Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

AdamST

Medlem
Idag har jag äran att fylla 22, och som present fick jag gå på den restaurang jag velat besöka längst i Stockholm; Lilla Ego (matbilder kommer i en passande tråd). Eftersom mina föräldrar gav mig detta som födelsedagsmiddag så ville de även köra bra passande viner.
IMG_4034.JPG

Började gjorde vi med champagne, men den flaskan fick jag inte fatt i (100 % Pinot Meunier dock, krispigt och gott!) så först ut var ett vitt till löjrommen;
2015 Domaine Hubert Chavy-Chouet Meursault Clos des Corvees de Citeau Monopole. Fruktigt, aningen ekat vilket både värmde och lyfte vinet. Sjukt bra, 89p.

Sen blev det åka av på riktigt till köttet.
IMG_4035.JPG

2013 Maison Nicolas Perrin, Côte-Rôtie. Jag kan inte säga att jag är bäst på smaknoter på röda (särskilt med en ansenlig mängd vin redan i kroppen) men jävlar vilket vin. Bland de absolut bättre medelkraftiga vinerna jag testat, lite tanniner men inget excessivt. Behöver jag säga hur väl det passade till kött och pumpa? 93p! :D
 

MartinE

Medlem
Idag har jag äran att fylla 22

Grattis på födelsedagen (så här några minuter för sent)! Och grattis till en extremt utvecklad smak! Hur många av dina jämnåriga vänner delar ditt vinintresse?

När jag var 22 (och student i Lund) tyckte jag att Stella Artois och valfri (vilken som helst!) maltwhisky var höjden av lycka! Drack jag vin, så var det fokus på APK och det blev mycket mer Müller-Thurgau än jag var medveten om... :oops:
 

AdamST

Medlem
Grattis på födelsedagen (så här några minuter för sent)! Och grattis till en extremt utvecklad smak! Hur många av dina jämnåriga vänner delar ditt vinintresse?

När jag var 22 (och student i Lund) tyckte jag att Stella Artois och valfri (vilken som helst!) maltwhisky var höjden av lycka! Drack jag vin, så var det fokus på APK och det blev mycket mer Müller-Thurgau än jag var medveten om... :oops:
Tack så mycket :) Nej tyvärr är det ingen som är där ännu, även om jag suceesivt lyckats dra över vänner åt bättre viner :)
 

chambertin

Medlem
Noteringarna från de här besöken blev liggande och aldrig färdigskrivna helt men på uppmaning av @Beo så kommer här lite noter från några av besöken i Franschhoek.

Söndagen var det alltså utflykt till Franschhoek och några vingårdsbesök var inplanerad men ej bokade. I Franschhoek verkade ha de flesta gårdar ha söndagsöppet medans det i Stellenbosch nästan var tvärtom. Fokus var på några producenter med bra Syrah, Chardonnay och Pinot Noir men på vägen dit så gjordes ett spontanbesök på Anthonij Rupert som jag någonstans i bakhuvudet hade ett diffust minne av gjorde några bra viner. I stort sett alla här har besökscenter med provning och vissa även med tilltugg eller närliggande restautangdel. Provning kostar en mindre slant och det är ofta upplagt i flighter eller olika paket. En del är väldigt oflexibla med att erbjuda det man vill prova medans andra är väldigt tillmötesgående. Utbudet varierar också mellan att bli av med det som inte säljer så bra till att bara ha det senaste.

Anthonij Rupert:
Lyxigt och snyggt besökscenter uppdelat i två delar (ett för Rupert-rangen och ett annat för de andra enklare vinerna) men idag var det söndag så allt var samlat i en del. Det fanns lite olika flighter med 2 mousserande för 25 ZAR (ung 17SEK), 3 enkla i två konstellationer för 20 ZAR och så inget från deras bättre range. Frågade om det inte fanns möjlighet att prova ngn eller några av dom bättre vineran men fick ett nej först och reste mig då för att gå men då kom en annan anställd och sa att dom kunde sätta ihop tre av vinerna för provning men bara Optima (Bdx-blend), Syrah och Cab Sauvignon (50ZAR) så jag tog bubbelflighten och de tre röda från AR-rangen. Tyvärr så är det så här ojämt med anställd personal utan lvalifikationer (ibland) och låg ambition hos ägarna. Dom som jobbar låter som telefonförsäljare och tar allt utantil och kan svara på väldigt få frågor. På andra ställen (Mullineux t.ex) så är det mycket proffsigt och personalen är väldigt kunnig och pratglad. Kommer mer om Mullineux senare.

