Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

Håkan

Medlem
Gårdagens middagsviner (det du missade @Håkan ):
Flight #1:
Visa bifogad bild 12903
La Grande Année vann flighten (R.D. min favorit)

Flight #2
Visa bifogad bild 12904
Kistler fick flest röster, men min gick till Dubreuil-Fontaine

Flight #3
Visa bifogad bild 12905
La Spinetta vinnare, för mig också.

Flight #4
Visa bifogad bild 12906
Noval segrade, trots att jag röstade på Suduiraut
Fick prioritera familjen denna gång tyvärr, har varit lite mycket elände under våren. Får ta nya tag om några veckor.
 

LeChat

Medlem
E0FABC1D-6BF6-4BB5-BC49-0DDC7672314B.jpeg

2015 Calera Pinot Noir

Ny årgång på Caleras instegspinot kan ju vara kul att testa.
Första intrycket var inte så positivt. Kändes enkel och lite söt på ett negativt sätt. Men så efter bara ca 20 minuter så uppträder den som en enklare version av Marimars La Masia från 2014. Ja nästan i alla fall.
Ganska mycket hockeypulver ihop med goda röda bär. Härliga friska syror. Kanske att jag ändå tyckte att 2014 var snäppet bättre. Kanske något mer komplex, mer doft. Men det är osäkert, den här årgången verkar också nice.
 

Wintermute

Medlem
Seghesio Old Vine 2014. Inte så mycket analys, men... En bred palett av körsbär, blåbär, tranbär och lite katrinplommon, helt torr och inte så eldig. Helt klart ett steg upp från den "vanliga" Seghesio. Om den "vanliga" Seghesio är ett schysst grillvin, tycker jag att den här funkar även i lite bättre sällskap än barbecue-sås och rök.
 

Poussard

Medlem
La Stoppa Stoppa Colli Piacentini 2002
Drack det här vinet över två dagar. Cabernet Sauvignon från Emilia Romagna, oklart om det är nån Merlot och ev. andra lokala druvsorter i just 02:an. Saxar in min not:
Mature and balanced with faded primary aromas, rather carried by earth and this damp cellar kind of minerality. Hints of green bell peppers, spice, dried herbs and almond paste. Drinking really well right now!
Vad jag egentligen ville posta var detta:
  • Det går utmärkt att lagra viner helt utan tillsatt svavel
  • Det är intressant att dricka lagrade viner som helt saknar ny ek, eftersom man då känner hur ”lagrat vin” smakar, inte ”lagrad ek” så att säga.
 

LarsW

Medlem
Kväll 2 hos föräldrarna , vi är färre idag men far verkar ha en agenda att bli av med lita gamla flaskor i källaren... aja, inte mig emot! :D
Blev två flaskor rött till en rådjurstek:

Först ut var Ch Bahans Haut-Brion 1986... liksom Jauboleten kvällen innan så lovade doften mycket med frukt, blyerts,läder och våt jord men smaken var tunn och tillbakahållen. Denna flaska fick också en tur in i kylskåpet och bättrade sig några grader kallare och blev riktigt trevlig med en medel-/lätt smak med mogna körsbär, stall/hö och nyvässad blyertspenna och man kunde faktiskt hitta två tanniner i vinet och en hint av ek. Men säkert bättre på förra sidan av årtusendet.

Sen kom sig kvällen åtskilliga kvalitetssteg när det landade en flaska Ch Pape Clément 1990 på bordet. Vilket vin! Fortfarande sval och livlig frukt i doften, när det förra viner hade torr blyerts var det friskt bläck här. Och cederträ med tobakston som av en ciggarlåda. Tror jag hittar lite lavendel också. Smaken är mjuk och rund som sammet! Den röda frukten är fullmogen med en diskret men perfekt syra. Massa läder och integrerad finstämd ek. Tobak och nått rökt.... köttigt... gott! Bästa rödvinet i helgen och det säger jag som Rhône fantast efter en jämngammal Chaupotier Hermitage igår... :)

Fin helg.

Nästa kommer bli ännu bättre...

