Senaste nytt
finewines.se

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Som flera kanske har märkt är sig finewines.se inte sig likt rent utseendemässigt! En uppgradering av forumets mjukvara har genomförts och temat kommer successivt att uppdateras för att bättre matcha vår tidigare färgprofil! Eventuella buggar eller feedback tas tacksamt emot i den här forumtråden!

Idag dricker vi, provningsnoteringar och diskussioner

LeChat

Medlem
E29B1772-A8C9-4267-8533-30F1D929ED99.jpeg

2015 Monteraponi Chianti Classico

När man kan finna både tomatsås och svamp i doften så borde den ju kunna matcha kvällens hembakta Capricciosa. Och visst gör den det. Gott pizzavin med friska körsbär, mineral och italienska syror i ett härligt grepp. Kan man gott dricka igen.
 
Lefkaditiki GI: Beptzami 2016

Inköpt på Lefkaditiki Winery i somras - gjord på lokala druvan Vertzami som jag inte testat tidigare.

Klar, djup mörkröd i färgen. Doftar mörka bär, vanilj och småsurt hö. God smak av röda bär, fin kryddighet och en skön syra. Välbalanserat med en helt okej längd! Hade gärna haft någon flaska till i källaren - 88p
 

Attachments

  • 147118E1-6839-4164-818F-284FCFB3A003.jpeg
    147118E1-6839-4164-818F-284FCFB3A003.jpeg
    37,2 KB · Visningar: 138

Zingo

Medlem
Kunde inte hålla mig utan drog korken på Chateau de Barrejat Madiran Cuvee des Vieux Ceps 2014 (150kr på SB SP).
Synintrycket är ogenomträngligt lila.
Här var det murriga tunga dofter och smaker av mörka plommon, björnbär, grafit, rökighet, ek och lite salvia och rosmarin. Mycket struktur.
Tanninerna är som en sandlåda men jag gillar ju dessa viner... Bör nog lagras 3 år till minst men har man dåligt tålamod så har man :). Som vanligt önskar man man köpt några fler så man kan utvärdera med tiden. 4.5/5 för jag gillar dessa "omogna" vresiga vinerna.

IMG_0039.jpeg
 

Pontus

Medlem
20181228_170808.jpg

2010 Guigal Ex Voto Hermitage Blanc. Behöver mängder av luft för att vakna till. Initialt är det en enformig doft av persikor och smaken är stängd med viss alkoholbeska. Efter några timmar har den gått igenom en metarmofos. Fortfarande finns det persikor i doften, men nu har det tillkommit citrus, tropiska frukter, diverse kryddor, blommor, svamp och mandlar. Smaken är fyllig, mineralig, fet och ytterst komplex och domineras av gul frukt, persikor, citrus och kryddor, allt i en fantastisk balans. I sitt slag det bästa jag druckit. Jag undrar om denna egentligen ska lagras längre? Detta var andra flaskan av tre. Den första intogs purung och var ungefär lika god då. Kanske lite mindre komplex men med ännu spänstigare frukt. Med lagring kommer mer svamp och lite starkvinstoner ersätta den alltjämt ypperliga frukten. Nåja, jag låter nog den sista flaskan ligga ett decennium till. 98.
 

grappa

Medlem
2012 Kalifornien mot Kalifornien. Jag och frun valde en flaska var för en liten blidprovning och det blev så här.
Fruns vin; Ravenswood Pickberry 2012 Bordeaux blandning, 48% Merlot, 43% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot. Djupt blåröd, opaque. Mörka plommon, röda vinbär, lätt kryddighet, viss sötma i doften. Mörka bär, antydan av vanilj, viss beska, lång eftersmak. Bra syra men små tanniner. Gissade supertoscan först men hamnade sedan rätt med Kalifornien och Cabernet Sauvignon blandning. Bättre än Ridge dag 1, sämre än Ridge dag 2. Tycke och smak 88 p, kvalitet 87 p.
Ridge Lytton Springs 2012 70% Zinfandel, 21% Petite Shiraz, 6% Carignan, 3% Mourvedre. Mörkt blåröd men lite mindre opaque är Pickberryn. Lite mindre doft, röda vinbär, lite dammig, hö, antydan till syrlighet i doften. Smak av röda vinbär, eksträvhet och beska, liten vaniljton. Bra syra och rehjäla tanniner. Tyvärr en liten besvikelse, kanske tog den alltför tidigt. Kvalitet 88 p, tycke och smak 87 p.
IMG_20181229_172634.jpg
 