N/V L’Ormarins Brut Classique
55% Chardonnay, 45% Pinot Noir. 48mån på jästen (faen tro’t, hon påstod samma sak om rosén som var från 2013). Dosage knappt 7g/l.

Ung och mkt livlig med tydliga chardonnay-toner och lite citrus. Doftar i princip bara när kolsyran går bort men sedan dör den helt för att komma tillbaka lite när den är varm igen men då är det inte mycket att ha. Svagt krutig i början men det försvinner snabbt. Smaken är enkel, kort och med väldigt hög syra och helt torr. Inget fel eller några defekter här utan bara trist. Finns ingen chance att detta legat 48mån på jästen. Finns inga som helst drag av så lång lagring.
(75P) 120 ZAR.

2013 L’Ormarins Brut Rosé
85% Pinot, 15% Chardonnay. 48 mån på jästen (enligt tjejen i centret som inte tänkte på att den i så fall borde degorgeras om ca 1 år från nu. Skulle tro att båda vineran rör sig runt 24mån kanske ngt mer för Rosén ) Dosage: Ca 6g/l.

Lite mer fruktaromer med hallon och piggelinpäron och inga kruttoner alls. Mkt ljus laxrosa. Smaken svarar inte upp dock på dofetn utan är tris, korrekt men intetsägande och dras dessutom med en liten skalbeska som den vanliga Brut Classique inte hade.
(76P) 185 ZAR.

2012 Optima
En Bdx-blend med okänd mix. 24mån på ekfat enligt personalen men ta det med nypa salt. Nosen öppnade i alla fall upp väldigt typiskt Bdx-blend med lite sydafrikansk parprika- och brända toner. Dock på en nivå som är behaglig och bara retar sinnena så där lite lagom och ger vinet en extra utsvävning från huvudfåran. Bakom Cab-toneran så fanns det ganska tydlig ceder och med mer luft en rejäl dos plommon och ngt som jag till slut skulle vilja beskriva som ugnsrostad lök.

Faten gick igen ordentligt i smaken och det är inget klent mjäkigt vin utan det fyrar på en aning i tanniner och frukt. Medellång eftersmak men ganska okomplicerat.
(86P) 170 ZAR


2011 Syrah

Medans Optima hade varit öppen ett tag så var Syrahn nyöppnad vilket märktes på att den var ganska sluten i 15-20min innan en kombo av björnbär och katrinplommon kom fram men med en ganska låg intensitet. Verkade först lite oxiderad men det fösvann väldigt fort.

Smaken var rejält stram (Ruperts fatbehandling verkar vara ganska omfattande för den här rangen) med tydliga ektanniner och fullmogen mullig och varm frukt. Ganska tydlig alkoholton och fruktsötma i ganska packad och tät stil. Öppnar upp mer så småningom och lite smörkola tittar fram ihop med ngt mer klassiska Syrah-markörer. Ganska lång men aningen låg i syran kanske.

Helt ok vin men alldelse för dyrt (saknar framför allt en del komplexitet för den prislappen).
(88P) 460 ZAR

2011 Cabernet Sauvignon
Stor mycket cederdominerad Cabbig doft med som ger tydliga Pauillac-vibbar i början. Massor med svarta-vinbärs gelé och dyr ek. Landar ganska mitt mellan en Medoc och en nya världen Cab vilket jag många gånger förr tyckt om de bättre Sydafrikanerna. I munnen så tar en rejäl slev med sandiga tanniner tag i taktpinnen och det här är verkligen inget för dom som vill ha mjuka och tillrättalagda tanniner utan det är öppet spjäll. Frukten är väldigt tät och matchar nästan fullt ut tanninerna men de lite brända tonerna finns lite här också även om det inte är särskilt tydligt. Längden är exemplariskt bra och ger en kryddig ton i svansen utöver de ovan nämnda. Trots tanninerna och det andra så skulle jag nog dricka det här nu pga att de där brända tonerna bara brukar bli mer framträdande med ålder.
(91P) 490 ZAR