Återkommer då.
20180408_200811.jpg
 

Elvis

Medlem
Var på skumpaprovning på Grappe i förra veckan. Vi dricker allt blint och en i sällskapet överraskade med att bjuda på ett rödvin! Tegelstensfärg, nästan genomskinligt, lite spritigt på näsan men helt annorlunda i munnen. Det fanns helt klart liv kvar i vinet. Jag gissade på en Pinot Noir från 60-talet men det visade sig vara en Barolo från 1961:

IMG_2370.jpg

Resten av kvällen skriver jag om i skumpatråden.
 

Magikern

Medlem
Leeu Passant Chardonnay 2015

Doft: svag doft av frukt i källare men rätt blygsam.
Attack: Rätt blygsam men tycker mig ana toner av Savignin även om det är svårt att tro.
Mellansmak: Som en tydlig förvandling till Chardonnay med lite rökiga saliner i bakgrunden. Lite torkade äpplen, grapefrukt och hög syra. Inte jättefylligt men rätt bra intensitet och heltorrt. Vissa källartoner märks och man kan säga att de är som en hybrid mellan Frankrike och Sydafrika.

Detta är ett intressant vin men sätter inte mer än 90 poäng. Det kunde varit fylligare och jag undrar om det kommer att utvecklas som en Bourgogne i samma prisklass.

Någon som provat och håller med?

 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Var på skumpaprovning på Grappe i förra veckan. Vi dricker allt blint och en i sällskapet överraskade med att bjuda på ett rödvin! Tegelstensfärg, nästan genomskinligt, lite spritigt på näsan men helt annorlunda i munnen. Det fanns helt klart liv kvar i vinet. Jag gissade på en Pinot Noir från 60-talet men det visade sig vara en Barolo från 1961:

Visa bifogad bild 12912
Resten av kvällen skriver jag om i skumpatråden.
Drack 1969 Barbaresco från samma producent i lördags: https://www.finewines.se/threads/id...ar-och-diskussioner.2030/page-638#post-126528
Då gick sällskapets gissningar på 1985-1995. Fiorina Franco gör tydligen väldigt långlivade viner.
 

Ekdahl

Medlem
Leeu Passant Chardonnay 2015

Doft: svag doft av frukt i källare men rätt blygsam.
Attack: Rätt blygsam men tycker mig ana toner av Savignin även om det är svårt att tro.
Mellansmak: Som en tydlig förvandling till Chardonnay med lite rökiga saliner i bakgrunden. Lite torkade äpplen, grapefrukt och hög syra. Inte jättefylligt men rätt bra intensitet och heltorrt. Vissa källartoner märks och man kan säga att de är som en hybrid mellan Frankrike och Sydafrika.

Detta är ett intressant vin men sätter inte mer än 90 poäng. Det kunde varit fylligare och jag undrar om det kommer att utvecklas som en Bourgogne i samma prisklass.

Någon som provat och håller med?
Japp, håller i stort med. Typisk SA i uttrycket men med lite nedtonade fat som kan tolkas som Bgn även om den var mer tydlig varmklimat. Bra vin på alla sätt, men prislappen på 500kr borde leverera mer. Kändes drickfärdig men kan nog bli bättre med några år i källaren.
 

LeChat

Medlem
008402B5-FDB0-42D5-8442-F6CE4F1BBD23.jpeg

2013 Massolino Barolo

Kan man dricka denna redan? Jajamen!
Häst, te, lite tjära, jordgubbar på en acceptabel nivå och lite svamp i avslutningen. Ingen käftsmäll utan bara ett bra grepp i munnen. Mindre frukt än 2011an som jag gillade skarpt. 2013 är också bra men har nog en mera klassisk profil. Gick absolut att njuta till en spagetti bolognese med ett berg av grana padano ikväll.
 

LarsW

Medlem
Drack 1969 Barbaresco från samma producent i lördags: https://www.finewines.se/threads/id...ar-och-diskussioner.2030/page-638#post-126528
Då gick sällskapets gissningar på 1985-1995. Fiorina Franco gör tydligen väldigt långlivade viner.
Vet du var den var inköpt?
Kommer ihåg det var en tråd om gamla viner och jag letar trevliga sådan från just 1969 då jag har en vän av den årgången med 50-årsdag om mindre än ett år, fick tips om vin och handlare men har tappat bort det...:oops:
 

