Ett av julhelgens många trevliga viner var
2015 La Vizcaina Bierzo La Del Vivo Lomas de Valtuille (ett litet mer modest prissatt Raul Pérez-projekt som finns på cirka 20 systembolag i Sverige just nu) , om vilket jag tyckte så här (saxat från CT):
"Yeah, I get the similarity to 1er cru chablis, with the oaky, slightly smoky, bee's wax tinted nose and the freshly cut green apple wedge palate. And it's very good.
But the palate feels more like Granny Smith apple peels and grapefruit seeds, i.e. slightly bitter. Which is very similar to how Goodwine4ever and Jean-philippe M describe this wine. However, I don't feel these two sides of the wine are completely integrated yet.
Reading up a little on the wine, it seems that 80 % is raised in big oak 500 liter oak barrels and the remaining 20 % is put in amphorae with skin contact, which might account for the two different faces of the wine. But who am I to judge?
My advice is put these bottles away in the cellar for two-three years. There's enough fruit, acidity and structure for perhaps even longer term storing, but I'm just looking for more integration between the different components.
For the price point here in Sweden (249 SEK or 27 USD), this is very good value.
I'm the biggest Raul Pérez fan, and it needs to be said that the Ultreia La Claudina, which has, I believe, a higher percentage of Godello (if not 100 %?) than this Godello-dominated field blend, is a clear step up from this wine. But also almost twice the price...
90 p"
I sann finewine.se-anda vill jag härmed föreslå denna vita spanjor som ett fullt möjligt hus-vin till
@Johan Blom
Några andra trevliga julviner; en
Blanc des Millenaires '95 i perfekt balans mellan friskhet och mognadstoner, tillsammans med god foie gras från
@KockJohan,
Arnot-Roberts Gamay El Dorado 2017 - riktigt bra med köttbullar, julskinka och till ost efteråt, ett av de bättre portvinerna jag druckit i form av
Duorum 2011 Vintage Port (buteljerad 2013) på tips från
@Mattias Schyberg,
Keller Pius Beerenauslese 2016 (också till foie gras, på annandagen), och en
Damien Hugot Rosé NV från fanwine.se på tips av
@jrick och
@rs14 - vars torra friska bärighet visade sig vara ett perfekt komplement till väldigt mycket som fanns på vårt julbord. Vi var många så det blev bara ett glas vardera av dessa förutom av portvinet (som hade fått mer struktur och gravitas dagen efter och borde kunna lagras i minst femtio år), så svårt att bedöma utveckling. Men hög standard rakt igenom! smaknoteringar och betyg -> CT.