Mullineux & Leeu:
Ja så heter tydligen egendomen. Det står dock bara Mullineux på etikettens framsida precis som förut. Deras nya anläggning för provsmakning (och boende för turister) ligger i Franschhoek men vineriet och odlingarna för alla de nuvarande vinerna är norrut i Swartland. Ganska nystartat vineri (2007) som snabbt fått kultstatus inte bara i Sydafrika utan världen över. Trots ökande priser så säljer dom röda vingårdsvinerna (eller terroirviner kasnke är mer rätt) slut snabbt varje år. Det som byggt intresset är framför allt Cheninvinerna "Schist", "Granite" och"Quartz" samt Syrahvinerna "Schist", "Granite" och"Iron". Dessa vingårdsviner kommer mestadels från äldre "bush-vines" i olika jordmåner runt Kasteelberg och Paardeberg i Swartland. Stilen är väldigt nordrhônsk och man undrar hur dom lyckas locka fram så mkt svala drag från vinrankor i ett så torrt och varmt klimat som Swartland trots allt är. Svaret jag fick på den frågan landade runt att det handlar om gamla obevattnade bush-vines och att vingårdorna ligger i svalare lägen högre upp på bergssidorna. Vinifieringen är också traditionell med runt 50% avstjälkning, endast naturlig jäst samt en stor variation av fatstorlekar och ålder på dessa men andelen nya ligger ofta ganska lågt beroende på vinet (0-25% för de vita, ngt mer för de röda).

Tyvärr fanns inga av vingårdsvinerna på Syrah att tillgå för provning då förra årgången (-13) var slutsåld sedan länge och -14 skulle precis släppas om ca 2 veckor. Det blev i alla fall en väldigt intressant provning och fokus på Chenin Blanc vilket blev en ögonöppnare för min del.

2014 Chenin Blanc Granite
Stor väldigt Loire-lik doft med våt ylle, honung och lite vax samt svag ekton (12mån på fat använda 3&4 ggr) bakom det. Stram i syran som sig bör med diskreta fattanniner, välidgt bra längd och rent friskt avslut med grusdammigt och flintigt mineralavslut som nästan gav vibbar åt Pouilly Fumé.

100% frukt från två parceller på Paardeberg.
(91P), 490 ZAR

2014 Chenin Blanc Qartz
Även här känner man igen Loire-arvet men ngt mindre än i föregående vin och med mer komplexitet och variation. Det andas lite åt vit Bdx jämte honungen. Kankse är det de lite tydligare fattoneran som får mig åt det hållet. Smaken är rika, fet och komplex och har lite lägre syra än Granite. Bivax, paersika och aprikos känns i eftersmaken (nästan lite Roussanne-känsla) och faten känns mer välplacerade än i Granite trots tydligare toner.

100% frukt från en parcel på Kasteelberg.
(95P), 490 ZAR

2014 Chenin Blanc Schist
Fantastiskt expressiv doft med ganska fatigt anslag, blommor (mimosa !), mognad (marmelad/citrusskal). Väldigt tät i smaken med stor intensitet som nästan känns åt Late Harvest-hållet men med bibehållen torr men krämig smak (som en riktigt smörig och mogen BdB-skumpa utan ox). Lite alkoholkänsla finns där men faten integreras fint och balanserar den feta strukturern bra. Rundar av med ett 2-minuters avslut som får mig att ta en paus innan jag går på nästa vin. Aningen too-much för min del men ett fantastiskt vin om man gillar stilen.

100% frukt från två parceller på Kasteelberg.
(93P), 490 ZAR

2014 White
Även här ett väldigt expressivt vin på doften med tydliga men välhanterade fattoner, mogna frukttoner (grillad citrus), smörkola, aprikos, persika och varma rostade mandlar. Superb kropp som inte landar långt efter de tre toppvinerna på ren Chenin Blanc och bra syra. I mellanregistret dyker lite vinbär upp och avslutar sedan med mer blomparfym. Helbra längd i avslutet också.

73% Chenin Blanc, 13% Clairette Blanc, 10% Viognier, 4% Semillion Gris
Jäsning och lagring 11 mån på ekfat varav 20% nya.
(92P), ~210 ZAR

2014 Syrah
Väldigt parfymerad Syrah med härligt nordrhônskt uttryck som skulle lurat många upp i Cornas ellers St.Joseph. Massor med björnbär, violer och salami. I munnen är det ett stadigt och ganska tanninrikt vin som möter men tannineran är mogna och inte så riviga. så det är ganska lättdrucket trots allt. Ett litet drag åt stjälk och kärnor kan anas vilket jag gillar. Bra längd och vaslu och i eftersmaken får man en liten dos Nebbiolo-tjära.

