Vin och fotboll hos Skaggs. Vi blev ett helt gäng, och goda viner flödade!
Flight 1 - bubbel
#1 2014 Vouette & Sorbée, Blanc d’Argile
Expressiv, äpple av olika slag, mycket skal, lite jäst, lite nötigt. Ren och snygg. På tungan är det riktigt vass syra, men går ner fint ändå på grund av den framträdande frukten. Ung, yes, men mycket god.
91+p.
#2 2014 Vouette & Sorbée, Fidéle
Lite annorlunda färg - drar åt orange. Apelsin, flinta (?), grapefrukt och lite honung. Lite stökig, men väldigt intressant doft. Mer tillgänglig än d’Argile, rundare i smaken. Smakar lite apelsin, grapefrukt. Har ett angenämt bittert avslut.
91p.
Flight 2 - vitt
#3 2009 Ch Cloche Tokaji Furmint
Månadens vin. Se annan tråd. Här försvann den rätt mycket bland större viner.
#4 1959 Kerskedöhaz, Tokaji Szamorodni Szaras
Kaffe, pu-erhte, burkchampinjon, burkaprikos, smutsig honung, grillad vit fisk med mycket salt och citron. Udda! En kommentar från bordet var “luktar som Colombia spelar fotboll”! På tungan är det mer av samma, men nu har fisken trillat ner bland den glödande kolen, så det blir lite aska, bränt och röken från brinnande olja… Rätt framträdande syra, riktigt maffigt vin som saknar vassa kanter. Rund och fin. Tidlös.
93p.
Mitt vin (såklart?). Köpt på systemets auktion i våras. Jag har letat efter gammal dammig tokaji i över fem år, och det här är helt klart första gången jag stöter på en torr variant som är äldre än typ femton år! Tur att ingen annan riktigt ville buda på den här. Fantastiskt vin, men uppskattades definitivt mest av mig (“mer intressant än gott” hördes runt bordet. Pfft). Gissades korrekt på tokaji, men det var ingen som kom längre bakåt än 1990.
#5 2013 Aci Urbajs, Organic Anarchy
Riktigt jävla stökig! Luktar suröl, svett, stall, lite godis, halvrutten purjolök. Vagt fruktig i bakgrunden. Det är ett betydligt mer inbjudande vin på tungan, med bra tryck i smakerna (fruktigt, inte överdrivet skitigt) och hög syra. Eventuellt lite klen eftersmak, men jag gillar det.
89p.
#6 2014 Ganevat, Les Chalasses Marnes Bleues Savagnin
Smör, lyxiga fat, gräs, flour. Kvällens syrabomb - fräta-bort-emaljen-syra, som får det att bli lite äppelcidervinäger känsla. Det är ett fantastiskt vin, men för ungt. Ändå
91p.
Skriv orättvist lite om det här. Blindprovningens förbannelse kanske, men jag skrev direkt 2014 chardonnay, Frankrike, och efter det blev det inte så många noter. Resonerade mig bort från Chablis och Bourgogne, och ungefär där insåg jag att det borde vara Jura och Ganevat. Räknas det som lite mer än halvspik när årgång och producent är rätt, men druvan fel? Bah!
Flight 3 - rött
#7 Ch des Jacques (Jadot), Moulin-a-Vent
Fat, vanilj, smör och kryddor. Smakar körsbär och körsbärskärnor. Lite kärv, lite mellanmjölk.
86p.
Gissade på någon form av italienskt. Trodde absolut inte att det var gamay!
#8 2015 Charles Joguet, Les Charmes
Tusen bär, cayennepeppar, kaffe, lite paprika. Smakar samma, fast med grön chili också. Lite ung, bitiga tanniner men så sjukt jävla gott.
90p.
Solklar ung cabernet franc från Loire!
#9 2006 Caparsa, Doccio
Ett helt annat djur jämfört med de andra i flighten. Mörk frukt, läder, tobak, kraftigt kryddigt, efter tid är det mycket vitpeppar. Väldigt sandiga tanniner - ett riktigt kraftpaket som sjunger kvalitetsvin. Kommer vara grymt om fem-tio år, mycket bra nu.
90-91p.
Gissade på Bordeaux 2008, men lyckades aldrig få det mer specifikt än så.
#10 2014 Cantina Andrian, Tor di Lupo
Lila bläck, vanilj, chark, vinbärsblad. Tjock och lila på tungan, mer syradrivet än tannindrivet - kraftigt vin. Tycker det blir lite klumpigt jämfört med Caparsa.
89p.
Tänkte att det var tungt fatad syrah, eller kanske shiraz. 100 % lagrein från sydtyrolen låg långt in som gissning...
Bonusar
#11 2012 Lang Vineyards, Late Harvest Pinot Gris - Kanada
Nu börjar notera tryta ordentligt. Det här var svingott. Vaniljsås och päronjuice, med bra syra och lagom sötma. Vinet som tog slut först, trots att det öppnades nästan sist.
89p.
Gissade först på en gewurs från Alsace, sen pinot gris. Yay. Landet var ju lite svårt.
#12 2015 Suertes del Marques, El Chibirque
Svartpeppar och ostkanter och smuts och en massa bär. Väldigt lätt i färgen. Men det här är lätt men komplext och alldeles, alldeles underbart. Klunkabilitet på absolut topp! Inget betyg. Nästan WOTN för mig.
Mitt vin, var tänkt till pizzan, men dracks typ upp innan maten anlände. Varför har jag inte köpt fler?!
Och magisk god kombination. Comté, lavasalt och schizuanpeppar!