Patrik Sellin

fd Innertällmo Bryggeri
Vet du var den var inköpt?
Kommer ihåg det var en tråd om gamla viner och jag letar trevliga sådan från just 1969 då jag har en vän av den årgången med 50-årsdag om mindre än ett år, fick tips om vin och handlare men har tappat bort det...:oops:
barolobrunello.com Det här var sista flaskan av fyra som jag köpte för ~5 år sedan. Alla har varit i bra skick. Det finns fortfarande i prislistan (som tyvärr inte alltid är pålitlig).
 

karl.1480

Medlem
Vet du var den var inköpt?
Kommer ihåg det var en tråd om gamla viner och jag letar trevliga sådan från just 1969 då jag har en vän av den årgången med 50-årsdag om mindre än ett år, fick tips om vin och handlare men har tappat bort det...:oops:
Är italienska viner aktuellt så finns det en del, både högt och lågt, att välja på hos denna handlare. Jag har handlat av dem en gång och det gick alldeles utmärkt och de vinerna som var av äldre årsmodell (1964) var i bra skick.
 

LarsW

Medlem
barolobrunello.com Det här var sista flaskan av fyra som jag köpte för ~5 år sedan. Alla har varit i bra skick. Det finns fortfarande i prislistan (som tyvärr inte alltid är pålitlig).

Är italienska viner aktuellt så finns det en del, både högt och lågt, att välja på hos denna handlare. Jag har handlat av dem en gång och det gick alldeles utmärkt och de vinerna som var av äldre årsmodell (1964) var i bra skick.

Tackar! Prexis vad jag letade efter.
 

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
IMG_0240.jpg


2015 Sydhang Muhr-van der Niepoort

Svartpeppar, chark, svarta vinbär, kaffe.
Väldigt bra balanserat. Tyngd och finess med skön syra och semi-lång finish.
Ett riktigt kap för 200kr! 89p.

Jag drack det här vinet på sortimentsprovningen med Terrifc Wine 2016 och fick då kanske upp en viss förkärlek till producenten. Hur som helst, ett helt klart bra vin för en rimlig peng! Mycket bra när våra provningsskribenter skriver ned vinet så att fler flaskor räcker till mig, ;).
 

CCG

Medlem
52FFD4DF-8536-4F9D-94A7-D16DC4571CAE.jpeg
B096B21B-C03B-442F-99BF-8B074D285348.jpeg
Idag konsumeras lite av en spansk favorit-producent, normalt dricker jag ofta den vanliga Orben men nu har jag införskaffat ett par st Malpuesto även.
Riktigt god och härlig Rioja, inte de vanliga vanilj-fattonerna som jag brukar förknippa med Rioja utan mer kryddor,lagerblad,mörk frukt.
Väldigt drickbart med kraft och en bra längd, slänger även med produktbeskrivningen från leverantören som jag tycker är lite kul info.
91,5p

(” Malpuesto från Bodegas Orben är en spikrak succé, trots att druvorna kommer från en krokig vingård med mer än 80 år på nacken. Ordagrant betyder namnet malplacerad eller galen och syftar på att rankorna är planterade huller om buller och inte i de snörräta rader vi är vana vid i dag. Bodegas Orben ligger i Rioja Alavesa och är specialiserade på modern Rioja av yppersta kvalitet. Malpuesto består av 100 procent Tempranillo från en minivingård på endast 0.3 hektar. ”)
 

tobbe81

Medlem
Var förbi grappe idag och prövade morgondagens låda från caviste tack @Martin Berggren en fantastisk låda från en helt ny producent.
Rosevinet kan vara en utav de bästa jag har prövat glöm tuggummi och godis detta var något helt annat gjort som en bdn från champagne.
Standard flaskan sancerre var helt typisk från regionen
Silex var helt klart något utavöver det vanliga stram distikt perfekt frukt och en underbar syra.
DSC_1427.JPG
 
Last edited:

Tomas Lindblom

fd Deppodi
Moderator
Var förbi grappe idag och prövade morgondagens låda från caviste tack @Martin Berggren en fantastisk låda från en helt ny producent.
Rosevinet kan vara en utav de bästa jag har prövat glöm tuggummi och godis detta var något helt annat gjort som en bdn från champagne.
Standard flaskan sancerre var helt typisk från regionen
Silex var helt klart något utavöver det vanliga stram diskikt perfekt frukt och en underbar syra. Visa bifogad bild 12921

Vet du vad lådan kommer kosta?
 
Toppen