100% Syrah fråm sju olika parceller i Swartland.
Jäsning och lagring 11 mån på ekfat varav 15% nya.
(91P), ~270 ZAR

Lite sött måste man ju ha också från en Chenin-specialist så detta smakades också:

2015 Straw Wine
Återigen så är doften väldigt angenäm och intensiv. Mer fat och aprikos och amogen persika och med mer engelsk mamelad när vinet kommer upp i temperatur.Syran är monumental men ändå så fantastikt balanserad med sötma, fat och frukt. Det här är bara 100% njutning och omöjligt att spotta..

100% Chenin Blanc, skördas vid normal mognad och torkas sedan tills dess att 50% av vattnet är borta.
Jäsning och lagring 12 mån på äldre använda ekfat
(95P), ~350 ZAR (1/2-fl)
 

Larseman

Medlem
Några enkla glas rött på ett torg i Madrid till lite Tapas, man kan ha det sämre...

Servades av @Jimmy Forsman som tydligen extraknäcker också i Madrid :D

WP_20161007_005.jpg


Först en DO Vinos de Madrid, ett område som man kanske inte dricker så mycket från:

WP_20161007_006.jpg


2014 Barbaridad Vinos de Madrid
Ingen träff på CT så inget jättekänt vin tydligen.
Tempranillo, CS och Merlot. Kryddig, mörk frukt, syltade körsbär, slånbär (?), oxbuljong, brandrök. Fick en liten känsla av att flaskan hade stått öppen lite för länge. Stram, torr och märkligt nog (med tanke på druvorna) ganska slank, på gränsen till anemisk.
Kommer inte köpa igen :p

Kompletterade med ett glas Ribera:
2008 Ribera del Duero 12 Linajes Riserva
Mycket bättre val! Varm och fruktig doft med röd paprika, mörka körsbär, salmiak och lite vanilj. Fyllig, fruktig, ganska stram med rejäla syror. Smaken drar åt slånbär och surkörsbär. Känns som en typisk Rioja fast det är en Ribera.
Mot slutet mer röda bär, typ hallon. Vinet serverades nog alldeles för svalt, annars tror jag att det hade varit mer öppet och tillgängligt. Men gott var det!

Fick i mig ett glas Mencia också i saluhallen där jag köpte Pimientos de Padron på uppdrag av frugan.

WP_20161007_012.jpg


2015 Pago de Valdoneje
Det här är gott! Ungt, fruktigt, friskt, lingonris, örter, tallbarr, pelargoner, pepparkakskryddor och en antydan av smörjolja (kan också varit frityrolja från alla Tapas-stånd i närheten). I munnen stramt, syrligt och torrt med mycket lingonkaraktär. Gillar!
 

Åskar

Medlem
@Jimmy Forsman är en intressant herre som rakryggad provar de viner som poppar upp som svampar i marken.
I små partier 7 oktober krigar han igenom ett stort antal viner och ger antingen bifall eller halshuggning. Koncentrerat och bra.
Ett vin som kändes värt att prova var:

Barolo, Diego Conterno, 2012
156al49.jpg

Lätt metallklang i doften, lite fat, varm stenbumbling med regn på -- petrichor heter det (googlade)
Ljust mockaläder, röda plommon, hyfsat viril syra, skönt finkornigt tanninhäng i gommen.
Mocka som i kaffe/choklad, en rundhet i eftersmaken.
Tanninerna, masserar tungan...
jädra bra vin för att vara 2012 och Barolo
Ge mig denna med en blodig ryggbiff och smör!
90p
 

Skrutt

Medlem
@Jimmy Forsman är en intressant herre som rakryggad provar de viner som poppar upp som svampar i marken.
I små partier 7 oktober krigar han igenom ett stort antal viner och ger antingen bifall eller halshuggning. Koncentrerat och bra.
Ett vin som kändes värt att prova var:

Barolo, Diego Conterno, 2012
156al49.jpg

Lätt metallklang i doften, lite fat, varm stenbumbling med regn på -- petrichor heter det (googlade)
Ljust mockaläder, röda plommon, hyfsat viril syra, skönt finkornigt tanninhäng i gommen.
Mocka som i kaffe/choklad, en rundhet i eftersmaken.
Tanninerna, masserar tungan...
jädra bra vin för att vara 2012 och Barolo
Ge mig denna med en blodig ryggbiff och smör!
90p
Kanske tog han lite för små klunkar av 2015 Keller Riesling Trocken dock. Mycket kompetent vin med den vanliga renheten, god syra och fruktkakefrukt. Men det var ju aldrig fråga om någon sågning där.
 