Inventerade vinkällaren för några veckor sedan och gjorde en liten hylla för saker som blivit bortglömda i källaren och som nog borde druckits för länge sedan. Hittills har allting funkat riktigt bra. Idag var det dock kvar för ett riktigt test. Ett vin som idag kostar 99 spänn på bolaget för årgång 2016. Jag hade en av årgång 2000.

Château de Seguin 2000

Kan väl erkänna att det inte är något stort vin. Men det är inte heller dött utan fullt drickbart. Stall, hö, tobak, svarta vinbär möjligen lite kanel och timjan. Lite tanniner är det kvar och en syra som piggar upp. Förvånansvärt bra ändå.
 
Inventerade vinkällaren för några veckor sedan och gjorde en liten hylla för saker som blivit bortglömda i källaren och som nog borde druckits för länge sedan. Hittills har allting funkat riktigt bra. Idag var det dock kvar för ett riktigt test. Ett vin som idag kostar 99 spänn på bolaget för årgång 2016. Jag hade en av årgång 2000.

Château de Seguin 2000

Kan väl erkänna att det inte är något stort vin. Men det är inte heller dött utan fullt drickbart. Stall, hö, tobak, svarta vinbär möjligen lite kanel och timjan. Lite tanniner är det kvar och en syra som piggar upp. Förvånansvärt bra ändå.

Kul, drack detta på annandagen. Inte årets största vinupplevelse men ingen vid bordet hade nog gissat att detta vin fortfarande gick att inhandla för under hundringen. Blir att inhandla ett gäng och glömma bort.
 

Niclas

Medlem
Charmes de Kirwan 2010
Månadens vin för knappt ett år sedan. Min otålighet fick mig att öppna en och se om nåt ändrat sig sedan sist.
Måste nog erkänna att ett år inte spelat så stor roll. Samma kraftfulla fruktpaket med en timjankvist nerstucken. Ett hyffsat behagligt vin men det finns nog roligare för de ca 300:- som Bolis tar.
Dock var det inte lika roligt dag 2 då en lätt surhet kommit insmygande trots en rejäl entrecote som tilltugg.

05094670-AA11-4CBD-B219-1203C0B5107D.jpeg
 
M

Mouton

En liten bagatell av bdx, men ack så naggande god. Säkert i drickfönstret nu, sammetslena vinbär, totalt integrerade fat. Sandiga tanniner och i stället för en höst skog i Sverige , snarare en snårig regnskog i Australien. Träffar fler en en markör på mig, missar fler dock. 89 p och kommer ligga på denna nivå i minst 10 år till.
image.jpeg
 

LarsW

Medlem
Barone Ricasoli Casalferro 2001
Läder, körsbär, myggspiral, hö och ek i doften.
Mogna, dova röda bär, mest krossade körsbär. En ganska markant alkoholhette. Massa ek och härliga tanniner. Stall (hö och lite hästgödsel) och gammalt läder.
Gott och klunkvänligt som tusan! Inte spara!
90p

Altesino Brunello di Montalcino Riserva 1990
I näsan en lätt doft av jordgubbar, tort gräs och lite ceder. Kanel och faktiskt en smula havssälta.
I munnen mycket mogna jordgubbar och körsbär. Ceder. Lapsang-te. Torkat hö och löv. Lite murket trä. Ganska tunn frukt men härliga mognadstoner
Kan inte helt bestämma mig om detta var bättre för 5-10 år sen men det är väldigt gott just nu.
91p

Båda vinerna dracks till en mustig osso buco, Ricasolin var nog bättre till maten men Altesinon trevligare på egen hand.
thumbnail_20181230_203144.jpg
 

Adam Frisch

Vinmakare
Testade denna Epoch Veracity 2015 på julafton. Passade inte alls till maten, men nu blev det så bara. :)

Detta är ett av dom mer respekterade Paso Robles producenterna från Willow Creek-regionen. 47% Grenache, 34% Mourvèdre and 19% Syrah. Hade fått den som gåva från importören av de amfora jag köpt till mitt lilla vinmakeri. Tror det ligger runt $65-70 i inköp och således i en prisklass där jag själv förmodligen hade hört mig för litegrann innan jag hostat upp cashen själv.

