörk choklad.
Aromen levererar men i munnen så duger det inte. 100-150 pix hade varit ett rimligt pris för en så pass vardagsmässig upplevelse. Trist 87p
Visa bifogad bild 6900
2013!Här har du en grymt bra Bordeaux för en bra peng.
Domaine de Chevalier 2013.
http://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/domaine-de-chevalier-9956201
Skynda och beställ hem en flaska till Göteborg för det finns bara 10 flaskor kvar.
2013!
Men inte borde jag vara orolig. Ni kvinnor är inte lättlurade när det gäller kvalitet, så jag litar på dig.
Är också lite nyfiken på den, detta till trots att jag lovat mig själv att hoppa över 2013.I know men trust me! 2013 års Chevale är drickbar och njutbar NU men kan gott ligga i 10 - 15 år till.
Det är din skyldighet i vetenskapens namn att köpa detta vin ! Jag har redan snott åt mig ett 12 pack samt lite lösa flaskorÄr också lite nyfiken på den, detta till trots att jag lovat mig själv att hoppa över 2013.
85% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot och ingen Petit Verdot är ju ovanligt för en Domaine de Chevalier, kanske köper en i vetenskapligt syfte.
65/30/5 står det ju så tyvärr, blir inget för Alter Ego i vetenskapens namnDet är din skyldighet i vetenskapens namn att köpa detta vin ! Jag har redan snott åt mig ett 12 pack samt lite lösa flaskor
Hmm, The Wine Celler Insider, Råbert m.fl har den som 85/15 men slottet deklarerar mycket riktigt 65/30/5, så nu känns det extra angeläget att prova detta vin i vetenskapens tecken.65/30/5 står det ju så tyvärr, blir inget för Alter Ego i vetenskapens namn
Drack denna ikväll och kan bara hålla med. Här fanns det mesta jag behöver i ett vin en vanlig tisdagkväll (bra syra, lite tanninriv och trevlig frukt med en del komplexitet). Inte särskilt "spanskt" i stilen. Verkligen bra för sin ringa peng. Kommer garanterat söka upp lite fler viner gjorda på Bobal!Dricker 2014 La Casilla en Bobal från Bodegas y Viñedos Ponce, inte vanligtvis vad som ingår i en frankofils kostcirkel men en av de vänliga herrarna på PK-huset tipsade att den blev WOTN när man internt provade senaste partiet, inte helt olik en ung bojo och delikat till lite tapas. Kostar en hundrafyrtioniolapp, 'money well spent.
Efter det här blev det ett lämpligt bonusvin. 1968 D’Oliveiras, Reserva Boal (tappad på flaska 2015). Är ju inte direkt en hemlighet att jag omger mig med diverse D’Oliveiras. Tyvärr dock ett perfekt exempel på att madeira inte ska drickas nyöppnad. Inte roligt.