Åskar

Medlem
Kanske tog han lite för små klunkar av 2015 Keller Riesling Trocken dock. Mycket kompetent vin med den vanliga renheten, god syra och fruktkakefrukt. Men det var ju aldrig fråga om någon sågning där.
Fruktkakefrukt, bra ord! :D nä ingen sågning där, går man på ordningen i noterna så kan jag tänka mig att det var lite "fukta strupen" på andra vinet i mastodontprovningen. Vad tror du om framtiden för Keller då -- värt att köpa och lagra om man gillar sin Reislingdeisling mogen?
 

Skrutt

Medlem
Fruktkakefrukt, bra ord! :D nä ingen sågning där, går man på ordningen i noterna så kan jag tänka mig att det var lite "fukta strupen" på andra vinet i mastodontprovningen. Vad tror du om framtiden för Keller då -- värt att köpa och lagra om man gillar sin Reislingdeisling mogen?
Jag är för mycket av en nybörjare för att jämföra med mer celebra drycker men den kan säkert mjukna lite på ett par års sikt. Ingen aning om hur det blir med dieseln. Vi tutar å kör.
 

Mattias Schyberg

Administratör
Göteborgsgänget hade en liten vinträff av formen byob i onsdags på temat vitt. Enkel och anspråkslös vardagstillställning med minst ett par intressanta överraskningar och lärande och diskussion i fokus.


image.jpeg

image.jpeg


2013 Rebenhof Ürziger Würzgarten Riesling Grosses Gewächs
Utvecklad karaktär med svamp, honung och aprikos med lite allmänt blommig karaktär i bakgrunden. Ganska fet och fyllig kropp. Torrt med lång eftersmak. Ganska låg syra. Pinot gris och Alsace blev min gissning, dessutom spekulerade jag kring tio år på rygg. Dags för att käka ödmjukhetspaj redan på första vinet, men visst var det en trevlig upplevelse! (90p)

2013 Karl Erbes Ürziger Würzgarten Riesling Kabinett
Päronsoda! Rejäl sötma (klart mer än en typisk kabinett)! Friskt, fruktigt och druvigt med lite honung. Vinet presenterades ihop med det första som ett par med @Göran som uttalad avsändare, så visst fick det bli pinot gris och Alsace även på detta. Hörde riesling nämnas av någon i gänget, men jag vägrade att lyssna även om det inte var en helt ologisk slutsats. Blev dock inte imponerad, men visst var det ganska trevligt. (87p)

2004 Château Couhins-Lurton Blanc
Uppenbar bdx, men jag trodde nog att det hade mer semillon än 0 %. Fint utvecklat med kattkiss, rökiga fat och en rejäl dos av pinjenötter primärt som efter en liten stund öppnar upp för lite olja, nässlor, svartvinbärsblad och lite våt sten. Riktigt trevligt måste jag säga. (89p)

2009 Domaine de l'Horizon Vin de Pays des Côtes Catalanes Le Patriots
– Vad i helsike är det här, var min första tanke. Persika, halm, vanilj och blyerts. Lite oxiderat med sultanrussin och ganska bumlig kropp. Klassiskt, men aningen varmt. Tänkte Jurançon och sydvästra Frankrike, men möjligen var jag lite överallt i mina spekulationer, men minns inte riktigt. Inte helt oävet, men ändå lite blekt. (86p)

2011 Azienda Agraria Sanpaolo Fiano di Avellino
Spontant mängder av vitpeppar. Vid första sniffen så tänkte jag att jag äntligen hade fått en grüner veltliner i glaset som hade uppenbar pepprighet, vilket jag sällan hittar. Därefter läder, rökt kött och tryffel. Ja, vi pratar fortfarande om ett vitt vin om ni undrar! Häftig karaktär, men märkligt vin som möjligen uppvisade någon form av defekt, men i så fall en trevlig sådan. Svårt vin att leta ursprung eller druvsammansättning på, men jag spekulerade omotiverat kring norra Rhône. Svårt även att sätta betyg när man saknar referensramar, men jag gillade upplevelsen mycket och skulle gärna dricka det igen, men frågan är om inte denna flaska var tämligen unik! ;)