Vi hade druckit en underbar Bedrock tidigare (som jag skrev om för några inlägg sedan), så denna kom som andreman på gröten. Tyvärr var detta vin lite av den alldeles för vanliga kaliforniska typen - övermogen, hot (alkoholig), fruktbombig, drottningssyltig och med mörka skogsbär som försökte ställa sig in. Väldigt söt var den också i jämförelsens med Bedrock - kom som en liten chock för smaklökarna. Misstänker att dom avslutat jäsningen innan det blev helt torrt genom att sulfitbomba den och få den att sluta jäsa färdigt - kan inte hitta nån annan förklaring till all denna sötma annars.

Paso Robles-området är bland de mest intressanta vinregionen i dagsläget i Kalifornien, med mkt bra producenter, men detta vin kändes mkt mer klassiskt fruktbombigt Napa av typen jag-är-Wall-Street-miljonär-och-har-köpt-en-vingård-för-att-kunna-sola-mig-i-glansen-och-bräcka-alla-mina-andra-miljonärsvänner. Finns alldeles för många sådana, så blev lite besviken. Men missförstå mig rätt, detta är inte ett dåligt vin. Gillar man den stilen av klassiska more-is-more nya-världenviner så är detta inte ett dåligt val. Inte vet jag, 90 poäng i denna klass?

PS, läste precis at RP gett den 96 poäng! Det är jag inte med på.

epoch.jpg
 
Last edited:

Håkan

Medlem
20181229_212956.jpg
l'Eglise Clinet 1947. Eller det är iallafall vad det sas vara. Etiketten var inte helt lätt att tyda. Parker har satt 100 p på detta vin. Fast den flaskan var från Rodenstock så det vinet är väl lika osäkert som detta.
Själva vinet har en mycket mogen doft med cassis och skog. Smaken är mycket lång, frisk, med pigg syra, örtig med mer cassis och kaffe. Väldigt väldigt bra vin 70 år ungt. Var på västra stranden och velade och bara ca 25 år fel. Gammal Bordeaux när den är som bäst. 95 p. Om det nu inte var det vin som sas var det något annat imponerande.
 
Last edited:

Trydebull

Medlem
Visa bifogad bild 15351 l'Eglise Clinet 1947. Eller det är iallafall vad det sas vara. Etiketten var inte helt lätt att tyda. Parker har satt 100 p på detta vin. Fast den flaskan var från Rodenstock så det vinet är väl lika osäkert som detta.
Själva vinet har en mycket mogen doft med cassis och skog. Smaken är mycket lång, frisk, med pigg syra, örtig med mer cassis och kaffe. Väldigt väldigt bra vin 70 år ungt. Var på västra stranden och velade och bara ca 25 år fel. Gammal Bordeaux när den är som bäst. 95 p. Om det nu inte var det vin som sas var det något annat imponerande.
Fasiken vad kul! Och vad kul att flaskan levererade. Det är ju tyvärr långt ifrån alltid de håller ihop över 40-årsåldern....

Appropå åldersgissning - när man passerar 25 år på Bordeaux brukar det vara svårt att säga om det är ytterligare fem år gammalt eller ytterligare 25 år gammalt...
 
M

Mouton

Fasiken vad kul! Och vad kul att flaskan levererade. Det är ju tyvärr långt ifrån alltid de håller ihop över 40-årsåldern....

Appropå åldersgissning - när man passerar 25 år på Bordeaux brukar det vara svårt att säga om det är ytterligare fem år gammalt eller ytterligare 25 år gammalt...
Igentligen inte, du har stramheten i -61, den lustfyllda frukten i -47 och den otroliga tobaksdoften i -27. Så lite vägledning finns.
 

