Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

M

Mouton

Imorgon bröder, vad sägs om en Barolo för att (typ) jämföra ? Vad har ni era källare, kom med idéer
 

grappa

Medlem
Vin till Tacos? För oss blev det en Barbera och en Cote-Roti. Båda härliga, båda klarade tacosen men ingen gick bra till grönsalladen. (Lika bra det, sallad äter man när barnen ser på :).)
20161118_174919[1].jpg

Barberan: Opaque och mörkröd. Ganska kylig, röda vinbär, körsbär och andra röda bär, lätt kryddig och vaniljton i doften. Bra syra, viss kryddighet och beska i eftersmaken, fruktig smak med dominans av röda körsbär och vinbär. Barbera är för mig en druva som kan vara fantastisk och ibland bara vara tråkig. Denna levererar riktigt bra. Tycke och smak 87 p, kvalitet 86 p.
Cote-Roti: Ganska transparent men mörkt blåröd. Stor doft av vitpeppar, charkuterier, vinbär, lite mejram och andra kryddor. Detta är för mig nästan en karikatyr av Norra Rhone. Helt fantastisk doft. Stor smak av vinbär, plommon, lätt parfymerad (Viogner som slår igenom?) viss fatbeska i eftersmaken som balanseras bra av frukten. Detta är ett härligt vin men har bara smakat denna årgången så vet inte om det är tur eller bra vinmakeri. Tycke och smak 90 p. Kvalitet 88 p. Oförskämt billigt 351 SEK.
 
M

Mouton

Måste ge lite feedback till min bdx vs Piemonte. En gång på ett kalas på Restuarant Prinsen drack jag en Chateau Montrose 08, nåt år senare drack jag en Barola från Conterno (vingård läge minns ej) från 2001. Dessa är dom störta upplevelser (vinmässigt) jag minns
 
M

Mouton

Nåväl. Kontentan av min fråga är, hur stor påverkan har sammanhanget, stället ställt till upplevelsen? Jo mitt samlande speglar en stor del Piemonte som jag här hemma inte kan försvara trots alla mina år på plats.
 

Peder

Medlem
Ett suveränt vin som var betydligt bättre än vad jag trodde.
L'oustal Blanc minervois la liviniere Isabel Claude Fonquerle 2002.
Mörka bär, lakrits och lite bränt smör doftmässigt och har klarat sig bra med sin alkoholhalt på 15% och jag ångrar att jag inte köpte fler. Vad jag förstått är det en cuvee och jag misstänker bland annat Grenache.


IMG_20161118_195140.jpg
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Nåväl. Kontentan av min fråga är, hur stor påverkan har sammanhanget, stället ställt till upplevelsen? Jo mitt samlande speglar en stor del Piemonte som jag här hemma inte kan försvara trots alla mina år på plats.

Är du från Stockholm? Du skriver som en riktig söderkis! Finns inte många originalare kvar idag. Hade en kollega tidigare iår, där förstod man varannan mening på sin höjd. Men det finns en charm över det!
 

chambertin

Medlem
Imorgon bröder, vad sägs om en Barolo för att (typ) jämföra ? Vad har ni era källare, kom med idéer
Från Barolo kan man väl bara dricka Accomasso eller ?;)
I morgon blir det dock ingen Barolo för egen del då jag är 100% torrlagd lång in i Sahara i Algeriet nära gränsen till Libyen.
Vinutsvävningarna får vänta till jag når civilisationen igen i Frankrike på tisdag.
Annars har jag nog gjort ganska få Barolo/Bdx-jämförelser om jag skall vara ärlig. Dom är så diametralt olika i uttrycket att det skulle kännas konstigt att ställa dom jämte varandra på en middag men eftersom jag inte gjort det så borde man kanske prova. Kanske en lite stramare och hårdare årgång som -96 från Bdx skulle kunna matcha t.ex en -99 eller -01 från Barolo ? Vad säger Italienexpertisen här ?
 
M

Mouton

en ny inåväl vänner. Vi är väl lite av samlare.. Vore intressant att höra om samlingar istället för drucket? Eller??
 
M

Mouton

Nja, vem har fel. Klart du har rätt angående en jämförelse bdx -Barolo,,,,.. Bordeaux kommer alltid att vinna.. Vi pratar mer bästa årgång mot varandra
 

chambertin

Medlem
Nja, vem har fel. Klart du har rätt angående en jämförelse bdx -Barolo,,,,.. Bordeaux kommer alltid att vinna.. Vi pratar mer bästa årgång mot varandra
Njae där får jag nog säga att jag inte håller med riktigt men det beror kanske på att jag värdesätter variation i mitt vindrickande mer än ngt annat och hur bra ett vin eller vintyp än är så tröttnar i alla fall jag förr eller senare och det enda som råder bot på det är ngt som bryter av med ett annorlunda uttryck.
Om man nu skall generalisera Bdx & Barolo (vilket man kanske inte borde eftersom skillnaderna inom området är så enorma) så är det sistnämnda för mig ett vin som oftast appellerar till doften (liksom Bourgogne) och jag kan sitta i timmar och njuta av det medans röd Bdx har sina företräden både i doft och smak och har mer frukt, djup och längd i smaken.
 
M

Mouton

Intressant min vän! I min näsa kan faktiskt ge mig en otrolig, men olik upplevelse , men såsom jag alltid går i sängs med en tillfreds upplevelse med en bdx, har jag (tyvärr) jäv-lift svårt motsatt.. Trots att i mitt hjärta ( värme) är det jag borde älska
 
Toppen