2014 Klagshamn Inkognito
Sverige är på gång när det gäller kvalitetsvin och här bjöds det på moderat fatad solaris. Ett av mina viner denna kväll och jag har själv blivit utsatt för det blint av @frida linden på Norda och föll då hejdlöst och gissade på någon fatad jänkarvariant och tyckte dessutom om det mycket. Det lyckades bra även denna gång även hos de mest kunniga veteranerna och det lurade de flesta till Loire och sauvignon blanc och jag hörde få (om några?) negativa kommentarer under förhöret innan avtäckning. Persika, fläder och krutiga fat med lite grapefrukt. Hög intensitet och aningen eldigt (chaptaliserat får man anta med tanke på ursprunget). Riktigt gott även denna gång, men det kommer att bli bättre med tiden. Det jag fick blint hade ett par år på rygg i bagaget och var ett eller ett par snäpp bättre. (88p)

2009 La Chablisienne Chablis 1er Cru Mont de Milieu
Ännu ett märkligt vin som jag inte blev riktigt klok på till en början. Fick lite toner av vintergröna vid första sniffen, därefter herrum, nytvättade kläder och mandel. Jo, jag hittade även lite vit blommighet, smör och bakad citron. Tunt i munnen med hyfsad syra. Ingen direkt intensitet att tala om. Jag var förhållandevis hård (kanske orimligt) och delade ut (85p).

2013 Pascal Jolivet Pouilly-Fumé Indigène
Ännu en besvikelse. Mitt andra vin denna kväll och jag plockade upp det som bonus i Nordstan på vägen till provningen. Erkänd producent som gör ett ofiltrerat vin med naturlig jäst. Hoppades på ett komplext och uttrycksfullt vin, men det bjöd tyvärr mer på motsatsen och 300 spänn är mycket för en sb från Loire: Cider med smak av fläderblomssaft, citron och havtorn. Hög syra och lång eftersmak, men ändå enkelt och okomplicerat. För sin peng ett bottennapp, men ändå inte kasst. (87p)

2010 Jean-Marc Brocard Chablis 1er Cru Butteaux
Yes, äntligen en riktigt bra chardonnay och frågan var bara om det handlade om Chablis eller Bourgogne. Landade rätt slutligen. Moget gult äpple med lite smör, citrus, rabarber, sötlakrits, plast och lite järnhaltigt ostron i avslutet. Mycket bra intensitet med lång elektrisk smak. Mycket gott och bra vin! (90p)

2012 Weingut Willi Bründlmayer Chardonnay
Ännu en bra chardonnay – denna gång med mycket kraft, ett uns sötma och massiva fat. Rostade fat i mängder som bjuder på bacon, brända pinjenötter och brynt smör. Kanderad frukt med både citrus och tropiska inslag. Aningen eldigt med fyllig kropp. Nya världen och chardonnay från en varm växtplats blev min slutsats. Gillar vinet mycket! (91p)

2015 Chateau Magnus Fino Solaris
Självklart hade @Magnus L lite kul hemkört att bjuda på. Löjligt kemisk arom med massiv oxidation. Typiska sherrytoner (fino) med acetaldehyd, mandel, betong och bokna gröna äpplen. Troligtvis har vinet inte lyckats få en äkta biologisk mognad, men Magnus hade tydligen lyckats få någon form av florliknande täcke på ytan under tillverkningen åtminstone. Tyckte det smakade bättre än vad aromen indikerade och jag har druckit sämre "vin". Väldigt kul att prova!

1988 S.A. Prüm Graacher Himmelreich Riesling Auslese
Alltid lika gott med mogen riesling och både ursprung och druva skriker ut sitt DNA. Smutsig och otvättad bilmekaniker dominerar aromen ihop med vinteräpple, våt sten och torkad aprikos. Lätt sötma, inte alls som man brukar vara van vid när man dricker en Auslese, men hur god som helst och löjligt välbevarad. Gissade på en Spätlese från Mosel och med tanke på avsändaren så borde det handla om 80-talet. (92p)
 

Pontus

Medlem
2010 Vieille Julienne Cotes du Rhone Lieu-dit Clavin. Knutet till en början, men öppnar sig efterhand i glaset. Doft av mörk frukt, blod och kryddor. Smaken lutar mer åt norra Rhone, med mörk sval frukt med viss pepprighet. Vinet är nånstans mellan fylligt och medelfylligt. Syran är hög. Skulle lagrats i några år till. 90p+.
 

grappa

Medlem
Avdelningen annorlunda blandningar. Vad sägs om Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Merlot?
20160926_182653[1].jpg

