Det har druckits vin i Simrishamn igen. Den här gången var
@MartinE inte med (vid tidpunkten var han i Baskien, så inte direkt synd om honom), så vi tog det lite lugnt med bubblorna. Jag lyckades släpa med mig en polare, så hyfsat tidigt drog vi iväg till
@Skaggs och Emmas boning på andra sidan landet. Hälsoupplysning: vi tömde bara två av flaskorna (Egly och Mount Abora, intressant nog).
Flight #1 Välkomstbubbel
NV Egly-Ouriet, V.P.
Deg. mai 2016. 82 månader på jästen.
Äpplig, mini-oxidation (en nöt), lite blomsterrabatt / växthus, först allmänt lite brödigt, sedan lite rostat. Väldigt intensiv i smaken, även om den inte är lika komplex som nosen. Tämligen tillgänglig, (relativt) avrundad syra. Mycket gott nu, säkert mycket gott om några år också!
90p.
Fick ledtråden att det var en 70/30-blandning. Gissade korrekt på 70 % PN och 30 % chardonnay. Trodde producenten hörde hemma i Ambonnay, och gissade på oklar buteljering från Paul Dethune. När jag fick veta att byn var rätt men producenten fel så borde jag såklart genast gissat på Egly-Ouriet...
Flight #2 Vitt x4
Alla viner var mina, men jag visste inte ordningen de serverades i. Jag hade druckit två tidigare, och lyckades med rimlig säkerhet para ihop vin och glas!
2014 Mauro, Godello - Bierzo
Dracks senast på The Remedy i London september 2016. Det golvade typ halva vinbaren, speciellt vid avtäckning, för att det var fantastiskt gott, och relativt okänt. Kände att det var dags att se vad det gick för nu, många vinupplevelser senare!
Det är kraftig doft. Krut, smör, popcorn, “lyxiga fat”, lite gräsigt / grönt, bra frukt. Det är en ordentlig pangsyra, men det finns frukt och struktur som kan balansera ut det. Väldigt intensivt. En kommentar vid bordet var “full frontal nudity”!
Sjukt gott nu, kan säkert ligga 10+ år till.
93p och
WOTN för samtliga närvarande.
2014 Arnaud Ente, Aligoté
Färgmässigt tämligen anemiskt jämfört med resten av flighten. Visar sig att såväl doft som smak är rätt jävla anemiskt också. Händer inte mycket alls, smakar lite tunt. Stenhårda ord, och kanske led vinet lite bland de andra flaskorna. Hade med en vän med inte överdrivet stor vinös erfarenhet som sade: “ett bra vitt vin. Punkt.” Och jag håller med. Det här är inte mer än ett bra vitt vin. Mer förväntade jag mig definitivt!
87-88p.
2014 Mount Abora, Koggelboss chenin blanc
Senast jag drack den här tyckte jag det var svingott. Jag var också trött och ordentligt rund om fötterna då, så kände att vinet skulle få provas “på riktigt”.
Lite naturvinsfunk över det hela (som dock försvinner med lite luft). Fruktigt, lite blommigt (inte olikt blommigheten i Egly-Ouriet) svagt oxidativ stil. Ett välgjort och mycket bra vin (speciellt för sitt pris på 165 riksdaler!)!
89p.
2014 Silwervis chenin blanc
Det finns en bra presentationen av vinet här.
http://www.finewines.se/threads/2014-silwervis-chenin-blanc.4708/
En VÄLDIGT udda skapelse. Otroligt mycket vingummi på doften, och, I kid you not, inlagd sill. Det är liksom någonting “picklat” över det här. Lite (stjärn?)anis, fänkål. Lite angenäm beska, något klen syra. Kan under dagens gång inte bestämma mig för vad jag tycker. Det är ett seriöst och intressant vin, väldigt konstigt, men jag vet inte om det faller mig i smaken. Var feg och skrev inget betyg.
Flight #3 “Pizzaflighten”
2015 Occhipinti, Il Frappato
Skitigt, kryddigt, mer skit, lite röda bär, ytterligare lite skitighet. Tänjer liiite på mina gränser för hur mycket skitighet jag uppskattar. På tungen är det en massa röda bär, och ja, skitigt. Hög syra och bra tanninbett. Ett mycket drickvänligt vin!
88p.
Jag trodde att det var ett turbonaturvin från Beujolais eller något från Sicilien. Efter lite velande slängde jag en gissning på Occhipinti, Il Frappato. OH YES! Den känslan är skön!
Flight #4 Bonusbonanza
När det dricks vin i Simrishamn så blir det ALLTID bonusar!
NV Larmandier-Bernier, Rosé de Saignée
Bra men lite tråkigt den första timmen. Sedan: lite funky, bär, rabarber och blodapelsin. Vi kom gemensamt fram till att en komponent här var “regnblöta smultron”... På tungan är det lite rabarbersaft, rödbärigt. Lite beska (blodgrape där det vita följer med lite). En utmärkt och väldigt klunkvänliga rosé de Saignée!
89+p.
2014 Arnaud Ente, Bourgogne blanc
Jag kände för att ta i lite i mitt bonusval - helt oplanerat, men eftersom jag har några viner som ligger i Simrishamn var jag tvungen att gräva fram den här.
Och nu pratar vi! Det här var anledningen till att jag köpte Arnaud Ente! Citron, äpplen, smör, kokos, citronskal. Fantastisk ungdomlighet på doften! Smaken är riktigt intensiv med riktigt bra syra. Jag tycker att det här är riktigt bra nu; det har i allra högsta grad en god framtid. Om 5-10 år skulle jag gärna dricka den här och Mauron igen - för idag vinner Spanien!
92p.
(2013) Villa Job, Risic blanc
Jag tror att
@Skaggs alltid måste få in sista vinet.
Mycket bra vin! För första gången i mitt liv hittar jag physalis i ett vin, och riktigt mycket av det också. Utöver det finns en del passionsfrukt, och definitiva mognadstoner. Bra kraft på tungan också. Lite skalmaceration som ger en angenäm strävhet. Om det ska gnällas så är syran lite klen. Ett mycket bra, udda och roligt vitt vin!
90p.
Ledtrådar för gissning var “Gamla världen, en av de stora druvorna”. Jag visste att det var ett naturvin, så var lite inne på södra Frankrike. Men där nere finns det inte så många stora vita druvor… Stilen sade mig att det var Italien, men där finns ju verkligen inga stora vita druvor? Helt orimligt gissar jag på Italien och sauvignon blanc. Har aldrig varit så nöjd när en gissning är rätt!
Det här är 80 % sauvignon blanc med 20 % reservviner (från solera?)! Riktigt häftigt!