Trydebull

Medlem
Igentligen inte, du har stramheten i -61, den lustfyllda frukten i -47 och den otroliga tobaksdoften i -27. Så lite vägledning finns.

Sant! Jag skulle vilja påstå att jag känner igen 75 och 64 också på respektive års karakteristiska drag. 47 har jag tyvärr inte haft förmånen att dricka mer än något fåtal ggr och 27 drömmer jag fortfarande om:) Byvin från 28 och 29 har jag dock hällt i mig på gammal unionsmark.
 

Pontus

Medlem
20181230_165102.jpg

2006 Sassicaia. Öppnar upp relativt omgående med dofter av körsbär, körsbärskärna, svarta vinbär, cigarrlåda, piptobak och björnklister. Årets sniff utan tvekan! I munnen bekräftas dofterna. Frukten är ypperlig och inlindad i de finaste fat, syran är riktigt hög. Eftersmaken är torr och syrlig med små virvlar av körsbär, örter, tobak och mandelmassa. Håller nog i decennier framåt, men blir inte mycket bättre än just ikväll. Wow. 98(+).
 

Håkan

Medlem
Visa bifogad bild 15349
2006 Sassicaia. Öppnar upp relativt omgående med dofter av körsbär, körsbärskärna, svarta vinbär, cigarrlåda, piptobak och björnklister. Årets sniff utan tvekan! I munnen bekräftas dofterna. Frukten är ypperlig och inlindad i de finaste fat, syran är riktigt hög. Eftersmaken är torr och syrlig med små virvlar av körsbär, örter, tobak och mandelmassa. Håller nog i decennier framåt, men blir inte mycket bättre än just ikväll. Wow. 98(+).
Nu blev jag sugen. Tur någon annan skall ta ned rödtjut ikväll, jag som inte tänkt öppna på 10 år.
 

LarsW

Medlem
Icke-skumporna som förtärdes till nyårsmiddagen!
Trimbach Riesling Clos Ste. Hune 1991
Ok. Först en disclaimer. 1991 var verkligen inget stort år i Alsace. Var faktiskt ett riktigt uselt år därnere men finns det roliga flaskor så måste de ju drickas! :)
Doften är underbar! Allt jag vill finna i en Riesling! Petroleum. Ananas/mandarin/liche/mango/valfri-exotisk-fukt. Krossat skiffer. Rostfria spikar. Gummislang.... doften lovar sååååå mycket!
Som smaken dessvärre inte levererar! Alltså. Detta är gott! Men inte i närheten av Trimbach på sitt bästa. klart övergånget, hade var nogbättre 10-15 år sen. Men... det är petroleum och samma exotiska frukter som i doften bara mycket mindre. Mineral, gummi och en markant syra finns där fortfarande.... och den där patenterade Trimbach-sötman som inte är söt...
Doft 94p, smak 87p...... totalbetyg 90p, för att det är ett jäkla kul vin med fantastisk doft...

Sen blev det.
Oj!
Oj då!
Detta var något helt annat.
På alla sätt!
Solaia 1990
Lite knutet första halvtimmen sån ungefär och sen var det bara att luta sig tillbaka och njuta... och fundera på om detta var årets rödvin!
I näsan så är det en nästan smärtsam elegant blandning av riktigt mogna körsbär med en hint av blåbär, tobak, cederträ, halm, blyerts, läder och lagerblad.
I munnen är det först helt sammetslent, sen kommer förvånande friska tanniner och skrynklar ihop tungan lite. Krossade, solmogna körsbär. Ek. Cigarrlåda med några cigarrer kvar i. Rosmarin och timjan. Vått hö och läder. En solig klippa vid havet (inte fråga mig hur den smakar men associationer kan bli konstiga ibland).
Detta är old-school klassiskt på sitt bästa sätt.
Velar lite nu på poängen....
96p... med ett plustecken!
thumbnail_20181231_203504.jpg
 
Toppen