IGP Pays d'Oc, 45% Pinot Noir, 40% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot. Kände till att de gillar att blanda lite nya saker i Languedoc-Roussilion men har aldrig druckit denna typ av blandning förr.
Vinte: Mörkt blårött men relativt transparent. Fruktig doft med vinbär, hallon och en aningen kryddig. Frukten dominerar även smaken. Påminner lite om de fruktdrivna nästa saftliknande Kalifornien viner som man ibland träffar på. Lämnade inga bestående intryck. 82 p
 

grappa

Medlem
Blindprovning hos kompisar. En svår rackare, två relativt rättframma. Men vem hade tagit en Japan?
20161001_181808[1].jpg
20161001_184351[1].jpg
20161001_184711[1].jpg

Vitt vin med medelhög syra, lite ektoner, gröna äpplen. Ett riktigt gott vin. Gissade Chardonnay lättekad från Maconnais eller Chablis. 86 p
Rött vin ett: Blårött, mörk färg men ganska transparent. Mycket vinbär i doften, lite andra röda bär (jordgubb, hallon, ...?), ganska slankt och lättdrucket. Relativt enkelt att hamna på Pinot Noir från Nya Zeeland. 84 p
Rött vin två: Tegelrött, transparent. Härliga dofter av höstlöv, rosor, vinbär, lätt rökig. Låga tanniner så det fick bli Pinot Noir som gissning (hade tanninerna funnits så hade det varit en klockren Nebbiolo från Barolo/Barbaresco). Hamnade långt från Kalifornien men i all fall rätt druva. Ett härligt vin som jag gärna skulle ha ett gäng flaskor av! 91 p
 

Mattias Schyberg

Administratör
image.jpeg


Lite smått och gott öppnades igår – de första två fick jag blint. 2015 Arianna Occhipinti Sicilia SP68 Nero d'Avola e Frappato har jag provat tidigare och årgång 2013 har dessutom varit med i vår "låt-oss-dela-en-pava-aktivitet" utan att lyckas imponera nämnvärt. Ett trevligt bordsvin dock med slank kropp och lingonstinn fruktighet med lite torkad blommighet. I bakgrunden kan man ana lite örter och jordig grästuva. Enkelt, saftigt och okomplicerat vin. Var i Loire och cabernet franc, men hittade ingen antydan till paprika och grus och vandrade därför vidare till Beaujolais och gamay där jag lite omotiverat stannade. Helt ok vin med bra tryck i syran, men tämligen okomplicerat och trist. (85p)

Klart roligare blev det när jag fick 2011 Mastroberardino Taurasi Radici i glaset. När jag gick direkt från den syrliga lingonsaften så kändes det här riktigt massivt med mängder av fattoner. Stram, mörkröd frukt med plommon, korinter, jord, ceder, kokos och mörk choklad. Mycket tanniner som biter ifrån bra och hög krispig syra. Inte helt olik en malbec men med lite lättare och svalare kropp (Salta kanske?). Bra längd. Ungt och lovande, men i dagsläget lite anonymt med avsaknad av komplexitet. Malbec från Argentina eller en ung och stram tempranillo blev mina blinda spekulationer. Var inte för en sekund i Italien. Efter avtäckning så kändes urprunget ganska rimligt, men det är lätt att glömma bort aglianico. (89p+)

Avslutningsvis så var det min tur att bjuda på blindvin. Håller ju på att förbereda mig för att hålla kurs på 2-betygsnivå inom Munskänkarna där mitt kurstillfälle innefattar Sydafrika, Australien och Nya Zeeland. En klassisk cab/shiraz från Eden Valley fick det därför bli för att se om det kan bli aktuellt. 2012 Yalumba FDR1A levererar bra ursprungskänsla och tämligen rimlig druvtypicitet. Svarta vinbär, ceder, paprika, vanilj, trycksvärta, peppar och ett uns tjära samt rostade fat och mynta. Fylligt med bra syra och tannin. Välbalanserat och trevligt. Frun var en sväng i Bordeaux och sedan i Spanien med tanke på den söta fathanteringen. (90p)
 
Trevlig vinhelg, fredagen inleddes med lite Champagne Savart L'Accomplie som fördrink och till förrätten (havskräfta med palsternackspure). Jag har börjat bli lite konverterad, aldrig varit nån champagnekille, men senaste släppet av champagne från Caviste och denna har nog vänt mig. Så vitt jag kan minnas har denna mått bra av ca 10 månader till på rygg, syran var nu lite lättare än vad jag mindes. Äpplen, lövhög och brioche. Gul frukt, fräsch syra och behagligt bubbel gjorde detta till en klar vinnare.

