En mycket trevlig söndag i Simrishamn. ÖsterlensBYOB med
@Skaggs som värd! Jag tror och hoppas att det är att betrakta som startskottet för många framtida vinösa aktiviteter i Skåne!
Flight #1, inledande bubblor
Françoise Bedel - Origin'Elle Extra Brut NV
Trevlig inledning! Svagt smörigt, lite klassisk citrus med äpplen med (rostat)bröd, tunn honung. Till en början även en besk och negativ ton av grappa, men den blåser bort och förvandlas så småningom till grapefrukt / citruszest. Bra i munnen, med små, fina, bubblor och skarp syra. Är väl lite tunn och saknar lite intensitet för att vara ett större vin.
88p
Gissade odlare, BdB och NV. Visade sig vara en PM-dominerad NV.
Flight #2, “vitt”
Ganevat - Le Montceau 2014
Väldigt grumligt, smutsigt gult vatten… Skriker naturvin på doften, men de svettiga strumporna försvinner ganska snabbt. Fram kommer kraftig citrus, smörade popcorn, rabarber, väldigt återhållna oxiderade toner. På tungan är det mer av samma, med riktigt härlig intensitet. Syran springer kanske iväg lite, så ett par år på rygg hade nog gjort gott. RIktigt bra.
90p.
Mitt vin. Mycket uppskattat av samtliga runt bordet, och jag tror att det blev WOTN också?
Chateau D Àrlay - Vin Jaune 2007
Min väns vin, men jag visste ju vad det var, och har druckit det många gånger förr. Det är bra! Noterade dock att det tappade bort sig lite mellan Ganevaterna och hade kanske presterat bättre i en inte fullt så udda flight...
Ganevat - Dolium 2012
Orange/brun färg. Väldigt svårbeskriven och snäll doft. Hittar huvudsakligen apelsin, nötter, kanten på en vitmögelost. Öppnar upp sig senare, men då glömde jag skriva ner noter… Ett mycket speciellt vin. Välpolerat, där tanninerna från skalmacerationen möter syran bra. Hade varit super till mat. Snåla
89p.
Jag gissade på Josko Gravner med lite ålder.
@Skaggs hade ett imponerande pokeransikte när han släppte kommentaren “Det är inte Italien. Jag vet att du druckit producenten tidigare”. Ja, för tjugo minuter sedan! Mycket roligt avslöjande! Två Ganevater, båda på 100 % chardonnay. Högst lärorik, och såhär i efterhand kanske inte en superförvånande slump när två naturvinspimplare träffas för första gången.
Flight #3, månadens vin
Se annan tråd.
Bonus #1
Nestarec - Pinot Noir 2015
Väldigt mycket krut, knallpulverpistol, och en massa trevliga sommarbär a lá pinot noir! Riktigt bra och lättdrucken - en solklar bersåvältare till våren/sommaren.
86p.
Bonus #2
Mikkeller och Three Floyds - Blå Spögelse (suröl med blåbär)
Oblint. Det här är helt vansinnigt bra. Mycket karaktäristisk surölsfunk i nosen, tillsammans med en uppsjö av mörka bär - givetvis en massa blåbär, men även drag av svarta vinbär, björnbär, hallon. Smaken är superintensiv och lång. En väldigt vinös upplevelse överlag, och en av de allra bästa ölerna jag druckit.
Bonus #3
Savart - L`Ouverture NV
Nu började bonusarna hagla! Oblint, och valdes i samråd när
@Skaggs och jag gjorde en avstickare till den fina källaren. Tyvärr blev nottagningen väldigt lidande efter ölen. Det här var väldigt bra, dock. Jag har smakat lite Savart tidigare, och gillade framför allt rosén väldigt mycket. Efter det här kommer jag definitivt konkurrera om lådorna när Caviste släpper dem! Mums!
(Något negativt: bubblorna var ju gigantiska munnen)
Bonus #4
Strohmeier - Trauben, Liebe und Zeit Gelb no 2 2013
Mer orangefärgat vin! Maffigt i jämförelse med Dolium - som en kryddig maträtt, fylld med aprikos. Tydligen bara 4 timmar med skalen, men uppför sig som att det legat betydligt längre. Ett av de bättre orangea. Riktigt bra!
90p.
Bonus #5
Barbeito - Madeira Malvasia Canteiro Colheito 2005
I vanlig ordning hade jag tagit med mig ett starkvin som bonus. Presterade mycket bra! Slankare än malvasia brukar vara. Komplext och trevligt på alla sätt och vis. Mycket uppskattat av samtliga runt bordet, vilket alltid är kul när halva målet med att ta med dessa flaskor är för att sprida detta ljuvliga och oförtjänt opopulära starkvin.