Lite av varje under helgen;
2019 Ayararakis Psarades Dafni
Den världskända druvan dafni från Kreta kändes som ett bra alternativ till
lördagskvällens middag, men vilket glas?
Riedel Veritas Riesling; doft av Piggelin kryddat med grankåda och lite artificiell citron, typ Ajax badrumsrengöring eller liknande. I munnen, doftintrycket går igen i smaken, viss syra, en del beska i eftersmaken. Lite spretigt på egen hand men funkar ok till maten.
Zalto Universal; ännu mer Ajax i doften, det egna intrycket accentueras, lite mindre Piggelin, men istället mer kåda. I munnen lite slankare men på något sätt ändå mer neutralt. Viss syra och viss beska. Hm, smalt glas verkar göra vinet mest rättvisa.
Jag tyckte att vinet var helt ok till maten, men hustrun tyckte att den var för funky för att fungera alls.
2006 Stoneleigh Pinot Noir
Lite gammalt bortglömt vin får utgöra kvällens hittegods som en plan B om det vita inte skulle fungera. Medelfylligt med viss kryddighet och en del syra borde ju fungera till
pippin.
Zalto Bourgogne; fin doft av mogen pinot, kryddor och örter i doften. Möjligen även lite bränt eneträ. Kanske inte något ”extra allt” i doften, men det är hårfint. Faktiskt väldigt trevlig doft. Lite alkohol slår igenom (13%). I munnen helt klart medelfylligt, aningen slank kropp och viss eldighet, men bra smak. Klart gott och bra till kvällens pippi.
Riedel Sommeliers Burgundy Grand Cru; Mer anonym doft, kanske lite mer mineralton (som vanligt). I munnen, här känns åldern mer, vinet upplevs helt klart tunnare/slankare och äldre. PN-känslan finns kvar, men den upplevs helt klart tröttare än i Zalto Bourgogne.
Jaha, det var ju onekligen riktigt kul att en gammal enkel PN från NZ som kostade knappt 100 kr (?) för sådär 14-15 år sedan (117 kr idag!) hade hållit ihop så pass fint och fungerade så pass bra idag. Inget supervin, men faktiskt förvånansvärt mycket pang för pengarna idag, framför allt i Zalto Bourgogne. Nu blir man ju väldigt nyfiken på att undersöka om dagens årgång håller lika bra som den gamla årgången över samma tidshorisont. Kvällens skräll, utan tvivel.
2008 Villa Cafaggio Chianti Classico
Chianti Classico, då finns det bara ett glas som passar;
Gabriel Gold. I doften övermogen (?) sangiovese där bränt pinjeträ dominerar. Känns på doften som att lagringsperioden har klarats av. I munnen då? Mycket syrligt, medelfylligt, saknar möjligen lite kropp och känns en aning slank. Definitivt inte övermogen, men smakmässigt känns en mycket mogen sangiovese igen, framför allt i eftersmaken. Möjligen hänger det kvar lite av svart te (oklart vilken sort, det lutar åt Earl Grey) i eftersmaken.
Jahapp, det verkar helt klart färdiglagrat, men syran kommer förhoppningsvis till användning till den sås vi har tänkt oss till maten (
benfri kotlettrad i bit ”fläskytterfilé”) och det var helt ok. Sås med grädde är kanske inte paradgrenen för Chianti Classico, men det kändes som en fullt godkänd fjärdeplats, för att prata idrottsspråk.