Detta följdes upp med La Porta di Vertine 2010 som i min värld förde tankarna till chateau le puy. Grön paprika, blod, peppar, röda bär och tydliga tanniner. Ett gott vin som hade behövt nått/några år till på rygg. Tur man har en flaska till att testa på. Dracks till ankbröst med balsamicoreduktion och ruccola, så både syran och pepparn möttes fint.

I söndags öppnades en flaska G. Descombes Régnié Vieilles Vignes 2014. Lite åt det lättare hållet med fin fruktighet utan kladd. Härlig munkänsla, runt och lent med syra nog för att bli intressant, inte bara gott.
 

Håkan

Medlem
Grillade lite ankbröst igår och begav mig ner i källaren efter något drickvänligt av Pinot Noir. Till slut föll valet på en ny årgång av Cartlidge & Browne Pinot Noir 2013. Initialt var doften väldigt blygsam och den blev inte speciellt större med tiden heller, smaken lika blygsam för att inte säga tunn. Den var dessvärre lika intetsägande till maten och lyfte inte alls ankan. Okej vinet är ungt och med Pinot Noir vet man aldrig men jag får till att leta efter någon annan baspinot. 2012 var väldigt mycket bättre. Känns lite som att vinet försöker dölja sitt ursprung till varje pris så att vinet blir enbart trist, då är det faktiskt roligare med en pangpårödbetanjänkarpinot. Jag låter återstående flaskor ligga och hoppas på undervärk, förlåt underverk. Barnens måltidsdryck i form av äppelmust av Gravensteiner lockade mer faktiskt.
 

Mattias Schyberg

Administratör
image.jpeg


Lite mys med ost och vin hemma hos @vininfo.nu i helgen. Mina bidrag denna kväll var barolon och vinet från Jura. Vi körde blint (förutom sista vinet), men naturligtvis dracks då de medhavda vinerna halvblint.

2012 Jean Rijckaert Savagnin Arbois Grand Élevage
Härligt och uttrycksfullt vin. Lite lagom med bokna äpplen med lite tropiska inslag, men framför allt sköna drag av bröd, smör, jäst, honung och krispig citrus. Mycket bra syra och längd. Ungdomligt och skönt med en hel del utvecklingspotential. Vet inte hur typiskt det är, men visst hörde jag kommentarer om att det påminde en aningen om champagne, vilket jag håller med om. Funkade grymt bra till både en vällagrad comté och en läckert elegant beaufort, men den typen av ost funkar å andra sidan med det mesta. (91p)

2013 Cantine Lunae Bosoni Colli di Luni Vermentino
Apläcker vermentino! Mineraliskt till tusen med inslag av flinta, champinjoner, persika, ylle, honung och citrus. Fantastiskt fin syra och lång fin eftersmak. Kändes som ett skönt mellanting mellan en sauvignon blanc och chenin blanc från Loire samt med drag åt en ambitiös tysk riesling. Gissade slutligen på chenin. (92p)

Borgogno Cesare Barolo (årgångblandning av 04, 98, 96 och 82)
Kufigt och udda vin där ett flertal årgångar har blandats. Man kan ju tycka att det borde få tydlig ålderskomplexitet med tanke på de äldre årgångarna, men det märktes föga. Lätt att spika som mitt egna vin. Viss utveckling med lite fänkål och jordighet, men mestadels var det hallon och lakrits som dominerade ihop med lite kärniga körsbär, pomerans, trä och tjära. Det tog ett tag för det att öppna upp, men visst blev det ett riktigt trevligt vin till slut, men med tanke på pris så hade jag högre förväntningar. (90p)

2010 Fattoria dei Barbi (Colombini) Brunello di Montalcino
Ganska lätt att dra slutsatsen att det handlade om sangiovese, men det kändes tyvärr ganska blekt denna gång. Sist jag drack det i USA så gillade jag det mycket mer. Det var då i samband med månadens vin här på forumet. Denna gång så kändes det slutet och knutet till tusen. Mörka körsbär, plommon, tomatplanta och kakao med lite toner av tryffel. Aningen eldigt och bumligt i munnen med hög syra och relativt snälla tanniner. (88p)

2001 Tokaj Hétszőlő Tokaji Aszú 5 Puttonyos
Underbart! Saffran, aprikos, apelsinmarmelad och lite antydan till svamp. Briljant i munnen med viskös känsla och hög intensitet. Mycket bra balans mellan syra och sötma. Briljant tokaji, men nog hade jag hamnat i Sauternes blint. (93p)
 
Toppen