Har provat en hel del Bordeaux den sista tiden i samband med webinarierna från 67 Pall Mall. En horizontal 2000, en flight Chateau Montrose och en flight Chateau Palmer. Mixat lite mellan flighterna och jämfört. Provar alltid halvblint.
Igår var det två viner som stack ut extra mycket i en flight jag satte ihop med ett antal Palmer och Montrose.
Det första gick direkt in på min topplista:
Djupt rödlila i färgen vilket avslöjade att det var ungt.
På näsan oerhört komplext. Fantastisk djup ungdomlig doft av mogna mörka körsbär, svarta vinbär, ceder, blyertspenna, rostade toner, kryddor, några nävar grus. Allt i lager på lager.
I munnen en otroligt massiv silkig textur, massor med tanniner men det är perfekt mogna tanniner så de river inte alls som andra årgångar i flighten där de sitter på framtänderna. Oerhört häftig silkig, fet sammetskänsla samtidigt som den är massiv i strukturen och griper tag. Lager på lager och en lååång finish. Jag blev knockad
!
Det visade sig vara
2016 Chateau Montrose, St Estèphe
“It is a huge surprise that it is so drinkable. Montrose has always been a wine that ages forever, but this is delicious” - sa någon på webinariet. Och precis så känns det. Det är så fyllt till bredden med komplexitet, koncentration, frukt och tanniner och ändå förvånansvärt tillgängligt redan nu (men skall naturligtvis få tid att utvecklas). Vad månne bliva?
Lite info från webinaret med Hervé Berland, CEO på Chateau Montrose:
“2016 is going to be a fascinating vintage, maybe one of the great classics of all time. We benefited from very good climatic conditions - not too hot, not too cold, sufficient rainfall coming at the right time. We could pick the grapes at the perfect ripening point. The Cabernet Sauvignon was of outstanding quality”
68% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 7% Cabernet Franc
60% new oak perfectly absorbed by the wine.
“Today we are so much more precise of the picking day than we were in the past. In the past we were producing wines for a long future. Today we want the wine to be sufficiently tannic but with ripe tannins and surrounded with beautiful fruit. It is not a defect anymore to say that a wine is fruity, the balance btw fruit and tannins is really what we are looking for. The tannins in 2016 are extraordinary, the skeleton of this wine is perfect. It is soft, the amount of tannins (IPTs) is one of the highest ever produced on the estate - it is more than 80 (85-86). But you don’t feel it, you feel the structure, the structure is well defined, very precise, straightforward and beautifully surrounded by fruit and by fatness. This is a fat wine. Very enjoyable.”
Nästa vin som utmärkte sig extra var precis motsatsen till denna yngling och 26 år äldre.
1990 Chateau Palmer, Margaux
I glaset ett ljusare teglat vin.
I doften fantastiska tertiära toner av läder, lite mer torkad mörkröd frukt, nypon, caramel/coca cola, sous-bois, tryffel.
I munnen är vinet väldigt slankt och mer aromatiskt än kraftfullt, fin balans, mycket finess, fortfarande någon slags mörkröd frukt och som grädde på moset den härliga ålderssötman som börjar uppenbara sig när ett vin stiger in i denna utvecklade fas.
54 % Cabernet Sauvignon, 37 % Merlot, 7 % Cabernet Franc, 2 % Petit Verdot
“1990 is one of the all time great vintages in Bordeaux.”
Himla häftigt att få prova/njuta detta i samma flight som Montrose 2016. Det visade verkligen ytterligheterna av hur ett Bordeuxvin kan uppenbara sig i glaset. Så himla kul och utvecklande